20.01.2013 3078

Університетські вісті, 7 травня 2010 року

9 травня - 65 років Великої Перемоги

 

 

ВАШ ПОДВИГ БЕЗСМЕРТНИЙ

Дозвольте звернутись до вас, ветерани -

Війни Вітчизняної славні солдати,

Словами подяки, безмежної шани

Душевно і щиро зі святом вітати!

Від всіх поколінь до Знаменної Дати,

На честь Ювілейного Дня Перемоги

Дозвольте сердечне спасибі сказати

За пройдені вами воєнні дороги!

Святу Перемогу відважно кували...

І цей день прийшов - навесні в сорок п'ятий

Як тільки могли, ви його наближали!

Він став найдорожчим народові святом!

Ваш подвиг безсмертний! Це - дар поколінням.

Це - молоді приклад! У вас вона вчиться!

Він сяє велично геройським промінням

На ваших медалях, погонах, петлицях!

Хай гріє і радує дружба вас давня,

Онуки і діти хай вами гордяться.

В цей день урочистий - 9 Травня

Бажаємо успіхів, миру і щастя!

Хай в сім'ях у вас буде все так, як треба.

Дай Бог вам не знати більш лиха й тривоги.

Здоров'я, добра вам, блакитного неба!

Зі святом вас, любі! Із Днем Перемоги!

 

Ректор Уманського НУС,

професор, А.Головчук

 

 

 

Зі святом, дорогі земляки!

І.М.Карасюк, учасник бойових дій, ветеран ВВВ і праціШановні ветерани Великої Вітчизняної війни, учасники бойових дій, працівники тилу, діти війни, колеги і наші юні друзі - студенти!

Шістдесят п'ять років під мирним небом живе, працює навчається і відпочиває наша рідна ненька Україна. У цей світлий і радісний травневий день - День Перемоги, коли і природа закладає надії на гарний врожай, згадаймо всіх своїх товаришів-побратимів, усіх тих, з ким пройшли дорогами Великої Вітчизняної війни, з ким ділили останню пайку хліба і закрутку махорки, стояли на смерть у визначених рубежів, всіх тих, хто поліг смертю хоробрих на полі брані, всіх, хто не повернувся додому з вогнищ війни.

Дорогі наші бойові побратими, ветерани Великої Вітчизняної війни! На зраненій плугом смерті і кулями засіяній землі Європи лежите ви від Савур-могили і Мамаєвого кургану до Зєловських висот і Кальської ями, від берегів Волги до Дунаю, від Волхова до Ельби і маленької річки Шпреє. В океані сліз матерів, солдатських вдів, дружин і сестер пливете ви до Берегів Вічності, йдете у безсмертя, і голоси ваші відлунюються словами гіркої розлуки і невипитого горя.

Ви були нашими товаришами в бою і навіки зостанетесь ними, бо ж немає у світі святіших уз за фронтове братство, і тільки дрібні душі жахаються цього великого слова "Товариш", на якому одвіку тримається весь слов'янський світ.

У цю урочисту хвилину переді мною пропливають вогневі рубежі, де пройшла опалена війною моя юність, де гартувалася і мужніла воля до перемоги. Я належу до покоління тих ветеранів, хто з випускного вечора, 21 червня 1941 року, став до лав захисників Вітчизни, хто був наймолодшим безвусим солдатом, хто з самого початку війни, разом із старшими товаришами, пізнав біль і гіркоту вимушеного відступу перед переважаючими силами ворога, хто на передньому краї виніс на своїх плечах всі 1418 днів і ночей війни. Оборона Москви і Невський п'ятачок, Любанська і Мгінсько-Синявінська операції, прорив блокади Ленінграда, звільнення Виборга, Прибалтики, форсування Вісли, звільнення Варшави, форсування Одера і штурм Берліна - це етапи мого бойового шляху.

Зі словами шани і поваги звертаюсь до колишніх викладачів і співробітників нашого університету - учасників бойових дій, які дожили до цього світлого дня. Це Білоус В.І., Болдирев М.О., Вакар Т.Б., Василенко П.К., Василенко С.С., Гущина М.А., Доронін А.А., Дорош А.Б., Запорожець С.Я., Літостанський П.В., Манчевський В.І., Рогожинський П.Д., Тарнавська О.Ф., Харкевич О.Т., Швець В.П. Слава вам, шановні ветерани Великої Вітчизняної, що здобули Перемогу над фашизмом у травні 1945 року.

Від імені Ради ветеранів нашого університету і себе особисто я щиросердно вітаю всіх із світлим і радісним святом - Днем Перемоги. Міцного вам здоров'я, щастя і радості, миру і спокою на планеті, а нашій молодій зміні - студентам бажаю бути гідними спадкоємцями старшого покоління. Будьте працелюбними, чесними, дружними, любіть і бережіть нашу вільну і незалежну Україну. Перемагайте у спорті, в наукових диспутах, творчих колективах художньої самодіяльності. І дай вам Бог усім здоров'я, щастя, любові, щоб ви жили, навчалися, працювали, кохали і ніколи не знали, що таке війна!

І.М. Карасюк, учасник бойових дій

1941-1945 рр., ветеран ВВв і праці.

 

 

 

 

ДОРОГІ ВИЗВОЛИТЕЛІ, ШАНОВНІ ВЕТЕРАНИ

ВЕЛИКОЇ ВІТЧИЗНЯНОЇ ВІЙНИ !

Від усього серця вітаю вас з 65-ою річницею Великої Перемоги.

Багато років минуло від незабутнього травня 1945 року, але й сьогодні величний подвиг захисників і визволителів Вітчизни залишається невичерпним джерелом патріотизму, вірного служіння своєму народові.

У цей славний день ми згадуємо всіх, чиє життя забрала війна, низько вклоняємося та складаємо глибоку шану ветеранам, які на своїх плечах винесли тягар війни та підняли країну з руїн у повоєнні роки. Ми уславлюємо тих, хто в тилу самовідданою працею наближав розгром ворога.

Важко знайти слова, якими можна було б передати всю вдячність за ваш безсмертний  подвиг у найжорстокішій війні, якої не знало людство.

Ми у вічному боргу перед вами за вашу обірвану війною юність, за зразки мужності, силу духу, самопожертву, які ви виявили в боях за рідну землю.

Вітаючи з Днем Перемоги всіх, хто пройшов крізь вогонь Великої Вітчизняної, бажаю міцного здоров'я, родинного благополуччя, довгих літ щасливого та мирного життя.

Травневий день рахує мирні весни,

І ми йдемо до Вічного вогню,

Щоб в день святковий в спогадах воскресли

Ті, хто не зміг зустріти цю весну.

Нехай літа зупинять біг у вічність,

Нехай не кличуть в небо журавлі.

Щоб ветеранам низько поклонитись,

Ми знов до Вічного вогню прийшли.

 

З глибокою повагою від студентства Уманського НУС

голова ради студентського самоврядування

В.С. Кравченко.

НАШ ЮВІЛЯР - МИКОЛА ІВАНОВИЧ ДЯЧЕНКО

 

Дяченко М.І.Дивлячись на струнку, широкоплечу, по-юначому стрімку постать Миколи Івановича, важко уявити, що йому вже шістдесят.

Роки летять, мов розсідлані коні. І, здається, зовсім недавно ще бігав босоніж у рідному селі Адамівка на Вінниччині, а вже минула студентська юність, сповнена бурхливими подіями: лекції і семінари, спортивні змагання і концерти самодіяльності, замріяна "Софіївка" і перше кохання.

І ось вже з новеньким дипломом ученого агронома складає він головний екзамен на полях господарств Вінницької та Кіровоградської областей.

Природа щедро наділила Миколу Івановича і красою, і розумом, а від батька й матері він успадкував чудові людські якості: доброту, чуйність, повагу до людей, щедрість душі, працелюбність.

Неординарна особистість Миколи Івановича розкрилась у повній мірі в його науковій і педагогічній діяльності, яку він розпочав у 1980 році на кафедрі організації сільськогосподарських підприємств спочатку викладачем, старшим викладачем, а після захисту кандидатської дисертації був обраний доцентом цієї кафедри.

М.І. Дяченко - автор понад 65 наукових праць, співавтор навчального посібника "Економіка праці і соціально-трудові відносини" з грифом МОН України. Під його керівництвом підготовлено понад 150 дипломних і магістерських робіт.

Особливо проявились талант і організаторські здібності Миколи Івановича під час його роботи на посаді декана факультету культури і виховання. З 2002 року він є куратором заключного етапу Всеукраїнського фестивалю "Софіївські зорі". Його конструктивна співпраця з Всеукраїнською молодіжною громадською організацією "Союз обдарованої молоді" підняла авторитет університету на міжнародному рівні, за що наш навчальний заклад нагороджено Міжнародним сертифікатом.

Відповідальність за доручену справу, уміння працювати з людьми, професіоналізм стали підставою призначення Миколи Івановича Дяченка на високу посаду першого проректора УНУС.

За досягнуті успіхи в науково-педагогічній і громадській діяльності Микола Іванович неодноразово нагороджувався почесними грамотами Міністерства аграрної політики України, міськвиконкому м. Умань та ін. Він удостоєний почесних звань "Відмінник освіти України", "Відмінник аграрної освіти і науки" ІІІ ступеня.

Шановний Миколо Івановичу! Щиро вітаємо Вас з ювілеєм. Нехай кожен день Вашого життя буде щасливим і радісним. Бажаємо витримки і терпіння, таких необхідних у Вашій роботі. Нехай доля шле добро і щастя, міцне здоров'я та достаток, а віра, надія і любов будуть вірними супутниками Вашого життя.

До побажань кафедри менеджменту приєднується весь колектив університету.

 

З Днем науки

Концепція науково-дослідної роботи Уманського національного університету садівництва

 

18 лютого ц.р. на засіданні вченої ради університету була затверджена "Концепція наукового розвитку Уманського національного університету садівництва", яку представив проректор з наукової роботи профе­сор Сонько С.П. Нижче друкуємо деякі положення "Концепції".

 

Метою розробки концепції є створення в Уманському національному університеті садівництва умов активізації наукової діяльності, поглиблення її інтеграції з навчальним процесом та практикою, формування інноваційної та інформаційної інфраструктури, яка б забезпечила ефективний трансфер результатів наукових досліджень та технологій, що дозволить університету мати статус елітного вищого навчального закладу національного рівня у галузі садівництва і плодівництва.

Відповідно до сучасних вимог університет національного рівня повинен забезпечувати:

1. Проведення власними силами вагомих наукових фундаментальних досліджень і прикладних розробок на сучасному рівні.

2. Орієнтацію на сучасні напрями науки, розробку нових технологій, їх трансфер у виробництво, науку і техніку.

3. Сприйнятливість до світового досвіду та гнучкість стосовно нових напрямів наукових досліджень.

4. Реалізацію ланцюга: через високий рівень фундаментальних досліджень - до прикладних робіт - до комерціалізації їх результатів.

5. Генерацію нового знання; впровадження його у навчальний процес.

6. Конкурсний підхід до формування складу студентів.

7. Високий професійний рівень викладачів, які приймаються на роботу за конкурсом.

8. Інформаційну відкритість та інтеграцію в загальнодержавну, європейську та світову системи науки і освіти.

9. Формування навколо університету особливого інтелектуально наповненого інноваційного середовища.

10.Позиції лідера в масштабі регіону, країни, світу.

11.Міцні зв'язки з виробництвом.

Шляхи та способи реалізації концепції:

- Забезпечення якісно нового рівня матеріально-технічної бази наукових досліджень.

- Забезпечення багатоджерельного фінансування науково-дослідної роботи у підрозділах університету. 

- Удосконалення систем мотивації і оцінювання науково-дослідної роботи.

- Розвиток системи наукових комунікацій шляхом розвитку інноваційно-інформаційної інфраструктури.

- Проведення змін в організаційно-управлінській структурі університету, спрямованих на інтенсивний розвиток садівництва, плодівництва, садово-паркового і лісового господарства.

Наукові дослідження ведуться за тематикою, що представляє широкий спектр напрямків агрономічної та економічної проблематики аграрного сектору економіки за 183 програмами. Протягом багаторічної наукової діяльності в Уманському національному університеті садівництва започатковано та плідно працюють 14 наукових шкіл відомих учених, інтелектуальний потенціал яких здобув широке міжнародне визнання і є головною передумовою підготовки висококваліфікованих спеціалістів.

Щорічно в університеті проводиться понад 30 різноманітних наукових заходів, серед яких наукові конференції державного і міжнародного рівня, виставки, Дні поля, семінари, майстер-класи, наради, презентації, круглі столи.

У 2009 році опубліковано 1160 наукових праць, в т.ч. 15 монографій, 13 навчальних посібників, 2 книги, 223 методичних розробки, 556 наукових статей, 350 тез; одержано 10 патентів і 2 авторських свідоцтва.

 

С.П. Сонько, проректор з наукової роботи Уманського НУС.

 

Підготовка наукових кадрів

 

Підготовка науково-педагогічних кадрів в університеті здійснюється через докторантуру з 7 спеціальностей, аспірантуру, де навчається 155 аспірантів з 19 спеціальностей, та самостійну підготовку дисертаційних робіт здобувачами. Керують аспірантами та здобувачами 62 наукових керівника.

Лише у 2009 році захистили дисертації: докторські - Непочатенко О.О., Рябовол Л.О., Нестерчук Ю.О.; кандидатські - Демченко Т.А., Оляднічук Н.В., Петренко Н.О., Ткачук С.П., Світовий О.М., Жарун О.В., Чернега І.І., Власюк С.А., Альошкіна Л.П., Котвицька Н.М., Комісаренко Є.В., Соколюк С.Ю., Притуляк Р.М., Пушка О.С., Вишневська Л., Прокопенко Є.В., Волинець І.Г., Василенко О.В., Герасимчук О.П., Морозюк О.В., Коваленко-Чукіна І.Г., Іщук Г.П., Діхтяренко А.В., Слободяник Л.М.

З 1 січня 2010 року захищено 9 кандидатських дисертацій, а саме: Гвоздєй Н.І., Слатвінський М.А., Бортник В.А., Любченко А.І., Мельник К.М., Ковальчук Ю.О., Пархоменко Л.А., Аніщенко Г.Ю., Гоменюк М.О.

Особлива подяка за підготовку науково-педагогічних кадрів університету таким науковим керівникам, як: доктор економічних наук, професор Уланчук В.С., кандидат економічних наук, професор Бурик А.Ф., кандидат економічних наук, професор Семенда Д.К., доктор сільськогосподарських наук, професор Грицаєнко З.М., доктор технічних наук, професор Головчук А.Ф., доктор сільськогосподарських наук, професор Господаренко Г.М., кандидат сільськогосподарських наук, професор Геркіял О.М., кандидат сільськогосподарських наук, доцент Улянич О.І., доктор сільськогосподарських наук, професор Осокіна Н.М., доктор сільськогосподарських наук, професор Мельник О.В., доктор сільськогосподарських наук, професор Балабак А.Ф., доктор біологічних наук, професор Парій Ф.М., доктор сільськогосподарських наук, професор Шлапак В.П.

 

Н.Д. Сомова, завідувач аспірантури УНУС.

 

 

Міжнародний семінар у Швейцарії та Австрії

 

У жовтні минулого року ректор Уманського НУС Головчук А.Ф. та директор Тальянківського коледжу Уманського НУС Крошка В.О. у складі представників аграрної освіти України від університетів, коледжів, технікумів брали участь у Міжнародному семінарі з вивчення закордонного досвіду інтеграції вищих навчальних закладів до єдиного Європейського простору вищої освіти на засадах Болонської конвенції.

Завданням делегації на чолі з директором Департаменту аграрної освіти, науки та дорадництва Міністерства аграрної політики України Т.Д. Іщенко стало вивчення європейської освіти на прикладі навчальних закладів Австрії та Швейцарії.

Офіційна програма Міжнародного семінару, яку презентували українським колегам в університеті природних ресурсів та прикладних природничих наук у Відні, розпочалась з обговорення нової тенденції в освіті - навчання впродовж життя, актуальності запуску платформи з навчання за допомогою електронних ресурсів.

Слід відзначити, що у вищих навчальних закладах, які відвідала українська делегація, надзвичайно велика увага приділялася висвітленню питання про переваги і недоліки впровадження Болонської кредитно-модульної системи й адаптації навчального процесу.

Координатор і член робочої групи з впровадження Болонського процесу в університеті ВОКИ професор Моніка Зігхарт зазначила: «Болонський процес - це історія, яка ніколи не закінчується. Щойно ти починаєш думати, що розумієш, як працює Болонська система освіти, звідки не візьмись, виникають нові й нові питання». Колеги ділилися з нами труднощами, з котрими зустрілись при впровадженні Болонської системи, особливо з перевантаженням навчального плану, попиту на ринку праці випускників бакалаврату та іншими питаннями.

За парадигмою, яка відповідає вимогам Болонської угоди, основний акцент зміщується з центрування викладацької діяльності і переноситься на навчальний процес студента, отже, виникає проблема перевантаження студентів годинами самостійної роботи і нестачі аудиторних годин. Тому в університетах діють програми з навчання та контролю знань за допомогою електронних ресурсів. Основною перевагою таких програм є їх доступність. Екзаменаційні тести студент може знайти і виконати, а викладач перевірити в Он-Лайн режимі. Наші колеги не замінюють повністю традиційну освітню практику, а гармонійно поєднують її з новітньою системою. 14 жовтня 2009 року учасники семінару працювали у Віденському університеті ветеринарної медицини - одному з найстаріших навчальних закладів країни. Ми мали змогу ознайомитись з потужною базою університету. Велика увага в навчальних закладах приділяється дослідницькій діяльності студентів. Далі ми мали нагоду відвідати сільськогосподарський коледж у м. Цоліпофен (Швейцарія), а також зустрітись з фермерами кантону. Коли ми знайомились з питаннями практичного навчання, то з'ясували, що практика для студентів триває протягом року. При цьому практикант здійснює всі технологічні операції, виконує роботи, а по закінченню складає кваліфікаційні випробування.

Дуже цікавим та змістовним було відвідування фермерського господарства Фріца Рухті, котрий одночасно є головою селищної ради, депутатом кантону.

У рамках заходів були визначені подальші кроки на шляху до тісної співпраці, взаємодопомоги і взаємопідтримки між Україною, Австрією, Швейцарією з обміну кращим науково-практичним досвідом.

Аналізуючи та узагальнюючи все почуте та побачене, ми відмітили, що система освіти в цих країнах досить складна, але спеціалісти кожного рівня мають відповідне місце на виробництві, всі професії цінуються та підтримуються.

Ставлення студентів до навчання обумовлене їхньою особистою мотивацією, молодь охоче навчається і здобуває професію. Рівень фінансування та оснащення навчальних закладів відповідає рівню сучасного виробництва. Поїздка на Міжнародний семінар до Австрії та Швейцарії була дуже корисною в професійному плані.

Разом з тим ми багато чого пізнали з європейських цінностей. Нас приємно вразила чис­то­та в містах, на дорогах, на околицях. В Австрії та Швейцарії дуже дбають про естетичний вигляд споруд, парків. Ми побували в казковому світі альпійських луків. Не передати словами прозору чистоту озер та рік, красоту Альп. Австрійські колеги подбали про те, щоб ми відвідали Віденську оперу, а швейцарські познайомили з історичними місцями Берна.

А коли знайомились з історичними місцями столиці Австрії Відня, відвідували місто Люцерн, ми мали змогу пересвідчитись, як австрійці цінують історію, зберігають історичні пам'ятки. Майже в центрі Відня, на великій площі з фонтанами, в доглянутому, охайному стані височить пам'ятник воїнам - визволителям міста від фашистських загарбників, на одному з написів якого - ім'я нашого земляка, колишнього студента Тальянківського технікуму, генерал-майора, Героя України К.М. Дерев'янка - визволителя Відня.

А.Ф. Головчук, ректор УНУС,

В.О. Крошка, директор Тальянківського коледжу Уманського НУС.

 

Економічна школа працює

 

Наукова школа на кафедрі економіки зародилась у 60-х роках минулого століття, коли кафедру очолював кандидат економічних наук, доцент А.О. Мірошник. Він був автором біля 100 наукових праць, методичних розробок і рекомендацій. Подальшого розвитку школа набула під час керівництва кафедрою к.е.н., професора М.І. Єріна. Він є автором двох навчальних посібників та 200 наукових статей, методичних розробок і рекомендацій.

З відкриттям економічного факультету у 1976 р. курс економіки сільського господарства на бухгалтерському відділенні читає заслужений працівник вищої школи, доктор економічних наук, професор О.І. Здоровцов. При кафедрі відкривається аспірантура. Першими учнями О.І. Здоровцова, які захистили кандидатські дисертації, стали О.Л. Бурляй, І.А. Бутило, О.О. Школьний, а потім продовжили цей список Н.Я. Пітель, М.А. Коротєєв, І.О. Опаленко та інші. Наукова школа О.І. Здоровцова налічує понад 16 молодих учених.

З 1984 року кафедрою завідував кандидат економічних наук, професор Б.П. Дмитрук. У цей час проводяться інтенсивні наукові дослідження з актуальних питань аграрної економіки, розробляються рекомендації з економічних проблем переходу до ринку, видаються підручники, монографії, методичні посібники. Кафедра здійснює постійний зв'язок з виробництвом. Налагоджено також зв'язки з ученими-економістами Польщі, Англії, Франції, США. Під керівництвом Б.П. Дмитрука в УСГІ захистили кандидатські дисертації Макаринська О., Уланчук А.І., Нестерчук Ю.О. та інші.

У 2002 році кафедру економіки очолює кандидат економічних наук, доцент, заслужений працівник сільського господарства України Семенда Д.К. Продовжується тісний зв'язок науки з виробництвом. Створено два філіали кафедри на виробництві: один на базі ФГ «Агрофірма «Базис» Уманського району Черкаської області, інший на базі ПОСП «Уманський тепличний комбінат». Кафедра співпрацює з ДП «Ілліч-Агро-Умань» агроцех № 2 с. Томашівка, ПП «Дубова», ТОВ «Берестівець». Ці та інші кращі підприємства Уманського, Жашківського, Звенигородського, Маньківського районів Черкаської області, Бершадського, Немирівського, Гайсинського, Теплицького районів Вінницької, Ульянівського, Гайворонського - Кіровоградської області та інші стали базовими підприємствами для проходження виробничої і переддипломної практики студентами.

При кафедрі працює науковий студентський гурток, економічний семінар професорсько-викладацького складу «Актуальні проблеми АПК на сучасному етапі».

Згідно Наказу Міністерства освіти і науки України ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Економіка підприємства» три роки поспіль, починаючи з 2007 р., проводиться на базі кафедри економіки нашого університету.

За останні чотири роки на кафедрі видано 6 підручників і монографії, захищена 1 докторська та 5 кандидатських дисертацій.

Наукова школа з економіки продовжує працювати, наповнюючись новим  змістом.

 

Д.К. Семенда, зав. кафедри економіки.

 

Форум молодих учених

 

18-19 лютого 2010 року в Уманському національному університеті садівництва проходила Всеукраїнська конференція молодих учених. У роботі конференції взяли участь науковці університету та інших навчальних і наукових закладів України.

Серед гостей конференції були представники Національного університету біоресурсів і природокористування України, ННЦ "Інститут землеробства УААН", Інституту коренеплідних культур НААНУ, Луганського національного аграрного університету, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, національного дендропарку «Софіївка» НАН України, Подільського державного агротехнічного університету, Ніжинського агротехнічного інституту, Сумського національного аграрного університету, Львівського національного аграрного університету, Львівської дослідної станції, Тернопільського інституту АПВ, Інституту цукрових буряків НААН, Інституту садівництва УААН, Інституту кормів Уаан, ННЦ Інституту аграрної економіки, Київського національного економічного університету, Ізмаїльського державного гуманітарного університету, Луцького гуманітарного університету, Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва, Полтавської державної аграрної академії, Одеського державного аграрного університету, Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Т.Г. Шевченка, Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини.

Пленарне засідання з вітальним словом до учасників конференції відкрив ректор університету, доктор технічних наук, професор Головчук Андрій Федорович. Провів пленарне засідання проректор з наукової роботи, доктор географічних наук, професор Сонько Сергій Петрович.

На конференції працювало 6 секцій: агрономії, яка була присвячена 110 річниці від дня народження професора Рубіна С.С., плодівництва та овочівництва, технології переробки та зберігання продукції рослинництва, садово-паркового господарства та лісівництва, економічних наук, загальноосвітніх наук.

У доповідях молоді науковці висвітлювали результати своїх досліджень, ділились новими розробками та методиками.

Конференція пройшла плідно і продуктивно.

І. Ковальчук.

 

Студент аграрного ВУЗу: соціальний портрет на початку третього тисячоліття

 

В Уманському національному університеті садівництва протягом понад два десятиріччя здійснюється моніторинг навчально-виховного процесу. При прийнятті багатьох рішень ректорат і рада студентського самоврядування спирається на думку молоді. Зокрема у травні 2009 року за дорученням ректора університету професора А.Ф. Головчука було проведено соціологічне дослідження за проектом «Соціальний портрет студента», присвячене 165-річчю з часу заснування нашого вузу та 150-річчю його перебування в Умані.

Дослідження проводилось методами анкетування та соціологічного інтерв'ю. Всього оброблено і проаналізовано відповіді 507 респондентів усіх курсів і факультетів.

Моніторинг навчально-виховного процесу в аграрних вузах, який здійснюється Уманським соціологічним центром протягом останніх двох десятиліть, дозволяє зробити висновок про те, що відбулися суттєві зміни у мотивації молоді щодо оволодіння професійними знаннями і виборі вищого навчального закладу для отримання освіти.

Це підтверджують й оцінки студентами результатів свого навчання у вузі. Абсолютна більшість опитаних нами студентів (3/4) задоволені результатами свого навчання. Однак привертає увагу й те, що майже 2/3 з числа тих, хто має за результатами останньої сесії середній бал 3,0-3,5, теж задоволені своїми оцінками! В цілому індекс задоволеності студентів результатами навчання досить високий +0,501.

Що ж спонукає студентів добре вчитися? Модальні відповіді розподілилися наступним чином: цікава робота у майбутньому - 38%; власна звичка все робити «на совість» - 29%. Решта варіантів відповідей, які уточнюють уяву студентів про свою майбутню професійну діяльність, на порядок відстають від модальних оцінок.

Переважна більшість студентів досить обережно і неоптимістично оцінюють своє професійне майбутнє. На жаль, робота за обраною спеціальністю після закінчення вузу мало стимулює студентів до оволодіння професійними знаннями.

Ми попросили студентів назвати причини, які ведуть до незадоволення або неповного задоволення результатами навчання. Основною причиною, на думку студентів, є брак часу на якісну підготовку до занять - 42%. Особливо це стосується першокурсників. Далі з великим відривом знаходяться відповіді: брак навчально-методичної літератури з окремих дисциплін, відсутність перспектив працевлаштування, недостатній рівень довузівської підготовки; помилка у виборі спеціальності; значна кількість пропусків з поважних і неповажних причин; нецікаво вчитися; невміння самостійно працювати над навчальною літературою.

Студенти висловили багато пропозицій щодо покращення навчально-методичної роботи. Наводимо найбільш поширені або, на наш погляд, цікаві висловлювання: мало практичних занять, важко набрати необхідну кількість балів, встановити контроль за відвідуванням занять і добавляти за відвідування бали, збільшити кількість підручників і посібників у бібліотеці, збільшити практики зі спеціальності, проводити конкурси з предметів між курсами, обладнати аудиторії і класи комп'ютерами, запроваджувати інтерактивні методи навчання, цікавитися думкою студентів та інші.

Важливим фактором формування спеціаліста є практична участь у громадсько-політичному житті колективу, регіону, держави. В університеті існують різноманітні форми такої діяльності. Як показують відповіді респондентів, майже 2/3 наших студентів у тій чи іншій мірі беруть участь у громадському житті. Найчастіше йдеться про тимчасові доручення (41%). Тих студентів, що виконують постійні громадські доручення, відносно небагато - 14%. Проте кожен четвертий (39%) не має ані постійних, ані тимчасових доручень.

Досить суперечливими можна вважати відповіді студентів щодо стану студентського самоврядування. Якщо кожен шостий впевнений, що думка студентів враховується адміністрацією університету при прийнятті рішень щодо студентських проблем, то майже половина знають про існування органів студентського самоврядування, але вважають, що їх вплив на вирішення студентських проблем незначний.

У той же час існує помітний резерв залучення студентів до участі в самоврядуванні. Так, 37% мають бажання брати в ньому участь. Найбільшою популярністю серед студентів користуються три комітети в раді студентського самоврядування: комітет захисту прав студентів, комітет спорту та оздоровлення і комітет культури та виховання. Саме в роботі цих комітетів прагнуть брати участь більшість студентів.

Одна з причин такого ставлення студентів до органів свого самоврядування полягає, на наш погляд, у тому, що переважна більшість студентів (57%) бачать в ньому головним чином організатора розважальних заходів (дискотек, концертів, спортивних змагань). Такий напрямок роботи студради, безумовно, дуже важливий. Проте не може не викликати занепокоєння занадто висока орієнтація студентів на розваги. Між тим, студенти висловили багато цікавих пропозицій саме з організації побуту, нормального облаштування свого навчання в університеті, зокрема упорядкування території студентського містечка, запровадження автобусного маршруту між віддаленими навчальними корпусами університету тощо.

Переважна більшість студентів дає добру оцінку культурно-виховним заходам, що проводяться в університеті. Як добрий і дуже добрий стан виховної роботи оцінюють 68% респондентів. Індекс оцінки складає +0,227.

За визнанням двох третин респондентів, найбільш помітною подією культурного життя університету є фестиваль студентської самодіяльності «Софіївські зорі». Біля половини опитаних на друге місце поставили конкурс «Міс Університет». На третьому-четвертому місцях - зустрічі команд КВК та спортивні змагання. Решта подій і заходів помітно поступаються популярністю у студентів.

Можна з впевненістю назвати найбільш популярні серед студентів творчі самодіяльні колективи нашого університету. Приблизно однакову кількість прихильників у команди КВК, ансамблів «Лювіна» та «Нивка» - майже половина опитаних. Решта знаходяться на значній відстані від лідерів.

Проте особиста участь студентів у роботі творчих самодіяльних колективі є відносно незначною. За самооцінкою, лише 14% респондентів беруть участь у хореографічних, вокальних, інструментальних та естрадних колективах, а основна маса - 4/5 - є тільки пасивними глядачами. Основною причиною неучасті в роботі самодіяльних колективів 2/3 респондентів називають брак вільного часу, а кожен четвертий скаржиться на відсутність мистецьких талантів.

Студенти внесли низку пропозицій щодо покращення культурно-виховної роботи в університеті: поліпшити виховну роботу кураторів академічних груп, створити спортивні секції з футболу, боксу, гімнастики, проводити зустрічі з відомими діячами культури, створити гуртки юних поетів і письменників, заохочувати талановитих студентів тощо.

Вважаємо, що результати нашого соціологічного дослідження будуть корисними для подальшого покращення навчально-виховної роботи в аграрних вузах.

 

А.М. Шатохін, керівник проекту,

доктор соціологічних наук, професор.

 

Золотий фонд університетської науки

 

Дні пам'яті видатного селекціонера та гумориста

 

Чучмій І.П.Наприкінці минулого року Івану Петровичу Чучмію, колишньому завідувачу кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології, відомому вченому-селекціоне­ру, лауреату державних премій України і СРСР, премії ім. В.Я. Юр'єва, доктору сільськогосподарських наук, професору, автору понад 50 сортів і гібридів сільсько­господарських культур та гумористу, виповнилося б 75 років. Під чуйним керівництвом Івана Петровича успішно захистили кандидатські дисертації І.О. Заморська, І.В. Ковальчук, В.В. Поліщук, Ж.М. Новак, С.П. Коцюба.

Народився в 1934 році в селі Зеленьки Миронівського району Київської області. Батьки - прості колгоспники, виснажені голодомором 1933-го, який забрав їх батьків і трьох синів.

Школу закінчив у рідному селі 1953 року. У 1958 році вступив на агрономічний факультет Української академії сільського господарства. З 1958 по 1961 рік працював на посаді агронома-насіннєвода радгоспу "Барсуківщина" Талалаївського району Сумської області. З 1961 по 1964 рік навчався в аспірантурі Української сільськогосподарської академії, у 1964-1990 рр. - працював завідувачем відділу селекції зернових культур Черкаської державної сільськогосподарської дослідної станції. Кандидатську дисертацію захистив у 1964, а докторську - у 1989 році за спеціальністю селекція і насінництво. У 1990 році обраний професором, а з 1993 року завідувачем кафедри генетики, селекції та насінництва Уманської державної аграрної академії. У 1982 році за цикл робіт з використання експериментального мутагенезу в селекції рослин отримав Державну премію в галузі науки і техніки Української РСР, у 1986 році за розробку методів селекції скоростиглих гібридів кукурудзи йому присуджено Державну премію СРСР у складі колективу під керівництвом академіка ВАСГНІЛ Г.С. Галєєва, а у 1993 році за монографію "Генетичні основи і методи селекції скоростиглих гібридів кукурудзи" - премію імені В.Я.Юр'єва Президії академії наук України.

Нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора, медалями "За доблесну працю. В ознаменування 100 річчя з дня народження  В.І. Леніна", "Ветеран праці" і медалями ВДНГ СРСР.

Відомий учений-селекціонер, автор більше 40 гібридів і сортів кукурудзи, озимої пшениці, ярого ячменю, які вирощувались у колишньому Союзі щорічно на площі           4-6 млн.га. На створені гібриди і сорти отримав 42 авторських свідоцтва. Опублікував 158 наукових праць, з них дві монографії і підручник.

10-12 грудня 2009 року в Уманському державному аграрному університеті вдбулась науково-практична конференція, присвячена 75-річчю від дня народження професора Івана Петровича Чучмія «Застосування сучасних методів у селекції й первинному насінництві кукурудзи».

Відкрив конференцію з теплим словом про пам'ять Івана Петровича ректор Уманського НУС, доктор технічних наук, Андрій Федорович Головчук. Завідувач кафедри доктор біологічних наук Федір Микитович Парій вказав на визначну роль праць селекціонера І.П. Чучмія для розвитку цієї галузі в Україні та на його приклад для наслідування молодим ученим і студентам. Кравченко Владислав Андрійович, академік УААН, колега по аспірантурі, виступив з палким теплим словом, згадуючи молоді веселі роки, проведені з Іваном Петровичем.

На конференції були присутні понад 100 осіб - співробітники кафедр генетики, селекції рослин та біотехнології, землеробства, рослинництва, агрохімії, друзі, знайомі та колеги цієї чудової людини. Чимало гостей приїхало з різних куточків України, щоб згадати добрим словом товариша, наставника, співробітника та просто порядну людину у день його пам'яті. Були люди, які знали його зі студентської лави, були ті, які знайомі з ним лише останні роки. Але в усіх серцях залишилась добра пам'ять та приємні спогади про спілкування з Іваном Петровичем, якими і ділились вони з присутніми.

Учасники конференції доктор біологічних наук В.С. Борейко, доцент В.Л. Жемойда та співробітники кафедри відвідали могилу колеги, друга та порадника.

Іван Петрович є автором трьох збірників гуморесок. Тому на конференції звучали не лише спогади та результати наукових пошуків, але й гуморески, оскільки лише всі сторони життя Івана Петровича можуть повністю охарактеризувати цю неординарну особистість.

30 березня ц.р., у рамках святкування Дня факультету агрономії, відбувся вечір поезії «Чучмієві усмішки», на якому співробітники кафедри і студенти декламували гуморески І.П.Чучмія.

Ф.М. Парій, завідувач кафедри генетики,

селекції рослин та біотехнології.

 

Вітаємо переможців олімпіади!

 

Протягом січня-лютого 2010 року на всіх факультетах проведено І етап Всеукраїнської студентської олімпіади. За її результатами визначені переможці - студенти, які посіли призові місця. Їх 85 осіб. Із загальної кількості переможців студенти факультету економіки і підприємництва склали 35%, менеджменту - 18%, агрономії - 11%, плодоовочівництва і лісівництва - 17%, інженерно-технологічного факультету - 19%. Якщо систематизувати підсумки олімпіади по курсах, то із загальної кількості переможців 40% - студенти 1 курсу, 7% - 2 курсу, 6% - 3 курсу, 28% - 4 курсу, 18% - 5 курсів.

Особливо хотілося б відмітити студентів, які посіли перші місця у І етапі Всеукраїнської олімпіади. Переможцями олімпіади з навчальних дисциплін стали: Є. Дубчак (українська мова), А. Рибаков (математика), Є. Швед (фізика), І. Власюк (англійська мова), Т. Малюк (німецька мова), О. Руденко (французька мова), С. Смілянець (латинська мова), М. Желєзний (інформатика), О. Легедза (хімія), Ю. Чугай (біологія), Ю. Малихіна (психологія), В. Спасібов (екологія), В. Мудрієвська (безпека життєдіяльності), Т. Давиденко (страхування), Я. Сорокіна (економічна теорія).

В олімпіадах зі спеціальностей кращими стали такі студенти: Н. Шпичко (агрономія), І. Новіцька (плодоовочівництво і виноградарство), К. Федосєєва (економіка підприємства), Ю. Зарицька (облік і аудит), Є. Шевчук  (менеджмент ЗЕД), Л. Цурман (маркетинг), І. Ярова (фінанси), В. Дишлева (менеджмент організацій), Є. Сафонов (лісове і садово-паркове господарство), В. Рогач (технологія зберігання та переробки плодів і овочів), В. Бузань (технологія зберігання та переробки зерна).

За результатами першого етапу Всеукраїнської олімпіади ректором університету підписаний наказ, відповідно до якого для переможців передбачено заходи морального і матеріального заохочення. Вітаємо переможців!

 

Н.Я. Пітель

 

Результати першого туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт

 

Підведено підсумки першого туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт.

У конкурсі брали участь 106 студентів (це в 2 рази більше, ніж у минулому році) з таких кафедр: бухгалтерського обліку і аудиту - 18, фінансів і кредиту - 17, менеджменту ЗЕД - 11, загального землеробства - 8, плодівництва і виноградарства - 8, біології - 6, лісового господарства - 6, маркетингу - 6, менеджменту організацій - 5, овочівництва - 5, економіки - 4, технології зберігання і переробки зерна - 4, агрохімії та ґрунтознавства - 3, захисту рослин - 3, генетики, селекції рослин та біотехнології - 1, рослинництва - 1.

Для відзначення переможців конкурсу ректором університету підписаний наказ про нагородження студентів дипломами, грошовими преміями та подарунками.

За результатами рецензування, розгляду та обговорення наукових робіт конкурсними комісіями, до складу яких були включені найбільш компетентні викладачі, за кожним із напрямів конкурсу визначені найкращі роботи, де найбільш обґрунтовано висвітлені результати наукових досліджень та рекомендації стосовно вирішення актуальних проблем сільськогосподарського виробництва.

Переможцями конкурсу стали такі студенти за напрямками конкурсу:

- агрономія: І місце - студент 53-ам групи Тімур Круглій (керівник Єщенко В.О.); II місце - студент 51-а групи Павло Петухов (керівник Грицаєнко З.М.); III місце - студент 54-а групи Богдан Почапський (керівник Господаренко Г.М.) та студентка 55-ак групи Валентина Петренко (керівник Накльока Ю.І.);

- плодоовочівництво: І місце - студентка 51-пм групи Ольга Ляховська (керівник Щетина С.В.); II місце - студентка 51-пм групи Ірина Новіцька (керівник Манзій В.В); III місце - студент 51-пм групи Дмитро Макаренко (керівник Осадчий В.О.);

- лісове і садово-паркове господарство: І місце - студент 42-сп групи Роман Білоус (керівник Кирилюк В.П.); II місце - студентка 52-спм групи Євгенія Білецька (керівник Морозюк О.В.); III місце - студент 61-сп групи Святослав Парчак (керівник Бабій Л.О.);

- харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції: І місце - студент 51-тм групи Віталій Пиркало (керівник Заморська І.Л.); II місце - студент 51-тз групи Іван Ульянич (керівник Осокіна Н.М.); ІІІ місце - студентка 52-тз групи Тетяна Безкровна (керівник Руденко Л.Д.);

- менеджмент: І місце - студентка 44-м групи Анастасія Мовчанюк (керівник Бурик А.Ф.); II місце - студент 53-мм групи Сергій Вінник (керівник Бурик А.Ф.); III місце - студентка 42-м групи Аліна Голубєва (керівник Роєнко О.А.);

- світове господарство і міжнародні економічні відносини: І місце - студентка 51-мз групи Інна Романюк (керівник Клименко Л.В.); II місце - студентка 51-мз групи Аліна Миколайчук (керівник Клименко Л.В.); ІІІ місце - студентка 51-зм групи Євгенія Шевчук (керівник Пітель Н.Я.);

- фінанси, грошовий обіг і кредит: І місце - студент 53-фс групи Олександр Чуб (керівник Колотуха С.М.); II місце - студентка 41-по групи Вікторія Гаврилюк (керівник Бечко В.П.); ІІІ місце - студентка 53-фс групи Марія Сальмі (керівник Ролінський О.В.);

- бухгалтерський облік, аналіз та аудит: І місце - студентка    53-ос групи Ірина Сполітак (керівник Михайловина С.О.); II місце - студентка 31-е групи Руслана Бутило (керівник Ратушна О.П.); III місце - студентка 51 -ос групи Оксана Малюк (керівник Дудкевич О.В.);

- економіка сільського господарства і АПК: І місце - студентка 52-ем групи Оксана ІЦербакова (керівник Семенда Д.К.); II місце - студент 52-ем групи Віталій Єфімов (керівник Котик П.С.); ІІІ місце - студент 52-ем групи Дмитро Пожидалов (керівник Бурляй О.Л.);

- маркетинг, управління персоналом, економіка праці: І місце - студентка 51-мас групи Оксана Кокарова (керівник Невлад В.Ф.); II місце - студентка 51-мас групи Юлія Згиблова (керівник Рибчак В.І.); III місце - студентка 51-мас групи Людмила Довгань (керівник Опаленко І.О.).

Оргкомітет конкурсу студентських наукових робіт висловлює вдячність науковим керівникам за допомогу, надану студентам у підготовці наукових робіт, та рецензентам за об'єктивний і своєчасний розгляд наукових робіт.

 

Н.Я. Пітель, відповідальна

за науково-дослідну роботу студентів УНУС.

 


Дні факультетів: традиції, новації, сюрпризи

Ми були першими

 

Майбутнім менеджерам випала честь в цьому році відкривати Дні факультетів УНУС. У рамках Дня факультету менеджменту було проведено конкурс стінгазет, Шевченківські читання, ділові ігри, години пам'яті, спортивні змагання, урочисту лінійку, веселий ярмарок та святковий концерт.

У літературних читаннях «У Шевченківській світлиці...» активну участь взяли студенти 3 курсу, а організатор заходу - кафедра української та іноземних мов, зокрема викладачі Я.В. Бечко, К.В. Кацалапенко та працівники наукової бібліотеки.

Викладачами кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін М.В. Костюк, Н.Л. Руденко і Т.В. Сольською зі студентами 2 курсу було проведено Годину пам'яті «Ніхто не забутий, ніщо не забуто».

У спортивному залі університету відбулися «Веселі старти» - змагання між командами першокурсників «Ахіллес» та «Черепахи». За них активно вболівали декан, заступники декана, куратори, викладачі та однокурсники. Перемогла команда «Ахіллес», капітаном якої був Віталій Білик.

Викладачами кафедри менеджменту організацій Нагернюк Д.В., Загороднюк О.В., Гоменюк М.О. була проведена ділова гра «Я люблю менеджмент». Студенти четвертого курсу охоче відгукнулися на ініціативу кураторів та взяли активну участь у діловій грі. Дві команди «Ентузіасти» та «Стимул» змагалися за звання кращих менеджерів факультету. Кожна команда мала свій девіз, емблему, капітана команди та активних вболівальників. Конкурси проходили в невимушеній, дружній атмосфері. Студенти проявили свої здібності і вміння і довели, що вони не лише люблять менеджмент і мають високий рівень теоретичної підготовки, а також володіють навичками інтуїтивного мислення, вміють швидко орієнтуватися в нестандартних ситуаціях та приймати правильні управлінські рішення. За підсумками ділової гри кращою визнано команду «Ентузіасти».

У рамках Дня факультету було проведено багато різноманітних заходів. Серед них: конкурс на кращу академічну групу, кращу стінгазету та святкове оформлення кафедр факультету. Підсумки було підведено на урочистій лінійці «Знай наших». Переможцем у конкурсі на кращу академічну групу стала 52-зм (староста Інна Велика, куратор І.І. Чучмій). Найкращою стінгазетою визнано випуск «Студентське життя» 51-зс групи (староста Наталія Устенко, куратор Г.В. Мельник).

На традиційному веселому ярмарку «СОТ в університеті» гостей розважали запальними танцями і піснями, частували стравами російської, англійської, французької, німецької, китайської та італійської кухні.

О 16.30 пролунали фанфари святкового концерту, в програмі якого були представлені різні жанри художньої самодіяльності. Глядачі насолоджувались танцями учасників ансамблів «Нивка» та «Зернятко», співом Тетяни Штельмах, Ірини Кузьменко, Світлани Грицик, Ірини Павленко, Павла Богачика, авторським виконанням вірша Альони Климчук, музичною композицією гурту «Tree Ann».

clip_image002_600_14  

Як справжні майбутні менеджери ми завжди прагнемо досягнути кращих здобутків, постійно самовдосконалюватись та самореалізовуватись. Тож і в майбутньому сподіваємось своїми надбаннями примножувати славу не лише факультету менеджменту, а й Уманського національного університету садівництва.

Н.О. Петренко, заступник декана факультету менеджменту.

 

 

МИ ТА ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

У рамках свята факультету менеджменту була проведена ділова гра  «Ми та євроінтеграція». Її метою було розповсюдження знань про історію об'єднання Європи, аналіз перебігу політичних та економічних процесів, які передували створенню Європейського Союзу, ознайомлення з європейською системою законодавства, що регламентує його функціонування та дослідження перспектив вступу України до ЄС.

Виходячи з мети, були сформульовані і основні завдання зустрічі, організатором і керівником якої була к.е.н., доцент кафедри менеджменту ЗЕД Новак І.М.

У рамках ділової гри «Ми та євроінтеграція» була заслухана доповідь "Шлях до Європи" студентки 21-з групи Мукомол Г. та проведено вікторину, учасниками якої були студенти 21-з та 22-з груп. Знання та кмітливість обох команд були високо оцінені членами журі, а їх учасники відзначені грамотами та солодкими призами.

 

Польова Аліса та Здоровцова Юля,

студентки 21-з групи.

 

Буде хліб - буде й пісня

 

Проведення Днів факультетів в Уманському національному університеті садівництва ґрунтується на усталеній багаторічній традиції. Разом з тим кожного разу це святкове дійство, покликане познайомити колектив і гостей університету з творчими здобутками студентів у різних видах народної творчості, спорті тощо, стає все цікавішим і привабливішим, збагачуючись новими формами і наповнюючись новим змістом.

Три дні свята заледве вмістили широке коло мистецьких, літературних, інтелектуально і спортивно-розважальних, громадсько корисних заходів, зустрічей з випускниками  минулих років - сьогоднішніми організаторами і фахівцями аграрного виробництва тощо. Багатьом студентам старших курсів на все життя запам'ятаються, а для декого стануть такими, що розвіють песимістичні сумніви щодо обраної професії, відверті фахові виступи і дружні поради випускника 1993 року В.В.Левченка, начальника Черкаської обласної інспекції з охорони прав на сорти рослин, С.О.Тофана, начальника управління агропромислового розвитку Голованівської РДА, випускника 2003 року; П.Ю.Гори, керівника фермерського господарства „Гора-2006", випускника 1985 року, кандидата сільськогосподарських наук, члена ДЕК з перевірки підготовки спеціалістів і магістрів; Ю.М. Струмінського, регіонального менеджера фірми „Сенгента" у Київській і Черкаській областях, випускника 1989 року; А.В.Моргуна, кандидата сільськогосподарських наук, старшого наукового співробітника Інституту коренеплідних культур Національної академії наук України, автора сортів і гібридів цукрових буряків та цикорію, випускника 1983 року; С.О.Якименка, директора приватного підприємства „Плай" села Піківець Уманського району.

Останні дні цьогорічного березня надовго запам'ятаються не тільки на факультеті агрономії. Адже майбутні лицарі і принцеси полів та їх наставники не обмежили програму свята традиційними виставками, концертом, спортивними  змаганнями тощо, а також продемонстрували заходи, гідні наслідування не тільки рештою факультетів нашого університету, а й включення їх у практику виховної роботи всіх вишів країни. До таких, насамперед, варто віднести захід „Ви у наших серцях...", в рамках якого відбулося упорядкування зусиллями студентів і викладачів факультету могил тих, хто  залишив свій глибокий благотворний слід в історії нашого навчального закладу і завжди буде прикладом  інтелігентності, професійної відданості, творчого прагнення для прийдешніх поколінь. З шанобливою увагою студентами були вислухані цікаві, у деяких фрагментах ексклюзивні спогади про життя і творчу діяльність М.І.Делеменчука, Г.І.Мусатова, І.М.Єремєєва, О.П.Іванова, С.С.Рубіна, М.М.Шкварука, І.П.Чучмія їхніх колишніх  колег - викладачів кафедр факультету агрономії. Важливість даного заходу ще й в тому, що у декого із похованих в уманській землі не залишилось поблизу родичів, які б не дали  зарости  ні самим могилам, ні стежці до них. Таким чином, своєю безпосередньою участю у цій благородній справі студентами-аграріями не абстрактно - байдуже, а проникливо-емоційно, співстраждаюче засвоєна вистраждана істинність того, що в силу нашої історії стало сповідальним кредо народу: „Ніхто не забутий - ніщо не забуте!".

Ще раз ці святі слова спали на думку при ознайомленні з виставкою студентських стінних газет і плакатів. І хоча й тут домінуючою була загальна для всіх заходів тематика, а все ж не залишились поза увагою такі сакральні для української ментальності дати, як річниця народження Тараса Шевченка, Воскресіння Господнє, День Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Своєрідною формою вшанування пам'яті завідувача кафедри генетики, селекції і насінництва з 1993 по 2004 рік, водночас талановитого пересмішника стало проведене за філіжанкою кави у Центрі культури і дозвілля гумористичне дійство „Чучмієві усмішки", участь у якому спростувала певні стереотипи як виконавців, так і чималої кількості слухачів щодо особи професора як такого собі черствого „сухаря". Тут постаралися ведучий програми студент четвертого курсу Василь Смолій та першокурсники Василь Кілінкаров, Євген Ташлицький, Богдан Ткаченко, Олена Чепурко, Юлія Тітова та інші.  З особливим зацікавленням студенти і викладачі вислухали спогади про І.П.Чучмія та його гуморески у виконанні доцента В.П.Сигиди.

А хіба можна уявити життя факультету без захоплюючих спортивних турнірів, у більшості з яких переможцями міжфакультетських поєдинків виявляються козацької вдачі студенти - агрономи. І не тільки студенти. У спортивно-розважальній програмі „Веселі старти" неабиякий фізичний гарт і темперамент у різних видах показали аспіранти і викладачі факультету.

Звичайно, кульмінацією і водночас заключним акордом свята стала цікава, майстерно підготовлена за допомогою працівників центру культури і виховання багатожанрова концертна програма „Буде хліб - буде пісня!". Уже при вході до навчального корпусу № 1 бажаючих послухати і подивитися концерт майстерним виконанням народних мелодій зустрічали троїсті музики, а у святково прибраному вестибюлі дівчата і жінки в національній одежі частували всіх смачними виробами із пшеничного борошна. Музично-хореографічна композиція „Хліб - всьому голова!", якою в актовій залі розпочалося захоплююче видовищне дійство, у майстерному виконанні гурту студентів усіх курсів зачаровуючою мовою мелодії, рухів і пластики розкрила красу і велич усіх етапів хліборобської праці.

Велика кількість виконавців і їх бездоганна майстерність не дозволяє, не наштовхнувшись на ризик обійти належною заслуженою увагою будь-кого, назвати поіменно найкращих. Та все ж ризикну відновити у пам"яті задоволених глядачів незрівняний багатоголосий спів гурту „Козаченьки", бездоганний вокал Наталки Видрик,  Олександра Колпака, Тетяни Костенко, Артура Лагоди, Сергія Мартинюка, Тетяни Супрун, Олександри Тюлєнєвої, Марини Цуканової, Ліни Юр"євої, захоплююче виконання танцювальних номерів на чолі з віртуозною Марією Сипливою, майстерно поставлений уривок твору Нечуя-Левицького „Кайдашева сім"я", сміхорозриваючі гуморески у виконанні Василя Смолія та ін.

Завершився концерт, а відтак і вся святкова програма, що продемонструвала щедрі здобутки факультету агрономії у всіх напрямах його діяльності, віру у завтрашній день і впевненість у свої сили, величавим під акомпанемент овацій зали виконанням всіма учасниками концерту пісні „Україно!".

Яскравою сторінкою в історії університету стане цьогорічне свято факультету агрономії. А вже наступного дня багато хто з його організаторів та учасників нарядні сукні і фраки поміняє на хліборобські роби, а концертну сцену на простори ланів. У розпалі початок сезону весняно-польових робіт. Сійся-родися, золота пашниця! В щасті зростай, наш пісенний край! Буде хліб - буде й пісня! 

 

І.С. Пахольчук, заступник декана факультету агрономії.

 

У нас це вийшло!

Підготовка до свята почалась ще на початку березня. З ініціативи ради студентського самоврядування та за підтримки деканату факультету було започатковано багато заходів та сюрпризів. Кожен студент намагався якось проявити себе. Всі були об'єднані однією єдиною метою - зробити ці дні незабутніми, веселими і цікавими. Цього року цікавих ідей було багато. І можемо впевнено сказати: у нас це вийшло!

6 квітня - спортивний день! Зранку було святково прикрашено кожну кафедру, відбулась виставка студентських стінгазет та творчих робіт студентів і співробітників факультету.

Розпочався спортивний день з проведення шахового турніру, у якому брали участь не тільки студенти факультету, а й викладачі. Переможцями стала команда викладачів у складі Середи Г.І., Мудрака Р.П., Мальованого М.І.

О 14 годині в спортивному залі університету проходили змагання між командами студентів та викладачів «Веселі старти». Перемогу здобула команда студентів, капітан - Кравченко Б. Та це й закономірно. Адже у складі команди були краща спортсменка факультету Сидун Оксана, кращий староста факультету Войніченко Петро, члени студради Мосейчук Наташа і Пересунько Саша. Команда викладачів також одержала нагороди: богатир факультету - капітан команди, заступник декана Ролінський О.В., кращий рибак - Поліщук О.М.

У волейбольних змаганнях між збірними командами викладачів і студентів знову перемогла дружна команда студентів-волейболістів Кулібаба С., Кравченко Б., Галкін А., Джураєв О., Бевз М., Раєвська О., яка не залишила жодних шансів своїм наставникам.

7 квітня - науковий день! О 13 годині було проведене пленарне засідання наукової студентської конференції. Перед її початком усі студенти-учасники одержали збірники наукових праць. А о 14 годині розпочались "Брейн-ринг", ділова гра «Вгадай свою ціну», «Найрозумніший», дискусійний клуб, у яких брали участь усі бажаючі студенти. Кожен мав можливість продемонструвати свої знання з тієї чи іншої дисципліни, а також проявити свою креативність та загальну ерудицію.

І нарешті, довгоочікуваний день 8 квітня!

О 13 годині була проведена святкова хода, де економісти продемонстрували свою неординарність та неповторність. Кожен потік, прагнучи виділитись, був прикрашений різнокольоровими кульками та стрічками. На урочистій лінійці були нагороджені найкращі студенти, групи та куратори факультету. Студентів привітали декан факультету доцент Костюк В.С. та проректор з науково-педагогічної роботи доцент Бержанір А.Л.

Перед початком концерту гостей частували українськими стравами: тут і варенички, і українська випічка, і запечене поросятко, і багато, багато іншого. Кожна кафедра приготувала свої ласощі і щиро пригощала всіх бажаючих. А ще був проведений конкурс фотографій усіх студентських груп. І вийшло дійсно класно! Перемогла група 34-о. Тепер ці фотографії будуть прикрашати коридори і аудиторії факультету.

А у актовій залі вже почали демонструвати відеофільм "Факультет економіки і підприємництва". Та найбільше чекали творчого звіту колективу факультету. І не помилилися. На початку всі гості одержали сувеніри - українські писанки, адже День факультету співпав з Великодним тижнем. Основна інтрига концерту крилася в його назві - «Неможливе можливо». Всі номери відпрацьовані на високому рівні. Студенти продемонстрували своє вміння співати, танцювати і дійсно знайшли контакт з глядачем. Навіть важко когось виділити - всі старались бути найкращими. Зачарували своїм співом Віолета Товкес та Іван Гордіюк, Наташа Олійниченко і Оля Мельниченко, Даша Сплавська і Василина Швець, Таня Шкробатюк і Юля Максимчук, Галя Степаненко і Ліля Коваленко. Запам'ятали глядачі і полонез Огінського у виконанні Тані Каібової, і авторський вірш Вікторії Заводяної, і привітання рок-групи. А які гарні танцюристи наші студенти! Тон задали Люба Заболотна та Олена Осадча, порадували «Брейком» хлопці факультету, дівчата і хлопці з "Лювіни" дали можливість глядачам поринути у світ латиноамериканських танців, як завжди, на висоті були учасники «Нивки». На фінальній пісні зал аплодував стоячи.

А справжнім сюрпризом став подарунок деканату - великий торт усім учасникам святкового концерту.

До пізнього вечора лунав сміх та музика.

Так факультет економіки і підприємництва святкував СВІЙ ДЕНЬ!!!

 

В.С.Костюк, декан факультету економіки і підприємництва.

Н.Мосейчук, голова ради студентського самоврядування факультету.

 

"Фантастична сімка"

У рамках Дня інженерно-технологічного факультету відбувся справжній зірковий феєрверк-шоу «Містер факультету - 2010». Семеро найсміливіших представників сильної статі демонстрували у різних конкурсах свою дотепність, спортивну майстерність та артистизм. Учасники вразили всіх показом жіночого вбрання, яке підбирали відповідно до вказаного образу: елегантна леді, спортивна дівчина, відмінниця, домогосподарка та інші не менш яскраві стилі. Ведучі шоу-програми Вікторія Іванова та Валентин Боровик цікаво вели конкурс, розважаючи зал влучними жартами та вмінням знайти у виступі кожного учасника «родзинку».

Фантастична сімка

Глядачі мали змогу оцінити декламаторські здібності та рівень інтелекту учасників програми. Запитання були найрізноманітнішими. Особливо цікаво було почути відповіді про студентське життя в гуртожитку.

У номінації «Мій коник» містери порадували глядачів виконанням танців (Свищ М., Коберник О.), гумором (Шевцов А., Наливалкін Г., Кривий А.). Вадим Войтюк вирішив довести всім, що чоловіки - справжні майстри в кулінарії, і представив для оцінювання торт за власним рецептом. А Олександр Стефаненко переконав присутніх у тому, що найбільшим талантом є вміння кохати. Зі сцени він за допомогою віршів освідчився у коханні своїй дівчині.

У перервах між конкурсами зал розважали піснями Тарасюк Н., Гуцалюк А., Іванова В. та дует у складі Славути С. та Поліщук С. А у гумористичних номерах найяскравішими виявились Литка Д., Панчук О., Артюшенко О. та Кривий А.

Журі в складі Біляєвої Л.Г., Харченко З.М., Шаповаленко Н.І. та Бруй Г.Я. по-справедливості оцінило «фантастичну сімку»: обличчям факультету став дотепний юнак у діловому костюмі Григорій Наливалкін, Андрію Шевцову (гр. 13-т) присвоїли звання «Містер гумор», Олександру Кобернику (гр. 22-т) - «Містер Казанова» та «Містер елегантність», Максиму Свищу (21-т) - «Містер талант», Олександру Стефаненку (41-тз) - «Містер глядацьких симпатій», Вадиму Войтюку (21-ім) - «Містер романтик», Андрію Кривому (13-т) - «Містер оригінальність».

«Фантастична сімка» засліпила блиском своїх талантів, перемогла - дружба!

 

Л.Ю. Матенчук, заступник декана

факультету з організаційно-виховної роботи.

 

Підсумок роботи колективу

День факультету - це своєрідний підсумок роботи всього колективу, де демонструються здобутки, успіхи, творчий потенціал, винахідливість, організаторські здібності та таланти як викладачів, так і студентів.

За традицією свято розпочалось на прикрашених квітами та повітряними кульками кафедрах, де студенти, аспіранти і викладачі організували виставки своїх творчих і наукових доробок. Особливо хочеться відмітити кафедру лісового господарства, яка вирізнялася своєю дотепністю і неординарністю.

Перевіркою на витривалість та силу духу у спортивних конкурсах та естафетах стали змагання між студентами першого курсу, учасники яких проявили спритність, завзятя, а інколи і впертість. У конкурсі «Дружня допомога», за умовами якого необхідно було винести уявно пораненого товариша з модельованого поля бою, студенти показали  згуртованість, єдність та благородство. Цікавим був конкурс під назвою «Гирі». Завершенням спортивного свята стало дружнє змагання з волейболу між командою викладачів і студентів. На завершення декан факультету вручив нагороди і почесні грамоти кафедрам та кращим студентам.

Програма святкування  була насичена і різноманітна: засідання міжкафедральних наукових студентських гуртків, шаховий турнір між студентами та викладачами та ін.

Продовженням свята був творчий вечір «Факультет має таланти», який проходив у Центрі дозвілля молоді. Всіх вразила багатогранність талантів доктора географічних наук, проректора з наукової роботи, завідувача кафедри екології та безпеки життєдіяльності Сонька С.П., який грав на багатьох музичних інструментах, читав власні вірші, а на виставку представив свої картини. Виявляється, що й до малювання у нього є неабиякий талант. Воістину, талановита людина - талановита в усьому.

Старший викладач цієї ж кафедри Лахманюк П.І. майстерно грав на гармоні та читав свої вірші. Викладач Цкітішвілі В.А. гарно співав і грав на музичних інструментах. Прикрасою цього вечора стали сольні виступи аспірантів Ю. Жмуденка і С. Прудиус.

За ініціативи студентської ради факультету, було розіграно безпрограшну благодійну лотерею.

У вестибюлі навчального корпусу № 1, біля деканату факультету плодоовочівництва і лісівництва, з екрана телевізора звучали розповіді про історію та сьогодення факультету, були відмічені кращі його співробітники та студенти. Крім того, тут була організована виставка художніх доробок викладачів і студентів та студентських стінгазет.

Завершальним акордом святкування Дня факультету став святковий концерт. Щоденні багатогодинні репетиції дали відмінний результат. При перших позивних творчого вечора сталося диво: зал зірвався бурхливими оплесками. Нестримні емоції супроводжували кожен номер концертної програми. Чітка режисура, висока культура виконання, піднесення, яке відчувалося у кожного учасника, полонили присутніх.

Цього року лави нашого студентства поповнили талановиті першокурсники, які мають неабиякі вокальні здібності, вміють складати вірші, грати на музичних інструментах. Всіх зачарувала своїм співом Олена Макаренко. Порадували нас і вокальні здібності Сергія Огородника, Анни Білоножко та Яни Крижанівської. А студентам ІІ курсу Генадію і Євгенію Медзяновським та Юлі Іващенко і Марині Сидун слухачі завжди раді. Всі були вражені віртуозною грою на гармоні Вадима Бурсака та власними віршами Дениса Шпичка. Хочеться згадати і студентів ІІІ курсу, які постійно радують нас своїми танцями. Це Наталія Куєвда і Анна Попілевич. Ігор Задонний, студент ІV курсу, незмінний учасник наших концертів, він і танцює майстерно і є вправним капітаном команди КВК. Цього вечора навіть найвибагливіші глядачі змогли задовольнити свої вподобання. Успіх був однозначним, це відчували всі, тому що найчіткішим критерієм оцінки є реакція залу, його оплески.

 

О.В. Свистун, заступник декана з виховної роботи

факультету плодоовочівництва і лісівництва.

 


Весна спортивна

 

Набирає обертів Спартакіада університету серед факультетів, Спартакіада міста серед навчальних закладів, Всеукраїнські фінальні змагання серед аграрних навчальних закладів України. Вдало виступають збірні команди університету в Спартакіаді міста з різних видів спорту. Із семи видів спорту, де брали участь наші студенти, в шести ми попереду. Це шахмати, баскетбол (чоловіки і жінки), волейбол (чоловіки), настільний теніс, гирьовий спорт.

Успішно стартували наші збірні команди у фінальних змаганнях серед студентів аграрних вищих навчальних закладів. Після 2-х видів, де виступали наші збірні команди гирьовиків (м. Харків) і лижників (м. Суми), наш університет поки що на 4-ому місці. Успішно виступили на цих змаганнях Кравцов Олег (гирьовий спорт), Басовський Юрій, Сидун Оксана (лижні перегони).

Черговий раз своїми успіхами порадував Мартинюк Андрій, студент факультету менеджменту. Він чемпіон України з метання молота серед молоді, а на Кубку Європи серед молоді у Франції виборов 2 місце з результатом 70 м 54 см.

Кафедрою фізичного виховання організовано і проведено 4 спортивних свята до Дня факультетів із залученням не лише студентів, але й викладачів. Змагання проходили дуже емоційно, за підтримки багаточисельних вболівальників. Приємно, що не лише фізичні якості проявляли учасники змагань, але й були ерудовані в питаннях спортивної тематики.

Напружені сьогодні будні у всіх збірних команд університету на етапі підготовки до участі у Всеукраїнських змаганнях. Чоловіча збірна з волейболу закінчила участь в А-пілон лізі, де провела велику кількість ігор. Збірна з футболу (чоловіки) бере участь в першості міста, проводить ряд виїзних ігор. Команди тенісистів, баскетболістів, легкоатлетів беруть участь у різних змаганнях з тим, щоб краще підготовитись до основних стартів, які в них ще попереду.

12-14 травня ц.р. наш університет буде приймати в себе фінальні змагання з легкоатлетичного кросу та настільного тенісу серед аграрних вищих навчальних закладів України. Кафедра вже сьогодні займається організаційними питаннями з підготовки до прийняття біля 250 учасників з різних куточків України.

За всім цим стоїть робота дружного колективу кафедри на чолі з його завідувачем Пучком В.І.

 

М.П. Тихомирова, старший викладач

кафедри фізичного виховання.