20.01.2013 1925

Університетські вісті, 28 січня 2010 року

З Новим роком і Різдвом Христовим!

Шановні друзі!

Від усього серця вітаємо із самими довгоочікуваними і світлими святами - Новим Роком та Різдвом Христовим! Це усіма нами з дитинства улюблені й радісні дні, наповнені світлом свята, спільної радості, веселощів, очікування чуда й казки, душевного тепла і надії.

Озирнувшись назад, можна сміливо сказати, що 2009-ий рік був прожитий недарма. Цей рік був насичений подіями, напруженою працею, глибоким змістом та звершеннями. Він подарував нам радість зустрічей й відкриттів, перемог і досягнень, новий професійний і життєвий досвід.

Напередодні Нового року прийнято загадувати бажання і вірити, що вони обов'язково здійсняться. Від усієї душі зичимо всім великого людського щастя, міцного здоров'я, добра й радості, вірних друзів та близьких людей поруч. Нехай прийдешній рік виправдає ваші надії і прагнення, принесе достаток і добробут вашим сім'ям. Нехай панують у ваших домівках мир, взаєморозуміння й любов.

З Новим роком вас вітаєм,                                  Щоб жили ви у здоров'ї,

Щастя від душі бажаєм,                                       Мирі, злагоді й любові,

І щоб був наступний рік                                      І щоб щедрими столи

Значно кращий, ніж торік.                                   Для гостей завжди були.

 

Щоб ви з успіхом трудились                               Щоб збулись всі ваші мрії,

Та на свята веселились;                                       Сподівання та надії;

Аби грошей повен міх                                         Щоб здоров'я, як граніт,

Заробили ви за рік.                                              Дав вам Бог на сотню літ.

Щоб цвіли, неначе квіти,                                     Щоб на радість всій малечі

Та несли вам втіху діти.                                       Ви зібрались на Святвечір

А ще зичим вам усім,                                          І, як справжнє торжество,

Щоб в добрі купався дім.                                    Святкували ви Різдво!

 

З повагою та шаною

ректор університету А. Головчук,

голова профкому М. Парубок,

голова ради студентського самоврядування

В.С. Кравченко 

Історична подія

 

 

10 січня 2010 року вже стало історичною датою в житті колективу Уманського державного аграрного університету. Саме в цей день у міському Будинку культури в присутності викладачів і студентів нашого навчального закладу, керівництва Черкаської обласної адміністрації, делегації Академії аграрних наук України, громадськості Умані та району Президент України Віктор Андрійович Ющенко надав статус національного Уманському державному аграрному університету. Глава президентського секретаріату Віра Ульянченко оголосила текст Указу під бурхливі оплески присутніх.

 

 

 

 

 

 

 

__-2_600                 ____600

 

____600_01Приймаючи з рук Президента України цей дорогоцінний документ, ректор університету доктор технічних наук, заслужений діяч науки і техніки України, професор Андрій Федорович Головчук щиро подякував за високу оцінку діяльності колективу Уманського ДАУ і дуже вдало провів паралель між царським Указом про створення Головного училища садівництва в 1844 і президентським Указом від 28 грудня 2009 року. Звертаючись до Президента, Андрій Федорович сказав:

Шановний Вікторе Андрійовичу!

Колектив нашого університету вдячний Вам за Указ, який надає нам статус національного. Ми стали Національним університетом садівництва! І сталось це з Вашої доброї волі, так мало бути. Чому? Тому що 165 років тому, ще у 1844 році, царським Указом було створено Головне училище садівництва, яке готувало фахівців для всієї Російської імперії.

Випускників Уманського Головного училища садівництва добре знали в Європі, про що свідчить оголошення, опубліковане в 1913 році в журналі "Плодоводство": "Требуется садовод-заведующий торговым плодово-декоративным питомником и практической школой садоводства. Необходима солидная теоретическая и практическая подготовка (желательно из окончивших Уманское училище садоводства)". Останні слова справили на Віктора Андрійовича особливе враження.

___600_01На завершення ректор подарував Президентові літопис "Уманський державний аграрний університет. Історія. Сьогодення. Славетні імена", виданий на честь 165-річчя від дня заснування навчального закладу.

Студентки університету в національному українському вбранні вручили очільникові держави від колективу навчального закладу корзину із запашними плодами, зібраними в садах університету, і картину із зображенням "Острова кохання" знаного дендропарку "Софіївка".

Незабутні враження від зустрічі з Президентом України ще довго наповнюватимуть серця присутніх у залі викладачів і студентів почуттям гордості за свій навчальний заклад і причетності до історичної події, учасниками якої вони були. 

Нас вітають

 

З нагоди історичної події - надання нашому навчальному закладу статусу національного і перейменування його в Національний університет садівництва на адресу вузу надійшло багато привітань:

 

УРЯДОВА

Колективу Уманського національного університету садівництва

 Прийміть найщиріші вітання з нагоди надання університету національного.

Це результат визнання вагомого внеску колективу навчального закладу в розбудову освітньої галузі держави.

Зичу науково-педагогічним працівникам, співробітникам, аспірантам, студентам міцного здоров'я, щастя, добра, благополуччя, миру, творчої наснаги, плідної праці та подальших успіхів на благо зміцнення аграрного сектору економіки України.

 

З повагою

Виконуючий обов'язки Міністра аграрної політики України                                                                                   Ю.Я. Лузан

 

*        *        *

Вітаємо професорів, викладачів, співробітників і студентів Уманського державного аграрного університету з присвоєнням статусу національного!

Ця подія - очевидний результат плідної багаторічної праці, свідчення величезного потенціалу та успішного інноваційного розвитку університету за останні роки, унікального сплаву високого інтелекту і кропіткої роботи тисяч людей, що заслужено викликає глибоку повагу.

Впевнені, що колектив університету і надалі зберігатиме вірність славним традиціям своїх попередників і вноситиме гідний вклад у розвиток аграрної науки та вітчизняного сільського господарства.

Сподіваємося на плідну співпрацю і бажаємо надалі успішно тримати взяту високу планку, зберігати і примножувати традиції попередників, реальними справами підвищувати престиж університету! Творчих вам успіхів, розвитку й подальшого процвітання!

 

За дорученням колективу

директор Науково-методичного центру аграрної освіти                                                                                      М.П. Хоменко

 

*        *        *

Ректору Національного університету садівництва Головчуку А.Ф.

Від імені вчених Інституту садівництва НААН України сердечно вітаю Вас і Ваш колектив з присвоєнням Вашій установі високого і почесного звання Національного університету садівництва.

Щиро зичу Вам доброго здоров'я, щастя, нових творчих злетів на благо садівничої науки і освіти нашої Батьківщини.

Ми сподіваємось, що багаторічна плідна співпраця вчених наших установ набуде подальшого розвитку.

 

Директор інституту НААН, академік                                                                                                                             П.В. Кондратенко

 

*        *        *

Шановний Андрію Федоровичу!

Рятувальники Черкащини сердечно вітають Вас, науково-педагогічний склад, студентів і слухачів Університету з нагоди надання Вашому навчальному закладу статусу національного!

Маючи славне історичне минуле та багаторічні традиції, Університет став одним із провідних вищих навчальних закладів України, що готує спеціалістів у галузі агрономії і садівництва. За 165 років свого існування Ваш навчальний заклад випустив понад 25 тис. висококваліфікованих фахівців, серед яких чимало науковців-аграріїв, відомих не тільки на Батьківщині, а й далеко за її межами, що сформували славнозвісну «уманську школу» і стали гордістю нашої держави.

Тож у цей святковий для всіх вас час бажаємо, щоб доля завжди була прихильною та щедро дарувала оптимізм, цілеспрямованість, силу та наснагу. Нехай незмінними супутниками завжди залишаються мудрість та ентузіазм.

Хай життя буде наповнене радістю, а друзі завжди відповідають Вам вірністю.

Доброго святкового настрою!

 

З повагою

Начальник ГУ МНС України в Черкаській області

генерал-майор служби цивільного захисту                                                                                                                  В.М. Гвоздь

 

*        *        *

Шановний Андрію Федоровичу та ввірений Вам колектив!

Прийміть наші найщиріші вітання з нагоди надання закладу високого статусу - національний.

Бажаємо Вам визначних досягнень та успіхів у всіх починаннях, щасливих днів, плідних справ, здоров'я, добра та радості в житті.

Будьте незламними духом, сильними волею, наполегливими працею.

 

За дорученням колективу

начальник відділу освіти Уманської міської ради                                                                                                      В.В. Новак

 

(Продовження буде)

 

Від Головного училища садівництва - до Національного університету садівництва

 

Надання нашому навчальному закладу статусу національного і перейменування його в Національний університет садівництва є логічним завершенням усього попереднього етапу діяльності вузу.

У різні періоди університет мав різні назви і структури, але провідною спеціальністю завжди залишалося плодівництво.

Підготовка висококваліфікованих садівників бере витоки з початку заснування Голов­ного училища садівництва, а потім здійснювалась на факультеті плодоовочівництва і вино­градарства. За роки існування його закінчили понад шість тисяч спеціалістів з садівництва, які завжди відзначалися глибокими теоретичними знаннями та професійними вміннями.

Вагомий внесок у розвиток "уманської садівничої школи" зробили академіки В.В. Пашкевич, С.Х. Дука, В.В. Юрчишин, професори М.Ф. Любочка, М.М. Грюнер, Л.М. Ро, С.С. Рубін, М.М. Шкварук, Г.К. Карпенчук, С.Г. Власюк, А.О. Красноштан, А.К. Ольховська, В.Ф. Мойсейченко, Є.В. Просянніков; доценти І.Т. Авдєєв, О.С. Ан­дрієнко, Г.В. Бабенко, А.О. Бондаренко, А.М. Десятов, І.Ф. Краснощок, І.П. Лагойда, В.О. Ніколаєвський, Н.Є. Попова, С.П. Романщак, В.І. Суша, Б.С. Трохименко та інші.

Вперше в Україні тут сформувались відомі наукові школи: з біології та технологій вирощування плодових культур (проф. П.Г. Шитт), плодового розсадництва (проф. В.Л. Симиренко), живлення плодових рослин і систем утримання ґрунту в садах (проф. С.С. Рубін), агрохімії і ґрунтознавства (акад. П.А. Власюк), технології зберігання і переробки плодів (доц. А.І. Корабльов) та інші.

Їхню справу, зокрема на кафедрі плодівництва і виноградарства, продовжують і розвивають професор О.В. Мельник, доценти Л.С. Обіход, В.С. Цирта, В.В. Заморський, В.П. Майборода, В.В. Манзій, В.О. Осадчий, старші викладачі Р.В. Яковенко, П.А. Головатий та інші.

В університеті віддавна діють наукові програми з оцінки перспективних сортів на слаборослих підщепах, утримання ґрунту, удобрення, зрошення садів, захисту від хвороб і шкідників, нещодавно розпочата програма з удосконалення практичної підготовки фахівців-плодоводів тощо. Свідченням їхньої плідної діяльності у садівничій галузі є захищені дипломні, магістерські роботи і дисертації, понад 30 патентів на винаходи та впровадження у виробництво.

Садівничі наукові школи університету розвивають професори А.Ф. Балабак, А.П. Бутило, П.Г. Копитко, О.В. Мельник, В.М. Найченко, Н.М. Осокіна, Ю.П. Яновсь­кий; доценти Г.С. Гайдай, З.В. Геркіял, Л.І. Дончук, В.В. Заморський, Ф.О. Заплічко, Ю.В. Коларьков, В.П. Майборода, В.В. Манзій, О.Є. Недвига, Л.С. Обіход, В.О. Осадчий, А.Ю. Токар, В.С. Цирта, М.В. Шемякін та інші.

Також розглядається економічний аспект продуктивності інтенсивних насаджень і засоби збереження продукції садівництва.

В університеті діють проблемні лабораторії з плодового розсадництва (науковий керівник професор О.В. Мельник), оптимізації родючості ґрунту в садах (професор П.Г. Копитко) і галузева - біотехнології (В.М. Майборода).

Випускники університету активно працювали і працюють у мережі дослідних станцій Інституту садівництва й інших споріднених закладів УААН: директори інститутів і станцій М.В. Андрієнко, В.М. Яропуд, М.Ф. Кучер, А.О. Мухарський, В.П. Ріпамельник, наукові співробітники О.Ю. Бородай, М.Ф. Лисак та багато інших.

Видатними є досягнення випускників Уманського ДАУ у створенні нових сортів плодових і ягідних культур. Працюючи в мережі дослідних станцій та Інститутів садівництва УААН, вони стали авторами і співавторами 14 з 18 занесених до національного Реєстру сортів аґрусу (З.Я. Шестопал, В.П. Копань, П.З. Шеренговий), семи з 11 сортів порічок (З.А. та Г.С. Шестопали, В.П. і К.М. Копані) і 21 з 33 сортів чорної смородини (В.П. і К.М. Копані, З.А. та Г.С. Шестопали, П.З. Шеренговий, М.М. Горьовий), 17 з 58 сортів яблуні (С.Х. Дука, В.П. і К.М. Копані, А.Е. Берендей, Л.Я. Ро, М.Н. Ніконенко), 18 з 54 сортів груші (А.І. Шепельський, В.П. і К.М. Копані, Ф.О. Заплічко, В.І. Сайко, А.О. Кучер), дев'яти з 28 сортів суниць (В.П. і К.М. Копані), сім з 33 сортів черешні (М.Т. Оратовський, С.Х. Дука, В.П. Ласкавий), три з 13 малини (В.П. і К.М. Копані), одного з трьох сортів вишні (В.Ф. Ласкавий) та інші.

Чимало випускників працювали в органах державного управління, зокрема в галузі садівництва. Серед них Міністр радгоспів УРСР М.П. Корж, генеральний директор Полтавського об'єднання садівничих радгоспів Герой Праці В.В. Осипчук та інші; працівники апарату Мінагрополітики України, Корпорації "Укрсадвинпром"; керівники корпорацій "Садвинпром" Черкаської, Вінницької, Хмельницької, Чернівецької та інших областей М.О. Бабій, А.І. Семенюк, В.І. Марчук; керівники садівничих господарств і фірм Б.В. Безолюк, В.М. Животовський та інші.

Практична база університету для навчання садівництву учасниками наради ректорів аг­рарних вузів України визнана кращою серед вітчизняних аграрних ВНЗ. На дослідних ді­лянках студенти опановують повний цикл виробництва садивного матеріалу, набувають не­обхідні практичні навички. Теоретичні заняття матеріалізуються практичною роботою в садах, ягідниках, винограднику, плодовому розсаднику. Обов'язковою умовою підготовки селек­ціонера-садівника є вивчення досвіду роботи кращих садівничих господарств України і зару­біжжя. Демонстраційний сад голландського типу можна побачити тільки в Уманському ДАУ.

Надання нашому навчальному закладу статусу Національного університету садівництва зобов'язує колектив університету в подальшому запровадити у навчальний процес найновіші технології підготовки фахівців садівничої галузі; поглибити наукові дослідження і використання їх результатів у лекціях і на практичних заняттях; розширити міжнародні зв'язки з метою обміну досвідом і вивчення зарубіжних надбань в галузі садівництва, посилити зв'язок з виробництвом і використання досягнень науки та новітніх технологій в практиці садівництва України.

Статус Національного університету садівництва України розширить можливість його представництва і участь у міжнародних проектах та програмах підготовки кадрів, розробки, впровадження інноваційних технологій з підготовки висококваліфікованих фахівців та розвитку вітчизняного садівництва.

Створення Національного університету садівництва є важливим етапом у поліпшенні кадрового та наукового забезпечення і подальшого розвитку садівництва як невід'ємної складової аграрного сектору національної економіки України.

 

НАГОРОДИ

Конференція трудового колективу: підсумки, резерви, перспективи

У передостанній день 2009 року відбулася традиційна конференція трудового колективу університету. Зі звітом про роботу у 2009 році виступив ректор професор А.Ф. Головчук, про підсумки фінансово-економічної діяльності навчального закладу доповів проректор з фінансово-економічної роботи Б.С. Гузар. Про виконання колективного договору між профкомом і адміністрацією університету повідомила голова профспілкового комітету М.І. Парубок.

У змістовній доповіді ректор А.Ф. Головчук глибоко проаналізував стратегічні напрямки діяльності університету, розкрив недоліки, невичерпані резерви поліпшення роботи всіх підрозділів, накреслив пріоритети розвитку навчального закладу.

Головною метою університету є підготовка таких фахівців у професійній і громадській сферах, які здатні гідно представляти Черкащину, відкривати Україну для світового співробітництва в умовах її інтеграції до європейського простору.

Пріоритетами діяльності колективу університету є: 

- удосконалення навчального процесу;

- забезпечення високої якості підготовки випускників на основі глибокої інтеграції навчального, наукового та інноваційного процесів;

- розширення підготовки фахівців з вищою освітою за спеціальностями або спеціалізаціями, що відповідають потребам ринку;

- впровадження нових сучасних технологій та науково-методичних досягнень у навчальний процес;

- інтеграція навчального процесу з науковою діяльністю та виробництвом;

- підтримка розвитку наукових шкіл і творчих художніх колективів;

- розвиток науково-дослідної роботи відповідно до пріоритетних напрямів наукової діяльності кафедр університету;

- зміцнення матеріально-технічної бази;

- розширення джерел фінансування, покращення умов життя і діяльності працівників;

- демократизація життя університету;

- популяризація університету і його діяльності.

В університеті постійно ведеться робота з ліцензування та акредитації спеціальностей. Вже у цьому навчальному році підготовлено та подано до Управління ліцензування і акредитації Міністерства освіти і науки України ліцензійні справи зі спеціальностей 8.050104 - Фінанси та 8.050107 - Маркетинг.

Загальний контингент студентів складає 8084 особи. До університету в 2009 році на перший курс денної форми навчання за­ра­ховано 874 особи, у т.ч. відповідно до плану прийому за державним за­мов­ленням - 491.

Завдання підвищення якості навчання - одне з центральних у нашій діяльності. Воно є одночасно і метою, і важливим критерієм успіху наших дій. науково-педагогічні працівники університету активно використовують прогресивний світовий освітянський досвід, а саме: кредитно-модульну систему навчання, модульно-рейтингову систему оцінювання знань та вмінь студентів, які стимулюють повсякденну самостійну їх підготовку, сприяють розвитку здорової конкуренції у процесі здобуття знань.

Продовжується вдосконалення навчальних планів і програм з урахуванням вимог Болонського процесу. кредитно-модульна система організації навчального процесу впроваджена на 1-4 курсах усіх факультетів.

В університеті здійснюється щорічне проведення підсумків роботи науково-педагогічних працівників, кафедр і факультетів за рейтинговою системою, яка має стимулюючий характер, спрямований на підвищення мотивації навчально-педагогічних працівників до високоефективної праці в усіх видах діяльності, і може щорічно удосконалюватися залежно від загальних завдань, що стоять перед колективом університету.

Поповненню науково-педагогічних кадрів кваліфікованими фахівцями - кандидатами та докторами наук - сприяє навчання в аспірантурі з 18 і докторантурі з 7 спеціальностей, а також функціонування двох спеціалізованих учених рад із захисту докторських (кандидатських) дисертацій зі спеціальностей „Плодівництво", „Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва", "Мікробіологія", "Фізіологія рослин".

У звітному році науково-педагогічними працівниками університету видано 2 підручники, 13 навчальних посібників, 15 монографій, 223 методичні розробки, 350 тез у збірниках матеріалів наукових та науково-практичних конференцій.

Для подальшого вдосконалення організації навчальної роботи належить вжити заходів щодо активізації навчально-наукової роботи викладачів та підсилення їх відповідальності. Кадрова політика кафедр має бути зорієнтована на гармонійне поєднання досвідчених, активно працюючих викладачів з молоддю, випускниками магістратури та аспірантури, які гідно продовжуватимуть традиції науково-педагогічних шкіл університету.

Потрібно активізувати роботу системи підвищення кваліфікації та стажування викладачів, зокрема з інформаційних технологій, іноземних мов, економіко-правових та управлінських питань.

Важливим завданням навчально-наукового та інноваційного процесів є подальше вдосконалення системи контролю якості навчання студентів на основі посеместрового моніторингу їх залишкових знань, відгуків роботодавців про якість підготовки випускників.

У навчально-виховній роботі наші зусилля мають бути спрямовані на підвищенні рівня мотивації студентів у якісному навчанні, їх участі в наукових дослідженнях, на виховання у студентів порядності, чесності, суспільної активності, патріотизму, поваги до колег і до старших.

У звітному періоді навчальний процес з використанням комп'ютерної техніки забез­пе­чувався в 14-ти комп'ютерних класах, оснащених машинами нового по­ко­лін­ня. Та­кож створено класи для прикладної комп'ютерної підготовки студентів з аг­ро­но­мії, плодоовочівництва і виноградарства, менеджменту, з інженерних спеціа­ль­ностей. Діють комплексні автоматизовані системи „Абітурієнт", „Деканат", „Бібліотека". Ведуться роботи з удосконалення та роз­ши­рен­ня локальної мережі, створюються технічні умови для підключення Інтернету в усі навчальні кабінети кафедр.

Крім того, працівники лабораторії комп'ютерного та технічного забезпечення працюють над розширенням та вдоско­на­лен­ням локальної мережі навчального корпусу № 4, постійно виконують сервісне обслуговування комп'ютерної техніки у деканатах усіх факультетів, бухгалтерії, інших структурних підрозділах. Створено службу головного системного адміністратора, яка відповідає за роботу сайту університету.

Доповідач докладно зупинився на питаннях практичної підготовки студентів як на базі навчально-науково-виробничого відділу, навчально-дослідного господарства "Родниківка", так і в кращих 46 господарствах регіону діяльності університету.

Зазначено також, що у навчальному процесі поряд з позитивом є недоліки, є проблеми, які пов'язані з якістю контингенту студентів, з рівнем відповідальності окремих викладачів та керівників, з організацією методичної роботи відповідними комісіями факультетів, з необхідністю вдосконалення  кредитно-модульних технологій, навчальних планів, семестрових графіків тощо.

Ректорат спрямовує діяльність науково-педагогічних працівників університету на підвищення якості навчально-виховного процесу і підготовки висококваліфікованих фахівців для аграрної економіки, державного управління та інших галузей життєдіяльності держави.

У розділі "Науково-дослідна робота" доповідач докладно охарактеризував напрями наукової діяльності, наукові програми, роботу спеціалізованих учених рад. Протягом 2009 року співробітниками університету захищено 3 докторські і 24 кандидатських дисертацій. Науковцями університету отримано 9 патентів на винаходи, 2 авторських свідоцтва та по­дано 3 заявки на винаходи. Дана вичерпна характеристика діяльності наукових лабораторій.

У 2009 році оновлено офіційний сайт Уманського державного аграрного університету. Згідно з наказом ректора створена спеціальна служба головного системного адміністратора. Передумовою створення цієї служби була неадекватність змісту і інформаційного насичення вже існуючого сайту, а також відсутність інформації про факультети та кафедри.

На початку квітня за участю проректора С.П.Сонька та головного системного адміністратора Д.В.Макогоненка було проведено моніторинг стану технічного та інформаційного забезпечення структурних підрозділів університету. Результати моніторингу засвідчили вкрай незадовільний рівень технічного та інформаційного оснащення цих підрозділів, з-поміж яких застаріле комп'ютерне обладнання та відсутність доступу до мережі Інтернет, що не дозволило б виконувати поставлені завдання силами самих структурних підрозділів.

Оскільки поставлені завдання перед службою вимагали оперативності та надійності інформаційного забезпечення, у структурних підрозділах університету були призначені відповідальні особи, з якими було проведено навчання, де роз'яснювались мета і завдання діяльності служби та робота з новим офіційним сайтом УДАУ.

Спільні зусилля служби, відповідальних осіб, ректорату університету призвели до логічного результату - створення нового офіційного веб-сайту, презентація якого відбулася наприкінці червня 2009 р.

Характеризуючи виховну і спортивну роботу, А.Ф. Головчук наголосив на необхідності значного її поліпшення. Студраді університету необхідно глибше осмислити свою діяльність, тісніше співпрацювати з деканатами факультетів, редакцією внутрівузівськоїй газети «Університетські вісті», кураторами академічних груп. Налагодити співпрацю з видавництвом Мінагрополітики України "Аграрний тиждень", "Аграрна країна" із засобами масової інформації області та міста, редакцією газети «Уманська зоря», телевізійними каналами «Умань» та «Рось».

Потрібно активніше залучати студентську молодь до участі в громадському житті університету, запобігати негативним явищам, які мають місце в студентському середовищі. Крім того, в 2010 році необхідно активізувати роботу студради, деканатів, бібліотеки і центру дозвілля студентів (їдальня гурт. № 5) на покращення організації відпочинку нашої студентської молоді.

Як зазначив доповідач, значно пожвавилась останнім часом спортивно-масова робота. В університеті фізична культура і спорт у всі часи була і є улюбленим заняттям студентів, адже спорт - це перш за все здоров'я. Колектив кафедри фізичного виховання працює над масовим залученням студентів до занять фізичною культурою, створює найкращі умови для занять, виконуючи велику кількість різноманітних господарських робіт, організовуючи спортивно-масові заходи, в яких взяли участь 2893 студенти. У 2010 році кафедра фізичного виховання планує провести фестиваль спортивної слави із запрошенням знаних спортсменів-випускників нашого вузу.

Далі доповідач зупинився докладно на питаннях підготовки наукових, науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації, роботі навчально-дослідного господарства "Родниківка", виконанні екологічної програми та програми соціального розвитку колективу, дотримання чинного законодавства, зміцненні договірної, трудової і навчальної дисципліни.

З усіх заслуханих питань конференція прийняла відповідні рішення, виконання яких сприятиме подальшому удосконаленню всіх напрямків діяльності навчального закладу.

На завершення ректор університету привітав учасників конференції з наступаючим Новим роком, різдвяними святами, побажав усім здоров'я, добробуту, успіхів.

Головуючий на конференції проректор Ю.В. Коларьков озвучив наказ, згідно з яким великій групі співробітників були вручені нагороди з нагоди 165-річчя навчального закладу.

 

НАШІ ЮВІЛЯРИ

Звіти і вибори в профспілці

3-го грудня 2009 року в актовій залі університету відбулася звітно-виборна конференція профспілкової організації УДАУ. Їй передували звітно-виборні збори у підрозділах та студентських профгрупах, на яких члени профспілки висловили свої зауваження, пропозиції та обрали делегатів на звітно-виборну конференцію університету.

На порядок денний було винесено такі питання.

- Звіт про роботу профспілкового комітету за період 2005-2009 роки. (Доповідач Тихомирова М.П.).

- Звіт про роботу ревізійної комісії профспілкової організації УДАУ. (Доповідач Білозуб С.В.).

- Вибори профспілкового комітету Уманського державного аграрного університету.

- Вибори ревізійної комісії.

- Різне.

У змістовній доповіді М.П. Тихомирова докладно проаналізувала діяльність профкому і всієї спілки за минулих п'ять років. У виступах делегатів було дано високу оцінку роботи голови профкому М.П. Тихомирової і, разом з тим, вказано на резерви поліпшення співпраці профспілкової організації та адміністрації університету.

В обговоренні взяли участь ветерани університету професори І.М. Карасюк, О.І. Здоровцов, ректор університету професор А.Ф. Головчук, лаборант кафедри загальноосвітніх і правових дисциплін Н.М. Абакумова, студентка Наталья Мусійчук, член ради студентського самоврядування.

Роботу профспілкового комітету оцінили як задовільну.

На конференції обрано новий склад профспілкового комітету університету в кількості 22 осіб:

Парубок М.І. - доцент кафедри садово-паркового господарства

Рекун І.М. - в.о. доцента кафедри садово-паркового господарства

Поліщук О.А. - викладач кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін

Штомпіль А.А. - викладач кафедри обліку і аудиту

Білозуб С.В. - бухгалтер університету

Кравченко В.С. - голова ради студентського самоврядування

Березовський А.П. - доцент кафедри процесів, машин та обладнання АПК

Пучко В.І. - в.о. завідувача кафедри фізичного виховання

Нижник С.В. - бібліотекар університету

Вишневська Л.В. - викладач кафедри рослинництва

Майборода В.М. - завідувач лабораторії біотехнології

Морозюк О.В. - ст. викладач кафедри лісового господарства

Гурський І.М. - доцент кафедри екології та БЖД

Кустріч Л.О. - доцент кафедри менеджменту організацій

Цкітішвілі В.А. - директор студмістечка

Роєнко О.А. - доцент кафедри менеджменту організацій

Литвиненко О.Б. - проректор з адміністративно-господарської роботи

Жовтобрюх Н.М. - ст. лаборант кафедри прикладної інженерії

Піхоцька М.О. - студентка 32-ма групи факультету економіки і підприємництва

Діхтярук О.О. - студент 12-з групи факультету менеджменту

Мельник Т.В. - студент 31-п групи факультету плодоовочівництва і лісівництва

Шульга В.С. - студент 23-а групи факультету агрономії

Войтюк В.Ю. - студент 21-т групи інженерно-технологічного факультету

Ревізійна комісія профкому обрана в такому складі:

Аніщенко Г.Ю. - викладач кафедри обліку і аудиту

Третьякова Т.Ю. - бухгалтер університету

Василенко Л.Я. - комендант гуртожитку № 5.

Головою первинної профспілкової організації Уманського державного аграрного університету обрано Парубок Маргариту Іванівну - доцента кафедри садово-паркового господарства.

Н.О. Комісаренко, доцент кафедри

української та іноземних мов.

 

ПЕРЕМОЖЦІ РЕЙТИНГУ

Рейтингова комісія університету у складі ректора Головчука А.Ф. (голова комісії), проректора з науково-педагогічної роботи Бержаніра А.Л., голови профкому Тихомирової М.П. (заступники голови комісії), завідувача навчально-методичного відділу Іванової Н.А. (секретар комісії) та членів комісії: Дяченка М.І. (перший проректор), Сонька С.П. (проректор з наукової роботи), Гузара Б.С. (проректор з фінансово-економічної роботи), Мартинюка А.Т. (декан факультету агрономії), Мостов'яка І.І. (декан факультету плодоовочівництва і лісівництва), Роєнка А.В. (декан факультету менеджменту), Костюк В.С. (декан факультету економіки і підприємництва), Пушки О.С. (в.о. декана інженерно-технологічного факультету), проаналізувавши показники роботи факультетів, кафедр і науково-педагогічних працівників університету за 2008-2009 навчальний рік, визначила за результатами рейтингової оцінки переможцями:

у номінації

"Кращий факультет"

 

Факультет

Місце у рейтингу

Плодоовочівництва і лісівництва

1

Агрономії

2

Менеджменту

2

Економіки і підприємництва

3

 

 

 "Краща кафедра"

 

Кафедра

Факультет

Місце у рейтингу

Біології

плодоовочівництва і лісівництва

1

Генетики, селекції рослин та біотехнології

агрономії

2

Економіки

економіки і підприємництва

3

 

 

 "Кращий організатор наукової роботи"

 

ПІБ викладача

Кафедра

Факультет

Місце у рейтингу

Бурик А.Ф.

менеджменту організацій

менеджменту

1

Грицаєнко З.М.

біології

плодоовочівництва і лісівництва

1

Осокіна Н.М.

технології зберігання та переробки зерна

інженерно-технологічний

2

Парій Ф.М.

генетики, селекції рослин та біотехнології

агрономії

3

 

 

"Кращий професор"

 

ПІБ викладача

Кафедра

Факультет

Місце у рейтингу

Мельник О.В.

плодівництва і виноградарства

плодоовочівництва і лісівництва

1

Грицаєнко З.М.

біології

плодоовочівництва і лісівництва

2

Осокіна Н.М.

технології зберігання та переробки зерна

інженерно-технологічний

3

 

 

"Кращий доцент"

 

ПІБ викладача

Кафедра

Факультет

Місце у рейтингу

Карпенко В.П.

біології

плодоовочівництва і лісівництва

1

Миколайчук М.Н.

математики і фізики

економіки і підприємництва

2

Шевчук Т.О.

соціально-гуманітарних і правових дисциплін

менеджменту

3

 

 

"Кращий викладач"

 

ПІБ викладача

Кафедра

Факультет

Місце у рейтингу

Харенко А.О.

маркетингу

економіки і підприємництва

1

Петренко Н.О.

менеджменту організацій

менеджменту

2

Яковенко Р.В.

плодівництва і виноградарства

плодоовочівництва і лісівництва

3

 

 

"Молодий вчений"

 

ПІБ викладача

Кафедра

Факультет

Місце у рейтингу

Прокопчук І.В.

агрохімії і ґрунтознавства

агрономії

1

Герасимчук О.П.

технології зберігання та переробки зерна

інженерно-технологічний

2

Мальований М.І.

фінансів і кредиту

економіки і підприємництва

3

 

 

Н.А. Іванова, завідувач навчально-методичного відділу.

 

СПОРТИВНА ХРОНІКА

11-12 грудня 2009 року в м. Черкаси відбулась Х обласна спартакіада Черкаської області серед ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації з легкої атлетики. Збірна команда УДАУ зайняла почесне ІІІ місце. Склад команди: Твердохліб Ярослав, Босовський Юрій, Колесник Андрій, Мороз Владислав, Сидун Оксана, Панчук Ірина, Кравченко Сергій, Скляренко Роман, Боровик Валентин, Заяць Наталія, Клипова Ольга. Тренер - викладач кафедри фізичного виховання В.В. Якушечкін.

16-19 грудня в м. Донецьк відбулись змагання на Кубок України з настільного тенісу. Команда ТК "Тайфун" Уманського ДАУ у складі Жмуденко Яни, Голубєвої Аліни, Голубєвої Діани зайняла призове ІІІ місце. Тренер - доцент кафедри фізичного виховання І.Ф. Чорнобаб.

Також 19 грудня 2009 року відбулись традиційні змагання з волейболу на Кубок ліги "А-пілон". Збірна команда УДАУ зайняла почесне ІІІ місце.

Склад команди: Кулибаба Сергій, Кулибаба Анатолій, Герасимчук Сергій, Гережа Іван, Арделян Ігор, Лайтарнюк Костянтин. Тренер - викладач кафедри фізичного виховання В.О. Миронюк.

З вересня 2009 року колективом кафедри фізичного виховання було проведено 45 спортивно-масових заходів, в яких взяли участь 3772 студенти. Проводились матчеві зустрічі з:

- футболу: команди УДАУ та ветеранів м. Умань (13.12.09), товариська зустріч збірної УДАУ та ФГ "Кочубіївка". Тренер - в.о.зав. кафедри В.І.Пучко;

- баскетболу: матчева зустріч команди УДАУ та команди м.Бершадь; матчева зустріч команди УДАУ та команди БК "Ворон" м. Гайворон (юнаки). Тренер - викладач кафедри фізичного виховання О.Ф.Кулик. Матчева зустріч команди УДАУ та команди БК "Ворон" м. Гайворон (дівчата). Тренер - викладач кафедри фізичного виховання Є.А.Ходан;

-_600- легка атлетика: Чемпіонат України серед ШВСМ. ІІ місце посів Мартинюк Андрій (див. фото).

 

 

 

 

 

 

КУБОК З ВОЛЕЙБОЛУ ІМЕНІ ІВАНА КАРАСЮКА

Наприкінці листопада минулого року відбулися традиційні змагання з волейболу на кубок І.М. Карасюка. Іван Маркіянович, який був присутній на змаганнях, був вражений активністю студентської молоді та майстерністю наших спортсменів.

Місця розподілилися таким чином:

- дівчата: І місце - факультет менеджменту, ІІ - факультет економіки і підприємництва, ІІІ місце - інженерно-технологічний факультет;

юнаки: І місце - факультет агрономії, ІІ - факультет плодоовочівництва і лісівництва, ІІІ місце - факультет менеджменту.

Колектив кафедри фізичного виховання щиро вітає членів збірних команд університету з досягнутими успіхами і бажає нових спортивних здобутків у 2010 році.

В.І. Пучко, в.о. зав. кафедри фізвиховання 

КАЛЕНДАР

ювілейних та пам'ятних дат історії УДАУ на 2009 рік

 

ювілейних та пам'ятних дат історії УДАУ на 2010 рік