20.01.2013 2210

Університетські вісті, 11 березня 2010 року

165-річний Уманський національний університет садівництва ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ

 

 

На 206-му кілометрі автомобільної траси Київ-Одеса розташоване старовинне славнозвісне місто Умань. Воно знане далеко за межами України не лише своєю історією, всесвітньовідомим парком "Софіївка" - одним із семи чудес України, а й одним із найстаріших вищих аграрних навчальних закладів - Національним університетом садівництва.

А.Ф.ГоловчукНа мальовничій околиці міста розташувався оригінальний ландшафтно-архітектурний навчальний комплекс: старовинні споруди, сучасні багатоповерхівки потопають у зелені дерев та різнобарв'ї квітів. Навесні полонять красою нареченої квітучі каштани, а влітку наповнює груди неповторний аромат липового цвіту; мов почесний караул, тягнуть до неба свої верхівки смарагдові горіхи і темно-зелені туї, а сріблясті ялини радо вітають багатоголосу студентську юрбу.

Це університетське містечко, яке розташувалось на площі 94,1 гектара. Тут розміщено 13 навчальних та адміністративно-допоміжних корпусів, шість гуртожитків, наукова бібліотека, санаторій-профілакторій, спортивний комплекс, медпункт з терапевтичним і стоматологічним кабінетами, їдальні і кафе, магазини, котельня, майстерні, відділення зв'язку, метеорологічна станція, оранжереї, вегетаційні будинки та інші допоміжні об'єкти, які забезпечують життєдіяльність навчального закладу.

Випускники "Уманської аграрної школи" завжди відзначались високою фаховою кваліфікацією. З її стін вийшли видатні вчені, академіки, професори, державні діячі, адміністративні та господарські керівники, заслужені працівники аграрної галузі, освіти та науки і техніки. 23 випускники Уманського СГІ на виробництві стали Героями Праці, двоє - героями України, що є досить високим досягненням для порівняно невеликого на той час сільськогосподарського вузу. Саме завдяки вагомим здобуткам наших вихованців на ниві науки і практичної діяльності він став відомим як у нашій країні, так і далеко за її кордонами, у багатьох цивілізованих державах на різних континентах.Президент України (2005-2010рр.)В.А.Ющенко вручає ректорові університету А.Ф. Головчуку Указ про надання навчальному закладу статусу національного

Наш університет - завжди серед найкращих ВНЗ за якістю підготовки фахівців вищої кваліфікації. У 1959 році за досягнуті успіхи в освітньо-науковій діяльності Уманський СГІ було нагороджено орденом Трудового Червоного Прапора, а в 1995 за результатами рейтингу щодо якості підготовки фахівців, організованого Міжнародною кадровою академією, він увійшов у число 20 кращих ВНЗ України. У 2004 році, коли університет відмітив своє 160-річчя з часу заснування, він був включений до каталогу кращих підприємств України "Діловий імідж України", став лауреатом рейтингу вищих навчальних закладів України - Київська Русь-2004. А в 2005 році Міністерством освіти і науки України Уманському ДАУ присвоєне почесне звання "Лідер сучасної освіти" за багаторічну інноваційну педагогічну діяльність з модернізації освіти.

Згідно з результатами ІІ Всеукраїнського рейтингу вищих навчальних закладів України «Компас», проведеного у 2009 році, з 234 вищих навчальних закладів України Уманський державний аграрний університет за якістю підготовки фахівців та їх конкурентоспроможністю на ринку праці посів дев'яте місце.

28 грудня 2009 року, враховуючи загальнодержавне і міжнародне визнання результатів діяльності Уманського державного аграрного університету, його вагомий внесок у розвиток національної освіти і науки Президент України В.А. Ющенко своїм Указом постановив: надати Уманському державному аграрному університету статус Національного і надалі називати його - Уманський національний університет садівництва.

Нині Уманський державний аграрний університет - це багатопрофільний вищий навчальний заклад ІV рівня акредитації, де навчається понад 8084 студенти. Підготовка фахівців здійснюється за 11 напрямами з 16 спеціальностей.

З метою запровадження системи ступеневої освіти та поліпшення якості підготовки фахівців для агропромислового виробництва на базі Уманського ДАУ в 2005 році створено Регіональний університетський центр, який об'єднав, крім самого університету,  шість відокремлених структурних підрозділів - вищих навчальних закладів І рівня акредитації (п'ять коледжів і один технікум аграрного профілю), у яких навчається понад 5426 студентів. Нині університетський комплекс успішно функціонує і розвивається.

Випускники коледжів і технікумів, що отримали дипломи молодших спеціалістів, мають унікальну можливість продовжити ступеневу підготовку в університеті і здобути освітньо-кваліфікаційні рівні «бакалавр», «спеціаліст» та «магістр» з відповідних напрямів та спеціальностей за скороченим терміном навчання.

Гордість нашого вузу, його золотий фонд - це професорсько-викладацький колектив, що налічує понад 489 науково-педагогічних працівників, серед яких 46 докторів наук, професорів та понад 192 кандидатів наук, доцентів.

В університеті функціонує магістратура, аспірантура з 18 і докторантура з 7 спеціальностей. Працюють дві спеціалізовані вчені ради із захисту докторських і кандидатських дисертацій. Науково-педагогічні працівники і студенти підвищують кваліфікацію та проходять виробничу практику в США, Великій Британії, Франції, Данії, Фінляндії, Німеччині, Швейцарії, Росії, Чехії, Польщі та інших країнах.

Головний навчальний корпус.Підвищені вимоги сьогодні ставляться державою до практичної підготовки фахівців. Для освоєння студентами сучасних технологій і виробничих процесів шляхом безпосередньої їх участі у виробництві створений навчально-науково-виробничий відділ як структурний підрозділ університету. Його виробничою базою є понад 1000 га сільськогосподарських угідь (дослідні поля, сади, ліс), де розміщені багаторічні стаціонарні та інші досліди, демонстраційні і колекційні посіви та насадження сільськогосподарських культур, які вирощуються за сучасними прогресивними технологіями. В усіх виробничих процесах (організаційних, технологічних, облікових) передбачена і здійснюється безпосередня участь студентів, щоб вони набували відповідні навики для якнайкращої підготовки до майбутньої виробничої діяльності.

Наш університет славиться не лише високим фаховим рівнем підготовки кадрів, а й талановитою молоддю на теренах художньої самодіяльності та спорту. Серед багатьох традицій, якими пишається університет, найбільш популярними є зустріч випускників усіх поколінь, що відбувається щороку в останню суботу червня, урочиста посвята в студенти, яка відбувається щороку 1 вересня за участі першокурсників, їхніх батьків, керівництва та викладачів університету, почесних гостей. Незабутніми залишаються в пам'яті вихованців урочисті випуски фахівців, емоційно насичене свято останнього дзвоника, огляд молодих талантів «Студентська весна» та багато інших чудових традицій, які шанують, бережуть і примножують студенти всіх поколінь.

Юнаки і дівчата! Запрошуємо вас на навчання до одного з найкращих аграрних вищих навчальних закладів України, де ви здобудете спеціальність і станете гідними громадянами своєї держави.

 

Андрій Федорович Головчук, ректор

університету, доктор технічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України. 

Умови прийому до Уманського НУС

До Уманського НУС приймаються громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які проживають на території України на законних підставах, мають відповідний освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень та виявили бажання здобути вищу освіту.

 

Прийом заяв і документів, вступні екзамени, конкурсний відбір та зарахування на навчання вступників на основі повної загальної середньої освіти проводяться в такі строки:

 

Етапи вступної кампанії у 2010 році

Денна форма навчання

Заочна форма навчання

Початок прийому заяв та документів

15 липня

20 липня

Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які мають складати вступні випробування, що проводить Уманський НУС

22 липня

29 липня

Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які не складають вступних випробувань

31 липня

5 серпня

Строки проведення вступних екзаменів

23-31 липня

29 липня - 5 серпня

Термін оприлюднення рейтингового списку вступників

не пізніше 1 серпня

не пізніше 6 серпня

Терміни зарахування вступників

за державним замовленням - не пізніше 10 серпня; за кошти фізичних та юридичних осіб - після зарахування на місця державного замовлення відповідного напряму підготовки, не пізніше 25 серпня

 

 

 

 

Прийом заяв і документів, вступні фахові випробування, що проводить Уманський НУС, конкурсний відбір та зарахування на навчання вступників на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста проводяться в такі строки:

 

Етапи вступної кампанії у 2010 році

Денна форма навчання

Заочна форма навчання

І термін

ІІ термін

Початок прийому заяв та документів

21 червня

21 червня

1 грудня

Закінчення прийому заяв та документів

10 липня

10 липня

13 грудня

Строки проведення фахових вступних випробувань

12,13 липня

12,13 липня

14, 15 грудня

Термін оприлюднення рейтингового списку вступників

не пізніше 14 липня

не пізніше

14 липня

не пізніше

16 грудня

Терміни зарахування вступників

не пізніше

20 липня

не пізніше

20 липня

не пізніше

20 грудня

 

 

 

Прийом заяв і документів, конкурсний відбір та зарахування на навчання вступників на основі базової та повної вищої освіти проводяться в такі строки:

 

Етапи вступної кампанії у 2010 році

Денна форма

навчання

Заочна форма

навчання

Початок прийому заяв та документів

1  червня

10 червня

Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які мають складати фахові вступні випробування та/або екзамен з іноземної мови

25 червня

5 липня

Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які не складають фахові вступні випробування та/або екзамен з іноземної мови

30 червня

9 липня

Строки проведення фахових вступних випробувань та/або екзамену з іноземної мови

29-30 червня

8-9 липня

Термін оприлюднення рейтингового списку вступників

не пізніше 1 липня

не пізніше 10 липня

Терміни зарахування вступників

не пізніше 5 липня

не пізніше 14 липня

 

 

Вступники особисто подають заяву про вступ до Уманського НУС, в якій вказують напрям підготовки (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра) або спеціальність (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста, магістра) та форму навчання.

До заяви вступник додає:

  • § документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього, за особистим вибором оригінали або завірені копії;
  • § медичну довідку за формою 086-о або її копію;
  • § шість кольорових фотокарток розміром 3 х 4 см.

Вступники, які вступають на основі повної загальної середньої освіти, додатково подають сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти (або його копію), виданий у поточному році.

Особи з обмеженими фізичними можливостями (інваліди І та ІІ груп, діти-інваліди) подають документи, що засвідчують їхнє право на складання вступних екзаменів в Уманському НУС.

Паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон або інший документ, який засвідчує особу і громадянство (свідоцтво про народження для осіб, які за віком не мають паспорта), та військовий квиток (посвідчення про приписку до призовної дільниці) і документи, що підтверджують його право на вступ, вступник пред'являє особисто.

Усі копії документів завіряються за оригіналами Уманським НУС або в установленому законодавством порядку.

Для конкурсного відбору осіб, які на основі повної загальної середньої освіти вступають до Уманського НУС для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, зараховуються бали сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти, виданого у поточному році, з предметів, визначених переліком конкурсних предметів у сертифікаті Українського центру оцінювання якості освіти (вступних екзаменів). Вступник допускається до участі у конкурсному відборі для зарахування на навчання, якщо кількість балів із загальноосвітніх предметів становить не менше 124.

Конкурсний бал особи, яка вступає на основі повної загальної середньої освіти, обчислюється як сума балів, визначених Правилами прийому до Уманського НУС предметів із сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти (за шкалою від 100 до 200 балі) та середнього бала документа про повну загальну середню освіту.

Перелік конкурсних предметів у сертифікаті Українського центру оцінювання якості освіти

 

Напрями підготовки освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра

Перелік конкурсних предметів

Економіка підприємства

1. Українська мова та література

Маркетинг

2. Математика

Фінанси і кредит

3. Іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська) або історія України, або біологія, або географія

Облік і аудит

Менеджмент

 

 

Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування

1. Українська мова та література

2. Історія України або математика

3. Біологія або хімія, або географія

Агрономія

Лісове і садово-паркове господарство

Захист рослин

 

 

Харчові технології та інженерія

1. Українська мова та література

2. Математика

3. Фізика або біологія, або хімія, або історія України

Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва

 

 

Прийом на навчання за скороченими термінами підготовки бакалавра здійснюється за результатами фахових вступних випробувань, що оцінюються за 5-бальною шкалою.

Прийом на навчання за освітньо-професійними програмами спеціаліста та магістра проводиться на конкурсній основі за результатами фахових вступних випробувань.

Для конкурсного відбору осіб, які вступають для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліста та магістра, враховується середній бал документа про базову вищу освіту з округленням до сотих частин бала шляхом додавання до результату фахових вступних випробувань.

Для вступників на освітньо-кваліфікаційний рівень магістра на основі базової вищої освіти обов'язковим є складання вступного екзамену з іноземної мови.

 

Юрій Васильович Новак, відповідальний

секретар приймальної комісії.

Тел./факс: (04744) 3-07-32 

e-mail:abiturientudau1@rambler.ru

 

УМАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ САДІВНИЦТВА

Навчальний заклад ІV рівня акредитації здійснює підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр»,

«спеціаліст» та «магістр» для агропромислового комплексу та інших галузей економіки за денною та заочною

формами навчання за такими напрямами і спеціальностями:

 

 

Факультет агрономії

 

Напрями підготовки та спеціальності:

  • Агрономія
  • Селекція і генетика сільськогосподарських культур

 

 

Факультет плодоовочівництва

і лісівництва

 

Напрями підготовки та спеціальності:

  • Плодоовочівництво і виноградарство
  • Захист рослин
  • Садово-паркове господарство
  • Лісове господарство
  • Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування

Факультет економіки і підприємництва

 

Напрями підготовки та спеціальності:

  • Економіка підприємства
  • Маркетинг
  • Облік і аудит
  • Фінанси і кредит

 

 

Інженерно-технологічний

факультет

 

Напрями підготовки та спеціальності:

  • Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів
  • Технологія зберігання і переробки зерна
  • Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва

 

Факультет менеджменту

 

Напрями підготовки та спеціальності:

  • Менеджмент організацій
  • Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності

 

 

 

Інститут післядипломної освіти та дорадництва

 

Напрями діяльності: перепідготовка фахівців, підвищення кваліфікації, надання дорадчих послуг.

Спеціальності:

  • Менеджмент організацій
  • Фінанси
  • Облік і аудит
  • Економіка підприємства

 

 

 

Відокремлені структурні підрозділи університету

 

 

Агротехнічний коледж УНУС

Спеціальності: механізація сільського господарства; експлуатація та ремонт обладнання харчових виробництв; фінанси і кредит; бухгалтерський облік; організація виробництва; програмування для електронно-обчислювальної техніки та автоматизованих систем; експлуатація систем обробки інформації та прийняття рішень.

Адреса: вул. Жовтнева, 21, м. Умань, Черкаська область, 20300, тел. (04744) 5-22-91

 

Тальнівський будівельно-економічний коледж УНУС

Спеціальності: будівництво та експлуатація будівель і споруд; бухгалтерський облік; фінанси і кредит; розробка програмного забезпечення.

Адреса: вул. Радянська, 93, м. Тальне, Черкаська область, 20400, тел. (04731) 3-00-70

Городищенський коледж УНУС

Спеціальності: агрономія; виробництво і переробка продукції рослинництва; лісове господарство; зберігання, консервування та переробка плодів і овочів; бухгалтерський облік; фінанси і кредит; комерційна діяльність.

Адреса: вул. 1 Травня, 42, м. Городище, Черкаська область, 19500, тел. (04734) 2-16-07

 

 

Шевченківський коледж УНУС

Спеціальності: землевпорядкування; експлуатація та ремонт меліоративних, будівельних машин і обладнання; комерційна діяльність.

Адреса: вул. Шевченка, 74,с. Шевченкове, Звенигородський район, Черкаська область, 20214. тел. (04740) 9-53-34

Тальянківський агротехнічний коледж УНУС

Спеціальності: виробництво і переробка продукції рослинництва; виробництво і переробка продукції тваринництва; експлуатація та ремонт машин і обладнання агропромислового виробництва; монтаж, обслуговування та ремонт електротехнічних установок в агропромисловому комплексі; монтаж, обслуговування устаткування і систем газопостачання.

Адреса: вул. Комсомольська, 80, с. Тальянки, Тальнівський район, Черкаська область, 20434. тел. (04731) 9-42-44

 

Чигиринський технікум УНУС

Спеціальності: правознавство; бухгалтерський облік.

Адреса: вул. Замкова, 86, м. Чигирин, Черкаська область, 20900, тел. (04730) 2-59-81

 

Відділення довузівської підготовки

Вступ до Уманського національного університету садівництва та інших вищих навчальних закладів потребує від абітурієнтів належного рівня знань. З метою організації та проведення допрофесійної підготовки учнівської молоді для вступу до вищих навчальних закладів в Уманському національному університеті садівництва створено відділення довузівської підготовки.

Основна робота відділення спрямована на профорієнтаційну роботу в районах Черкаської, Вінницької, Кіровоградської, навколишніх районах Одеської, Миколаївської, Київської областей та підготовку випускників до зовнішнього тестування з предметів, які визначені Міністерством освіти і науки України.

Підготовка абітурієнтів здійснюється структурними підрозділами відділення:

  • - філіями підготовчого відділення за місцем проживання учнів;
  • - підготовчими курсами для абітурієнтів.

У 2009-2010 навчальному році філії підготовчого відділення працюють у НВК ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназія м. Балта та НВК ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназія смт. Любашівка (Одеська область).

Навчальні програми розраховані на 160-240 годин. Слухачі підготовчого відділення та філій вивчають дисципліни, що виносяться на зовнішнє тестування, - українську мову і літературу, математику, біологію та історію України. Підготовку до тестування здійснюють висококваліфіковані викладачі університету.

На підготовчі курси слухачі зараховуються за умови попередньої оплати навчання. Заняття тривають з 1 листопада по 1 червня і проводяться у вихідні дні з 9:00 до 15:00.

 

Ігор Миколайович Гурський, завідувач підготовчого відділення.

Тел: (04744) 3-21-70.

Факультети

Наукова бібліотека

Бібліотека Уманського національного університету садівництва заснована 1844 року. Універсальний за змістом фонд бібліотеки нараховує понад 240 тис. томів наукової, навчальної та художньої літератури. Щороку вона обслуговує понад 22 тис. користувачів, яким видає понад 750 тис. книг та інших документів.

 

Наукова бібліотека є основним культурно-інформаційним підрозділом університету. ЇЇ співробітниками проводиться культурно-масова робота на допомогу  навчальному та виховному процесу. Вже традиційними стали презентації книг, літературні вечори, тематичні виставки та огляди літератури.

Бібліотека активно впроваджує в свою роботу новітні інформаційні технології. Проводиться комплексна автоматизація бібліотечних процесів за допомогою інформаційно-бібліотечної програми „УФД/Бібліотека". Електронна БД нараховує понад 80 тис. записів.Відкриття бібліотеки

Наукова бібліотека1 вересня 2009 року відбулося урочисте відкриття нового корпусу наукової бібліотеки, який оснащений сучасним обладнанням. До структури наукової бібліотеки входять просторі читальні зали, абонементи, а також відділи обслуговування користувачів, комплектування документів і наукової обробки, зберігання фондів, інформаційних технологій, музейна кімната «Библиотека Уманскаго средняго училища садоводства и земледьлія», де зібрана історія нашої бібліотеки з часів заснування до 1929 року з її першою інвентарною книгою з сургучевою печаткою, яка є єдиною в університеті, що збереглася до наших днів.

 

 

Ольга Петрівна Гарбар,

директор наукової бібліотеки.

Тел.: (04744) 4-69-85

 

Культурно-мистецька діяльність

 

 

Уманський національний університет садівництва славиться не тільки науковими та навчальними досягненнями, а й організацією культурно-виховної роботи та фізичного виховання.

М.І. ДяченкоЗа 165-річну історію в університеті склалися багаті традиції, які зберігаються, примножуються і збагачуються кожним поколінням студентів. Тут цінують творчість, ініціативу і талант. Для розвитку молодих талантів створено всі умови. При університеті діє центр культури і виховання, де студенти мають змогу творчо проявити себе та сягнути вершин мистецтва. У складі центру - 13 колективів, сім з яких за майстерність, високий професіоналізм, сценічну досконалість і відданість улюбленій справі носять почесне звання "народного": 

- самодіяльний колектив пісні і танцю "Хлібодари" (керівник С.Берднікова) - лауреат Всеукраїнського фестивалю народної творчості, переможець обласного фестивалю "Золота осінь", учасник республіканської телепередачі "Надвечір'я", учасник Міжнародного фестивалю м. Гнєзно (Польща), брав участь у створенні художнього документального українсько-польського фільму "Квіти Торговиці", неодноразовий лауреат Всеукраїнського фестивалю художньої творчості серед колективів аграрних вищих навчальних закладів "Софіївські зорі";

- самодіяльний ансамбль танцю профспілок України "Нивка" (керівник Н.Шаповаленко) - лауреат І Всеукраїнського фестивалю самодіяльної творчості, переможець обласних фестивалів, дипломант Всеукраїнського фестивалю-конкурсу ім. П.Вірського, лауреат Всеукраїнського фестивалю-конкурсу ім. В.Авраменка, неодноразовий лауреат Всеукраїнського фестивалю художньої творчості серед колективів аграрних вищих навчальних закладів "Софіївські зорі", побував на гастролях у Польщі; Танцює

- самодіяльний вокально-інструментальний ансамбль "Криниченька" (керівник В. Хмелевський);

- ансамбль бального і сучасного танцю "Лювіна" (керівник Н. Михалевська)- переможець міських, обласних та регіональних етапів фестивалю "Софіївські зорі", дипломант Всеукраїнського фестивалю-конкурсу ім. В.Авраменка;

- колектив духової музики (керівник В. Ярошевич) - лауреат Всеукраїнського фестивалю художньої творчості серед студентів аграрних вищих навчальних закладів України "Софіївські зорі";

- джазовий ансамбль "Диксиленд" (керівник В. Ярошевич);

- самодіяльний студентський театр естрадної мініатюри "Добродії" (керівник Г.Бруй). У цьому році колектив святкуватиме своє 30-річчя.

Саме в Умані розпочав свою ходу у 2002 році Всеукраїнський фестиваль художньої творчості „Софіївські зорі". Ця подія сколихнула не тільки колективи аграрних вузів, але й всю Україну, піднявши студентську молодь на вищий рівень духовності. На долю університету випав почесний обов'язок щорічно під керівництвом Департаменту освіти, науки та дорадництва Мінагрополітики України організовувати проведення заключного етапу і гала-концерту цього фестивалю та приймати тисячі його учасників і гостей.

Багато випускників університету, пройшовши школу культурно-естетичного виховання, стали не лише хорошими спеціалістами і керівниками, але й активними учасниками та організаторами громадської роботи і художньої самодіяльності в трудових колективах у різних регіонах України.

 

Микола Іванович Дяченко, перший проректор УНУС,

кандидат сільськогосподарських наук, професор.

Тел.: (04744) 4-69-67

 

Фізична культура і спорт

Метою викладання фізичної культури у вищій школі є підготовка  інтелігентних, Ярослав ЖМУДЕНКО

високоосвічених, здорових, гармонійно розвинених, компетентних у обраній спеціальності фахівців з високою творчою і громадською позицією, готових до довголітньої високопродуктивної праці і захисту інтересів української держави.

Заняття з фізичного виховання в університеті забезпечують 12 високопрофесійних викладачів. Працюють секції з волейболу (чоловіки і жінки), баскетболу (чоловіки і жінки), футболу (чоловіки і жінки), легкої атлетики, боротьби дзюдо (чоловіки і жінки), настільного тенісу (чоловіки і жінки), важкої атлетики (чоловіки), гирьового спорту,  шахів, шашок. Регулярно проводяться масові спортивні змагання як  серед академічних груп, так і на міжфакультетському та університетському рівні. До участі в спортивно - масових заходах, спортивних святах залучаються студенти всіх факультетів .

Спортсмени університету щорічно беруть участь у міській спартакіаді серед навчальних закладів з 12 видів спорту і вже понад 10 років стають її переможцями, збірні команди університету - учасники обласних і національних змагань.

Гордістю університету є його кращі спортсмени - члени збірних команд України, майстри спорту, які беруть участь  не лише в змаганнях національного рівня, але й міжнародного. Жмуденко Ярослав - учасник чемпіонатів світу і Європи, переможець кубку світу 2009 року з настільного тенісу. Мартинюк Андрій - чемпіон світу з метання молоту серед юнаків, чемпіон і рекордсмен Європи серед юніорів 2009 року з метання молоту, кращий спортсмен року Черкаської області. Жмуденко Яна - учасниця чемпіонату Європи з настільного тенісу. Жовтобрюх Людмила - чемпіонка і призерка чемпіонатів України з метання молоту серед дівчат.

До послуг студентів спортивний комплекс, що включає спортивний зал, зал важкої атлетики, стадіон, спортивні майданчики для ігрових видів спорту.

 

Василь Іванович Пучко, завідувач кафедри фізичного

виховання, майстер спорту з важкої атлетики.

Тел.: (04744) 3-23-18

 

Студентське самоврядування

Координатором студентського життя в різних сферах є рада студентського самоврядування, яка існує в нашому вузі вже шостий рік.

З метою підвищення рівня освіченості молоді, виховання національної самосвідомості особистості, пропаганди здорового способу життя колектив ради організовує виховні заходи: інтелектуальний конкурс «Кращий студент року», літературний конкурс «Засвіти свічку», «Дзвони Чорнобиля», «Скажімо спасибі!», а також виховні години. Для студентів університету проводяться тематичні вечори дозвілля, зокрема з нагоди святкування Дня студента, Дня Святого Валентина, 8 Березня тощо.

Конкурс краси В університеті стало вже доброю традицією зустрічати весну вибором найгарнішою серед дівчат у конкурсі краси «Міс Агроуніверситет». Ще однією нашою гордістю є спортивне свято «Богатирські забави», яке щороку організовується з нагоди святкування Дня Збройних сил України між командами факультетів.

Належну увагу рада приділяє дотриманню правил проживання та виконанню студентами санітарно-гігієнічних вимог у гуртожитках. Разом з профкомом університету проводяться конкурси на кращий гуртожиток, поверх, кімнату.

З метою співпраці з іншими вищими навчальними закладами та всебічного розвитку студентів Уманського НУС регулярно проводяться міжвузівські конференції, круглі столи, тематичні виховні години. Найбільш вдалими і наймасштабнішими з них були: конференція вищих навчальних закладів України «Здоровий спосіб життя - перспектива молоді» (2009 р.), форум студентських рад м. Умань (2009 р.) та Всеукраїнські зльоти голів рад студентського самоврядування.

Команда КВН університету стала лауреатом аграрної ліги Асоціації КВН України в листопаді 2008 року та переможницею серед команд Уманської ліги КВН 2009 року.

П'ять років поспіль під час канікул організовуються поїздки до зимових Карпат. За цей час близько 200 студентів побували в Ясіні, Яремчі, Ворохті, Рахові та на гірськолижних курортах Драгобрат і Буковель, перевірили себе на витривалість, підкоривши Говерлу. Завдяки зусиллям колективу ради всі бажаючі студенти мали нагоду побувати у Польщі та Чехії.

Санаторій-профілакторій "Юність"

Санаторій-профілакторій "Юність" - єдиний санаторно-курортний САНАТОРІЙ-ПРОФІЛАКТОРІЙ

заклад в місті Умань, який знаходиться поряд з мальовничим дендропарком "Софіївка".

Помірноконтинентальний клімат Уманщини, природний мікроклімат парку та університетського містечка створюють надзвичайно сприятливі умови для відпочинку і лікування.

Поступово з реорганізаціями Головного училища садівництва в інститут, академію, а згодом і в університет удосконалювались і лікувальні заклади: від першої власної лікарні (1896 р.) через здоровпункти до сучасного санаторію-профілакторію, збудованого у 1976 році.

Санаторій-профілакторій "Юність" має ліцензію на право провадження медичної практики та акредитаційний сертифікат вищої категорії, він оснащений сучасним фізіотерапевтичним і діагностичним обладнанням, широко впроваджує нові методики лікування.

Лікувальні можливості санаторію:

  • водолікування:
  • - ванни: кисневі, соляно-хвойні, перлинні, скипидарні, йодо-бромні та інші;
  • - лікувальні душі: дощовий, циркулярний, струминний (Шарко), віяловий, висхідний;
  • - підводний душ-масаж;
  • апаратна фізіотерапія:
  • - гальванізація, електрофорез, дарсонвалізація, УВЧ-, ДМХ-, КВЧ-, магніто-, лазеротерапія, світлолікування і інші (понад 20 видів);
  • озокерітолікування;
  • голкорефлексотерапія;
  • масаж: ручний, вакуумний;
  • лікувальна фізкультура;
  • лікувальне харчування;
  • фітотерапія;
  • кліматотерапія;
  • електропунктурна діагностика функціонального стану організму.

Щороку в санаторії-профілакторії оздоровлюється 650 студентів та співробітників університету.

Висококваліфікований медичний персонал, майстри своєї справи - кухарі, дбайливий і чуйний обслуговуючий персонал значною мірою покращить ваше здоров'я.

 

Юрій Євгенович Пальчак, головний лікар.

Тел.: (04744) 3-22-62 

Володіння іноземними мовами - вимога сучасності

Інтеграція України в європейський освітній простір ставить особливі вимоги до вивчення іноземних мов. В університеті створені всі умови для набуття студентами глибоких знань і навичок володіння іноземними мовами. Заняття проводять висококваліфіковані викладачі, серед яких 3 кандидати філологічних і педагогічних наук. Викладання здійснюється за новітніми методиками; запроваджена модульно-рейтингова система навчання і контролю знань студентів.

Аудиторії кафедри оснащені сучасними технічними засобами. Студенти забезпечені навчальною і методичною літературою.

З 2003 року в університеті функціонують курси поглибленого вивчення іноземних мов, метою яких є набуття студентами глибоких професійних знань і навичок володіння розмовною мовою і підготовка до стажування за кордоном.

Після закінчення курсів студенти одержують сертифікат, який дає право брати участь у закордонній практиці.

 

Геннадій Леонідович Прокоф'єв, завідувач кафедри української

та іноземних мов, кандидат філологічних наук, доцент.

Тел.: (04744) 3-20-50

 

Міжнарожні зв'язки

Рух України у світовий економічний простір, зокрема в Світову організацію торгівлі, Європейський Союз, приєднання до Болонського процесу, вимагають суттєвих змін у програмах підготовки фахівців для АПК. У зв'язку з цим Уманський національний університет садівництва намагається інтегруватися в міжнародну систему вищої освіти. Активізуються його зв'язки з університетами США, Німеччини, Великобританії, Польщі, Франції, Чехії, Китаю, Данії, Австрії  та інших країн. Щорічно 3-4 викладачі та аспіранти університету підвищують свій науковий і педагогічний рівень в освітніх, наукових установах, аграрних підприємствах цих країн.

Учені університету беруть активну участь у міжнародних конгресах, симпозіумах, конференціях, які проводяться в різних країнах, а також приймають у себе в Умані закордонних учасників аналогічних міжнародних заходів. Так, постійно проводяться міжнародні семінари "Високоінтенсивні технології в садівництві та рільництві".

Понад 15 років Уманський НУС бере участь у програмах закордонного стажування студентів у країнах з розвинутою ринковою економікою: США, Великобританії, Німеччині, Швейцарії, Франції, Данії, Польщі, Фінляндії. Щорічно можливість побувати за кордоном мають близько 300 студентів III курсу всіх факультетів. Для поїздки за кордон існують програми стажування студентів, що відповідають спеціальностям, за якими вони навчаються: Work and Travel USA, MAST International США, Ароllо, LOGO, Християнський союз (Німеччина) Ki-Franse та Дружба без кордонів, Сезам (Франція), Dolinski, OSKO (Польща), СІМО Фінляндія, Frisergarden Данія, Агроімпульс Швейцарія та інші. Під час виробничого стажування студенти вивчають зарубіжні технології вирощування сільськогосподарських культур і виробництва продукції тваринництва, поглиблюють свої знання з менеджменту, маркетингу, митної справи, іноземних мов тощо.

Міжнародне співробітництво університету планується далі розвивати за такими напрямками:

  • - встановлення контактів з міжнародними фондами, що діють в Україні;
  • - залучення іноземних фахівців до викладання окремих навчальних курсів для студентів спеціальності "Менеджмент організацій";
  • - розширення контактів з вищими закладами освіти за кордоном;
  • - обмін студентами, аспірантами та викладачами;
  • - підготовка і реалізація програм освітнього та науково-практичного співробітництва в рамках діючих міжнародних фондів.

 

Олександр Петрович Василенко, відповідальний за міжнародні

зв'язки, кандидат сільськогосподарських наук, доцент.

Тел.: (04744) 3-33-04