Науковці Уманського НУС рекомендують: вирощуємо цибулю правильно
Овочі – незамінний продукт харчування. І саме за овочевими культурами тримається першість з підтримки в організмі людини кислотно-лужного балансу, нормалізації обміну речовин і нейтралізації кислот. Адже вони мають відмінні смакові якості і містять цілу низку надзвичайно корисних вітамінів, солей, кислот, допомагаючи активній і здоровій життєдіяльності людини.
Олена Улянич, завідувач кафедри овочівництва, професор, доктор сільськогосподарських наук, сформувала низку цікавих аспектів, спрямованих на підвищення продуктивності овочевих культур під час їх вирощування. І нині ділиться з нами секретами вирощування цибулі, що наразі є найактуальнішими з огляду на початок активних городніх робіт.
«Цибуля ріпчаста – одна з найцінніших овочевих рослин. Це не просто овоч, а справжнє джерело затребуваних людським організмом корисних речовин за наявністю вітамінів В і С, ефірних олій, марганцю, міді, калію, цинку, заліза та кобальту, нікелю і молібдену, фтору і йоду. Вирощують ріпчасту цибулю як з насіння – в один рік, так і з сіянки – за два роки, а в окремих випадках (переважно при вирощуванні солодких сортів) і через розсаду.
Вимоги до умов зовнішнього середовища є помірними, адже насіння починає проростати уже при +2…+300С, хоча сходи з’являються через 25–35 діб. З підвищенням температури до оптимальної (+22...+250С) сходи прискорюються. Також слід пам’ятати, що цибуля переносить зниження температури до -1…-300С, але вже при -500С гине.
При вирощуванні з сіянки надземна частина рослин і цибулин витримують приморозки до -4…-500С.
Оптимальна температура росту рослин цибулі +17…+220С. При теплій погоді інтенсивніше розвивається надземна частина рослини, а у прохолодну – коренева система. Враховуючи це, насіння цибулі весною висівають якомога раніше, щоб до початку інтенсивного наростання листкової маси рослини при понижених температурах розвинули якнайбільшу кореневу систему. Цибулини ж краще визрівають за температури +25…+270С і пониженій вологості повітря та ґрунту.
До вологи цибуля вимогливіша в першій половині вегетації – у період найактивнішого наростання вегетативної маси, тож у цей період при зрошенні вологість ґрунту в шарі 0–50 см має бути на рівні не нижче 80% найменшої вологоємкості.
Якщо доглядати овоч при незначній забур’яненості, урожай значно підвищується. На короткому світловому дні (весною і восени) цибулини не формуються, ростуть лише листки, а при подовженні дня формуються цибулини. Тому для отримання високого врожаю добре визрілих цибулин з насіння вкрай важливо якомога раніше висіяти його в ґрунт.
Найкритичніший період для цибулі – утворення першого справжнього листка. У цей час проходить відмирання головного (первинного) корінця та формування вторинної кореневої системи. Ґрунт у міжряддях і рядках (смугах) у цей період повинен бути достатньо розрихлений, багатий поживними речовинами (особливо фосфором) та вологою, посіви – чисті від бур’янів.
Вирощування сіянки також має свої особливості: насіння висівають смугою шириною 10–15 см чи рядками з віддаллю між ними 8–10 см при витраті 70–85 г насіння на 10 м2. Посіви регулярно прополюють від бур’янів. Збирають сіянку на початку підсихання верхівок листків. Вибрані рослини укладають для просушування тонким шаром у польових умовах чи в приміщеннях.
«Як свідчать дані наших досліджень, – зазначає Олена Іванівна, – рослини з сіянки діаметром до 1,5 см, незалежно від температурних умов зберігання, при висаджуванні в ґрунт майже не стрілкують, тому таку сіянку, для зменшення висихання цибулин, взимку краще зберігати при знижених температурах (в межах +5…-10, -200С). За вирощування цибулі ріпчастої з сіянки товарні цибулини одержують уже на другий рік. На сіянку насіння висівають рано навесні, в ті самі строки, що й на ріпку. Якщо звернути належну увагу на густоту посіву, можна уникнути мілкого врожаю».
При вирощуванні цибулі-сівка слід звернути увагу не лише на захист посівів від густоти насадження та бур’янів, але й на забезпечення рослин необхідною кількістю вологи у першій половині вегетаційного періоду.
Якщо здійснюється посадка цибулі на ріпку, то відстань між рядками має бути 20–25 см, а між рослинами – 8–10 см при глибині посадки 4–4,5 см».
До Європи цибуля з Ірану й Афганістану прибула завдяки римлянам, які навчилися її культивувати та допомогли в цій справі іншим європейським народам. На наших теренах цибуля з’явилася у ХІІ столітті. З тих самих далеких пір вона стала активно використовуватися для приготування їжі, а також як лікувальний засіб. Сьогодні у світі налічується понад 400 видів цибулі, причому 228 з них виростає на території нашої країни. В цибулі міститься велика кількість заліза, при цьому не має значення, в якому саме вигляді вона буде вживатися – сирому, смаженому, вареному або печеному.
Людям, які відмітили у себе чутливість та реакцію на гостроту овочевих соків, різні подразнення травної системи, а також підвищену кислотність шлунку, мають споживати цибулю лише після термічної обробки: тоді овоч втрачає агресивну очищувальну дію.
Та загалом цибуля має малий спектр протипоказів, їй притаманні невичерпне джерело заліза, яке при анемії є незамінним. Щедрий вміст калію позитивно позначається на серцево-судинній системі, овоч відмінно очищує кров, нормалізує роботу нервової системи, діє як природній антибіотик та як профілактичний засіб проти інфарктів. Слід звернути увагу на цибулю і тим, у кого є проблеми з нестачею в організмі каротину, біотину і фолієвої кислоти. Цибуля також здатна збуджувати апетит, підвищувати тонус організму, слугувати джерелом ефірних масел, що чинять антибактеріальну дію.
Пресцентр Уманського НУС
за матеріалами доктора сільськогосподарських наук,
професора Олени Улянич




.png)
.png)











