21.11.2019 4867

З Днем Гідності та Свободи!

Шановна університетська спільното!

З Днем Гідності та Свободи!
З Днем Гідності та Свободи!
21 листопада українці відзначають День Гідності та Свободи – свято відносно нове, проте з глибоким змістом.

Історія миролюбних українців, із палким прагненням до свободи та боротьбою зі злом і несправедливістю, закарбувала на своїх скрижалях цілу когорту героїчних постатей. Нині ми відчуваємо на собі жахливі реалії сьогодення, коли відстоювати гідність власної держави та народу доводиться шляхом війни. Волелюбний український народ, як і колись, не миритиметься з тиранією та диктатурою. І нині, на тлі кривавої війни, з’являються нові постаті героїв, шану яким ми нині віддаємо.

День Гідності та Свободи Україні встановлено на честь початку цього ж дня двох революцій: Помаранчевої 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Метою свята є «… утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної поваги патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».

Для кожного українця гідність і свобода – не пусті слова, а результат щоденного прояву любові до рідної землі та готовності боротися за її волю і незалежність. Народні захисники – козаки – увіковічили в історії незламний бойовий дух, мужність, силу, гідність, патріотизм і волелюбство. Саме козацький духовний спадок протягом століть допомагав українському народу долати труднощі, виживати та перемагати. І нині для мільйонів жителів планети Україна стала територією гідності та свободи, адже події, що відбувалися тут, змінили назавжди ставлення українців до власної землі: надто високу плату ми заплатили, щоб морально окріпнути та вирости і з ще більшими палкими почуттями плекати в собі гідність та свободу.

З Днем Гідності та Свободи нас, шановні земляки!

Ректор Олена Непочатенко