09.03.2023 1541

Янгол пророчого українського слова

Янгол пророчого українського слова
Янгол пророчого українського слова

«Україно, Україно!

Серце моє, ненько!

Як згадаю твою долю

Заплаче серденько!»

Тарас Шевченко.

9 березня  виповнюється 209 років із дня народження українського поета, художника, мислителя, пророка та геніальної творчої постаті, яскравого представника української нації – Тараса Григоровича Шевченка. Тож у перші весняні дні спільнота Уманського національного університету садівництва долучається до загальнонаціонального руху Шевченкіани, аби перегорнути сторінки спадщини літературно-мистецьких надбань. Викладачі університету натхненно підкреслюють молоді актуальність слова Тараса у сьогоденні та долучають до класики світової спільноти.

Бо ж скільки збігло років, а «Кобзар» є і нині актуальним! Тому Тарас Шевченко справедливо вважається Янголом чистого слова сьогодення. Воно, мов меч, тонко, влучно розтинає брехню й ілюзії, якими годувала свій люд імперія зла, і нині, у воєнних реаліях, бачимо та розуміємо, як незримо тримає оборону над Україною словом наш Пророк.

Чимало прихильників вважають, що Шевченко одним з перших почав руйнувати «сон людської гідності українців», пробуджуючи народ від страху перед «владою нечестивою». Ідея української весни пронизує творчість митця, виходячи з жалю та смутку за знівеченим життям українців. Усім своїм творчим доробком Тарас Григорович відображає силу протесту, що легко може побороти українське гноблення. Гайдамака, який є одним із його улюблених героїв, постає бунтарем і повстанцем, запорізький козак – оборонцем, і взагалі: всі головні герої творів Кобзаря несуть у світ народну честь і правду.

У часи, коли жив Тарас, було досить складно нести ідеї волелюбства та свободи, говорити та писати про реалії. А він, Сміливець, користувався вибуховою силою слова заради Неї – Правди Святої. Співець свободи, патріот країни, провісник українського слова вірив, що рабству немає місця в україномовному волелюбному суспільстві.

Слова «Кобзаря», навічно вписані у скрижалі літературної світової спадщини, стали дзвоном боротьби за свободу для вільних, нескорених українців. Велика любов Тараса Шевченка до України та її народу зробила його генієм пера, а любов народу до рідної країни – робить її сильною. Українці свято вірять у власну могутність, бо мають найцінніше під ногами – рідну землю, а ще – правду, яка завжди є святою. А тому неодмінно приведе до миру й омріяної Перемоги!

«Борітеся – поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас сила

І воля святая!»

Тарас Шевченко

 

Пресцентр Уманського НУС