30.05.2013 6131

Виховна година, присвячена 210-ій річниці від дня народження Олександра Давидовича Нордмана

 

   Майже три роки існує проект історичної пам`яті "Імена великих і незнаних", започаткований Науковою бібліотекою і музеєм університету.

   28 травня у рамках проекту за підтримки факультету лісового і садово-паркового господарства у читальній залі №2 Наукової бібліотеки була проведена загальноуніверситетська виховна година, присвячена 210-ій річниці  від дня народження Олександра Давидовича Нордмана, відомого вченого, першого директора нашого навчального закладу.

   Із доповіддю про життєвий і науковий шлях виступила студентка 12-сп групи Марія Михайлова, яка розповіла про родину Нордманів, про студентські роки Олександра в університетах Або(Фінляндія) та Берліна (Німеччина); про відомих педагогів-наставників графа фон Маннергейма та Христиана Стевена; про 17 років (1832-1849) викладання Нордманом ботаніки, зоології, геодезії на посаді професора природничих наук Рішільєвського ліцею в Одесі; про наукові експедиції до Криму і Кавказу. Про те, як у районі Піцунди він виявив гаї особливої ялини, не описаної раніше. Abies nordmannsana надзвичайно красива ялиця, яку згодом описав Христиан Стевен, носить ім`я Нордмана.

   Сьогодні у багатьох країнах Європи символом нового року стали ялиці Нордмана. На студентській науковій конференції 21 березня Марія Михайлова висловила нашу спільну думку, що було б символічно висадити на території нашого університету таку ялицю.

   Хороші мрії здійснюються. Ця ідея була підтримана керівництвом університету, деканатом факультету садово-паркового і лісового господарства. 19 квітня студентами 41-сп групи Вадимом Беззубенко, Вадимом Заплатинським, Євгеном Коберником, Дмитром Чебановим на чолі з деканом факультету Олександром Заморським висадили ялицю, яка вже рясно вдяглась молодими пагонами. Посаджена добрими руками вона згодом стане окрасою університету і, можливо, ялиця Нордмана  стане першим деревом  іменної алеї на честь керівників нашого навчального закладу.

Євген Коберник, Дмитро Чабанов, Вадим Беззубенко біля посадженої ними ялиці

   Із виступу Лариси Цимбровської, завідувача музею університету, студенти дізнались про передумови і відкриття в Одесі Головного училища садівництва, яке очолив  професор Нордман О.Д. Лариса Олександрівна підкреслила, що особистості завжди відігравали важливу роль в історії нашого навчального закладу. Вона розповіла про те, що станом на 1948 рік на території «Софіївки» росло п`ять 45-тирічних ялиць – тож не тільки гірська місцевість підходить цим гордим красуням.

   Завідувач кафедри лісового господарства професор Володимир Шлапак   подякував за ідею проведення виховного заходу та запропонував студентам більш активно брати участь у наукових конференціях. Володимир Петрович також розповів про Міжнародну науково-практичну конференцію "Другі Анненковські читання", яка проходила в нашому університеті 14-16 травня і була присвячена 195-ій річниці від дня народження М.І.Анненкова, третього директора Уманського головного училища садівництва та "Царицина саду".

   Учасники заходу сфотографувалися  біля ялиці Нордмана на згадку.

Наталія Михайлова,

провідний бібліотекар Наукової бібліотеки,

 автор проекту «Імена великих і незнаних»