25.01.2021 5598

Вікова колекція овочів, що живе в Уманському НУС

Понад 115 років в Уманському національному університеті садівництва функціонує кабінет-музей овочівництва. Заснований у 1904 р., він був єдиний на той час науковим осередком даної сфери діяльності на території Російської імперії. Кабінет мав багату колекцію насіння та муляжів, ручного городнього інвентарю, зразки овочів, фіксованих у розчинах, колекції шкідників і хвороб овочевих рослин, рисунки, таблиці, діаграми тощо та складався з двох кімнат: одна для занять з учнями, друга – музей навчального та наглядного обладнання.

Біля витоків музею й аж до 1922 р. стояв професор Сергій Миколайович Вуколов, який також розробив методику вивчення студентами городництва у відкритому та закритому ґрунтах, на площі в 1 га створив колекційне поле городніх рослин, де студенти проводили свої дослідження та проходили навчальну практику, його лекції лягли в основу підручника «Курс городництва» для професійних сільськогосподарських шкіл і шкіл садівництва України (1927 р.), посібника «Огородные культуры и огородные сортименты на Кубани» (1926–1928 рр.).

Перипетії Другої світової війни, що прокотилися територією Уманщини, не сприяли збереженню експонатів. Однак науковий ентузіазм і відданість справі вчених і співробітників кафедри овочівництва сприяли відновленню втраченої колекції. Наразі це наочне зібрання налічує понад 500 зразків овочів, насіння, насінників. Деякі зі зразків налічують понад 100 років, інші ж періодично поновлювалися та доповнювалися. Тобто колекція, мов живий організм, існує у змінюваній реальності, надихаючись новими науковими думками та тенденціями овочівництва. А сучасні студенти мають можливість не лише ознайомитися з колекцією, а навчатися з її допомогою.

Останнє відновлення кабінету-музею, що відбулося у вересні 2015 р., співробітники кафедри овочівництва присвятили 170-річчю Уманського НУС і професору Вуколову С.М.

Дивовижне поряд, а історія перебуває прямо тут, серед нас. І все це в Уманському національному університеті садівництва – такому рідному та звичному для тисяч студентів, сотень викладачів і відвідувачів, незліченної кількості прихильників і поціновувачів класичної освіти.

 

Пресцентр Уманського НУС

за матеріалами завідувача кафедри овочівництва Олени Улянич