01.09.2021 4848

Відлік нового навчального року розпочато!

Перша лекція відбулася сьогодні на кожному курсі шести факультетів Уманського національного університету садівництва.

«30 років незалежності рідної держави» – такою була тематика зустрічі студентів і викладачів, першої у цьому навчальному році. Метою заходу стало ознайомлення студентів з основними державотворчими подіями становлення незалежної України; формування національної свідомості, патріотизму та відповідальності за долю України; прищеплення поваги до прав і свобод людини і громадянина.

Адаптивний карантин, в ритмі якого українське суспільство живе вже другий рік поспіль, дав змогу зрозуміти і викладачам, і студентській молоді важливість і переваги «живих» лекцій, які м’яко та якісно спрямовують студентів на навчальний процес, налаштовують на засвоєння знань, дають можливість уважно дослухатися до цінних порад і настанов з метою якнайповнішого засвоєння теоретичного матеріалу та побудови системи знань зі спеціальності для формування широкого професійного кругозору та загальної культури. Нині саме такою стала перша тематична лекція, яка запам’ятається першокурсникам на все життя.

Відлік нового навчального року розпочато!
Відлік нового навчального року розпочато!
Відлік нового навчального року розпочато!
Відлік нового навчального року розпочато!

Відлік нового навчального року розпочато!
Відлік нового навчального року розпочато!

Студентська молодь прослухала матеріал про важливі етапи державотворення, які були здійснені прийняттям V сесією Верховної Ради України 28 червня 1996 року Конституції — Основного Закону України. Дана подія завершила період державного становлення, закріпила правові основи незалежності України, яка стала невід'ємною частиною європейського та світового співтовариства. Проголошення акту незалежності України 24 серпня 1991 року відкрило нову сторінку історії у становленні держави Україна. Цікавим розділом для студентської аудиторії стали факти про українську символіку, яка задекларована у 20 статті Конституції та Законом України «Про Державний Гімн України» (№602-1V від 06 березня 2003 року, Стаття 1).

Окремо присутні були ознайомлені зі змістом таких ключових державних документів, як «Декларація про державний суверенітет України», «Декларація прав національностей України», «Акт проголошення незалежності України», «Закон про громадянство України».

Незалежність і суверенність держави створили сприятливі умови для демократичних перетворень, що суттєво вплинули на подальший розвиток прав і свобод людини і громадянина, забезпечили широке міжнародне визнання: підписано серію політичних та економічних угод з іншими державами, що визначило місце незалежної України у світовому співтоваристві та допомагає її політичному й економічному становленню. Система прав і свобод людини та громадянина, гарантованих Конституцією, відповідає загальновизнаним демократичним стандартам, закріпленим міжнародними правовими актами.

Любов до рідного краю, повага до батьків, знання свого родоводу є джерелом, що живить патріотизм молодої людини, її любов до Батьківщини. Тож дані питання стали акцентними у лекторів, які зосередили увагу слухачів на тому, що невід’ємною частиною громадянської культури є патріотизм, що формується з національної свідомості та почуття відповідальності за долю рідної землі і її народу. А патріотом є та людина, яка любить свою Вітчизну, шанує її історію, здатна перейматися проблемами, що існують в суспільстві та долею співвітчизників, а головне – працювати на зміцнення держави, бути справжнім захисником своєї Батьківщини та оберігати цілісність і єдність держави.

Відлік нового навчального року розпочато!
Відлік нового навчального року розпочато!

Також перша лекція охопила питання життєвої потреби професійної підготовки, трудової активності, ініціативи, підприємництва, важливості дотримання правових норм суспільства, розуміння проблем економічної і соціальної політики держави та пошуку шляхів їх розв’язання. Адже всі ми – свідомі громадяни своєї держави, морально стійкі особистості, які дотримуються здорового способу життя та налаштовані на засвоєння нових знань і корисної інформації.

Шановні викладачі та студенти! Хай перша лекція та початок нового навчального року принесуть вам безліч приємних, щасливих днів занурення у нові знання та цікаві зустрічі! Дорогі студенти! Використайте свій час з користю для становлення власної професійності й інтелектуального зростання! Хай яскравим і щасливим для кожного з нас стане новий навчальний рік!

Пресцентр Уманського НУС