29.05.2021 4946

Відбулась чергова міжнародна конференція «Інноваційні технології вирощування, зберігання та переробки продукції садівництва та рослинництва»

27-28 травня в Уманському національному університеті садівництва відбулася VII міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології вирощування, зберігання та переробки продукції садівництва та рослинництва», що вже стала традиційним науковим заходом інженерно-технологічного факультету й університету.

Особливістю конференції є постійне розширення кола партнерів й актуальних науково-практичних тематик, що стоять на порядку денному сучасного агровиробництва. Цьогоріч до співорганізаторів заходу долучились уже традиційні наші партнери – Національний університет біоресурсів і природокористування України (м. Київ), Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
(м. Мелітополь), Гродненський національний аграрний університет (Білорусь), а також нові її учасники в особі турецьких компаній – членів Асоціації турецьких бізнесменів в Україні.

Як і в минулому році, нинішні умови епідеміологічного стану зумовили проведення Конференції в онлайн-форматі, що дозволило розширити коло прихильників заходу та долучити нових його учасників.

Пленарне засідання 27 травня зібрало понад 50 науковців і практиків, серед яких доповідачі та слухачі з Таврійського державного агротехнологічного університету ім.
Д. Моторного (м. Мелітополь), Національного університету біоресурсів і природокористування України (м. Київ), Полтавської державної агарної академії
(м. Полтава), Луцького національного технічного університету (м. Луцьк), Львівського національного агарного університету (м. Львів), Вінницького національного аграрного університету (м. Вінниця), Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва (м. Харків), Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка (м. Харків), Одеського державного аграрного університету (м. Одеса), Мелітопольської дослідної станції садівництва імені М.Ф. Сидоренка ІС НААН (м. Мелітополь), Інституту сільського господарства Степу НААН України (м. Кропивницький), Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області (м. Херсон), ТОВ «Науково-впроваджувальний центр «Консіма» (м. Дніпро), Житомирського агротехнічного коледжу (м. Житомир), Уманського національного університету садівництва (м. Умань), Тульського національного педагогічного університету ім. Л.М. Толстого (м. Тула, РФ) та  Гродненського національного аграрного університету  (м. Гродно, Білорусь), а також турецьких компаній «Erkaya Instruments» та «AJE TÜRKIYE TARIM İLAÇLARI ÜRETIM VE MÜHENDISLIK HIZMETI SAN».

Учасників конференції привітала ректор Уманського НУС, професор Олена Непочатенко, підкресливши її важливість «... як осередку професійного спілкування й обміну науковими напрацюваннями знаних науковців з різних університетів та установ».  Ректор побажала учасникам плідної роботи та конструктивних дискусій і висловила сподівання на зустріч у стінах нашого університету уже наступного року у форматі живого спілкування.

У свою чергу, вітання учасникам конференції висловив модератор конференції, завідувач кафедри агроінженерії Андрій Войтік, побажавши  всім результативного спілкування.

Ділова частина пленарного засідання розпочалася з доповіді регіонального менеджера з продажів компанії «Erkaya Instruments» в країнах Східної Європи та Середньої Азії Себілі Фезазієвої, з якої присутні дізналися про технічні розробки компанії зразків лабораторного обладнання та приладів для перевірки якості зерна та борошна, що користуються широким попитом у багатьох країнах світу.

Способи вирішення актуального питання зрошення й утримання вологи при вирощуванні черешні розкрила у своїй доповіді доцент кафедри рослинництва імені
В.В. Калитки Таврійського державного агротехнологічного університету ім. Д. Моторного Тетяна Малюк. В обговоренні висвітлених рішень взяли участь завідувач кафедри аграрної інженерії Луцького НТУ професор Володимир Дідух і завідувач кафедри сільськогосподарських машин Таврійського ДАТУ ім. Д.Моторного професор Олександр Караєв.

Вагомі напрацювання колективу науковців Національного університету біоресурсів і природокористування України щодо комплексної переробки незернової частини основних сільськогосподарських культур у біопаливо представив декан механіко-технологічного факультету НУБіП, старший науковий співробітник Вячеслав Братішко.

Генеральний директор турецької компанії «AJE» Езнур Кюмбюл ознайомила учасників конференції з діяльністю компанії у сфері виробництва органічних засобів захисту та добрив для сільськогосподарських культур та навела результати власних досліджень із вирощування томатів на гідропонній культурі.   

Група дослідників з Таврійського ДАТУ імені Д. Моторного та Мелітопольської дослідної станції садівництва (МДСС) імені М.Ф. Сидоренка ІС НААН представили напрацювання з реалізації ефективних рішень для садівництва. Зокрема, професор Олександр Караєв окреслив основні напрями розвитку садівництва Степу України, старший науковий співробітник МДСС Валентина Одінцова доповіла про особливості реалізації моніторингу водного обміну дерев кісточкових культур, аспірант кафедри сільськогосподарських машин Таврійського ДАТУ Дмитро Філіпов у своїй доповіді представив автоматизовану систему для моніторингу й управління режимами зрошення та параметрами рослин, а доцент кафедри технічної механіки та комп’ютерного проектування Таврійського ДАТУ Лариса Бондаренко ознайомила учасників конференції із способами переробки та використання відходів плодової деревини.

У своєму виступі директор ТОВ «Науково-впроваджувальний центр «Консіма» Геннадій Клисак торкнувся важливого питання орієнтування підготовки фахівців для аграрного комплексу в сучасних умовах нестабільності.

Доповіді професора Полтавської ДАА Володимира Ветохіна, завідувача кафедри агроінженерії і техносферної безпеки Тульського НПУ ім. Л.М. Толстого Леоніда Лукієнка, доцента Львівського НАУ Зиновія Гошка та доцента Вінницького НАУ Володимира Руткевича стосувались питань теоретичного й експериментального обгрунтування взаємодій робочих органів сільськогосподарських знарядь з грунтом, підвищення надійності машинно-тракторних агрегатів, а також дослідження процесів подрібнення зерна у дробарках і систем гідроприводу механізму під час збирання кормів.

Доцент Уманського НУС Андрій Войтік розповів про основні принципи, технічні рішення та переваги регенеративного землеробства, а також проблемні моменти їх широкого застосування.       

Із позитивним відгуком про роботу Конференції та її організацію висловились завідувач кафедри сільськогосподарських машин Таврійського ДАТУ Олександр Караєв, декан механіко-технологічного факультету НУБіП України Вячеслав Братішко, професор Полтавської ДАА Володимир Ветохін  і завідувач кафедри аграрної інженерії Луцького НТУ професор Володимир Дідух, подякувавши за надання сприятливої платформи для обміну досвіду й науково-практичними напрацюваннями та відзначивши актуальність заходу.

На завершення Андрій Войтік подякував партнерам, учасникам і гостям за внесок особисто кожного у розвиток Конференції і висловив сподівання на подальшу співпрацю.

Людмила Худік, секретар оргкомітету конференції