15.05.2024 493

В Уманському НУС відбулась зустріч із фахівцями Держпродспоживслужби

15 травня відбулася зустріч студентів та викладачів Уманського національного університету садівництва з фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Питання Державної служби з питань безпечності і якості товарів нині турбують кожного, тож на варті прав та захисту споживачів стоять фахівці, які нині відвідали університет та надали доступ до інформації, що є корисною та цікавою для кожного громадянина правової держави. Петро ПАЄВСЬКИЙ, завідувач Центру культури і виховання студентів, відрекомендував загалу лекторів-гостей, які нині допомогли всім стати ще більш обізнаними у напрямках захисту прав споживачів:

Вікторія ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг управління захисту праці споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби України у Черкаській області, ознайомила із вимогами Закону про захист прав споживачів, що регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками й продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності, Закон, що встановлює права споживачів, визначає механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

Алла РЯБУХА, начальник відділу ринкового метрологічного нагляду управління захисту споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби України у Черкаській області, пояснила головні аспекти про контроль нехарчової продукції й основні правові та організаційні засади здійснення державного ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції.

Алла ПОСИПАЙКО, завідувач сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, розповіла про Закон, який визначає основні засади цінової політики та регулює відносини в Україні, що виникають у процесі формування. Також присутні мали змогу дізнатися про встановлення та застосування цін, здійснення державного контролю і спостереження у сфері ціноутворення. Споживачу варто знати й те, що в Україні впровадили державне регулювання цін на окремі продовольчі товари вітчизняного виробництва, тому націнка на наступні продукти не має перевищувати 10 відсотків: молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці);борошно пшеничне вищого сорту; хліб житньо-пшеничний; батон; яйця курячі категорії С1; птиця (тушки курячі, четвертини тушки курячої); олія соняшникова рафінована. Ціну регулюють задля створення в умовах воєнного стану ефективної системи забезпечення цінової стабільності та стримування інфляційних процесів на ринку продовольства, а контролює ціни Держпродспоживслужба.

Людмила ЛЕУС, начальник управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами, розповіла про діяльність Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

В Уманському НУС відбулась зустріч із фахівцями Держпродспоживслужби
В Уманському НУС відбулась зустріч із фахівцями Держпродспоживслужби
В Уманському НУС відбулась зустріч із фахівцями Держпродспоживслужби
В Уманському НУС відбулась зустріч із фахівцями Держпродспоживслужби

Лекції за участі фахівців Держпродспоживслужби, що мають форму діалогу, слугують підвищенню обізнаності громадян не лише щодо змін в законодавстві, таким чином відбувається еволюція суспільства та забезпечення відсутності загроз суспільним інтересам. Дякуємо присутнім, організаторам і лекторам за корисні знання у напрямках захисту прав споживачів.