06.03.2020 5273

Традиційний День саду в Уманському НУС

Уже 21 рік поспіль проходить в Уманському національному університеті садівництва День саду. Теоретико-практичний захід у галузі садівництва в університеті розпочався семінаром в актовій залі, на якому доповідачі мали змогу почути про важливі й актуальні питання галузі. Окрім теоретичної частини, на учасників чекали приємні знайомства та презентації підприємств і компаній, а традиційний вже майстер-клас з обрізування дерев став справжнім подарунком для присутніх. Модератором заходу став доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства Володимир Заморський.

З темою «Особливості удобрення зерняткових культур» виступив Роман Яковенко, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри плодівництва і виноградарства Уманського НУС. Про «Систему захисту насадження яблуні від компанії «Ерідон» доповів Володимир Осадчий, кандидат сільськогосподарських наук, консультант із садівництва компанії «Ерідон». «Хімічне прорідження зав’язі. Досвід використання препарату Globaryyl 100 в Україні» – такою стала тема бесіди, яку вів з присутніми Василь Бондаровський, керівник відділу ЗЗР компанії EFT Group. «Стратегію захисту плодових насаджень від основних шкідників, збудників хвороб та бур’янів у вегетаційному сезоні 2020 року» докладно презентував Юрій Яновський, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри захисту і карантину рослин  Уманського НУС.

Традиційний День саду в Уманському НУС
Традиційний День саду в Уманському НУС
Традиційний День саду в Уманському НУС
Традиційний День саду в Уманському НУС

Учасники та гості заходу також мали змогу побачити презентації фірм і компаній. Зокрема, компанії «ЕКООРГАНІК», що спеціалізується на виробництві препаратів для сільського господарства, основою яких є мікродобрива для позакореневого живлення рослин. Презентували власні наукові дослідження і ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» НААН України. У презентації представників поважної наукової установи було висвітлено покращення сортименту та підвищення генетичного потенціалу сортів і клонів винограду з високими адаптивними якостями для виробництва конкурентоспроможної виноградної і винної продукції, охарактеризовано розробку та впровадження енерго- та ресурсозберігаючих екологічно безпечних технологій вирощування винограду; продемонстровано досягнення з розробки нових марок вин із сортів винограду селекції ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова»; оприлюднено дані про розробку, оптимізацію та використання методів біо- і ДНК-технологій, в тому числі дослідження молекулярно-генетичного поліморфозу винограду. Учасники заходу від Фермерського господарства «У Самвела» поділилися інформацією про використання у сферах вжитку «Живої хлорели», ефективність якої підтверджена науковими дослідженнями. На виставці була представлена й асоціація «Укрсадпром», метою якої є захист інтересів учасників ринку садівництва, ягідництва та плодопереробників у вищих органах державної влади та за кордоном, популяризація та розвиток садівництва і ягідництва як галузі, необхідної для здорового життя людини. Стати учасниками Дня саду в Уманському НУС побажали й інші компанії з виробництва технічного забезпечення та інвентарю для садівників.

Традиційний День саду в Уманському НУС
Традиційний День саду в Уманському НУС
Традиційний День саду в Уманському НУС
Традиційний День саду в Уманському НУС
Традиційний День саду в Уманському НУС
Традиційний День саду в Уманському НУС

Загалом виставка дала змогу бажаючим отримати нові знання та ознайомитися з новинками садівництва, тож відвідувачі з радістю запасалися кореневищами спаржі, адже це користь і вітаміни, українське авокадо. На даний продукт ціни кусючі, він продовжує підкорювати смакові рецептори українців і у відвідувачів «Дня саду» виявилася чудова нагода купити кореневища цієї чудової рослини, а як презент до покупки виступала цінна інформація від фахівця щодо висадки та догляду за цінною рослиною.

Як уже згадувалося вище, родзинкою заходу стало вже традиційне обрізування дерев яблуні в дослідному саду Уманського НУС. Майстер-клас проводили кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри плодівництва і виноградарства Андрій Чаплоуцький і кандидат сільськогосподарських наук, консультант із садівництва компанії «Ерідон» Володимир Осадчий,.

Висловлюємо вдячність організаторам за високий рівень підготовки заходу, адже семінари такого типу, завдяки участі в них передових підприємств України і досвідчених науковців, допомагають торкнутися широкого спектру питань з інтенсивного садівництва – від технологій вирощування до логістики.

Пресцентр Уманського НУС

 

Error