21.10.2013 4745

Так вивчають етнокультурологію в Уманському НУС

Відкриття  в Уманському національному університеті двох споріднених перспективних спеціальностей – «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа» – цілком закономірно зумовило проблему вивчення цілого ряду гуманітарних дисциплін, чільне місце серед яких належить етнокультурології.

Зважаючи на світову й вітчизняну традиції та здобутки науки про етнос, кафедра соціально-гуманітарних і правових дисциплін спрямовує свою діяльність на формування у студентів уявлень про етнокультурні особливості, виховання поваги до звичаїв і традицій українського та інших народів, ознайомлення з елементами традиційної обрядовості, національної кухні тощо.

Так вивчають етнокультурологію в Уманському НУС
Так вивчають етнокультурологію в Уманському НУС

Своєрідною лабораторією в реалізації цих завдань став створений зусиллями співробітників кафедри «Кабінет традиційного українського побуту». Значний внесок у формування його експозиції зробили і продовжують робити студенти. 18 жовтня тут відбулася презентація українського вишиваного рушника. Студентам названих спеціальностей була показана колекція рушників, вишитих в різний час у різних регіонах України. Особливе зацікавлення аудиторії викликала доповідь «Магічний універсум української вишивки» студентки 11-тм групи Юлії Хоменко, яка супроводжувалася демонстрацією сімейних реліквій, переважно рушників, вишитих руками її бабусі.

На презентації також звучали вірші і пісні про цей сакральний символ, неодмінний атрибут народного побуту, весільної і святкової обрядовості, традиційну окрасу українського житла.

Під кінець презентації всі її учасники разом з доцентом Пахольчуком І.С., викладачем етнокультурології, виконали вічний гімн найшанованішому і найуживанішому українському символові – «Пісню про рушник» Андрія Малишка і Платона Майбороди.

В такий цікавий і неординарний спосіб майбутні менеджери туристичної і готельно-ресторанної справи поповнили і закріпили необхідні у майбутній професійній діяльності знання про традиції української вишивки, її образно-символічний зміст.

Так вивчають етнокультурологію в Уманському НУС
Так вивчають етнокультурологію в Уманському НУС

Кафедра соціально-гуманітарних і правових дисциплін