28.09.2015 5291

Шовковими нитками долю вишивала

Вишиванки і рушники — це символи здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, порядності й чесності, любові та святковості. Ці українські обереги пройшли крізь віки і нині символізують чистоту почуттів, глибину безмежної любові до своїх дітей, до всіх, хто не черствіє душею. «Хай стелиться вам доля рушниками!» – кажуть, бажаючи людям щастя, добра, миру, злагоди і любові.

Шовковими нитками долю вишивала
Шовковими нитками долю вишивала

Колективом кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та логістики 24 вересня з нагоди святкування Дня університету було організовано тематичну зустріч «Шовковими нитками долю вишивала». Учасниками заходу були студенти 2 та 3 курсів факультету менеджменту.

Шовковими нитками долю вишивала
Шовковими нитками долю вишивала
Шовковими нитками долю вишивала
Шовковими нитками долю вишивала

Студент 21-з групи Валентин Декарчук та студентка 62-зм групи Ірина Побережна розповіли, що сьогодні вишивка розглядається як важлива художня цінність, яка виконує численні функції: естетичну, пізнавальну, пошукову. Це показовий вид мистецтва, який зберіг, доніс до нас і стверджує подальший розвиток орнаментальної, графічної, живописної культури народу.

Під час зустрічі в залі лунали українські народні пісні «Два кольори моїх, два кольори», «Вишитий рушник», «Сорочка мамина».

Із цікавими доповідями перед аудиторією виступили:

- Сніжана Швець, студентка 31-з групи, тема доповіді «Вишивка: мистецтво і традиція»;

- Інна Трутненко, студентка 62-зм групи, тема доповіді «Вишиванкова Україна»;

- Юлія Дерещук, студентка 31-з групи, тема доповіді «Традиційні орнаменти та кольори».

У своїх доповідях студенти зазначили, що вишивка – це класичний вид українського народного мистецтва, який розкриває невичерпне багатство творчих сил народу, вершину його мистецького хисту. У предковічних образах, зручних утилітарних формах і динамічних мотивах орнаменту містяться символи втаємниченої, чарівної природи, складні перипетії історії, особливості побуту, доброта і щедрість душі українського народу.

Під час зустрічі студенти 21-з групи Катерина Молодичук, Леся Тодоренко, Юлія Пустовіт та студенти 31-м групи Юлія Дзень, Єлена Монарх продекламували вірші про колоритну барвисту українську вишивку.

Колектив кафедри висловлює щиру подяку Анні Шаговській та Тетяні Любченко за проведення виставки вишитих виробів.

Шовковими нитками долю вишивала
Шовковими нитками долю вишивала

Змінюються часи, поколiння, ïхнi уподобання та  погляди; міняються одяг i прикраси, але залишаються вiковiчнi традицiï, якi єднають нас  iз  нашими  пращурами.  Серед  них  i  традицiï, пов'язанi з вишивкою, які є iсторiєю нашої краïни,  окремоï   родини,  кожноï людини. Тож збережiмо цей скарб, щоб передати його наступним поколiнням.

Лідія Клименко, к.е.н., доцент кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та логістики