04.10.2019 5745

Шевченківському коледжу Уманського НУС – 90!

Історія Шевченківського коледжу бере свій початок з 11 березня 1929 р., коли на урочистому засіданні Шевченківського агровиконкому, президії Вільшанського райкому та сільської Ради, присвяченому вшануванню пам’яті Т.Г. Шевченка, було прийнято рішення про заснування в селі сільськогосподарської школи. 1 жовтня 1929 р. Шевченківська сільськогосподарська школа ім. Г. І. Петровського прийняла перших слухачів. Навчальним господарством школи залишилась Будищенська агробаза, крім того, базами слугували колективні господарства «Червоний партизан», «Ударник» та «Зірка» с. Шевченкове. Першим директором школи був Я. Леонтович.

Протягом своєї історії навчальний заклад неодноразово змінював назву:

  • з 1932 по 1938 рр. – Шевченківський технікум технічних культур;
  • 1938–1947 рр. – Шевченківський сільськогосподарський технікум рільництва з терміном навчання чотири роки;
  • 1946–1951 рр. – Шевченківський технікум рибництва;
  • 1951–1960 рр. – Шевченківський гідромеліоративний технікум;
  • 1960–1966 рр. – Шевченківський технікум механізації сільського господарства;
  • 1966–1991 рр. – Шевченківський гідромеліоративний технікум;
  • з 1991 р. – Шевченківський сільськогосподарський коледж.

У 2005 р. коледж увійшов у підпорядкування УДАУ. У роки Другої світової війни технікум працював у звичайному режимі. Випуск агрономів був здійснений 30 червня 1941 р. З 1 вересня 1944 р. розпочались заняття з підготовки кадрів агрономів для потреб сільського господарства Черкащини. Перший випуск агрономів у кількості 24 особи відбувся в 1946 р.

У 60–70 рр. реконструйовано та добудовано гаражі для збереження автотранспорту, новий гуртожиток на 400 місць, котельню, дві свердловини, банно-пральний комбінат. Автомобілі, меліоративні машини та механізми поновлювалися щорічно. На території навчально-дослідного господарства в с. Будище була проведена реконструкція та будівництво ставків, насосної станції, зрошувальної системи.

Загалом за час свого існування коледж випустив понад 15 тис. спеціалістів середньої ланки. Нині навчальний заклад здійснює підготовку за такими спеціальностями: 208 «Агроінженерія»; 193 «Геодезія та землеустрій»; 275 «Транспортні технології» (автомобільний транспорт). Матеріально-технічна база коледжу складається з двох навчальних корпусів, де обладнано 37 кабінетів і лабораторій, чотири комп’ютерні класи. Навчальний процес забезпечує бібліотека, у якій налічується 54 368 примірників, читальний зал на 50 місць. Вечори відпочинку, зустрічі з видатними особистостями проводяться в актовій залі на 312 місць.

У коледжі функціонують спортивні секції (з легкої атлетики, футболу, волейболу, шахів, настільного тенісу, легкоатлетичної гімнастики), гуртки технічної і художньої самодіяльності.

І нині коледж впевнено крокує шляхом відповідального ставлення до освітньої діяльності, щирого та сердечного ставлення до вихованців і сталого прогресивного розвитку.

Шевченківському коледжу Уманського НУС – 90!
Шевченківському коледжу Уманського НУС – 90!
Шевченківському коледжу Уманського НУС – 90!
Шевченківському коледжу Уманського НУС – 90!

Зичимо колективу ВСП Шевченківський коледж Уманського НУС процвітання та наснаги, творчого та інтелектуального зростання, завзятості та наполегливості. Хай горизонти діяльності будуть сповнені перспектив, праця приносить задоволення, а звершення будуть вагомими!