05.03.2020 5588

Шевченківська літературна година

Напередодні Шевченківських днів в Уманському національному університеті садівництва для студентів факультету агрономії була проведена літературна година, присвячена ювілеям двох видань поетичної збірки «Кобзар» Тараса Григоровича Шевченка.

Сучасний читач під назвою «Кобзар» розуміє усі віршовані твори Шевченка, однак перші «Кобзарі» містили тільки деякі його поезії.     

Вперше «Кобзар» було видано у 1840 році в Санкт-Петербурзі, за сприяння Євгена Гребінки на кошти Петра Мартоса. У збірку увійшло всього вісім творів: «Думи мої, думи мої, лихо мені з вами», «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ'яненка», «Іван Підкова» та «Тарасова ніч».  «Кобзар» побачив світ майже в день других роковин викупу Тараса Григоровича з кріпацтва.

Перший «Кобзар» було видано в Росії приватним видавництвом Фішера в Санкт-Петербурзі тиражем 1000 примірників. З першого тиражу 100 примірників мали 115 сторінок тексту, але більшість з них, після втручання цензора, були вилучені і знищені. Нині єдиний відомий примірник, що має 115 сторінок тексту, який належав Тарасу Шевченку і був вилучений у нього під час першого арешту, зберігається у Санкт-Петербурзі, а решта книжок мають 114 сторінок.

З усіх прижиттєвих видань творів Тараса Григоровича перший «Кобзар» мав найпривабливіший вигляд. Окрасою цієї книги став малюнок Василя Штернберга: народний співак-кобзар із хлопчиком-поводирем. Образ кобзаря і дав назву збірці.

Після арешту Тараса Шевченка у 1847 році «Кобзар» був заборонений у Російській Імперії. Його вилучали з бібліотек, книгосховищ, конфісковували в окремих громадян. Саме це зробило перше видання рідкісним ще за життя поета. У світі збереглося лише кілька примірників «Кобзаря» Шевченка 1840 року. Один з них (114 стор.) зберігається у Національній бібліотеці України імені Вернадського. Тож «Кобзар» переписували і навіть продавали в рукописах.

У Науковій бібліотеці Уманського НУС зберігається два примірники фотомеханічного відтворення унікального позацензурного примірника «Кобзаря» 1840 року без жодних змін і виправлень. Це видання було надруковано на книжково-журнальній київській фабриці Головполіграфвидаву у 1962 році тиражем 100 000 примірників. Видання містить 115 сторінок.

Друге видання 1844 року під назвою «Чигиринський Кобзар» – це передрук першого видання «Кобзаря» з додатком поеми «Гайдамаки». Цікаво, що рік друку цього видання співпадає з часом створення Уманського національного університету садівництва.

Третє видання«Кобзаря»  побачило світ у 1860 роціз а кошти Платона Симиренка, з яким Тарас Шевченко познайомився під час своєїостанньоїподорожіУкраїною в1859 році уМлієві. Платон Симиренко  був відомийсучасникам якукраїнськийцукрозаводчик імеценат. Він виділивна видання «Кобзаря» 1100 рублів. Виданняскладалось з 17 творів,на першій сторінці – портрет Тараса Григоровича.

1860 року вийшов «Кобзарь» у перекладі російських поетів. Це останнє видання «Кобзаря» за життя автора.

Сьогодні в нашій бібліотеці зберігається факсимільне видання 1981 року. Це подарункове видання мало тираж 10 000 екземплярів.

Збірку «Кобзар» включено до списку «Від Сковороди до сьогодення: 100 знакових творів українською мовою».

«Думи мої, думи мої, лихо мені з вами» – твір, що написаний спеціально для першої збірки «Кобзаря», в подальшому став своєрідною епіграфом не тільки до цього видання, але й до усієї творчості Тараса Шевченка.

І сьогодні він твір звучить, як молитва великого генія українського народу, як звернення Тараса Шевченка до майбутніх поколінь – до нас з вами.

Захід завершила  літературно-музична композиція «Думи мої, думи мої, лихо мені з вами» у виконанні студентів 12-а, 13-аг, 31-а групи (куратори Наталія Полторецька, Наталія Климович, Віталій Кравченко).

Літературний захід підготувала та провела провідний бібліотекар Наталія Михайлова.