24.12.2012 5173

Про нас пишуть

В Україні саду цвісти!

     Студентка п'ятого курсу факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського національного університету садівництва (УНУС) Юлія Качур вже відзначена високим званням. У минулому навчальному і нинішньому календарному році вона стала переможницею Всеукраїнської студентської олімпіади з плодівництва, овочівництва та виноградарства.

     Можливо, в цьому їй допомогли й рідні стіни УНУС, адже олімпіада проходила в Умані. Але друзі та викладачі впевнені - перемога цілком заслужена. "Юля дуже наполеглива і добросовісна студентка, - говорить її науковий керівник доцент кафедри садівництва і виноградарства Володимир Майборода. - Уже з другого курсу вона проявляє величезну спрагу до навчання. За відповідальне ставлення до будь-якої справи я призначив її старостою дипломників, і вона стала мені справжньою помічницею".

     Але Умань могла і недорахуватися однієї переможниці студентської олімпіади. Хоча не виключено, що Юлія таки стала б лауреатом олімпіади - тільки іншої.

     – Після школи я подала документи в два вузи: Уманський педагогічний університет на фізико-математичний факультет і в Уманський державний аграрний університет (як він тоді називався) на факультет плодоовочівництва і лісівництва, – розповіла вона. – Батько любив математику і теж займав призові місця на олімпіадах. Ця любов до точних наук мені передалася від нього. Але мені більше подобалося працювати з рослинами, ніж з дітьми. Тому, коли я пройшла за конкурсом в обидва вузи, то вибрала садівництво.

     До речі, в родині Михайла Сергійовича і Надії Юріївни четверо дітей. Старший син закінчив Уманське музичне училище імені Демуцького, ставши хормейстером. Середня сестра в професійному училищі набуває професію кравчині. Молодша навчається в дев'ятому класі і їй дуже подобається допомагати батькові, який раніше працював оператором мікроклімату на Уманському тепличному комбінаті, ремонтувати різні прилади. Тільки старша дочка стала на аграрну стезю.

     – Як батько поставився до того, що ви, міська дівчина, вибрали не математику, а сільське господарство? – поцікавився я у Юлі.

     – Батьки сказали: вибирай те, що тобі по серцю. Щоб потім робота приносила задоволення, а не була обтяжливою і не перетворилася в рутинне заробляння грошей. Але, якщо чесно, професія мені стала подобатися тільки тоді, коли ми почали вивчати спеціальні дисципліни. Тобто садівництво, овочівництво, виноградарство і всі пов'язані з ними предмети - біологію, фізіологію та інші, – зізналася вона.

     Після інституту Юлія має намір працювати в цій же сфері. Правда, вона ще не визначилася, чи буде це наука, виробництво або якісь консультаційні фірми. У неї вже є запрошення декількох фірм на роботу агрономом, з подальшим професійним зростанням. Є і запрошення в аспірантуру. Більш за все її приваблює садівництво, особливо вирощування саджанців плодових культур.

     Цікаво, що майбутні уманські садівники відправляються влітку на практику в плодові господарства Польщі та Німеччини, з якими у кафедри тісні партнерські відносини. Але Юля Качур відмовилася їхати за кордон. Чого в цьому рішенні більше – патріотизму або прагматизму, не беруся судити.

     – Виробничу практику я проходила в господарстві Миколи Олійника (село Шевченкове, Звенигородський район, Черкаська область. - Ред.). Закріпила теоретичні знання практичним досвідом. Хоча у нас є можливість стажуватися за кордоном, я віддала перевагу українському господарству. Маю намір побувати ще й в інших. Тому що працювати хочу в Україні. Адже в технологічному плані наші передові господарства анітрохи не поступаються зарубіжним, – впевнена Юлія. – У вітчизняних господарствах можна ознайомитися з усіма новинками і передовими технологіями. Та й Миколі Сергійовичу дуже подобаються допитливі люди, які все хочуть знати і вміти. Тому він охоче відповідає на будь-які питання. А на Заході інформацію дають дуже дозовано, оскільки там висока конкуренція.

     До речі, в це ж господарство, де Юля в минулому році проходила виробничу практику, в нинішньому вона приїхала просто попрацювати. "Це унікальна дівчина, – каже Микола Сергійович. – Таких у мене ще не було. Світлий розум, відповідальність, допитливість. Я переконаний, що Юлія Качур знайде гідне місце в житті і ніколи не пошкодує, що колись віддала перевагу садівництву. І поки такі дівчата і хлопці підростають в нашій країні – в Україні саду цвісти!

Автор: Олександр Бєлєнький

 З матеріалів «Рабочая газета», випуск №219 від 12 грудня 2012 р. 

 

Error