23.04.2021 4675

Поважайте себе й авторські права митців!

Поважайте себе й авторські права митців!
Поважайте себе й авторські права митців!

«…книги вказують нам і навчають нас, як іти шляхом покаяння, і мудрість, і стриманість здобуваємо із слів книжних. Книги подібні рікам, що тамують спрагу цілого світу –це джерела мудрості.»

Повість минулих літ

23 квітня всі обожнювачі книг – автори, видавці, читачі, вчителі, бібліотекарі та знавці книжкової страви – мають нагоду святкувати Всесвітній День книг та авторського права. А родоначальницею даного свята є Іспанія, де в цей день коханим і дорогим людям дарують червоні троянди та книгу.

Про книги сказано й написано багато. І кожен з нас однозначно може сказати, який друкований твір став знаковим у його житті. Адже книги є тим повноводним джерелом, яке насичує наш мозок думками, душу прагненням до самовдосконалення. Книга була, є і буде для людства великою цінністю, адже повсякчас супроводжує кожного з нас: від першої казки та розмальовки, до словника та вірша. І всі відомі нам друковані видання є незмінними порадниками, які вчать нас мислити, відкривають невідоме. А ще приємніше читати книгу, знаючи про життєвий шлях автора.

Історія авторського права веде свій початок саме з початку книгодруку, адже рукописи обов’язково мали підпис автора – книгописця. І перший відомий державний нормативний акт щодо охорони авторського права стосувався літературних творів. Таким нормативним документом, що закріпив перелік авторських прав, розділивши їх повноваження, став прийнятий у 1709 році в Англії «Статут королеви Анни». А вже опісля нього статути й інші нормативні акти та закони стосовно авторського права стали з’являтися по всьому світу.

Охорона майнових авторських прав нині в Україні становить все життя автора та 70 років після його смерті. Немайнові авторські права у нашій Державі охороняються безстроково.

Об’єктами авторського права нині є: літературні, художні, музичні твори, виступи, картини, фільми, фотографії, комп’ютерні програми, бази даних, твори архітектури, містобудування та садово-паркового мистецтва, прикладного мистецтва, карти, креслення, збірники творів й інші об’єкти. Авторське право на твір можна зареєструвати за бажанням особи шляхом звернення до компетентного органу державної влади, подавши текстову заяву. Законодавчою базою передбачені 2 види реєстрації: право на твір і право на службовий твір.

Сучасний інформаційний світ пропонує нам безліч інтелектуальної власності. Проте, поглинаючи щоденно інформаційний ресурс, ми не замислюємося над тим, хто ж є власником цих чудових думок, ідей, цитат, віршів, кулінарних витворів і таке інше. Але коли стаємо самі творцем інтелектуальної власності – маємо нагоду забезпечити собі авторське право.

Роль книги у розвитку людства надзвичайно вагома: це і грамотність, й освіченість, і мудрість. Тож читайте та пізнавайте повсякчас, пам’ятаючи, що кожен твір – це кропітка праця автора. Поважайте себе, як читача та прогресивну особистість, а також авторське право митця, праця якого вас надихає. Зі святом книги та Днем авторського права! Гарних вам книг і багатогранних авторів!

 Пресцентр Уманського НУС