01.03.2023 1948

Пам’яті Воїнів Світла…

Війна вломилася в Україну метаном, цинком і вогнем. Дев’ять років військової агресії росії на Сході України переросли у повномасштабне вторгнення. 24 лютого 2022 року уманці одними з перших відчули її смертоносне дихання: вибухові хвилі ракетного бомбардування, залпи снарядів і стовпи вогню та диму побачив кожен житель міста. Ця дата нівелювала поняття «конфлікт» і розділила його на «загарбницьку вбивчу війну» й «окупацію», а український народ, остаточно втративши страх, піднявся для захисту рідної країни.

Інсценізований мітинг пам’яті загиблим у війні, приурочений річниці повномасштабного вторгнення росії на територію України, відбувся нині в Уманському національному університеті садівництва. Колектив університету всією родиною зібрався, аби запалити свічки скорботної пам’яті за загиблими.

Пам’яті Воїнів Світла…
Пам’яті Воїнів Світла…
Пам’яті Воїнів Світла…
Пам’яті Воїнів Світла…

«Минув рік повномасштабної війни. Рік болю, втрат і руйнувань. Рік розлук і рік надій. За рік ми стали згуртованими, сильнішими як нація. Про нас знає світ, нам допомагають солідарні держави. З 2014 року на передовій нашого з вами захисту стоять Збройні Сили України. Сотні тисяч чоловіків і жінок, які скелями перерізають шлях ворога. Завдячуючи їм, ми сьогодні спимо у своїх домівках, бачимо рідних, можемо працювати та навчатися. Це вони, Воїни Світла, дають нам надію та віру в Перемогу. Сьогодні ми зібралися вшанувати пам’ять тих, хто став Ангелом, захищаючи рідну землю. Хто загинув від обстрілів і поранень. Хто ніколи вже не побачить світанку нашої Перемоги. А він буде… Представники університетської родини теж стали до лав захисників рідної держави. На жаль, з них Світлою пам’яттю та Янголами-охоронцями України стали 8 осіб університетської спільноти. Вшануймо ж пам'ять кожного з них», – звернулася до загалу ректор Уманського національного університету садівництва Олена НЕПОЧАТЕНКО.

Пам’яті Воїнів Світла…
Пам’яті Воїнів Світла…

Нерівною була їх боротьба: металева сила – проти гарячого серця, зло – проти добра, куля – проти мрії, війна проти миру. День пам’яті ми тепер маємо щодня: сирени, загрози з повітря, інформаційні та збройні атаки ворога-окупанта пульсують у жилах українських громадян і міст. Однак університяни все ж знаходять миті для загального зібрання, аби згадати полеглих за волю і незалежність країни. Щоденна світла пам’ять про Героїв, мирних громадян держави – хлопців і дівчат, чоловіків і жінок, дітей, які загинули під час загарбницької війни з росіянами та які не побачили всієї краси і величі цього світу й України – сьогодні і довіку житиме у наших серцях та історичною скорботою переллється нащадкам, аби мали мудрість уникнути кровопролиття, що спіткало нині український народ.

Нині університяни згуртувалися, аби спільно розділити біль втрат. І полум’ям свічок, що горить вічно перед пам’яттю Героїв, цвіту української нації, засвідчити скорботу й обіцянку триматися гідно та зі всією відповідальністю пройти шлях до Перемоги.

Пам’яті Воїнів Світла…
Пам’яті Воїнів Світла…

Доземний уклін Славним Синам і Дочкам, які у розквіті сил віддали свою молодість, і, найдорожче – життя, аби кожен із нас мав право на майбутнє. В жалобі вся Україна, разом із родинами захисників тужить університетська родина. Світла пам’ять…

Пресцентр Уманського НУС