10.09.2020 4746

Нові перемоги творчих колективів університету

Фестиваль-конкурс відбувся за ініціативою Творчої спілки дитячої народної хореографії, Комунального закладу культури «Муніципальний центр культури та аматорського мистецтва» при підтримці Департаменту культури Харківської міської ради, за сприяння Національної хореографічної спілки України. Цей яскравий творчий захід було започатковано у 1996 році і проводиться він один раз на два роки. У 2020 році організатори вирішили зберегти традицію проведення конкурсу і реалізували його у новому онлайн форматі. Такий підхід передбачає у першу чергу технічні складності проведення заходу. Але, на диво, таке рішення прийшлось до вподоби іноземним учасникам. Цього року у конкурсному відборі окрім України взяли участь шість країн: Білорусь, Сербія, Канада, Грузія, Казахстан та Узбекистан.

Танцювальні колективи Уманського НУС, народний самодіяльний ансамбль танцю «Нивка» і театр танцю «Модерн», взяли участь у престижному конкурсі – ХІІІ Міжнародному фестивалі-конкурсі хореографічного мистецтва «ЗЕЛЕН СВІТ», що пройшов у м. Харків у дистанційному режимі. Президентом дійства став відомий в Україні та далеко за її межами Народний артист України, Герой України, Лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка, генеральний директор – художній керівник Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України ім. П. Вірського, голова Національної хореографічної спілки України, засновник академії мистецтв України Мирослав Вантух.

Оцінювали конкурсні роботи члени високоповажного журі у складі провідних хореографів країн-учасниць:

  • Світлани Коливанової – Народної артистки України, головного балетмейстера балетної трупи Харківського Національного академічного театру опери та балету ім. М.В. Лисенка (м. Харків, України);
  • Дани Демків – Заслуженого працівника культури України, кавалера Ордена «Княгині Ольги» ІІІ та ІІ ступенів, члена національної хореографічної спілки України, художнього керівника та балетмейстера народного колективу України ансамблю народного танцю «Покуття» (м. Коломия, Україна);
  • Анатолія Кривохижі – Народного артиста України, художнього керівника та балетмейстера заслуженого ансамблю танцю України «Ятрань», академічного театру народної музики, пісні і танцю «Зоряни» Кіровоградської обласної філармонії (м. Кропивницький, Україна);
  • Богдана Ткачишина – Заслуженого артиста України, Відмінника освіти України, мистецького директора ансамблю танцю «Воля», засновник конкурсу з Українського танцю «Надія», представника Асоціації Українського танцю Альберти в Україні (м. Едмонтон, Канада);
  • Сандрін Самин – директора муніципальної школи мистецтв, балетмейстера, хореографа (м. Сартрувіль, Франція);
  • Вадим Матанцев – режисера масових свят, хореографа, балетмейстера, артиста народного танцю, педагога вищої категорії, художнього керівника Заслуженого колективу РБ ансамблю танцю «Сузор’е», Зразкового ансамблю танцю «Зорочкі», фольклорного колективу «Тапатушкі» (м. Солігорськ, Білорусь).

У зв’язку з великою кількістю попередніх заявок на фестиваль-конкурс «Зелен світ», журі довелось проводити попередні перегляди й обрати кращих серед кращих, тих, чиї виступи транслювались в однойменній групі «Зелен Світ» у соціальній мережі Facebook. Але й після остаточного підведення підсумків і розподілу місць серед конкурсантів журі настільки вподобали учасників, що гала-концерт довелось поділити аж на п’ять відділень. І наразі всі частини гала-концерту можна переглянути на каналі YouTube.

Танцювальні колективи «Нивка» і «Модерн» Уманського НУС також гідно представили місто Умань і свій університет на цьому престижному конкурсі, отримавши високі оцінки від високоповажного журі.

Фото з архіву
Фото з архіву
Фото з архіву
Фото з архіву

Нові перемоги творчих колективів університету
Нові перемоги творчих колективів університету
Нові перемоги творчих колективів університету
Нові перемоги творчих колективів університету
Нові перемоги творчих колективів університету
Нові перемоги творчих колективів університету

Учасники танцювальних колективів з різних країн отримали велике задоволення від участі у фестивалі-конкурсі, а тому ще й досі діляться емоціями у мережі інтернет.

Висловлюємо щиру вдячність адміністрації Уманського НУС за надану можливість та всебічну підтримку творчого розвитку талановитої молоді, а учасникам художніх колективів побажати міцного здоров’я, творчих успіхів і нових перемог!

Наталія Шаповаленко, художній керівник народного самодіяльного ансамблю танцю «Нивка» і театру танцю  «Модерн»