14.03.2023 1388

В Уманському національному університеті садівництва обговорили інноваційні технології вирощування малини

Міжнародний науково-практичний семінар «День саду Уманського національного університету садівництва» на актуальну тему: «Сучасні технології в садівництві. Інноваційні технології вирощування малини» відбувся 10 березня 2023 року в онлайн форматі.

З вітальним словом до учасників віртуального зібрання звернулася ректор Уманського національного університету садівництва, професор Олена НЕПОЧАТЕНКО: «Садівництво в Україні є однією з перспективних галузей аграрного сектору. На активах підйому перебуває також українське ягідництво, яке заявляє про себе на весь світ. Для успіху цієї підгалузі, зокрема вирощування малини, обов’язковим є застосування сучасних технологій. І ми, як освітньо-наукова установа, вважаємо своєю місією сприяти забезпеченню кадрами садівничої галузі й об’єднанню зусиль науковців і практиків у розвитку ягідництва. Проведення таких семінарів започатковано ще в минулому столітті, і те що вони актуальні й сьогодні свідчить про зацікавленість господарств у питаннях перспектив розвитку садівництва. Тому я бажаю всім учасникам плідної праці на благо розвитку нашого садівництва під мирним небом України».

Модератором заходу виступив Володимир ЗАМОРСЬКИЙ доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства.

В Уманському національному університеті садівництва обговорили інноваційні технології вирощування малини
В Уманському національному університеті садівництва обговорили інноваційні технології вирощування малини

В Уманському національному університеті садівництва обговорили інноваційні технології вирощування малини
В Уманському національному університеті садівництва обговорили інноваційні технології вирощування малини

Голова Асоціації «Укрсадпром» Олександр МАТВІЄЦЬ привітав учасників, зауваживши загалу на важливості впровадження Уманським УНУС інноваційних технологій, які, в свою чергу, дають можливості для формування та розвитку висококваліфікованих кадрів. Окремо пан Олександр наголосив, що відвідини понад 100 світових виставок дали розуміння про головні напрямки європейських підходів, що нині впроваджуються у вітчизняні виробництва, формуючи та реалізуючи державну політику у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. А відтак формуючи та реалізуючи державну політику у сфері безпечності та належних показників якості харчових продуктів, карантину та захисту рослин.

Ігор ГАЛАК колишній студент Уманського НУС, а нині головний технолог Igor GALAK і Andrzej TURKIEWICZ, менеджер компанії Fieldstone Investments II Sp. zo.o розповіли загалу про особливості вирощування малини в Польщі. Свого часу пан Ігор, перебуваючи на конференції «Ягідництво і переробка: технології та інновації лохини», детально розповів і продемонстрував загалу інноваційні технології вирощування ягід у теплицях. Конференція поєднала практично теоретичні знання провідних експертів галузі, а виставка стала гарним вказівником для задоволення потреби споживачів і технологічних ланцюжків у виробництві кінцевого продукту. Доповідачі зауважили на можливості реалізувати нові варіанти співпраці з колегами й охарактеризували потенційні шляхи виходу на експортні ринки.

Олег ДІДУХ розповів про інноваційні методи вирощування малини в тунельних теплицях, адже він є комерційним директором ТОВ «ІТ-Лінкс Сервіс» й офіційним дистриб’ютором компанії «Haygrove Sp. z o.o.» на території України. Тепер модульні, тунельні теплиці є в Україні, адже співпраця між партнерами та нашою державою нині налагоджена, а це є гарна перспектива у інноваційному підході до продуктивності лохини, малини, суниці, овочів, незважаючи на будь-які погодні умови та кліматичні пояси.

Про сучасні та перспективні сорти в інтенсивній технології вирощування малини розповів Максим ЗАРІЦЬКИЙ, консультант GAC Group, який також визначив мету та напрямки реалізації малини, адже ринок є важливим для споживача та реалізатора.

Юрій ЯНОВСЬКИЙ, доктор с.-г. наук, професор кафедри захисту і карантину рослин Уманського НУС доповів загалу про стовбурові шкідники та заходи з обмеження їх шкідливості в багаторічних насадженнях України. Науковець поетичним влучним словом, з любов’ю до нації, країни, довкілля акцентував увагу на важливості боротися не лише з окупантами в країні, а й зі шкідниками в саду. «Навчання нам дає змогу захистити рослини та мати високі врожаї, знаходячись в площині балансу екологічної безпеки та використання препаратів для обробки плодово-ягідних культур». Пан Яновський запропонував загалу до розгляду книгу, де висвітлено основи інтегрованого захисту рослин в садівництві, а також перелік рекомендацій з комплексу агротехнічних, біологічних і хімічних засобів захисту рослин проти основних шкідників, лишайників, збудників хвороб і бур'янів у насадженнях зерняткових, кісточкових, горіхоплідних та ягідних культур. Особливу увагу в книзі приділено екологічно безпечному застосуванню пестицидів. Окремо надано практичні рекомендації щодо приготування робочих розчинів пестицидів і добрив з урахуванням, у першу чергу, хімічного складу води й особливостей механізму дії цих препаратів. Книга рекомендована для спеціалістів сільського господарства.

Елементи технології вирощування малини в закритому ґрунті стали наступним етапом конференції, а Євгеній РИБЧАК, директор ПП «Молодецька ягода», запропонував розглянути задачі та виклики, пов’язані з використанням тунелів, які стоять перед виробниками.

Особливості застосування в садах і ягідниках мікродобрив і біопрепаратів виробництва Мінераліс Україна висвітлив Юрій ЛІПСЬКИЙ, кандидат економічних наук, директор ТОВ «Мінераліс Україна».

Володимир СІЛЕНКО, кандидат сільськогосподарських наук, керівник напряму «садівництво» «БТУ Центр», розповів присутнім про особливості вирощування органічної малини. Малина в усьому світі користується великим попитом, та виростити зібрати і транспортувати цю ніжну ягоду — справа нелегка. А тому доповідач розповів про технологічні нюанси для оптимальних умов живлення, дезінфекції ґрунту та вирощування органічної ягоди малини.

Андрій ОСИКОВИЙ, провідний спеціаліст із садівництва ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн», розкрив тему захисту ягідників препаратами від компанії Самміт-Агро Юкрейн.

Про застосування у насадженнях плодових культур продуктів Екоорганік розповів Олександр КАТЕРИНЧУК, кандидат біологічних наук, менеджер НВП «Екоорганік».

Зустріч пройшла у формі дружньої дискусії і була насичена сучасними та цікавими доповідями, що висвітлювали новітні тенденції та напрями для розвитку ягідної галузі нашої країни. Адже лише спільними зусиллями українські виробники органічної продукції зможуть успішно реалізувати всі секрети вирощування, налагодити ефективні шляхи збуту продукції, а головне – задовольнити запити українського споживача. А сильна економіка та розвинене сільське господарство є надважливими для України!

 

Пресцентр Уманського НУС за матеріалами кафедри плодівництва і виноградарства