16.11.2021 4798

Консолідація освіти, влади та громадських організацій заради майбутнього

Семінар «Перспективи подальшого розвитку Програми соціальної та професійної адаптації військовослужбовців, ветеранів і членів їхніх сімей у взаємозв’язку з основними стейкхолдерами» відбувся 16 листопада в Уманському національному університеті садівництва.

5 лютого 2021 року Міжнародний фонд соціальної адаптації (Україна) отримав від Nord університету, королівства Норвегія, договір на реалізацію весняного семестру проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація, інтеграція в державну систему» (NUPASS), умови реалізації якого передбачали участь вітчизняних закладів вищої освіти з 25 міст України за різними напрямами. Учасником даної програми випала честь стати й Уманському національному університету садівництва.

Нині в Уманському НУС йде короткострокова курсова перепідготовка, що включає в себе теоретичні лекції і практичні заняття, включаючи психологічну адаптацію учасників АТО, які мають бажання займатися підприємницькою діяльністю у сфері садівництва й овочівництва. Професорсько-викладацький склад навчального закладу та ректорат мають нагоду пишатися «першими ластівками» Програми професійної та соціальної адаптації військових, ветеранів та членів їхніх сімей. Це травневі випускники курсів, які по завершенню навчання започаткували власний бізнес з вирощування садових і городніх культур.

Популярність й актуальність проєкту для суспільства є беззаперечними. Саме обговоренню даних питань й інших важливих тем для суспільного життя на рівні місцевих громад за участі дієвих програм і проектів йшлося у дискусії учасників семінару «Перспективи подальшого розвитку Програми соціальної та професійної адаптації військовослужбовців, ветеранів і членів їхніх сімей у взаємозв’язку з основними стейкхолдерами», що відбувся 16 листопада в Уманському НУС.

Організаторами заходу стали «Міжнародний благодійний фонд соціальної адаптації» й Уманський національний університет садівництва. До проведення були залучені представники органів місцевого самоврядування – Уманської райдержадміністрації й Уманської міської ради, громадські організації та випускники проекту «Норвегія – Україна».

Консолідація освіти, влади та громадських організацій заради майбутнього
Консолідація освіти, влади та громадських організацій заради майбутнього

Учасників зустрічі привітала ректор Уманського НУС Олена Непочатенко, яка також зазначила: «Реінтеграція військовослужбовців, ветеранів і членів їх сімей у сучасне життя є потужним стимулом не лише їх особистого розвитку, а й невід’ємною частиною процесу розвитку місцевих громад. А тому подальше провадження проєктів і програм подібного рівня – це питання нашої спільної, злагодженої діяльності з проекцією на майбутнє».

Консолідація освіти, влади та громадських організацій заради майбутнього
Консолідація освіти, влади та громадських організацій заради майбутнього

На важливості зустрічі та знаковості результатів діалогу наголосив і президент «Міжнародного фонду соціальної адаптації» Володимир Рубцов. Підтримали думку доповідача, зауваживши, що успішна соціальна й економічна адаптація цільової аудиторії проекту є передумовою економічного розвитку територіальних громад й Ольга Філіна, координатор проєкту «Норвегія–Україна».

Питання створення при Уманському НУС Центру професійної адаптації військовослужбовців, ветеранів і членів їх сімей виніс на розгляд й обговорення загалу проректор з науково-педагогічної роботи Уманського національного університету садівництва Михайло Мальований.

Консолідація освіти, влади та громадських організацій заради майбутнього
Консолідація освіти, влади та громадських організацій заради майбутнього

В обговоренні питання необхідності продовження провадження освітньої діяльності для військовослужбовців, ветеранів і членів їх сімей взяли також участь начальник управління та соціального захисту населення Уманської міської ради Галина Кучер, голова координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Уманській райдержадміністрації Ірина Рижак, член Громадської організації «Уманська міськрайонна спілка учасників АТО/ООС та осіб з інвалідністю внаслідок війни» Олександр Пустовий, випускники весняного семестру проєкту «Норвегія–Україна» Оксана Слонська, Анатолій Стельмах, Костянтин Аксамітний і представники професорсько-викладацького складу навчального закладу.

Дана консолідація представників різних спільнот стала прикладом готовності та відкритості змінам, адже, сприяючи процесу конверсії науково-професійної перепідготовки та соціальної адаптації військових кадрів і ветеранів АТО/ООС шляхом надання освітніх послуг на підставі визначення актуальних викликів бізнес-середовища, новітніх досягнень науки і закордонного досвіду, втілюються в життя нові можливості розвитку та набувають практичних форм моделі розбудови нашого суспільства.

Пресцентр Уманського НУС