05.03.2019 4656

І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з «Рекреалогії»

Рекреалогія – система наук про відпочинок. Туристична діяльність безпосередньо пов’язана з цією галуззю знань про причини та способи здійснення рекреаційної діяльності, що є невід’ємною складовою життя кожної людини та суспільства.

Студенти Уманського національного університету садівництва спеціальності 242 «Туризм» під час навчання отримують знання про територіальні рекреаційні системи, формування яких визначається антропоекологічними та соціально-культурними потребами людей, соціальними й економічними потребами суспільства. Загальна оцінка рекреаційних систем здійснюється залежно від їхньої медико-біологічної, соціально-культурної та економічної ефективності. 

Наразі спеціалісти виділяються понад 60 елементарних рекреаційних занять, що необхідні для повноцінного відпочинку людини, відновлення її фізичних і духовних сил. Розвиток рекреаційної сфери чітко пов’язаний зі структурою вільного часу населення, до якого входить «рекреаційний час», найбільшими складовими елементами якого є щоденний (після завершення роботи) рекреаційний час – 39% та уїк-енд (35%), тобто рекреаційний час в кінці робочого тижня, який проводиться населенням як в межах населеного пункту, так і поза ним, у приміських рекреаційних лісах, лісопарках, на заміських пляжах тощо. Відповідно до структури рекреаційного часу виділяються типи рекреації: інклюзивна, щоденна, щотижнева (уїк-енд), відпускна, компенсаторна, розширена.

Програми підготовки зі спеціальності 242 «Туризм» включають вивчення пов’язаних з рекреалогією дисциплін: рекреаційна база сільського зеленого туризму, рекреаційні комплекси світу, рекреаційна географія та інші. Вивчення цих предметів дає можливість студентам спеціальності 242 «Туризм» отримати необхідні навички з дослідження рекреаційного потенціалу та рекреаційних ресурсів територій; вміти аналізувати основні фактори їх рекреаційного розвитку; вивчити рекреаційні потреби суспільства; проводити дослідження змін у соціальному складі рекреантів і визначати перспективні форми організації рекреації тощо.

Днями на базі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС був проведений І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Рекреалогія», у якій взяли участь студенти 2, 3 та 4 курсів спеціальності 242 «Туризм».

І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з «Рекреалогії»
І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з «Рекреалогії»
І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з «Рекреалогії»
І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з «Рекреалогії»

Проведення олімпіади з дисципліни «Рекреалогія» складалося з теоретичної та практичної частини. Теоретична була проведена шляхом комп’ютерного тестування, а практична – розв’язанням письмових завдань.

До складу комісії І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Рекреалогія» входили:

- голова комісії, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Уманського НУС Людмила Транченко;

- кандидат економічних наук, доцент Світлана Тимчук;

- кандидат економічних наук, доцент Людмила Нещадим;

- кандидат економічних наук, доцент Раїса Кожухівська;

- кандидат економічних наук, старший викладач Наталія Парубок.

І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з «Рекреалогії»
І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з «Рекреалогії»

Загалом в олімпіаді взяли участь 26 студентів. Переможцями студентської олімпіади з дисципліни «Рекреалогія» стали:

І місце – Ілона Драганова, 41 тм група (25 балів).

ІІ місце – Олександр Паламаренко, 41 тм (23 бали).

ІІІ місце – Андрій Кормишов (21 бал) і Ілля Лисенко 21 тм (21 бал).

Бажаємо нашим переможцям успіхів у ІІ етапі студентської олімпіади з дисципліни «Рекреалогія», який відбудеться 10–13 квітня 2019 року на базі Одеської національної академії харчових технології.

Колектив кафедри туризму та готельно-ресторанної справи