17.09.2019 5148

Erasmus+: співпраця науковців Уманського НУС і Польщі

Уманський національний університет садівництва, як гарант сучасної і якісної освіти, повсякчас на варті новітніх освітніх і наукових програм та їх реалізації в освітньому просторі.

Нині, за діючою програмою Еrasmus+, в Уманський НУС на кафедру овочівництва завітала гостя з Державної вищої школи ім. Іоана Павла ІІ м. Бяла Подляска (Польща) (Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej), доктор хабітований Івона Лістовська.

Erasmus+: співпраця науковців Уманського НУС і Польщі
Erasmus+: співпраця науковців Уманського НУС і Польщі

Erasmus+ – це програма обміну студентів, викладачів і науковців країн-членів Євросоюзу, а також Ісландії, Ліхтенштейну, Македонії, Норвегії, Туреччини. Програма надає можливість навчатися, проходити стажування чи викладати в іншій країні, що бере участь в програмі. У Єврокомісії Erasmus назвали найуспішнішою освітньою програмою ЄС і важливим інструментом боротьби з молодіжним безробіттям. Терміни навчання і стажування у рамках програми можуть складати від 3 місяців до 1 року. Erasmus+ – це програма Європейського Союзу на період 2014–2020 рр., що підтримує проекти співпраці, партнерства, заходи та мобільність у сфері освіти, професійної підготовки, молоді та спорту. Разом з понад 150 країнами світу, Україна є однією з країн-партнерів (Programme Countries) Програми Erasmus+. Країнами-членами  Програми(Partner Countries) виступають 28 держав-членів ЄС; країни Економічного Союзу: Ісландія, Норвегія, Ліхтенштейн; країни-кандидати: Туреччина, Македонія та Сербія (з 2018 р.). Бюджет програми на 2014-2020 роки складає 14,7 млрд. євро.

Пані Івонна Лістовська представила загалу наукову працю про картоплю, адже інтенсивний розвиток картоплярства України та Польщі ґрунтується на досягненнях науково-технічного прогресу, основні напрями якого охоплюють селекційно-генетичні розробки, проблеми удосконалення технологій і організації виробництва продовольчої і насіннєвої картоплі, забезпечення високої якості бульб. Саме вирішенню цих питань присвячені праці пані Івони. Всі її наукові розробки спрямовані на піднесення ролі картоплярства, хоча пріоритетними є фундаментальні дослідження.

Erasmus+: співпраця науковців Уманського НУС і Польщі
Erasmus+: співпраця науковців Уманського НУС і Польщі

Присутні мали змогу почути історичні дані про Solanum tuberosum – вид рослин родини пасльонових, яку в народі називають другим хлібом, а мешканці Польщі вважають свою країну Картопляним королівством. Картопля для обох країн, Польщі та України, є однією з найважливіших продовольчих, технічних і кормових культур. Її бульби містять низку вітамінів: ретинол, рибофлавін, тіамін, піридоксин, аскорбінову кислоту, ергокальциферол, біофлавоноїди, нікотинову кислоту. З мікроелементів виявлено мідь, нікель, кобальт, йод, марганець. Картопля містить 15–25% крохмалю, близько 2% білка та 0,3% жиру, а картопляний білок найбільш повноцінний із усіх рослинних. Білок картоплі містить 14 із 20 незамінних амінокислот, а коефіцієнт його поживної цінності, порівняно з білком курячого м'яса, який вважається найповноціннішим для харчування людини, становить 0,85. Вітамінний склад картоплі також є досить вагомим і це робить даний коренеплід ще ціннішим і кориснішим для раціону.

Досліди пані Івонни були проведені в кожному регіоні Польщі, що дало змогу детально вивчити властивості картоплі та її лікувальні властивості.

З картоплі можна приготувати майже 1000 страв, її використовують у вареному, смаженому, тушкованому, печеному вигляді, а також заморожують і використовують у переробній промисловості та в медицині Завдяки підвищеному вмісту калію картопля сприяє виведенню з організму людини води та хлористого натрію, тим самим покращуючи обмін речовин. Картопля – основне джерело калію, який відіграє велику роль у нормалізації водного обміну та підтриманні нормальної роботи серця. Близько 40 % потреби населення у вітаміні С задовольняється за рахунок картоплі. Сирою натертою картоплею лікують опіки та грибкові ураження, а картопляний сік – виліковує виразку шлунку.

Завідувач кафедри овочівництва професор Олена Улянич люб’язно запросила гостю до співпраці на науковій ниві, адже такі програми, як Еразмус+, дають змогу для знайомства нашим науковим працівникам і студентам з цікавими особистостями. І втрачати такі можливості нам не властиво.

Erasmus+: співпраця науковців Уманського НУС і Польщі
Erasmus+: співпраця науковців Уманського НУС і Польщі

Прес-центр Уманського НУС