10.03.2021 6191

77 років визволення Умані від німецько-фашистських загарбників

10 березня уманчани можуть вважати другим Днем народженням свого міста, адже саме цього дня 1944 року, о 1-й годині 30 хвилин, війська повністю звільнили Умань від фашистських загарбників; потім були звільнені навколишні села: Тальянки, Легедзине, Доброводи. 930 довгих днів фашистська неволя тримала в страху жителів Уманщини. І можна лише здогадуватися, що довелося пережити їм в ті жахливі дні ...

Тож щороку, у ці березневі дні, колектив Уманського національного університету садівництва, згадуючи історію міста, проявляє повагу до пам’яті народу, поминаючи визволителів рідної землі від нацизму покладанням квітів до пам’ятника Юрію Глібку, схиляючи голови перед подвигом героїв минулих днів і згадуючи історичні події нашої країни, що вели до свободи нашу державу.

Історичні дані свідчать, що Умань визволили в ході проведення Умансько-Ботошанської операції. Переміщення військ ускладнювалося метеорологічною ситуацією в регіоні, адже розм’яклі від дощу чорноземні ґрунтові дороги сповільнювали наступ 2-го українського фронту. Для німецького ж командування Умань стала містом-фортецею, яке оточила важка артилерія аби чинити гідний опір радянським військам. На підході до Умані визвольні війська діяли рішуче і, хоч і зі значними втратами, йшли лише вперед. 4-а гвардійська армія під керівництвом начальника штабу К.М. Дерв’янка (уродженця села Косенівка) звільнила ближні села на підході до міста. 9 березня 881-й самохідно-артилерійський полк, яким командував капітан М.П. Борисенко, ввірвався в передмістя Умані – Софіївську Слобідку. Визволення міста було почато, і надалі контратаки ворога відбивалися гучно, рішуче, адже рідна земля давала силу. Одним з перших увірвався в місто й командир танкової роти старший лейтенант Є.К. Тищик.

6 тисяч воїнів поклали свої життя за визволення Уманщини. Умансько-Ботошанська операція, що тривала з 5 березня до 17 квітня, мала найтяжчі наслідки і величезні втрати, адже велася в умовах значного бездоріжжя. І нині вона посідає чільне місце серед перемог Другої світової війни. Сьогодні ми згадуємо і злодіяння фашистських загарбників, які за 930 днів панування на наших землях знищили понад 120 тисяч осіб цивільного населення, з них понад 25 тисяч розстріляно в Сухому Яру. Окремий лік вела Уманська яма, де щоденні втрати полонених нараховували 60-70 осіб. Німецька окупація на Черкащині стерла з лиця землі більше десяти сіл.

Світла пам’ять загиблим за звільнення нашого краю, за наше життя. Ви поплатилися своєю кров’ю, ваші душі відійшли у вічність, ставши для нас нині ангелами-охоронцями. Ми переказуватимемо нащадкам про героїчні подвиги та звільнення рідного краю… Вічна слава Героям!

77 років визволення Умані від німецько-фашистських загарбників
77 років визволення Умані від німецько-фашистських загарбників