22.01.2013 2229

№21-24(804)

ВІТАЄМО З ДНЕМ ЗНАНЬ ТА НОВИМ НАВЧАЛЬНИМ РОКОМ!

ВІТАННЯ МІНІСТРА АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ М.В. ПРИСЯЖНЮКА З ДНЕМ ЗНАНЬ ТА ПОЧАТКОМ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ 

 

Від імені Міністерства аграрної політики та продовольства України та від себе особисто щиро вітаю професорсько-викладацький склад, студентів, аспірантів і всіх працівників аграрних вищих навчальних закладів з Днем знань і початком нового навчального року!

Цей навчальний рік починається в умовах нового бачення державою агропромислового комплексу як перспективної галузі національної економіки, важливою і самобутньою складовою якої є село – колиска народної ідентичності, культурної та духовної спадщини українців. У зв'язку з цим вже визначено основні напрями державної аграрної політики, що спрямовані на створення сприятливих умов для комплексного вирішення соціальних проблем у сільській місцевості, сприяння розвитку високоефективного конкурентоспроможного аграрного сектору України. Хочу зазначити, що для реалізації сміливих планів потрібні якісно підготовлені фахівці, які зможуть в період переходу аграрної галузі на інноваційний рівень розвитку забезпечити ефективне виробництво сільськогосподарської продукції і зробити рівень життя сільського населення помітно кращим.

Переконаний, що колективи аграрних вишів створять необхідні умови для подальшого вдосконалення навчально-виховного процесу і науково-дослідницької роботи, а випускники-аграрії з натхненням братимуться до освоєння обраної професії, адаптуючи агробізнес, аграрну освіту і науку до вимог сучасності.

Від усього серця бажаю Вам доброго здоров’я, творчої наснаги, звершення великих задумів, добробуту і щастя!

 

 

Свято університетської родини

РЕПОРТАЖ З МІСЦЯ ПОДІЇ

Першого вересня день видався напрочуд гарним: безмежна голубінь неба, по-літньому тепле повітря, смарагдове вбрання дерев, яких ще не торкнувся подих осені, і різнобарв’я квітів – ніби спеціально замовлений фон для урочистої посвяти в студенти нового поповнення Уманського національного університету садівництва, яка традиційно відбувається в перший день навчального року – в День знань.

Як завжди, на центральній площі університетського містечка людно, піднесено, святково: працює виставка досягнень кафедр і факультетів, звучить розважальна музика.

Рівно о 12.00 фанфари сповіщають про початок свята, і на імпровізовану трибуну піднімаються ректор університету, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Андрій Федорович Головчук, почесні гості, представники адміністрації, викладачі університету.

Серед почесних гостей свята – Рудишин Вадим Костянтинович, начальник Головного управління агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації; Рудник-Іващенко Ольга Іванівна, заступник директора Українського інституту експертизи сортів рослин, доктор сільськогосподарських наук; Іващенко Олександр Олексійович, академік, секретар відділення рослинництва Президії Національної Академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААН України; Кожем'як Олег Михайлович, перший заступник голови Уманської районної державної адміністрації; Парубок Омелян Никонович, двічі Герой Соціалістичної Праці, депутат Верховної Ради багатьох скликань, вихованець нашого навчального закладу; Кучер Галина Михайлівна, заступник Уманського міського голови, начальник управління соціального захисту населення Уманської міської ради, депутат Черкаської обласної ради, кавалер ордена Княгині Ольги; Лук'янець Володимир Лукич, генеральний директор аграрного холдингу «АгроЗлатодар», заслужений працівник сільського господарства України, кандидат сільськогосподарських наук, депутат Черкаської обласної ради, випускник Уманського сільськогосподарського інституту; Терещук Іван Кіндратович, директор СТОВ «Онопріївське» Тальнівського району; Черній Василь Іванович, заступник директора приватного підприємства «Орієнтир-Агро-Б» села Іванівка Уманського району Черкаської області.

Під звуки урочистого маршу до майдану наближається колона першокурсників, пофакультетно, на чолі з деканами та їх заступниками. Винуватців свята зустрічають бурхливими оплесками всі присутні на площі.

З дверей центрального навчального корпусу в академічних мантіях з’являються мудрі наставники студентської молоді – професорський корпус університету. Приємно бачити серед сивочолих корифеїв науки ще зовсім молоді обличчя докторів наук, професорів Ю.О. Нестерчук, О.О. Непочатенко, Л.О. Рябовол, О.І. Улянич, а також А.Ю. Токар.

Ректор університету професор А.Ф. Головчук відкриває свято: «Дорогі студенти, шановні батьки, високоповажні гості та співробітники університету! Ми щиро вітаємо вас із традиційним всенародним святом Днем знань та початком нового навчального року. Щорічно ми підтримуємо добру традицію зустрічати новий навчальний рік посвятою першокурсників у студенти. Це свято всієї нашої університетської родини, яка кожного року поповнюється новим поколінням студентів, що народилися і виросли у незалежній Україні.

Звучить Державний Гімн України. Почесна місія внесення прапора університету надається кандидату економічних наук, доценту кафедри менеджменту організацій Роєнку Олегу Анатолійовичу та відмінникам навчання – студенту факультету менеджменту Павлу Богачику і студентці факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Олені Фоменко.

У роки Великої Вітчизняної війни багато викладачів, студентів, співробітників нашого університету віддали найдорожче – своє життя за свободу та незалежність Батьківщини, за те, щоб ми могли сьогодні жити, навчатися і працювати у незалежній Україні. Пропонується вшанувати їх світлу пам'ять покладанням квітів до меморіалу загиблих воїнів. Звучить мелодія пісні «Степом, степом...», і першокурсники виконують церемонію покладання квітів.

Наказ ректора про зарахування абітурієнтів у студенти оголошує відповідальний секретар приймальної комісії, кандидат сільськогосподарських наук Яковенко Роман Володимирович. Після оголошення наказу декани факультетів доценти А.Т. Мартинюк, І.І. Мостов'як, О.С. Пушка, В.С. Костюк, Н.О. Вернюк, І.В. Ковальчук вручають першокурсникам символічні студентські квитки і залікові книжки.

Завідувачі кафедри професори О.І. Улянич і А.Ю. Токар вручають студентам першого курсу символічну «Книгу мудрості», а завідувач кафедри математики і інформатики доцент В.Є. Березовський – символічний «Ключ до знань».

І над притихлою площею злітають у вирій слова студентської клятви:

Бути гідними громадянами незалежної соборної України!

Невтомно оволодівати знаннями, вперто йти по тернистому шляху до сяючих вершин науки!

Завжди і всюди берегти і множити славні традиції Уманського національного університету садівництва!

Любити землю, квітчати її садами, зміцнювати економічну могутність України!

Бути гідними високого звання студента!

Клянемося!

З привітальним словом до першокурсників звернувся ректор університету, професор А.Ф. Головчук.

«Дорогі першокурсники! Сьогодні ви отримали найважливіші студентські документи – студентські квитки і залікові книжки. В заліковій книжці буде оцінюватися ваша робота із вивчених дисциплін заліками та екзаменами. А студентський квиток свідчить про те, що ви стали студентом Уманського національного університету садівництва, який готує фахівців із 17 спеціальностей на шести факультетах. В цьому році відкрито шостий факультет – лісового та садово-паркового господарства. Протягом навчання (або після нього) у вас буде можливість отримати другу вищу освіту з усіх наших спеціальностей.

У студентському містечку, розташованому поруч з дендропарком «Софіївка», окрім навчання, у вас буде можливість займатися науковими дослідженнями, фізичною культурою і спортом, художньою самодіяльністю.

На Міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2011» науковці університету в цьому році отримали три золоті медалі.

Наш університет має аспірантуру і докторантуру, три спеціалізовані вчені ради зі захисту кандидатських і докторських дисертацій.

У 2009–2010 навчальному році відкрито нову Наукову бібліотеку та адміністративний корпус. На наступний рік планується відкриття Палацу студентів з актовою залою на 700 місць.

Ректорат університету постійно дбає про удосконалення практичної підготовки студен­тів та науково-дослідної роботи на базі навчально-науково-виробничого комплексу, за яким закріплено 1060 га земельних угідь, в т.ч. 360 га ріллі, 100 га саду, 466 га лісу. У структурі комплексу є дослідне поле, дослідні сади, овочеві ділянки, плодорозсадник, виробничі посіви.

З метою удосконалення структури управління, організації виробничої та науково-дослід­ної діяльності і практичної підготовки студентів у цьому році кожне відділення комплексу підпорядковано певному факультету відповідно до профілю підготовки фахівців.

Як ніколи раніше, в цьому році закуплено засобів захисту рослин та мінеральних добрив на суму 762 тис. грн., поступово оновлюється матеріально-технічна база.

Все це помітно позначилось на врожайності сільськогосподарських культур.

Так, урожайність зернових культур зросла порівняно з минулими роками майже у два рази, врожайність озимої пшениці на площі 98 га склала 57,5 ц/га, а сорту Артеміда на площі 39 га – 65,6 ц/га.

У всіх виробничих процесах безпосередню участь беруть студенти, які набувають практичних навичок у впровадженні перспективних технологій вирощування високих урожаїв сільськогосподарських культур.

Для відпочинку студентів на Чорному морі університет протягом останніх двох років відновлює роботу спортивно-оздоровчого табору «Урожайний».

Все це робиться для вас, дорогі наші першокурсники, і для всіх студентів університету. Вітаю вас і ваших рідних з великою подією у вашому житті».

У цьому році відбулася ІX спортивна універсіада серед вищих навчальних закладів Черкащини. І вперше за всю історію проведення обласних універсіад перемогу здобули спортсмени Уманського національного університету садівництва!

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Черкаське обласне управління з фізичного виховання та спорту за визначні досягнення в XI обласній універсіаді серед вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації нагородили Кубком та Дипломом І-го ступеня Уманський національний університет садівництва.

Нагороду вручив начальник Головного управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації В.К. Рудишин.

За сумлінне ставлення до розвитку фізичної культури та спорту Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Комітет з фізичного виховання та спорту, Черкаське облас­не управління з фізичного виховання та спорту нагородили також особисто ректора Уманського національного університету садівництва майстра спорту, професора А.Ф. Головчука.

На святі були вручені нагороди і відзнаки різного рівня великій групі співробітників, викладачів університету – організаторам і учасникам Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2011»; учасникам регіонального туру Х Всеукраїнського фестивалю «Софіївські зорі» і спортсменам.

Зі щирим благословенням на відмінне навчання, зразкову поведінку та добрі справи до першокурсників звернувся настоятель Свято-Троїцької Української православної церкви протоієрей отець Олександр.

Закінчились урочистості. Попереду у першокурсників нелегка дорога довжиною у п’ять років до заповітної мети. Побажаємо їм успіхів на цьому тернистому шляху і пам’ятаймо: «Дорогу долає той, хто йде!».

М. Замаховська.

 

ДО ВІДОМА ПЕРШОКУРСНИКІВ

Шановні першокурсники!

Ви стали членами великої родини студентів Уманського національного університету садівництва. Для вас починається нове, самостійне життя, що ставитиме перед вами щодня безліч малих і великих завдань. Щоб полегшити вам швидшу адаптацію до нових умов, газета «Університетські вісті» відкриває рубрику «До відома першокурсників». Ми звернулися до завідувачів кафедр, керівників структурних підрозділів, студентської ради з проханням надати першокурсникам необхідну інформацію.

Нижче друкуємо деякі з цих матеріалів.

 

 

ЗАПРОШУЄМО ДО НАУКОВОЇ БІБЛІОТЕКИ

Сучасна бібліотека – це не лише зібрання текстів та документів. Це великий світ соціальних комунікацій, де читач має можливість не тільки спілкуватись з книгою, а й брати участь у різноманітних інформаційно-культурних масових заходах, дискусіях, у процесі спілкування отримувати відповідь на будь-які запитання, що ставить перед ним життя.

Першокурсникам цікаво дізнатися, що в 2009 році в університеті відкрито новий, сучасний корпус Наукової бібліотеки, загальний фонд якої нараховує понад 246 тисяч примірників, куди входить навчальна, наукова, художня література, періодичні видання, автореферати й дисертації, методичні посібники й вказівки, бібліографічні покажчики, зарубіжні видання, електронні носії інформації. Активно ведеться робота зі збирання рідкісних і цінних книг.

Бібліотека щороку одержує близько 5 тисяч примірників нових надходжень, передплачує 130 найменувань періодичних видань України та Росії. Щорічно бібліотека обслуговує понад 22 тис. користувачів, яким видає понад 750 тисяч книг та інших документів.

До ваших послуг чотири абонементи навчальної, наукової, художньої літератури; чотири читальних зали; зал інформаційних технологій, зал каталогів та картотек.

Оперативне та якісне довідково-бібліографічне обслуговування читачів забезпечується за допомогою системи каталогів і картотек та електронних ресурсів.

Щомісячно проводяться виставки нових надходжень. На допомогу навчальному процесу складаються бібліографічні покажчики та інформаційні списки літератури з різних галузей знань, створюється картотека праць учених університету.

Бібліотека тісно співпрацює з деканатами й кафедрами університету.

Уже традиційними стали перегляди літератури, виставки, цікаві зустрічі, вечори відпочинку, презентації, диспути, тематичні огляди літератури тощо.

Наукова бібліотека має вихід у мережу Інтернет, забезпечує доступ до всіх видів інформаційних ресурсів.

У бібліотеці діє літературна студія «Алеями вічного саду». Усіх, хто любить поезію, цікавиться літературною творчістю, чекаємо у студії.

Запрошуємо першокурсників стати активними користувачами і відвідувачами нашої бібліотеки – однієї з найстарших за віком і найбагатших за фондами бібліотек ВНЗ України.

С.В.Нижник, директор Наукової бібліотеки.

 

 

У ЗДОРОВОМУ ТІЛІ – ЗДОРОВИЙ ДУХ

Фізична культура і спорт є одним із найулюбленіших занять усіх поколінь студентів. Активні, працьовиті студенти завжди поєднували навчання зі спортивними заняттями, що допомагало їм успішно закінчувати навчальний заклад і досягати успіхів у професійній діяльності.

Лише за останній час два студенти – спортсмени університету виконали нормативи майстрів спорту міжнародного класу, п’ятьом студентам присвоєно звання майстрів спорту України. Відмінно виступали наші студенти і в цьому році. Чемпіонами універсіади України стали Жмуденко Ярослав (настільний теніс) та Мартинюк Андрій (легка атлетика). Жмуденко Ярослав у складі української збірної команди брав участь у Всесвітній універсіаді в Китаї, де завоював почесне 5 місце в командних змаганнях. У спартакіаді Черкаської області серед ВНЗ збірні команди університету вибороли перше загальнокомандне місце.

Спортивні ряди збірних команд університету поповнили майстер спорту з важкої атлетики, один з кращих молодих спортсменів України Петришин Володимир (факультет плодоовочівництва), чемпіон Черкаської області з легкої атлетики Ореховський Денис та Сидун Олександр (факультет плодоовочівництва). Маємо надію, що вони порадують нас відмінними результатами.

З традиційно розвинутих видів спорту: легка атлетика, важка атлетика, настільний теніс, дзюдо, футбол, волейбол, баскетбол – працюють групи спортивного відділення, регулярно проводяться тренувальні заняття. Спортсмени університету беруть участь у міських, обласних, всеукраїнських змаганнях, а ведучі спортсмени в складі збірних команд України – на чемпіонатах Європи і світу.

Силами багатьох поколінь побудована і підтримується в належному стані краща спортивна база міста: стадіон, спортивні майданчики, спортивні зали. Університет має спортивно-оздоровчий табір на березі Чорного моря, де можна відпочити, отримати заряд енергії для навчання і спорту.

Заняття фізичною культурою і спортом – не тільки активний відпочинок, а й всебічний фізичний розвиток, загартування волі, дисципліна студента. Слабкі фізично і духовно, ліниві, як правило, не встигають і в навчанні.

Шановні першокурсники, час минає дуже швидко. Включайтесь в заняття фізичною культурою і спортом з перших днів перебування в університеті. Парк «Софіївка», стадіон, спортивні зали і майданчики чекають на вас. Тренуйтеся, зміцнюйте своє тіло і волю постійно, і ви будете щедро винагороджені за свою працю. Гідно підтримуйте славні спортивні традиції старших поколінь і пам’ятайте: «У здоровому тілі – здоровий дух!»

В.І. Пучко, зав. кафедри

фізичного виховання, майстер спорту.

 

 

ЦЕНТР КУЛЬТУРИ І ВИХОВАННЯ ЧЕКАЄ НА ТАЛАНОВИТУ МОЛОДЬ

Юні друзі! Кожен з вас має неабиякий творчий потенціал. Щиро запрошуємо вас відвідати художні колективи Центру культури і виховання Уманського національного університету садівництва, де ви матимете змогу реалізувати свої творчі здібності і таланти.

Обіцяємо вам цікаве та змістовне дозвілля, велике коло друзів, духовне і фізичне збагачення. У наших творчих колективах ви навчитеся одержувати справжню насолоду та дарувати її іншим людям.

У Центрі культури і виховання функціонують такі творчі колективи:

– народний самодіяльний ансамбль пісні і танцю «Хлібодари»;

– народний самодіяльний ансамбль танцю «Нивка»;

– народний самодіяльний вокально-етнографічний ансамбль «Криниченька»;

– народний самодіяльний оркестр духових інструментів;

– народний самодіяльний інструментальний ансамбль «Діксіленд»;

– народний самодіяльний ансамбль сучасного танцю «ЛюВіНа»;

– народний аматорський студентський театр естрадних мініатюр «Добродії»;

– чоловічий вокальний ансамбль «Краяни»;

– жіночий вокальний ансамбль сучасної пісні «Чарівниці»;

– дитяча хореографічна студія «Перлинка»;

– юнацько-дискусійний клуб «Сапфір»;

– фотостудія «FогТО4kа»;

– клуб шанувальників кіно;

– клуб екскурсоводів;

– студія гри на гітарі;

– клуб веселих і найкмітливіших;

– студія малюнку, живопису, скульптури, художнього проектування.

Обирайте собі те, що вам до душі. Ласкаво просимо до нашої родини!

Н. Шаповаленко,

директор Центру культури і виховання.

 

 

НОВІЙ КОМАНДІ – НОВИХ ВЕРШИН

Діяльність органів студентського самоврядування Уманського НУС неодноразово здобувала високої оцінки не лише з боку студентів, керівництва університету, а й на рівні міста, області, Міністерства аграрної політики та продовольства.

У пам’яті студентів 2004–2010 років навчання приємними спогадами залишаться організовані і проведені у тісній творчій співпраці із Центром культури і виховання тематичні вечори, „Козацькі розваги", „Дебют першокурсника", спортивні турніри, дискотеки, конкурси краси „Міс Агроуніверситет", захоплюючі поєдинки факультетських команд КВК.

А хіба можна уявити поза увагою студради фестиваль „Софіївські зорі" – свято, яке на Уманській сцені збирає кращий самодіяльний цвіт із усіх аграрних навчальних закладів нашої Батьківщини і впродовж кількох золотих осінніх днів зачаровує жителів міста неповторною українською піснею та запальним танком.

Не цуралася студрада і профорієнтаційної роботи. Студентські художні самодіяльні десанти добре знані і бажані не тільки у селах Уманського, а й інших районів області.

Свідками високої громадянської зрілості і гуманізму студентів стали традиційні акції „Запали свічку" (в пам’ять жертв Голодомору), „Скажімо: „Спасибі" (присвячені полеглим і живим захисникам Вітчизни), „Дзвони Чорнобиля". Зрозумілим і відповідальним є ставлення студрадівців до проблем патріотичного виховання, ідеї соборності Української держави. Відтак традиційними стали поїздки студентів у Карпати, до Львова, Почаєва, Кам’янця-Подільського, Канева, Києва, Одеси. За останні чотири роки студенти побували в Ясіні, Яремчі, Ворохті, Рахові, підкорювали гірськолижні траси Драгобрата і Буковеля, перевіряли себе на витривалість сходженням на найвищу вершину України – Говерлу. У 2006 та 2008 рр. організовані студентські екскурсійні групи перетинали державні кордони Польщі і Чехії.

Наприкінці минулого навчального року обрано новий склад ради студентського самоврядування. До її складу увійшли: В’ячеслав Сидун, Вадим Войтюк, Марина Бевз, Олексій Чайківський, Ольга Мельниченко, Олександр Тараненко, Максим Гаврилюк, Іван Іваненко, Тетяна Лебідь, Ірина Велика, Марина Кириченко, Аліна Клименко, Олександр Дробний. Головою ради обрано В’ячеслава Сидуна, студента 42-ім групи.

Стартували новообрані лідери зухвалими намірами, спрямованими на допомогу ректорату і деканатам у поліпшенні навчального процесу, організації студентського дозвілля, наповнення його цікавим змістом. Зокрема на організацію і проведення спільними зусиллями з деканатами „Студентських вечорниць" у студентському центрі дозвілля, різноманітних ефективних заходів, спрямованих на запобігання поширення у студентському середовищі таких шкідливих звичок і явищ, як тютюнопаління, пияцтво, наркоманія, сексуальна розбещеність і т.п.

Новообраній раді студентського самоврядування, всій студентській громаді Уманського національного університету садівництва бажаю всіляких гараздів: щастя, здоров’я, успіхів у підкоренні олімпів знань, справжнього незрадливого кохання.

Новій команді – нових вершин!

Іван Пахольчук, проректор з виховної роботи

та міжнародної діяльності Уманського НУС.

 

РАДА СТУДЕНТСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ

ЗАКЛИКАЄ ДО АКТИВНОЇ СПІВПРАЦІ

Рада студентського самоврядування є самостійною громадською організацією, яка бере активну участь у житті університету. Вона займається організацією різноманітних заходів, пов'язаних з навчальною діяльністю, фізичним та духовним розвитком студента, розширенням його світогляду. Значну увагу рада приділяє захисту прав та інтересів студентів, прозорості навчального процесу. Також важливим аспектом її діяльності є нагляд за дотриманням правил проживання в гуртожитках та виконання студентами санітарно-гігієнічних вимог. З цією метою періодично проводяться рейди по гуртожит­ках, організовуються разом з профкомом конкурси на кращу кімнату, поверх, гуртожиток.

Студентське самоврядування діє в інтересах студента і заради студента. До ради може ввійти кожен активний, цілеспрямований, відповідальний та успішний у навчанні студент, який має бажання зробити студентське життя, дозвілля, навчання кращим, змістовнішим.

Всі студенти мають можливість взяти участь у організації та покращенні студентського життя. Для цього ви можете звертатися зі своїми пропозиціями та зауваженнями до нашої штаб-квартири, яка знаходиться на 2 поверсі 4 корпусу.

Участь у діяльності органів студентського самоврядування – це чудова нагода здобути навички в професійних справах, досвід у спілкуванні, випробувати себе як лідера і керівника. За нинішніх умов об’єктивно підвищується зацікавленість студента в підвищенні ефективності навчального процесу і вирішенні проблем побуту та дозвілля. Саме такі проблеми покликана вирішувати рада студентського самоврядування.

Сподіваємось на тісну співпрацю з усіма студентами, зокрема першокурсниками.

 

Марина Бевз, зав. інформаційним сектором ради

студентського самоврядування

 

ТУРИСТИЧНИЙ КЛУБ «МАНДРИ»

Усіх, кого кличе атмосфера подорожей, пригод та небачених місць Уманщини і всієї України, запрошує туристичний клуб «Мандри» Уманського національного університету садівництва.

Адміністрація та профспілковий комітет університету підтримали нас і придбали 12 туристичних рюкзаків та 4 палатки, що послужило гарним поштовхом до майбутніх походів та значною мірою полегшило їх організацію.

Створений лише у вересні 2010 року, туристичний клуб «Мандри» набув чималої популярності серед студентської молоді та викладацького складу університету. За рік ми встигли побувати у Актовському каньйоні Миколаївської області і були вражені його виглядом та неповторною природою.

У гарну погоду шумною веселою компанією «мандрівники» ідуть у похід вихідного дня. Місця відпочинку бувають різні, але запал учасників походу гарантує нам незабутні хвилини та бадьорий настрій на весь наступний тиждень.

Випробовували ми свої сили і у сплаві на катамарані порогами р. Південний Буг у с. Мигія Первомайського району Миколаївської області і зрозуміли, що відпочинок може бути не просто активним, а ще й екстремальним!!!

Серпень цього року видався для університетських «мандрівників» та їх друзів дуже плідним: двічі відвідували ми Карпати. Успішно підкорили учасники туристичних походів усі вершини гірського хребта Чорногора Українських Карпат: Петрос (2020 м), Говерла (2061 м), Брескул (1911 м), Пожижевська (1822 м), Данціж (1848 м), Туркул (1933 м), Ребра (2001 м), Гутин Томнатик (2016 м), Бребенескул (2036 м), Менчул (1998 м), Дземброня (1877 м), Піп Іван (2022 м).

Захоплює, чи не так? А під час другої подорожі до Карпат ми стали свідками культурно-масових фестивалів України. Так, група студентів університету відвідала музичний фестиваль «Захід» в с. Родатичі Львівської області; Міжнародний фестиваль фольклору «Етновір» та історичний фестиваль «Стародавній Меджибіж».

Свято Медового Спаса приємно вразило нас своїми традиційними стравами та фольклорними забавами. П'ятеро відданих туристок вирушили до с. Великі Сорочинці на ярмарок. Ми стали очевидцями цього неймовірно колоритного та веселого дійства, яке привернуло до себе увагу всієї України. Вмить всі присутні занурились у атмосферу гоголівських містерій. Порадувала публіку і різноманітна продукція, представлена на ярмарку.

Шановні студенти та працівники Уманського національного університету садівництва, наповнюйте своє життя хвилюючими моментами мандрівок, подорожуйте та відкривайте для себе таку гарну, неповторну Батьківщину разом з туристичним клубом «Мандри».

О.С. Осипенко, голова туристичного клубу «Мандри».

 

БЕРЕЖІТЬ ЗДОРОВ’Я ЗМОЛОДУ

Оздоровча робота в нашому університеті має свою тривалу і цікаву історію.

Починаючи з 1896 року, при Уманському середньому училищі землеробства і садівництва діяла лікарня, яка після 1917 року була реорганізована в здоровпункт. У липні 1941 року приміщення Уманського сільськогосподарського інституту було перетворено на евакошпиталь, директор інституту Д.З. Гавриш був призначений його комісаром. Група студенток інституту залишилася працювати тут медичними сестрами і санітарками. Частина з них пізніше влилася в діючу армію.

Починаючи з 1976 року в університеті функціонує санаторій-профілакторій «Юність». Завдяки постійній турботі керівництва навчального закладу протягом цього часу вдалося створити і розвинути оздоровницю, якої не мають і значно більші та престижніші вузи. Особлива подяка ректору професору Головчуку Андрію Федоровичу, який, незважаючи на складну економічну ситуацію, знаходить можливість підтримувати та розвивати студентську оздоровницю.

У профілакторії працює висококваліфікований колектив медиків – лікарів, медичних сестер, а також обслуговуючий персонал – санітарки, техпрацівники, кухарі. Студенти мають можливість без відриву від занять відпочити, полікуватись, одержати необхідну медичну консультацію.

Поряд з лікувальним процесом в університеті ведеться велика робота з профілактики захворювань та боротьби із шкідливими звичками. Організовуються лекції, зустрічі зі спеціалістами в галузі охорони здоров'я, проводяться бесіди про здоровий спосіб життя. Користуючись можливістю, звертаюсь до вас і закликаю бути уважними до свого здоров'я, якнайшвидше позбутись шкідливих звичок, систематично займатись фізичною культурою і спортом.

Ю.Є. Пальчак, головний лікар санаторію-профілакторію «Юність».

 

БЛИСКУЧА ПЕРЕМОГА НАШИХ СПОРТСМЕНІВ

Збірні команди Уманського національного університету садівництва вперше вибороли І місце в загальному заліку IX Черкаської обласної універсіади серед ВНЗ III-IV рівнів акредитації 2010–2011 н.р. Вісім вищих навчальних закладів Черкащини змагались у восьми видах спорту. Переможцями стали збірні команди з настільного тенісу, дзюдо. Другі місця посіли команди з шахів, чоловічого волейболу, футболу, третє місце у наших легкоатлетів. Свою частку в загальну перемогу внесла чоловіча команда з баскетболу, зайнявши четверте місце.

Кожен учасник універсіади доклав зусилля, старання для здобуття загальної перемоги, тим самим зміцнивши авторитет Уманського національного університету садівництва. Велика вдячність наставникам, які готували команди: І.Ф.Чорнобабу, Ю.В.Голуб'єву, В.А.Миронюку, В.В.Колібабчуку, В.І.Побережцю, В.І.Пучку, В.В.Якушечкіну, О.Ф.Кулику.

У складі збірних команд області на універсіаді ВНЗ України з настільного тенісу, легкої атлетики та дзюдо брали участь вісім наших студентів, двоє з яких стали переможцями у цих змаганнях. Це студент факультету менеджменту Андрій Мартинюк (метання молота), тренер – М.А.Тихомиров та студент факультету плодоовочівництва Ярослав Жмуденко (настільний теніс), тренер – І.Ф.Чорнобаб. Своєю перемогою вони здобули почесне право захищати спортивну честь України у складі національних збірних команд на всесвітній універсіаді в Кореї.

Цей рік був плідним для Жмуденка Ярослава, який виконав норматив майстра спорту міжнародного класу з настільного тенісу, Голубєвої Аліни, яка стала майстром спорту з настільного тенісу. Мартинюк Андрій перевершив рекорд області з метання молота серед молоді, який тримався з 1993 року і належав відомому спортсмену Крикуну Олександру. Лише в тісному тандемі тренер-спортсмен можна досягти успіху, докладаючи багато зусиль, вмінь, сили волі, ставивши перед собою спільну мету.

 

В. Пучко, завідувач

кафедри фізичного виховання.

 

 

МІЖНАРОДНА АГРОПРОМИСЛОВА ВИСТАВКА-ЯРМАРОК «АГРО-2011»

З 2 по 5 червня 2011р. у Києві на базі Міжнародного виставкового центру проходила XXIII Міжнародна агропромислова виставка-ярмарок «Агро-2011» за участю провідних вітчизняних та зарубіжних компаній з виробництва сільськогосподарської техніки, устаткування переробних підприємств, тваринницького комплексу тощо.

Учасниками виставки стали близько трьох тисяч суб'єктів господарської діяльності аграрного комплексу та наукового забезпечення галузі, а також офіційні делегації з країн близького і далекого зарубіжжя. Всім охочим було надано можливість обговорити актуальні питання галузі, обмінятись досвідом, укласти взаємовигідні контакти та угоди.

Участі нашого навчального закладу у виставці передувала велика підготовча робота – створення виставкового обладнання і нових інформаційних стендів, збір матеріалів, підготовка виставкових зразків продукції (голова оргкомітету – проректор з наукової роботи доцент В.В. Манзій). Дієву допомогу надавав ректор університету професор А.Ф. Головчук, цікавлячись всіма подробицями як в процесі підготовки, так і в ході їх виконання.

Приємно відзначити, що серед великої кількості суб'єктів виставки, експозиція Уманського НУС не загубилась і була відмічена як одна з кращих за інформаційним та естетичним наповненням.

У підготовці експонатів виставки активну участь взяли кафедри університету: плодівництва і виноградарства – зразки садивного матеріалу, плодів яблуні, що зберігалися за використання новітньої технології (завідувач – професор Мельник О.В.); технології зберігання і переробки плодів та овочів – зразки некріплених плодово-ягідних вин, запатентованих плодоовочевих консервів, сухофруктів (завідувач – професор Токар А.Ю.), овочівництва – зразки окремих рослин томатів, баклажанів, огірків, перцю, селери, салатів, капусти, спаржі та вже готової продукції – огірків, томатів з плівкової теплиці (завідувач – професор Улянич О.І., помічник проректора Пушка Н.Я.); лісового господарства – зразки найцінніших листяних порід, які складають основу насаджень Лісостепової зони Правобережжя і представлені в лісовому масиві «Білогрудівка» ННВВ УНУС (завідувач – доцент Шемякін М.В.); генетики, селекції рослин та біотехнології – гібриди основних зернових культур (завідувач – професор Парій Ф.М.). Колекцію декоративних рослин надав завідувач навчально-дослідними оранжереями Р.В. Безділь. Зразки високоякісного оздоровленого безвірусного посадкового матеріалу представив завідувач навчально-науково-виробничої лабораторії В.М. Майборода.

Вагомі здобутки університету за останні 2-3 роки в навчальній, науковій, методич­ній та інших видах діяльності були представлені монографіями, підручниками, посібник­ками, патентами, медалями, кубками, грамотами. Вони були надані Науковою бібліотек­кою УНУС (директор – Нижник С.В.), кафедрою фізичного виховання (завідувач – Пучко В.І.).

Чимало експонатів від Уманського НУС демонструвалось на стенді головної експозиції Департаменту освіти Мінагрополітики та продовольства України – зразки плодів яблуні, мікроклонального розмноження безвірусного посадкового матеріалу картоплі і суниці, плодоовочевих консервів, плодово-ягідних вин, елемент технології вирощування сої з мінімальним пестицидним навантаженням із застосуванням біологічно активних речовин (науковий керівник – доктор сільськогосподарських наук, професор Грицаєнко З.М.).

Вже вкотре великий інтерес викликав майстер-клас «Школа садівника» у виконанні провідних фахівців-практиків, доцентів кафедри плодівництва і виноградарства В.В. Осадчого та В.П. Майбороди. Цікавим доповненням до цього заходу була дегустація плодів яблук, вирощених в ННВК Уманського НУС і збережених за використання новітньої технології післязбиральної обробки; некріплених плодово-ягідних вин, виготовлених за рецептурою кафедри переробки та зберігання плодів і овочів (виконавці Ю.М. Жмуденко та О.А. Мациборко).

На високому професійному рівні концертну програму представила талановита молодь Уманського НУС. Значну увагу відвідувачів привернули аматори сцени – представники творчих колективів Центру культури і виховання.

Для потенційних абітурієнтів університету були надані буклети факультетів, багатотиражна газета «Університетські вісті», загальні відомості про ВНЗ та умови вступу (відповідальний секретар приймальної комісії – Р.В. Яковенко).

Фінальним акцентом у роботі виставки стало підведення підсумків Міністерством аграрної політики та продовольства України. За успіхи в навчальній, науково-дослідній і виховній роботі, участь і представлення експозиції колектив нагороджено грамотами і дипломами, а за представлення інноваційних технологій – одразу трьома золотими медалями:

– «За розробку і впровадження інноваційних технологій в садівництво» професор О.В. Мельник, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства;

– «За розробку і впровадження екологічно безпечних технологій з біологізації рослинництва» професор З.М. Грицаєнко, завідувач кафедри біології;

– «За розробку високоякісної продукції із натуральної сировини» професор А.Ю. Токар, завідувач кафедри технології переробки та зберігання плодів і овочів.

Упродовж роботи виставки експозицію Уманського НУС переглянуло багато відвідувачів, серед яких виробничники, фахівці-аграрії, науковці, студенти і школярі, численні випускники університету різних років, керівники Департаменту освіти. Сподіваємось, що виставка сприятиме подальшому зміцненню та поліпшенню навчально-наукової діяльності нашого закладу у сфері впровадження інноваційних технологій в агропромисловий комплекс України.

 

Л.О. Цимбровська, завідувач музею,

член оргкомітету та учасник роботи виставки,

 

Ю.М. Жмуденко, викладач кафедри

технології зберігання і переробки плодів та овочів,

учасник роботи виставки.

 

 

ХІІІ ЗЛІТ ІМЕННИХ СТИПЕНДІАТІВ ТА ВІДМІННИКІВ НАВЧАННЯ

Міністерство аграрної політики та продовольства України вже тринадцять років поспіль традиційно збирає талановиту та творчу молодь, кращих представників вищих навчальних закладів, щоб обговорити актуальні проблеми сьогодення, ознайомитися з досвідом і практикою вітчизняних та зарубіжних наукових шкіл, сформувати власне бачення перспективи аграрної галузі України. 9-11 червня на базі Білоцерківського національного аграрного університету проходив важливий захід в аграрній освіті України – XIII Зліт іменних стипендіатів та відмінників навчання "Лідери АПК XXI століття".

У роботі цьогорічного Зльоту взяли участь 350 студентів – іменних стипендіатів Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, відмінники навчання з усіх вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації Міністерства аграрної політики та продовольства України. Взяли участь у Зльоті студенти з усіх областей України. Склад делегації від Уманського національного університету налічував 12 осіб –найкращих студентів університету та його відокремлених структурних підрозділів.

Урочисте відкриття Зльоту відбулося 10 червня на Тарасовій (Чернечій) горі у місті Канів за участі директора Департаменту науково-освітнього забезпечення АПВ та розвитку сільських територій Синявської І.М. Захід було приурочено до 150-річчя перепоховання Т.Г. Шевченка. Рядки із заповіту відомого Кобзаря лунали на відкритті молодіжного фестивалю.

Студентам надовго запам'ятаються феєричні дійства, відвідини історичних місць Канева і Білої Церкви, зокрема концерт органної та камерної музики, перегляд вистави «Кайдашева сім'я» у Київському обласному музично-драматичному театрі ім. П.Саксаганського, екскурсія до музею Т.Г. Шевченка, проведення "круглих столів" та "майстер-класів" за участю передових виробничників, керівників провідних сільгосппідприємств, концертні шоу-програми. Для учасників та гостей заходу було проведено заключний етап конкурсу «Кращий студент року» серед аграрних ВНЗ ІП-ІV рівнів акредитації, в якому гідно відстоювала честь нашого університету студентка факультету плодоовочівництва Надія Василенко.

Приємно відзначити, що при підведенні підсумків роботи «круглих столів» були відзначені серед кращих доповіді наших студентів, а саме: студента IV курсу інженерно-технологічного факультету Любомира Вихватнюка, студентки III курсу факультету менеджменту Тамари Талібової, студентки V курсу факультету агрономії Ірини Діордієвої. Вони були нагороджені подяками за активну участь у роботі «круглих столів».

Сповнені незабутніх вражень, з масою позитивних емоцій та з нагородами, пишаючись тим, що стали свідками такого важливого заходу в аграрній освіті України, наші студенти повернулись до рідного університету.

Людмила Матенчук,

керівник делегації, заступник декана

інженерно-технологічного факультету

з організаційно-виховної роботи.

 

 

НЕЗАБУТНІЙ ВІДПОЧИНОК У ТАБОРІ «УРОЖАЙНИЙ»

Літо – найкраща пора, щоб відновити організм, після напруженого навчального року, загартувати його як духовно, так і фізично, зарядитися бадьорістю й увібрати в себе якомога більше вражень. Студенти Уманського НУС мають чудову нагоду, завдяки сприянню керівництва нашого університету і профспілкового комітету, відпочити в спортивно-оздоровчому таборі «Урожайний» на березі Чорного моря. Простір, тепле море, яскраве сонце, сприятливий мікроклімат, який увібрав всі пахощі південного степу – ідеальна атмосфера для повноцінного відпочинку. Не сумнівайтесь, тут сподобається кожному.

Цього року відбулися чергові сім заїздів на базу. Ось і мені пощастило провести декілька незабутніх днів у таборі. Прибувши до місця призначення, ми були приємно здивовані устроєм і атмосферою, які панують у таборі «Урожайний». Затишні будиночки з просторими і світлими кімнатами, дерева, що схилили свої віти над ними, столики з лавочками, на просторому подвір'ї квітучі клумби навіюють спогади про домашній затишок і рідний дім. Перше враження було незабутнім! Але й надалі не було жодного приводу для засмучення, адже й зручності теж усі були: і окультурені туалети, і літній душ, і реконструйована кухня з їдальнею, звідки щодня долинали аромати щойно приготовлених страв.

А море!.. Варто лише згадати цю міць прозорої глибочіні з її бурхливим плеском води. А пляж!.. Безмежна кількість піску, яка так і впивається в ступні ніг, роблячи тим самим заспокоюючий масаж.

Та ще й як було приємно почути студентам, що ректор Андрій Федорович Головчук із сім'єю відпочиватиме разом з нами, не промінявши «Урожайний» на престижні пляжі Криму чи Азовського моря. Адже саме такі життєві моменти, коли відчувається споріднення поколінь, дозволяють краще зрозуміти один одного, що, в свою чергу, спонукає до праці в ім'я спільної мети. А для нас – студентів, викладачів, ректора – найвищою метою є добробут нашої альма-матер.

У таборі не лише море з його безмежними берегами створювало атмосферу відпочинку і загартування. Для найстійкіших і найсміливіших була можливість позмагатися з Андрієм Федоровичем під час ранкової зарядки з купаннями у морі, яку, до речі, проводив сам ректор. Адже він стверджує, що фізично розвинута людина з правильно організованим режимом дня може досягнути висот у будь-якій сфері діяльності.

А й справді, в здоровому тілі – здоровий дух! Голова профкому Маргарита Іванівна Парубок кожний ранок з дівчатами проводила дихальну гімнастику, за допомогою якої можна за короткий строк скинути вагу, роками зберігати струнку фігуру, підтримувати прекрасний стан здоров'я. Студенти нашого університету – народ енергійний, і проведення часу в горизонтальному положенні – не наша забава. Кожен мав можливість отримати задоволення від променів південного сонця, контрастуючи з більш рухливим відпочинком, прогулянок під шум морського прибою, і, звичайно ж, веселої компанії однодумців. На території табору діє волейбольний майданчик, де студенти, граючи, загартовували в собі командний дух.

Найсміливіші брали участь у невеличких аматорських спортивних змаганнях. Ось, наприклад, хлопці мали можливість помірятися силами у віджиманні в упорі лежачи. Переможцем став Сакал Олег (студент 42-е групи), який зробив 55 віджимань, друге місце посів Войтюк Вадим (студент 41-ім групи) – 45 віджимань, а третє – Іваненко Іван (студент 41-ім групи) – 30 віджимань.

Не забули і про інтелектуальний та інформативний розвиток, адже студент повинен бути в курсі всіх подій і новин, аби відчувати себе повноцінним членом суспільства, не дивлячись на тривалий відпочинок далеко від дому. У спеціально відведений час послухали лекції на різні теми: «Ринок землі наблизився ще на крок» (лектор – Мазуркевич Світлана, студентка 42-е групи), «Цілющі властивості моря» (лектор – Дивна Олена, студентка 42-сп групи), «Історія та сучасність дендропарку «Софіївка» (лектор – Перфільєва Людмила Павлівна, доцент, кандидат біологічних наук, кафедра теорії початкового навчання УДПУ), «Спортивні горизонти Уманського НУС» (лектор – Войтюк Вадим, студент 41-ім групи). Всі відпочиваючі одноголосно прийняли рішення створити інформаційну дошку, де можна було ознайомитися із корисною інформацією.

Впевнена, що кожен із нас отримав неймовірні та незабутні враження від такого літнього відпочинку. Життя в спортивно-оздоровчому таборі «Урожайний» б'є ключем увесь курортний сезон. І одного разу тут побувавши, студент навряд чи відмовиться ще раз відпочити з друзями у славному «Урожайному».

 

Мазуркевич Світлана, студентка 42-е групи

факультету економіки та підприємництва.

 

 

 

 

 

 

 

Наші ювіляри

НЕВТОМНИЙ ПРОПАГАНДИСТ І ВІДМІННИЙ ЗНАВЕЦЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

 У постаті Ніни Миколаївни Поліщук, старшого викладача української та іноземних мов, провідного українознавця університету, шанованої і знаної в нашому колективі, важко впізнати худорляву і соромливу молоду жінку, яка прийшла більше сорока років тому на нашу кафедру. Шлях її становлення від лаборанта до старшого викладача, від невпевненого в собі початківця до висококваліфікованого фахівця, педагога, вихователя молоді був нелегким і непростим.

Запорукою її успіху стали притаманні їй цілеспрямованість, працездатність і працелюбність, уміння долати труднощі, безперервна робота над собою.

Рано залишившись без матері, Ніна не зазнала так потрібної дитині ласки і любові, теплоти материнських рук, материнської поради. Але не загубилась у тяжких буднях повоєнного села, рано призвичаївшись до важкої сільської праці. Та це не завадило їй із золотою медаллю закінчити школу і з червоним дипломом Київський національний педагогічний університет ім. Драгоманова.

Сьогодні Ніна Миколаївна, маючи за плечима солідний педагогічний стаж і досвід, завідувач секції української мови, невтомний пропагандист її неповторної краси і цінності. Її лекції з великим інтересом сприймають і студенти-першокурсники, і слухачі Інституту післядипломної освіти.

Ніна Миколаївна – живе втілення кращих рис української жінки: вона гарна і розумна, щира і доброзичлива, добра господиня, вірна дружина, любляча мати і бабуся.

У щедру осінню пору святкує Ніна Миколаївна Поліщук свій ювілей. Тож побажаємо їй щастя на довгії роки, добробуту, шани і поваги колег, любові і турботи близьких і рідних.

Колектив кафедри української та іноземних мов.

ТВОРЧЕ ПОДРУЖЖЯ ШАПОВАЛЕНКІВ

 

Щира, доброзичлива, проста, жвава, завжди усміхнена і привітна, готова завжди прийти на допомогу – такою знають студенти та колеги Наталію Іванівну Шаповаленко.

У 1984 році вона закінчила Канівське культосвітнє училище, а в 1993-му – Київський інститут культури. Вже 27 років працює хореографом і не уявляє свого життя без танців. В Уманському національному університеті садівництва Наталія Іванівна працює з 2004 року керівником народного самодіяльного ансамблю танцю профспілок України «Нивка», балетмейстером народного самодіяльного ансамблю пісні і танцю «Хлібодари», художнім керівником дитячої хореографічної студії «Перлинка», з 2008 року очолює Центр культури і виховання.

Її колективи – відомі не лише на Черкащині, а й далеко за її межами, та це й не дивно: адже всю свою любов, професіоналізм, доброту, чуйність душі Наталія Іванівна віддає своїм вихованцям.

Високий професіоналізм, широка ерудиція, інтелігентність, людяність, доброта, витончений смак, класичне поєднання зовнішньої і внутрішньої досконалості притаманні Наталії Іванівні Шаповаленко.

Нехай вдячність і любов рідних, шана і повага колег будуть джерелом Ваших сил, нехай супроводжує Вас успіх, радують хороші справи, надихають мрії, окрилює щастя.

Ми від щирого серця бажаємо Вам ніколи не втрачати того природного запалу й енергії і продовжувати нести у світ злагоду, добро, любов і красу.

х        х        х

Скромність, людяність, порядність, душевна щирість – ці риси впродовж усіх віків вважалися найкращими. Саме такими якостями Всевишній наділив прекрасну людину – Шаповаленка Анатолія Степановича.

Вже 10 років поспіль Анатолій Степанович працює незмінним звукорежисером Уманського національного університету садівництва, і жодне свято та культурно-виховний захід не проходить без його участі.

Прихильна доля подарувала йому прекрасну родину, яку об’єднує любов до музики, танцю, до високого мистецтва, наділила непростим даром – бути справжнім чарівником музики. Його неперевершені музичні композиції викликають у слухачів приємні емоції та переживання, проникають у найпотаємніші куточки людської душі.

Щиро вітаємо Вас, шановний Анатолію Степановичу, з ювілеєм, від усього серця зичимо Вам Божого благословення, віри, надії, здоров’я, добробуту. Хай радість, як літнє сонечко, осяває кожен Ваш крок, а життя щедро дарує Вам щастя!

 

Викладачі Центру культури і виховання.

 

ЗНАНИЙ ТРЕНЕР, ПЕДАГОГ, ВИХОВАТЕЛЬ СПОРТИВНОЇ МОЛОДІ

Влітку цього року відзначив свій ювілей Іван Федорович Чорнобаб – знаний в Україні тренер, педагог, вихователь спортивної молоді.

Його життєва нива з юності пов’язана з фізичною культурою і спортом. Від шкільного учителя фізкультури до головного тренера національної збірної команди України з настільного тенісу – такий шлях Івана Федоровича у спорті.

3 1977 року його доля пов’язана з Уманню, куди його запросили на посаду тренера з легкої атлетики. З серпня 1980 року він асистент кафедри фізичного виховання тоді ще Уманського сільськогосподарського інституту і ось вже 31 рік працює в нашому навчальному закладі.

3 1987 по 2009 рік І.Ф. Чорнобаб очолює кафедру фізичного виховання, займається науковою роботою і в 1991 році захищає дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата педагогічних наук, у 1992 році йому присвоєно вчене звання доцента. Під його керівництвом виконано капітальний ремонт спортивної зали, приміщень кафедри, покращилась організаційна, методична робота, зміцнилась матеріально-технічна база.

Іван Федорович не лише висококваліфікований викладач, а ще тренер вищої категорії з настільного тенісу, відмінник освіти України. Завдяки йому у 1995 році засновано тенісний клуб "Тайфун", вихованці якого прославляють не лише наш університет, місто, область, але й державу на міжнародних змаганнях. Гордістю клубу є Жмуденко Ярослав – майстер спорту міжнародного класу, член збірної України, багаторазовий переможець і призер чемпіонатів, кубків України, Європи, Світу. Дванадцять вихованців І.Ф. Чорнобаба виконали норматив майстра спорту України, в тому числі студенти університету Жмуденко Яна, Голубєва Аліна.

Викладацьку роботу Іван Федорович вміло поєднував з тренерською. В 1999–2004 роках він тренер юнацької збірної України з настільного тенісу, яка під його керівництвом здобула 1 золоту, 3 срібних і 5 бронзових медалей на чемпіонаті Європи і 3 бронзових медалі на чемпіонаті світу. З 2004 по 2007 рік він уже головний тренер національної збірної команди України з настільного тенісу. Уманська міська рада оцінила заслуги Чорнобаба І.Ф. відзнакою "За заслуги перед містом", його портрет занесено на міську Дошку пошани.

Він примірний сім’янин, разом з дружиною Катериною Вікторівною виховали прекрасних двох синів, дочекались онуків. Івана Федоровича поважають в колективі університету, він користується авторитетом серед студентської молоді.

Кафедра фізичного виховання щиро і сердечно вітає свого колегу з прекрасним ювілеєм, зичить міцного здоров’я, щастя, нових здобутків і всіляких гараздів.

Колектив кафедри фізичного виховання.

 

ЖИТТЯ, ПРИСВЯЧЕНЕ УЛЮБЛЕНІЙ СПРАВІ

6 червня 2011 року відсвяткував свій 65 день народження викладач кафедри фізичного виховання Олексій Федорович Кулик, який все своє життя присвятив фізичній культурі та улюбленому виду спортивних ігор – баскетболу. На кафедрі він веде практичні заняття з фізичного виховання та опікується чоловічою збірною командою з баскетболу.

Олексій Федорович – скромна, доброзичлива, працелюбна людина. Його поважають колеги і студенти.

Колектив кафедри щиро вітає його з 65-річчям від дня народження та бажає добра, щастя, наснаги і успіхів у роботі.

 

Колектив кафедри фізичного виховання.

 

ВІТАЄМО З ЮВІЛЕЙНИМИ ДАТАМИ:

В.П. Сигиду, доцента кафедри генетики, селекції та біотехнології.

В.І. Доморослого, доцента кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін.

А.П. Бутила, професора кафедри загального землеробства.

В.К. Глембу, викладача кафедри тракторів, автомобілів та ремонту машин.

В.І. Гайдай, старшого викладача кафедри фінансів і кредиту.

В.Г. Новака, доцента кафедри рослинництва.

Летять роки, як лебеді, у вирій,

Життя іде, його не зупинить.

Прийміть вітання наші щирі,

Ще до ста років зичимо прожить.

Хай будуть поруч віра і надія,

Як два крила, що впасти не дадуть,

І сам Господь по милості наділить

Ще довгих літ щасливу світлу путь.