22.01.2013 3325

№1-4(784)

З НОВИМ РОКОМ І РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!

Шановні студенти, викладачі, співробітники університету!

Щиро й сердечно вітаємо вас з Новим Роком і Різдвом Христовим!

Здобутки нашого університету, його славу і авторитет ви творите у щоденній наполегливій праці та навчанні. Саме завдячуючи вашій безмежній любові до рідної землі, наша країна впевнено рухається вперед до кращого, заможнішого життя.

Тож бажаємо вам успіхів у благородному прагненні звести український храм злагоди, миру, заможності та справедливості. Нехай ваша праця завжди буде потрібною і корисною, а успіхи – вагомими й переконливими.

Хай неодмінно збудуться всі ваші світлі мрії, здійсняться добрі справи, справдяться численні побажання здоров'я і щастя, що їх щедро зичитимуть у ці святкові дні, а наш український народ буде щасливим і процвітаючим на благословенній рідній землі під мирним небом!

 

З повагою голова профкому М.І. Парубок,

голова ради студентського самоврядування Віталій Кравченко.

 

ПІДСУМКИ І ПЕРСПЕКТИВИ

НОВОРІЧНЕ ІНТЕРВ’Ю РЕКТОРА УМАНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

САДІВНИЦТВА ПРОФЕСОРА А.Ф. ГОЛОВЧУКА

2010 рік відійшов у минуле. Для колективу Уманського національного університету садівництва це був рік напруженої праці всіх підрозділів, неймовірних зусиль адміністрації університету, спрямованих на те, аби в складних економічних умовах зробити все можливе для збереження і подальшого розвитку навчального закладу.

Напередодні Нового року ми звернулися до ректора університету професора Головчука Андрія Федоровича з проханням розповісти про те, які важливі події відбулися в колективі навчального закладу у 2010 році та що планується на найближчу перспективу. Андрій Федорович люб’язно погодився відповісти на наші запитання.

М.Ю. – Шановний Андрію Федоровичу! Минає 2010 рік. Яким він був для колективу нашого університету?

А.Ф. – Нинішній рік, як і попередній, для нашого навчального закладу був досить складним і напруженим. Це зумовлено як об'єктивними чинниками – фінансово-економічна криза, важкий тягар проблем, що залишилися від минулих років, – так і суб'єктивними. Не всім подобаються позитивні результати нашої складної, але необхідної роботи. Але колектив університету разом з ректоратом і профспілковою організацією визначив основні напрями поновлення і зміцнення матеріально-технічної і навчально-наукової бази, йде шляхом упровадження інноваційних технологій підготовки фахівців. І сьогодні приємно зазначити, що ми маємо позитивні зрушення: закладається основа для розширення напрямів підготовки фахівців, поглиблення наукових досліджень з актуальних проблем аграрної і педагогічної науки.

Найголовнішою подією для нашого колективу є зміна статусу нашого навчального закладу. Враховуючи загальнодержавне і міжнародне визнання результатів діяльності та вагомий внесок у розвиток національної освіти і науки, Президент України Указом № 1111 від 28 грудня 2009 року надав Уманському державному аграрному університету статус національного, і наш навчальний заклад став Уманським національним університетом садівництва. Це – результат наполегливої, повсякденної праці всіх науково-педагогічних працівників сьогодення і минулих поколінь. Такий високий статус, який тепер має наш навчальний заклад, є свідченням високого рівня підготовки фахівців і сумлінної, високопрофесійної праці багатотисячної армії наших славних випускників.

Заснований у 1844 році як Головне училище садівництва для всієї царської Росії, наш університет є одним з найстаріших вищих аграрних навчальних закладів України. Сьогодні це багатопрофільний навчальний заклад, де навчається понад 7500 студентів за 11 напрямами і 16 спеціальностями. Створено навчально-науковий центр, до якого входять ще шість аграрних навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, що охоплює понад 13 тисяч студентів. Університет визначено як провідний навчально-науковий заклад, який здобув загальне визнання.

У 2010 р. університет нагороджений:

– Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Дипломом «За значний внесок у розвиток агропромислового комплексу України»;

– Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти та Національною академією аграрних наук України – Дипломом «За здобутки в сільськогосподарській діяльності»;

– У цьому ж році Міністерство аграрної політики України і Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин нагородили університет Дипломом у номінації «Лідер галузі»;

– Головою оргкомітету, Міністром аграрної політики України М.В. Присяжнюком університет нагороджено Дипломом і золотою медаллю за участь у ХХІІ Міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2010».

М.Ю. – Як відомо, 2010 рік був надто складним у плані набору абітурієнтів на І курс, що пов’язано, в першу чергу, з демографічною ситуацією, економічними умовами в Україні та іншими чинниками. Як виглядає в цьому плані наш університет?

А.Ф. – Я вважаю, що з питаннями прийому студентів у 2010 році ми справились не гірше, ніж переважна більшість вищих аграрних навчальних закладів не лише сусідніх областей, а й України в цілому.

Прийом студентів до університету в 2010 році здійснювався відповідно з планом державного замовлення та ліцензованим обсягом за "Правилами прийому до Уманського національного університету садівництва". Крім прийому на перший курс випускників середніх шкіл, професійно-технічних училищ, технікумів і коледжів, кращі випускники вищих навчальних закладів І і II рівнів акредитації, що готувались за узгодженими навчальними планами, зараховані на 2-й і 3-й курси денної форми навчання та 2-й, 3-й і 4-й – заочної. Для підвищення рівня знань вступників на відділенні довузівської підготовки проводилось навчання випускників 11-х класів на підготовчих курсах, з яких 39 стали студентами університету. Загальний контингент студентів складає 7504 особи.

До університету в 2010 році на перший курс денної форми навчання зараховано 668 осіб, у т.ч. відповідно до плану прийому за державним замовленням – 458.

М.Ю. – За якими напрямами і спеціальностями університет готуватиме спеціалістів у наступному році?

А.Ф. – У 2009–2010 навчальному році акредитовано такі спеціальності за ОКР спеціаліста: 7.130104 – захист рослин; 7.050206 – менеджмент зовнішньоекономічної діяльності; 7.050108 – маркетинг; 7.130401 – лісове господарство; 7.130103 – плодоовочівництво і виноградарство; 7.050201 – менеджмент організацій; 7.050106 – облік і аудит та за ОКР магістра: 8.130402 – садово-паркове господарство; 8.130103 – плодоовочівництво і виноградарство; 8.130102 – агрономія; 8.130104 – захист рослин; 8.050201 – менеджмент організацій; 8.091706 – технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів; 8.050106 – облік і аудит. Також у 2010 році наш університет повторно акредитовано за ІV рівнем.

Проведено ліцензування спеціальностей: 7.130401 – лісове господарство; 8.130402 – садово-паркове господарство; 8.130104 – захист рослин; 8.050108 – маркетинг.

Заплановано на 2010–2011 н.р. акредитувати: 6.100102 – процеси, машини та облад­нання агропромислового виробництва; 7.130401 – лісове господарство; 7.03050401 – економіка підприємства; 8.130104 – захист рослин; 8.050206 – менеджмент ЗЕД.

Планується провести ліцензування напряму підготовки та спеціальностей: 6.030502 – економічна кібернетика; 8.09010103 – експертна оцінка ґрунтів; 8.09010107 – технологія закритого ґрунту; 8.050104 – фінанси.

Ректоратом контролюється рівень навчально-методичного забезпечення дисциплін, навчальних планів бакалавра, спеціаліста і магістра. З цією метою на початку навчального року спеціально створена комісія перевіряє їх наявність та відповідність встановленим вимогам. Проводиться аналіз результатів перевірки, і кафедрам надаються конкретні рекомендації щодо удосконалення навчально-методичного забезпечення дисциплін відповідно до стандартів освіти.

М.Ю. – За якістю підготовки кадрів для економіки країни наш університет постійно займав передові позиції. Але, як відомо, життя ставить нові вимоги до випускників ВНЗ. Які новації запроваджуються в навчальному процесі, щоб забезпечити належну підготовку фахівців?

А.Ф. – В університеті проводиться планомірна та систематична робота з удосконалення концепцій навчання, пошуку ефективних принципів побудови навчального процесу, розробки і вдосконалення сучасних технологій навчання.

3 метою забезпечення об'єктивного рівня оцінювання знань у межах упровадження кредитно-модульної технології навчання введено комплексну систему перевірки знань і з навчальних дисциплін, і з практик. Ця система контролю враховує різні навчальні досягнення студентів.

Протягом 2009–2010 навчального року саме з метою визначення рівня фахової підготовки студентів, стану виконання навчальних планів та готовності до державної атестації проводились ректорські контрольні роботи, за результатами яких виявлено певні недоліки у діяльності окремих науково-педагогічних працівників, перш за все, саме в оцінюванні знань студентів, що було предметом обговорення на засіданнях учених рад факультетів та університету.

Другий рік поспіль в університеті здійснюється підведення підсумків роботи науково-педагогічних працівників, кафедр і факультетів за рейтинговою системою, яка має стимулюючий характер, спрямований на підвищення мотивації до високоефективної праці в усіх видах діяльності, може щорічно удосконалюватися залежно від загальних завдань, що стоять перед колективом університету.

Мета рейтингової оцінки науково-педагогічних працівників полягає у визначенні порівняльної ефективності роботи викладачів університету, активізації усіх видів їхньої діяльності, узагальненні і розповсюдженні передового досвіду.

 

Результати рейтингової оцінки роботи науково-педагогічних працівників

за 2009–2010 навчальний рік

 

Номінація

Факультет

Кафедра

Місце за рейтингом

Винагорода, грн.

1

2

3

4

5

Кращий факультет

Агрономії

(декан Мартинюк А.Т.)

 

1

фотоапарат

(1,5 тис. грн.)

 

Плодоовочівництва і лісівництва

(декан Мостов'як І.І.)

 

2

 

 

Інженерно-технологічний

(декан Пушка О.С.)

 

3

 

 

Економіки і підприємництва

(декан Костюк В.С.)

 

4

 

 

Менеджменту

(декан Роєнко А.В.)

 

5

 

Краща кафедра

Плодоовочівництва і лісівництва

Плодівництва і виноградарства (зав. кафедри Мельник О.В.)

1

холодильник (2,0 тис. грн.)

 

Інженерно-технологічний

Технології зберігання і переробки зерна (зав. ка­федри Осокіна Н.М.)

2

 

 

Економіки і підприємництва

Економіки (зав.кафедри Семенда Д.К.)

3

 

 

Агрономії

Генетики, селекції та біотехнології (зав. ка­фед­ри Парій Ф.М.)

4

 

 

 

1

2

3

4

5

Кращий організатор наукової роботи

Плодоовочівництва і лісівництва

Біології

Грицаєнко З.М.

500

Кращий професор

Економіки і підприємництва

Економіки

Здоровцов О.І.

1000

Кращий доцент

Агрономії

Генетики, селекції та біотехнології

Сигида В.П.

500

Кращий викладач

Інженерно-технологічний

Технології зберігання і переробки зерна

Чорний О.А.

500

Молодий учений

Економіки і підприємництва

Фінансів і кредиту

Мальований М.І.

500

 

З метою вирішення завдань і проблем навчально-методичної, науково-дослідної та виховної роботи зі студентами, обміну досвідом, впровадження інноваційних освітніх технологій кафедри запрошували відомих учених з інших ВНЗ, з наукових установ та виробничників, які виступали перед студентами, слухачами і викладачами, читали лекції та проводили практичні заняття.

У 2010 році студенти університету мали можливість пройти стажування і практичну підготовку у США, Німеччині, Фінляндії, Швейцарії, Голландії та Австрії.

Ректорат спрямовує діяльність науково-педагогічних працівників університету на підвищення якості навчально-виховного процесу і підготовки висококваліфікованих фахівців для аграрної економіки, державного управління та інших галузей життєдіяльності держави.

М.Ю. – Наш університет знаний в Україні та за її межами як відомий центр наукових досліджень, зокрема в галузі садівництва та інших напрямах аграрної науки. Якими успіхами зустрічають 2011 рік учені Уманського НУС?

А.Ф. – Упродовж багаторічної діяльності в університеті нагромаджено значний науковий потенціал. Започатковані і плідно працюють 14 наукових шкіл під керівництвом відомих учених, професорів і докторів наук: Грицаєнко З.М., Карасюка І.М., Здоровцова О.І., Мельника О.В., Зінченка О.І., Балабака А.Ф., Копитка П.Г., Єщенка В.О., Бутила А.П, Найченка В.М. та інших.

У 2010 році на виконання наукових досліджень укладено договорів на суму 284,3 тис. грн., в т.ч. за державним фінансуванням – 140 тис. грн. До формування плану галузевих програм НААН України на 2011–2015 роки від університету подано пропозиції щодо включення ряду наукових тем кошторисною вартістю 3005 тис. грн.

Підготовка науково-педагогічних кадрів в університеті здійснюється через докторантуру, аспірантуру та самостійну підготовку дисертаційних робіт здобувачами.

Підготовка докторів наук у докторантурі проводиться з 7 спеціальностей, за якими навчається в даний час 6 докторантів, навчання в аспірантурі проводиться з 19 спеціальностей, за якими навчається 151 аспірант.

Керують аспірантами та здобувачами 62 наукових керівники – доктори наук, професори і кандидати наук, доценти.

У цьому році склали кандидатські іспити з філософії – 42, з іноземної мови – 49, зі спеціальностей – 45 аспірантів і здобувачів.

У 2010 році захищено 2 докторські дисертації (Токар А.Ю. і Улянич О.І.) та 18 кандидатських дисертацій. Пройшли попередній захист 2 докторанти і 22 аспіранти. На навчання в аспірантурі подано 50 заяв.

В університеті працюють 3 спеціалізовані вчені ради зі спеціальностей:

– плодівництво і первинна обробка продуктів рослинництва;

– фізіологія рослин і мікробіологія;

– економіка та управління підприємствами.

На підставі Постанови Президії Вищої атестаційної комісії України № 37-06/7 від 10 листопада 2010 р. в Уманському національному університеті садівництва створено спеціалізовану вчену раду з правом прийняття до розгляду та проведення захистів дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності).

Головою спеціалізованої вченої ради призначено доктора економічних наук О.О. Непочатенко, завідувача кафедри фінансів і кредиту Уманського національного університету садівництва. Заступником голови – доктора економічних наук О.О. Школьного, завідувача кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності. Вченим секретарем – кандидата економічних наук М.А. Коротєєва, доцента кафедри економіки.

Поновлено сайт нашого університету, який постійно поповнюється новинами життя колективу. У 2010 році університет зайняв у двох номінаціях ІІІ місце, поступившись лише Вінницькому НАУ та Національному університету біоресурсів і природокористування (НУБіП)

Експериментальною базою для проведення наукових досліджень є оснащені сучасним обладнанням 7 науково-дослідних лабораторій з: оптимізації родючості ґрунту в плодоягідних насадженнях; плодового розсадництва; біотехнології; генетики, селекції та насінництва сільськогосподарських культур; засобів боротьби з бур'янами; агроекології польових культур; переробки плодів та овочів.

У 2011 році планується створення лабораторії діагностики, технічного обслуговування і ремонту автотракторних двигунів.

Наукова діяльність у навчальному закладі тісно поєднується з навчальним процесом відповідно до профілю підготовки фахівців. У 2010 році студенти університету брали участь у 8 всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт та 4 олімпіадах з профільних спеціальностей і стали переможцями в цих номінаціях.

Публікація результатів наукових досліджень здійснюється у наукових виданнях університету. Науково-педагогічними працівниками, аспірантами і докторантами опубліковано 1223 наукових видання, з них: 1 підручник, 19 навчальних посібників, 10 монографій, в т.ч. 1 в іноземному виданні, 351 методична розробка, 599 наукових статей, в т.ч. 17 в іноземних виданнях, 243 тези доповідей, в т.ч. 3 в іноземних виданнях.

Отримано 14 патентів і одну технологічну інструкцію, а також подано дві заявки на винахід. Завершується розробка трьох стандартів.

Університет садівництва – постійний учасник міжнародних, всеукраїнських, обласних і міських виставок наукових та освітніх досягнень. За участь у XXII Міжнародній агропромисловій виставці-ярмарку "Агро-2010" університет нагороджено золотою медаллю у номінації "За випуск продукції з натуральних компонентів, яка відповідає смаку вимогливого споживача".

М.Ю. – Одна з дуже важливих ділянок роботи адміністрації університету і, як відомо, дуже трудомістка – це господарська діяльність навчального закладу, тим більше в складних фінансово-економічних умовах 2009–2010 року. Що зроблено у напрямку поліпшення матеріально-технічної бази університету за минулий рік?

А.Ф. – Перш за все в цьому році необхідно було зберегти навчальну і матеріальну базу, не допустити її подальшого руйнування.

Роками обвалювалась стеля і обсипалися стіни в кабінетах і аудиторіях на четвертому поверсі корпусу № 4. У 2010 році тут виконано капітальний ремонт покрівлі, на що витрачено 247 тис. грн.

Проведено капітальний ремонт будівель колишньої бібліотеки і бухгалтерії. В результаті створено сучасних 4 лекційних аудиторії та 7 аудиторій для проведення лабораторно-практичних занять загальною площею 1300 м2.

Незважаючи на всі перешкоди, декани І.І. Мостов'як і О.С. Пушка зуміли використати всі внутрішні резерви, щоб розширити аудиторну базу університету. На придбання матеріалів та обладнання витрачено 145 тис. грн.

Проведено обстеження і виконано поточний ремонт покрівель навчальних корпусів та гуртожитків на загальну суму 148,8 тис. грн та фасадів і відмосток навчальних корпусів на суму 14 тис. грн, ремонт кафедр і гуртожитків на суму 23 тис. грн.

Відновлено діяльність забутого і розграбованого спортивно-оздоровчого табору "Урожайний". В цьому році там працювали і відпочивали 150 студентів і співробітників. Виконано робіт і закуплено матеріалів на 35 тис. грн.

Введено в дію цех з виготовлення металопластикових вікон. Це значно знизить їх ціну порівняно з ринковою і збереже тепло в приміщеннях. У корпусі інженерно-технологічного факультету вже встановлено такі вікна.

Продовжується реконструкція системи опалення, на що витрачено 6140 грн.

Залишається проблемою водопостачання. Місцева влада не допомагає нам відключити від нашої мережі водопостачання мешканців Софіївської Слобідки.

На ремонти та заміну електромережі витрачено 73,8 тис. грн. На всі ремонтні, будівельні та реставраційні роботи витрачено в цьому році 840 тис. грн.

В 2010 році придбано основних засобів на загальну суму 1013624 грн, в т.ч. комп’ютерної техніки – 215342 грн, мультимедійні проектори – 20254 грн, обладнання для виробництва ПВХ конструкцій та склопакетів – 176485 грн, автобус «БАЗА079.14-Еталон» – 273315 грн, три навчальні автомобілі «Ланос» – 214560 грн, трелювальний пристрій «Краб» – 5301 грн, ксерокопіювальну техніку – 9323 грн, борону дискову садову – 30000 грн, жатку валкову причіпну – 39000 грн, сівалку СЗТ-3,6 – 78000 грн, протруювач насіння ПНШ-5-24000 грн, електронавантажувач ЕВ 687.33.9 – 99480 грн, насіннєочисну машину – МС-Б «Алмаз» – 30500 та інші.

У 2010 році активізувалась робота з озеленення та впорядкування території університету. Проведено конкурс на краще оформлення території. Кожна кафедра прикрасила свою ділянку, університет потопає у квітковому оазисі, що радує нас і наших гостей.

Переможцями конкурсу 2010 року на краще озеленення і благоустрій території визначені:

ІІ місце – кафедра економіки (завідувач Семенда Д.К.); кафедра фінансів і кредиту (завідувач Непочатенко О.О.).

ІІІ місце – кафедра фізичного виховання (завідувач Пучко В.І.); кафедра садово-паркового господарства (завідувач Заморський О.О.).

Кафедри-переможці нагороджені грошовими преміями: за ІІ місце – по 1500 грн кожна, за ІІІ місце – по 1000 грн.

Відзначені також колективи наукової бібліотеки, екологічної служби, відділу діловодства, відділу кадрів, бухгалтерії, планово-економічного відділу, кожний з яких одержав грошові премії в розмірі 1000 і 500 грн.

За вертикальне озеленення корпусів В.М. Майборода нагороджений грошовою премією в розмірі 1000 грн.

Постійно поповнюється бібліотечний фонд університету. У цьому році придбано 1917 примірників навчальної та науково-методичної літератури на суму 40036 грн. Підписано періодичних видань на суму 47 тис. грн. Здійснено попереднє замовлення підручників з грифом Міносвіти у видавництвах на суму 56 тис. грн.

М.Ю. – Підводячи підсумки, ми думаємо вже про перспективу. Які ж плани на майбутнє?

А.Ф. – Невідкладні завдання на 2011 рік.

З навчальної та наукової роботи:

– відкривати нові спеціальності та напрями підготовки, які відповідають вимогам сьогодення;

– удосконалювати і урізноманітнювати профорієнтаційну роботу. Створити культурно-профорієнтаційні групи для виїзду в райони, школи, коледжі, технікуми, широко пропагувати університет як центр підготовки висококваліфікованих фахівців;

– удосконалювати професійний рівень молодих викладачів та постійно впроваджувати інноваційні технології у навчальний процес;

– розширювати міжнародну інтеграцію;

– постійно удосконалювати навчальну базу, створювати сучасні навчальні та наукові лабораторії;

– розширити наукову проблематику досліджень, активніше впроваджувати госпдоговірну тематику. Залучати до наукових досліджень студентів, що вплине на якість підготовки майбутніх фахівців.

З будівельно-господарської роботи:

– перейти на локальне теплопостачання гуртожитків: будівництво міні-котелень біля гуртожитків № 6 і № 4;

– завершити будівництво Палацу студентів – другої черги адміністративно-культурного центру;

– продовжити відновлення і будівництво спортивно-оздоровчого табору "Урожайний";

– будівництво першої черги стадіону;

– реконструкція спортивного комплексу з двома ігровими залами;

– будівництво ангару для сільгосптехніки;

– поточні та капітальні ремонти навчальної та виробничої бази університету.

З організаційної роботи:

– закінчити впровадження комп’ютеризованого обліку в бухгалтерії університету (програма 1С);

– завершити роботу над програмою «Кадри» та приступити до роботи над особовими справами працівників університету;

– відключити від системи водопостачання та каналізаційної мережі університету прилеглу міську територію;

– посадити ботанічний сад біля адміністративного корпусу;

– активізувати навчальну, наукову та виробничу діяльність новостворених відділень навчально-науково-виробничого відділу (ННВВ) через активізацію роботи факультетів;

– поновити матеріально-технічну базу відділу, освоїти перспективні технології виробництва як необхідну умову практичного навчання студентів;

– активізувати роботу студентського самоврядування у новому складі.

З виховної роботи:

– створити в університеті відділ виховання студентів на базі Центру студентського дозвілля, впроваджувати сучасні ефективні форми патріотичного, культурного та трудового виховання майбутніх фахівців. Запровадити посаду проректора з виховної роботи;

– продовжити профілактичну роботу з метою викорінення фактів порушення норм моральної етики та правових засад у навчально-виховному процесі;

– розробити програму інноваційного розвитку університету.

Сподіваюсь, що працездатний, здоровий, дружний колектив нашого університету, об’єднаний єдиною метою, здатний виконати поставлені завдання. Адже люди досягають єднання, працюючи не з примусу і не заради користі, а натхненні щирим бажанням здійснити добру і корисну справу.

М.Ю. – Шановний Андрію Федоровичу! Що б Ви хотіли побажати колективу університету з нагоди Нового року та Різдва Христового?

А.Ф. – Шановні студенти, викладачі, всі співробітники університету! Сердечно вітаю весь колектив з Новим роком і світлим Різдвом Христовим. Бажаю міцного здоров’я, успіхів у навчанні, трудових здобутків, добра, достатку і тепла, великого людського щастя. Нехай вашими супутниками в 2011 році будуть Віра, Надія, Любов, Вірність і Добро. Нехай збудуться ваші заповітні мрії!

Записала М.Ю. Замаховська.

 

 

Здобутки 2010-го

ОТРИМАЛИ АТЕСТАТИ ДОЦЕНТІВ

Коротєєв Микола Анатолійович (кафедра економіки).

Костюк Майя Володимирівна (кафедра соціально-гуманітарних і правових дисциплін).

Пенькова Оксана Георгіївна (кафедра економічної теорії).

Одержали почесні звання

«Заслужений діяч науки і техніки України» – Мельник Олександр Васильович, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства.

«Заслужений працівник освіти України» – Єщенко Володимир Омелянович, завідувач кафедри загального землеробства.

Нагороджені медаллю «За заслуги»

Найвищою нагородою Уманського національного університету садівництва – медаллю «За заслуги» нагороджені: Геркіял Олександр Михайлович, професор кафедри агрохімії і ґрунтознавства; Сигида Віктор Прокопович, доцент кафедри генетики, селекції і біотехнології.

 

Здобутки 2010-го

ЗАХИСТ ДИСЕРТАЦІЙ

2010 рік був успішним для науковців нашого університету: захищено 2 докторські і 18 кандидатських дисертацій, 4 дисертації подано до захисту у спеціалізовані ради, пройшли попередній захист 2 докторських і 17 кандидатських дисертаційних робіт.

Вітаємо з успішним захистом докторських дисертацій А.Ю. Токар (науковий консультант професор Найченко В.М.) і О.І. Улянич (науковий консультант професор Лихацький В.І.).

Кандидатські дисертації в 2010 році захистили: Аніщенко Г.Ю. (науковий керівник професор Уланчук В.С.); Бортник В.А. (науковий керівник доктор наук Малик М.Й.); Власюк С.А.; Гоменюк М.О.; Гвоздей Н.І.; Гордієнко Г.М.; Ковальчук Ю.О.; Кравченко В.В.; Любченко Н.І. (науковий керівник доктор наук Рябовол Л.О.); Мазуренко В.Д. (науковий керівник професор Шлапак В.П.); Мельник К.М.; Пархоменко Л.А. (науковий керівник доцент Бурляй О.Л.); Соковніна Д.М. (науковий керівник доктор наук Жаворонкова Г.В.); Сержук О.П. (науковий керівник доцент Опалко А.І.); Слатвінський М.А.; Тимчук С.В. (науковий керівник професор Дмитрук Б.П.); Улянич К.Ф.; Федорець Л.М. (науковий керівник доктор наук Музиченко А.С.).

Щиро вітаю з успішним захистом дисертацій, бажаю вперто долати тернистий шлях до нових вершин у науці.

Н. Сомова, завідувач аспірантури.

 

Здобутки 2010-го

ВИЙШЛИ З ДРУКУ

Білоус В.І. Клонові лісонасіннєві плантації дуба звичайного на Україні. Досвід створення та використання [Текст]: монографія /В.І.Білоус. – Вінниця: Книга – Вега, 2010.– 93, [7] с.

Гаврилюк Л.А. Економіка праці і соціально-трудові відносини [Текст]: навч.-метод. посіб. / Л.А.Гаврилюк.– Умань: УВПП, 2010.– 90, [2] с.

Головчук А.Ф. Інженерна та комп`ютерна графіка [Текст]: навч. посіб. / А.Ф.Голов­чук, О.І. Кепко, Н.М.Чумак. – К.: Центр учбової літ.2010.–159, [1] с.+ Диск.

Господаренко Г.М. Агрохімія [Текст]: підручник /Г.М.Господаренко.– К.:ННЦ ІАЕ, 2010.– 399, [1] с.

Господаренко Г.М. Удобрення сільськогосподарських культур [Текст] / Г.М.Госпо­даренко. К.: Вища освіта, 2010.– 190, [2] с.

Грицаєнко З.М. Мікробіологія консервної галузі [Текст]: навч.-метод. посіб. / З.М.Грицаєнко, В.П.Карпенко, Р.М.Притуляк.– Умань: УНУС, 2010, – 95, [1] с.: іл..

Грицаєнко З.М. Технічна мікробіологія [Текст]: курс лекцій: навч.-метод. посіб. / З.М.Грицаєнко, В.П.Карпенко, Р.М.Притуляк. – Умань: Візаві, 2010. – 223, [1] с.: іл..

Жаворонков В.О. Стратегічне управління регіоном: економічна безпека, планування та розвиток [Текст]: монографія / В.О.Жаворонков, Г.В.Жаворонкова, В.О.Жмуденко. – Умань: Візаві, 2010. – 271, [1] с.

Карпенко В.П. Лабораторний практикум з мікробіології консервного виробництва [Текст]: навч.-метод. посіб./ В.П.Карпенко, Р.М.Притуляк. – Умань: УНУС, 2010. – 55, [1] с.

Мальований М.І. Соціальне страхування [Текст]: опорний конспект лекцій / М.І.Мальований. – Умань: УНУС, 2010. – 167, [1] с.

Миколайчук М.Н. Збірник задач і тестів з фізики та основ біофізики [Текст]: навч. посіб. / М.Н.Миколайчук . – Умань : Візаві , 2010 . – 122 с.

Оляднічук Н.В. Інтенсифікація галузей тваринництва в сільськогосподарських під­приємствах [Текст]: монографія / Н.В.Оляднічук, В.С.Уланчук. – Умань: Візаві , 2010. – 218 с.

Очеретенко Л.Ю. Практикум з органічної хімії [Текст]: навч. посіб. для вузів / Л.О.Очеретенко, Н.І.Бардіж, С.С.Замаховська. – Умань: Візаві, 2010. – 153, [1] c.

Сигида В.П. Структуровані конспекти із загальної біології для 10 класу [Текст]: для вчителів та учнів / В.П.Сигида. – К.: Шкільний світ, 2010. – 134, [2] с. – (Б-ка шкільного світу).

Сонько С.П. Надзвичайні ситуації та цивільний захист населення [Текст]: навч. посіб. / за ред. С.П.Сонька. –2-ге вид., перероб. і доп. – Львів: Магнолія – 2006, 2010. – 235, [1] с.

Найченко В.М. Технологія зберігання і переробки плодів та овочів / В.М. Найченко, І.Л. Заморська: Навч. посібник. – Умань, 2010. – 326 с.

Фінансово-економічні проблеми стабільного розвитку економіки України / Під ред. А.Ф. Головчука, О.О. Непочатенко. – Умань, 2010. – 304 с.

 

С. Нижник, в.о. директора наукової бібліотеки УНУС.

 

Здобутки 2010-го

ПЕРЕМОГИ СТУДЕНТІВ НА МІЖНАРОДНИХ І ВСЕУКРАЇНСЬКИХ КОНКУРСАХ І ОЛІМПІАДАХ

Успіхами в науковій роботі та навчанні зустріли 2011 рік студенти Уманського НУС. Студентка факультету менеджменту Альона Климчук посіла ІІІ місце на Міжнародному конкурсі з українознавства, який проводився Національним науково-дослідним інститутом українознавства.

На Всеукраїнському конкурсі «100 кращих студентів аграрних вузів України», який провела у 2010 р. Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», переможцями стали дев’ять студентів нашого університету: Я.В. Белік, Н.М. Готман, С.О. Кірієнко та М.М. Ненька з агрономічного факультету; А.С. Гаврилова, О.М. Панщанна з факультету економіки і підприємництва; Є.В. Брунь, О.Ю. Поліщук з факультету менеджменту та І.В. Демчик з факультету плодоовочівництва і лісівництва.

На ХІІ Всеукраїнському конкурсі бізнес-планів підприємницької діяльності серед молоді Дипломом Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту нагороджена студентка факуль­тету економіки і підприємництва Руслана Бутило за І місце у номінації «Соціальний проект».

На Всеукраїнській олімпіаді зі спеціальності «Плодоовочівництво і виноградарство» І місце зайняла Новіцька І.П., ІІІ місце – Коцюбинська І.В.; зі спеціальності «Облік і аудит» – ІІІ місце посіла Свінціцька Т.А.; зі спеціальності «Агрономія» наші студенти зайняли ІІІ командне місце.

На Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт студент агрономічного факультету Круглій Т.С. – посів І місце, Петухов П.М. і Ляховська О.М. – ІІ місце; зі спеціальності «Бухгалтерський облік, аналіз і аудит» Бутило Р.І. зайняла ІІІ місце.

Здобутки 2010-го

УСПІХИ ТВОРЧИХ КОЛЕКТИВІВ ТА ОКРЕМИХ

ВИКОНАВЦІВ УМАНСЬКОГО НУС

У регіональному етапі Всеукраїнського фестивалю «Софіївські зорі-2010», який проходив в Одесі 13-14 травня, отримав І місце і виборов право участі в заключному етапі фестивалю народний самодіяльний ансамбль пісні і танцю «Хлібодари» (художній керівник С. Берднікова). Перше місце також отримав чоловічий вокальний ансамбль «Краяни» (художній керівник О. Бердніков).

ІІ місце у номінації солоспіву посіла Алла Ільченко, студентка Шевченківського коледжу Уманського НУС (художній керівник В. Клименко). ІІ місце виборов також народний самодіяльний ансамбль танцю профспілок України «Нивка» (художній керівник Н. Шаповаленко).

ІІІ місце отримали: соліст Богдан Мельник, студент Уманського агротехнічного коледжу (художній керівник О. Гнатюк); вокальне тріо у складі Олени Макаренко, Тетяни Штельмах, Ольги Мельниченко, студенток Уманського НУС (художній керівник Н. Музика); народний самодіяльний ансамбль української пісні студентів Тальянківського агротехнічного коледжу «Горлиця» (художній керівник Р. Івасюк).

Народний самодіяльний ансамбль танцю профспілок України «Нивка» став дипломантом Всеукраїнського фестивалю народної хореографії ім. Вірського.

У заключному гала-концерті фестивалю «Софіївські зорі-2010» отримав ІІ місце і став лауреатом фестивалю народний самодіяльний ансамбль пісні і танцю «Хлібодари» (художній керівник С. Берднікова, хореограф Н. Шаповаленко, концертмейстер О. Бердніков).

Активні учасники творчих колективів Центру культури і виховання за популяризацію народної творчості, культури та мистецтва відзначені грошовими нагородами: 24 учасники ансамблю пісні і танцю «Хлібодари» та 13 танцюристів ансамблю «Лювіна» одержали по 700 грн премії кожен. Учасники ансамблю танцю «Нивка» нагороджені грошовими преміями в розмірі 800 грн кожному танцюристу, а 6 студентів-учасників духового оркестру одержали по 1000 грн премії.

 

Н.І. Шаповаленко, завідувач Центру

культури і виховання.

 

Здобутки 2010-го

СПОРТ

Активізувалась спортивно-масова робота кафедри фізичного виховання. У 2010 році на Всеукраїнській спартакіаді аграрних вищих навчальних закладів лише наш університет серед 23 ВНЗ взяв участь у всіх 12 видах спорту і піднявся з 17-го місця на 11-е, програвши лише 2 очки Миколаївському ДАУ. У міській спартакіаді наші спортсмени зайняли 1 місце з 12 видів спорту, посівши 9 призових місць.

У 2010 році Ярослав Жмуденко виборов золоту медаль з настільного тенісу на чемпіонаті Світу в Китаї, м. Макао. Андрій Мартинюк на чемпіонаті Європи у Франції став володарем срібної медалі з метання молота. На чемпіонаті України в м. Ялта Андрій Мартинюк виборов золоту медаль та в жовтні 2010 Людмила Жовтобрюх отримала бронзову медаль з метання молота.

Чемпіонами України з настільного тенісу стали Яна Жмуденко і Аліна Голубєва.

Призерами серед студентів вузів Мінагрополітики стали В. Козак, С. Новостройний, В. Бузань, Н. Заяць.

Виконали нормативи майстра спорту міжнародного класу Ярослав Жмуденко, майстра спорту України – Аліна Голубєва.

Три спортсмени стали кандидатами в майстри спорту, 10 – володарями першого спортивного розряду та понад 50 одержали масові розряди з різних видів спорту.

Збірна команда університету з волейболу була представлена на 5 молодіжних іграх України.

З успіхом виступила збірна команда з дзюдо на першості Черкаської області: вона посіла ІІ загальнокомандне місце. Наші спортсмени на чемпіонаті області з шахів зайняли також ІІ загальнокомандне місце.

Збірна команда університету з футболу стала володарем кубку «Золота осінь».

До складу Національних збірних команд України включені наші студенти-спортсмени:

Жмуденко Ярослав – настільний теніс; Мартинюк Андрій – легка атлетика; Жмуденко Яна – настільний теніс; Голубєва Аліна – настільний теніс; Жовтобрюх Людмила – легка атлетика; Дудузінська Анна – легка атлетика.

За високі спортивні досягнення та успішний виступ збірних команд університету в різних видах спорту рішенням керівництва навчального закладу кращі спортсмени нагороджені грошовими преміями: 16 студентів одержали по 1000 грн, 18 – по 530 грн кожний. Грамотами і грошовими нагородами відзначені також тренери-викладачі кафедри фізичного виховання УНУС.

 

В.І. Пучко, завідувач кафедри фізичного виховання.

 

НЕЗАБУТНІ МИТТЄВОСТІ 2010-го

Переддень Нового року – це, зазвичай, період підбиття підсумків. У цей короткий час, сповнений передсвяткових клопотів, так хочеться зупинитися і пригадати, які події вдалося пережити і чим запам'ятався рік, що минає. Звичайно, у кожного на першому місці буде список власних найважливіших миттєвостей, в якому лідирують людські радощі  та переживання. Для мене – це, насамперед, життя моєї кафедри, мого рідного інженерно-технологічного факультету, моєї групи, плідна співпраця з талановитими студентами факультету.

Зима 2010. Студентство – пора найяскравіших почуттів, симпатій, першого кохання. Як же можна залишити без уваги День закоханих? Святковий вечір, який відбувся в Центрі дозвілля студентів, вразив захоплюючим сценарієм, веселими мініатюрами, цікавими конкурсами як для учасників, так і для глядачів, святковим столом та запальною дискотекою. Вечір залишив масу незабутніх вражень та позитивних емоцій.

Весна 2010. Весняна пора принесла на крилах захоплюючий світ художньої студентської самодіяльності. Шалена підготовка до Дня факультету, репетиції, підготовка до спортивних змагань. Один із феєричних моментів на тлі наших творчих досягнень – «Містер факультету 2010». З якою відданістю, серйозністю, непідкупною щирістю підійшли до цього заходу самі учасники – семеро найхаризматичніших юнаків, які довели переповненій залі, журі, що вони варті уваги. Нове яскраве дійство відкрило в наших студентах приховані таланти. Підготовка до Дня факультету, наставництво та підтримка старшокурсників, перші виступи на сцені, метушня за лаштунками, бурхливі емоції та приголомшливі оплески. Таке не забувається...

Літо 2010. Запам'яталось тим, що особисто мені випала нагода бути керівником делегації нашого університету до Таврійського державного агротехнологічного університету, де відбувався ХХІІ Зліт іменних стипендіатів та відмінників навчання «Лідери АПК ХХІ століття» у місті Мелітопіль. Нас дуже тепло приймав найстаріший у регіоні навчальний заклад. Вони були раді поділитися з нами своїми думками та набутим досвідом з усіх питань, що хвилюють сучасну молодь. Делегація нашого університету – це талановиті, ініціативні молоді люди, кращі серед кращих. Ця подія справила на нас незабутнє враження, і я пишаюся тим, що стала учасником такого важливого заходу в аграрній освіті України.

Осінь 2010. З новими силами до навчання, творчості, нових злетів...

Запам'яталась нова для нашого університету подія – «Дебют першокурсника». Учасники даного заходу не злякалися сцени, не пошкодували часу й власних сил, щоб показати свої таланти. Вони щойно вступили в студентське життя, і воно вже бурхливо поглинуло їх. Активні й обдаровані, веселі та щирі, добрі й відверті, вони можуть звершувати великі справи.

Також приємною і пам'ятною подією на кінець року як для мене, так і для моїх колег, було святкування останнього дзвоника, на яке нас запросили студенти 5 курсу та магістри. Це вже стало традицією на нашому факультеті. Ми були приємно вражені рівнем підготовки даного заходу, що відбувся в Центрі дозвілля студентів. Маса теплих слів, побажань, персональні віршовані вітання викладачам, наставникам, цікава конкурсна програма. Відчувалось, що це йшло від душі... Ми побачили наших студентів зовсім іншими, крім того,що вони успішні в навчанні, вони вже сформовані творчі, талановиті особистості. І ми дуже вдячні їм за дійсно справжнє свято.

Аналізуючи рік, що пройшов, не можу залишити поза увагою, те, що мене особисто відзначили в номінації «Кращий куратор року». Для мене це досить важлива і приємна подія. Я обожнюю свою 21-т групу. Нещодавно вони робили перші кроки у студентському житті, але робили їх впевнено, адже зайняли перше місце з успішності серед першокурсників факультету. Намагаюсь, щоб жоден захід не обійшовся без їхньої участі. Я хочу, щоб вони і надалі були згуртованим, дружним та ініціативним колективом.

Тож бажаю всім нових успіхів у праці, нових звершень і нових нагород у році 2011-му! Нехай прекрасні зимові свята принесуть мир, спокій і злагоду, впевненість у майбутньому.

 

Л.Ю. Матенчук, заступник декана інженерно-технологічного

факультету з організаційно-виховної роботи.

 

МАГІЯ НОВОРІЧНОЇ КАЗКИ

Достатньо піддатись магії початку, що встановили фізики і астрономи, – обнулити всі лічильники і скласти список клятв та обіцянок. Саме так, з чистого аркушу почався для мене 2010рік. 31 грудня 2009, сьома ранку, а я після дводенної важкої поїздки, вперше за останні півтора роки, знову стою на порозі рідного дому в Україні. І ніби все таке ж, без змін, але якесь далеке. Саме тоді, у Новорічну ніч, я загадала собі знайти спокій для душі, знайти вірних друзів і зробити все можливе, щоб мною пишались батьки. Я навіть не дочекалась бою курантів. Перший сон на рідному ліжку за такий довгий час відсутності був солодшим, ніж ковток шампанського.

За 365 днів минулого року відбулось багато нового. А головне, що здійснились мої мрії. Знову з’явились дорогі і близькі друзі, ті, що цінують мене такою, яка я є. Я знову взяла до рук пензля і фарби. Це хобі подарувало мені найбільше душевне задоволення. А ще більше радості я відчувала, коли дарувала свої роботи рідним, друзям і просто хорошим людям. Я відновила своє навчання у вузі. І що найцікавіше, дуже швидко повернулась у бурхливий ритм студентського життя та за короткий період виборола титул «Кращий студент року». А далі були поїздка до Мелітополя. І знову нові знайомства, і знову шалений плин подій та емоцій. І в цьому всьому я, як ніколи, відчуваю себе щасливішою, я відчуваю себе маленькою частинкою соціуму. Як ніколи, я відчуваю себе живою.

Нехай часом ми забуваємо про ті обіцянки, що даємо собі в Новорічну ніч. Але тим не менше в цю особливу ніч нам здається, що почнеться не тільки Новий рік – новим стане абсолютно все. В цю ніч ми проводимо психологічний переоблік, сповідуємось перед собою, відпускаємо собі гріхи і обіцяємо, що зранку будемо кращими і добрішими.

Я теж у це вірю. Вірю і знаю, що все задумане нами ми можемо зробити своїми руками. Новий 2011 рік я зустріла у колі своїх найкращих друзів. Під бій курантів просто тихо прошепотіла: «Все добре». Казки і чудеса творять люди. Моя казка ще недописана, але тепер вона набагато цікавіша, принаймні для мене.

 

Василенко Надія, студентка 42-сп групи.

 

 

 

НАШІ – В ЄВРОПІ

 

У тур по Європі ми вирушили в травні – найкращу пору, коли все цвіте, буяє, природа відкриває свої найпривабливіші сторони. Що може бути кращим, як пройтись середньовічними кварталами Золотої Праги, з якої ми розпочали свою подорож, подивитись панораму міста з висоти королівських пагорбів, величний собор св. Вітта та резиденцію монархів. Потім прогулятись по Карловому мосту – візитівці столиці і загадати бажання. А далі гомінлива юрба сувенірних кварталів привела нас до Староміської площі і дала можливість приєднатися до всіх, хто чекає казкового дійства – бою курантів дивовижного годинника. У Празі всі бажаючі випили по кухлю справжнього чеського пива і придбали його для своїх чоловіків.

Швейцарія вразила нас своїми горами, надзвичайно чистим повітрям і охайними, ошатними вулицями. Ми відвідали Цюріх – найбільше місто країни та столицю одного з кантонів Швейцарської Конфедерації. На річці Ліммат, що впадає в Цюріхське озеро, місто має чаруючий вигляд срібного дзеркала в дорогоцінному обрамленні. Вулиця Банхофштрассе з величезними торговими центрами. Тут знаходяться найвідоміші банки та панують чистота й краса. В лабіринті старовинних вулиць на нас чекали знамениті кондитерські, де ми скуштували справжнього швейцарського шоколаду і найкращого в світі морозива.

Напевно, збулась мрія кожної жінки – побачити Париж – законодавця моди, парфумів, краси. А вечірній Париж особливо привабливий. Ми оглянули набережну Сени, знамениту вулицю Ріволі з королівським Палацом, театром "Комеді Франсез", Єлисейські поля, Тріумфальну Арку, Бурбонський палац, Собор Інвалідів, площу Трокадеро, палац Шайо. Конкорд – площу примирення, де здіймалися в небо пам'ятники і гільйотини, а сьогодні знаходиться Єгипетський обеліск – пам'ятка, старша від самого Парижа. Прогулялись на знаменитих корабликах "бато-муш": під романтичну музику і цікаву розповідь гіда ми поринули у неповторну атмосферу міста мрій. І нарешті, символ Парижа – Ейфелева Вежа. На висоті 300 м ми відчули себе володарями світу з Парижем на долоні…

Пішохідну екскурсію ми розпочали зі ще одного символу міста – Собору Паризької Богоматері. Це така велич, яку неможливо передати словами. Романтичні мости, Міська Рада, химерний центр Помпіду, Мулен Руж, театри та пам'ятники площі Шатле, набережна Сени, Королівський палац, Сади Тюілєрі. Знайомство з Лувром – резиденцією королів, одним з найбільших музеїв світу. Щоб обійти музеї Лувра, потрібно 2 тижні, адже Лувр і його колекція шедеврів всесвітнього значення: Венера Мілоська, Ніка Самофракійська, Джоконда, палати Наполеона ІІІ, єгипетські саркофаги – включає понад 400000 експонатів. Але ми встигли обійти його зали протягом одного дня.

Два дні в Парижі промайнули непомітно. І ось ми вже в іншому місті Франції Люрді – місці духовності, любові, привітності, яке щороку притягує 6 мільйонів відвідувачів. Це Святе місце зачарувало нас божественними мелодіями, свячена вода з чудодійного джерела втамувала спрагу і відновила сили. Бурхливе плесо річки Гави привело нас з місць святих до історичного міста, яке охоронялося старою Фортецею і дало можливість ближче познайомитись з багатьма історіями і секретами життя французів.

Кожен вечір в Люрді відбувається дивовижне дійство – вервична хода: в темноті ночі яскравими вогниками в долонях паломників зі всього світу запалюються свічки миру, згоди, порозуміння. Кожна делегація йде з прапором своєї країни, адже всім відому молитву читають на різних мовах, але обов'язково на тих, прапори яких держав присутні на вервиці. Так приємно за 3000 км від рідного дому почути українську мову!

Це маленьке містечко з райською природою в серці Піреней подарувало нам спокій та благодать, показало безкінечне милосердя волонтерів і надало сил для подальшої подорожі до ще однієї країни – Іспанії, на берег Атлантичного океану, до фешенебельного курорту та столиці історичної області басків Сан-Себастьяна. Найбільше нас вразив розпорядок робочого дня іспанців: початок робочого дня о 9 годині, обідня перерва (сієста) з 12 до 16 години. О 16 годині іспанці виходять на роботу і о 18 у них закінчується робочий день, причому під час обідньої перерви місто неначе вимирає: на вулицях немає людей, всі магазини зачинені. Але незважаючи на такий режим праці і відпочинку, Іспанія – високорозвинена країна світу.

Потім ми переїхали на Лазурове узбережжя. Зупинилися в Каннах – столиці кінофестивалів та місці проживання знаменитостей. Там саме проходив відомий Канський кінофестиваль, і ми змогли побачити Червону доріжку, по якій крокували зірки світового кіно. Познайомилися з набережною Ла Круазет, відпочили на золотому піщаному пляжі і поїхали в Ніццу, де прогулялись знаменитим Англійським бульваром вздовж моря і скуштували середземноморських ласощів.

Далі була поїздка в одну з найменших та найбагатших країн світу – Монако. Це місце сподобалось всім без винятку, адже такої розкоші, віл, яхт ви не побачите ніде у світі. Ми відвідали Старе місто, палац князя, трасу Формули 1, знаменитий район Монте-Карло, що вражає вишуканими готелями, крамницями, ресторанами і, звичайно, казино.

Італія справила на нас незабутнє враження, а особливо її найдивовижніше місто на воді – Венеція. Кораблик вапоретто провіз нас звивистими каналами до площі Сан Марко, де на нас чекала одна з найгарніших і найвеличніших площ та собор Сан Марко – покровителя міста та історичної республіки Сірреніссіми. Лабіринт вузьких вуличок провів нас романтичними мостами та розповів історію у камені про славне минуле міста на воді. У Венеції ми покатались на гондолі, приміряли і придбали карнавальні маски, погодували з долоні венеціанських голубів.

Наступний пункт нашої подорожі Австрія – земля найчистіших у світі озер і дивовижних гір Альп. У Відні – столиці Австрії ми відвідали готичний собор св. Стефана, історичну вулицю Грабен, церкву с. Петра, придворну церкву св. Михайла, старий і новий Хофбург – столітні резиденції Габсбургів, пам'ятник імператриці Єлизаветі, Бургтеатр, парламент, пам'ятники Марії Терезії, Моцарту, Гете, Віденську Оперу, де проходять знамениті на весь світ бали.

І нарешті – Угорщина. Будапешт, який складається з двох половинок: угорської столиці – старовинної Буди і її Рибальського бастіону та респектабельного Пешту з неготичним Парламентом, Собором Іштвана, проспектом Антраша та площею Героїв. Ми відпочили в знаменитих копальнях Сечені. Це неповторне місце з безліччю басейнів, лікувальних ванн, гейзерів, де можна полежати і погрітись на сонечку, тим більш, що погода була напрочуд гарна.

Ось і скінчилась наша подорож, і час повертатись додому, де нас чекали наші рідні, а ми везли їм купу всіляких подарунків, сувенірів, вражень. Протягом всієї подорожі з нами були надзвичайно чемні і виховані водії, в автобусі панували чистота і порядок, за що ми їм дуже вдячні.

Ми дякуємо долі, ректорату і профкому, які зуміли організувати цю подорож. За 14 днів ми відвідали вісім країн, перетнули Карпати, Альпи, Піренеї, Апеніни. Купались у Середземному та Лігурійському морях, а також у Біскайській затоці Атлантичного океану.

Ми побачили Європу: таку близьку географічно і таку далеку економічно. Європа – це висока культура, краса, чемність, порядність, достаток і соціальна захищеність кожного громадянина.

Сподіваємось, що в нас попереду ще багато незабутніх, пізнавальних, цікавих подорожей, і не тільки в Європу.

 

О.М. Саковська, викладач кафедри менеджменту організацій,

М.І. Парубок, голова профспілкового комітету університету.

 

 

Наші ювіляри

ТАМАРІ ОЛЕКСІЇВНІ КРАВЕЦЬ – 70!!!

Восени минулого року виповнилося 70 доценту кафедри садово-паркового господарства Тамарі Олексіївні Кравець. У нашому університеті вона пройшла шлях від студентки до доцента. Після закінчення аспірантури у 1970 році почала працювати викладачем кафедри ботаніки, і ось вже 40 років є взірцем викладача цієї дисципліни. Ми цінуємо глибокі знання, працьовитість, сумлінне відношення до роботи, багатий досвід і професійні якості Тамари Олексіївни, і тому багато молодих викладачів вчаться в неї читати лекції та проводити практичні заняття. Тамара Олексіївна – щаслива людина: вона має двох гарних дочок, чотирьох онучок і правнучку, багато друзів і товаришів, продовжує активно працювати, надихати нас своїм прикладом. Здається, що для неї не буває нездійсненних цілей, вона впевнено крокує життєвою нивою. Але осипаються дні пелюстками, непомітно спли­вають роки, просимо Вас не сумуйте, а гордіться своїми роками, бо не марно прожиті вони.

Ми впевнені, що і надалі Ваші знання, багатий науковий і практичний досвід, мудрість учителя і вихователя, вміння об’єктивно оцінити ситуацію і прийняти зважене рішення, наполегливість, організаторські здібності ще довго сприятимуть розвитку нашої кафедри та справі підготовки і виховання студентів.

Бажаєм Вам щастя, поваги й тепла,

Щоб кожна хвилина Вам радість несла,

Хай діти любов Вам і ласку дарують,

Хай люди Вас завжди і всюди шанують.

З повагою і найкращими побажаннями співробітники

кафедри садово-паркового господарства.

НЕОРДИНАРНА ОСОБИСТІСТЬ

Лариса Олександрівна Цимбровська розпочала відлік ювілярів 2011 року нашого університету. Саме 1 січня Нового року вона відзначила свій ювілей. Лариса Олександрівна – неординарна особистість. Одержавши вищу освіту в Київському художньому інституті за фахом мистецтвознавство, вона вже понад 20 років завідує музеєм історії нашого навчального закладу, куди була запрошена у 1988 році. Мабуть, немає в університеті іншої людини, яка б так добре знала історію його створення і становлення в різні періоди функціонування. Закохана у справу, якій вона служить, Лариса Олександрівна охоче ділиться своїми багатими знаннями зі студентською молоддю, численними відвідувачами музею УНУС. З нагоди 160-річчя університету у 2004 році експозиції музею були оновлені, поповнені новими цінними експонатами. Тут проводяться цікаві екскурсії, тематичні семінари, бесіди.

Багато років поспіль Лариса Олександрівна досліджує історію дендропарку «Софіївка», працює тут позаштатним екскурсоводом. Її розповідями під час екскурсій захоплюються тисячі відвідувачів парку.

Лариса Олександрівна впродовж тривалого часу займається також дослідженнями історії Уманського краю, є пристрасним пропагандистом його видатних людей, культур­них надбань. Вона талановита, обдарована людина, чудово володіє словом, пише вірші, здійснює літературну редакцію науково-виробничого журналу «Новини садівництва».

З ювілеєм Вас, шановна Ларисо Олександрівно! Здоров’я, творчого натхнення, цікавих знахідок в анналах історії, жіночого щастя і добра на многії, многії літа.

 

М. Замаховська.

АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ В НАУКОВІЙ БІБЛІОТЕЦІ

Серед осінньо-зимових свят найбільшою поетичністю і неповторністю виділяється свято Андрія Первозванного, яке є одним із найтаємничніших, найцікавіших. Цього дня відбуваються заклинання й угадування майбутнього, ритуали з калитою, ворожіння, де юнаки і дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя.

Колектив Наукової бібліотеки спробував згадати і відновити традиції та обряди святкування свята Андрія. Відкривши двері, потрапляємо у звичайну селянську хату, де є піч, стіл, лави. Біля печі коцюба, лопата і віник... У світлиці  пораються господині, адже зовсім скоро до них завітають гості свята (господині – працівники бібліотеки).

Між відділами бібліотеки проводився конкурс-презентація, де кожен відділ презентував традиційні українські страви. І чим тільки не пригощали щедрі господині: варениками з сиром, з м'ясом, зі шкварками і смаженою цибулею, домашньою ковбасою та шинкою, моркв'яниками, тушкованою капустою з грибами і чорносливом , пиріжками, калитою та балабушками...

Як на нашому столі страви різнії були:

Квасоляники пісненькі,

огірочки солоненькі.

Як на нашому столі різні напої були:

і наливочка вишнева,

і узварчик черешневий.

Кажуть люди на селі:

Що за жінка без хустини,

Що за стіл без буженіни.

Гості  були приємно здивовані, адже вони ніби потрапили в минуле, де смачно годують, щедро пригощають,  співають, ворожать та кусають калиту.

Свято запам’яталось не лише смачними стравами, а й веселощами й розвагами.

 

С.В. Нижник, в.о. директора Наукової бібліотеки.

 

 

 

КАЛЕНДАР

ювілейних та пам'ятних дат історії Уманського національного

університету садівництва на 2011 рік

 

У лютому 1921 року за Постановою Раднаркому України про «Науку і Вищу школу» училище садівництва і землеробства реорганізоване в агротехнікум з правами вищої школи, який мав два нижчі освітні підрозділи – садпрофшколу і агропрофшколу.

 

У червні 1931 року на базі Уманського садово-городнього інституту був створений плодово-ягідний, який готував інженерів-технологів з плодово-ягідного виробництва (1931–1934). У цей час розсадництво та помологію викладав професор В.Л. Симиренко.

 

У 1936 році до Умані з Києва був повернений факультет агрономії і інститут плодоовочівництва знову почав називатися Уманським сільськогоспо­дарським інститутом.

 

У 1966 році було створено факультет громадських професій, який згодом реорганізовано у факультет культури і виховання, а з 2008 року – в Центр культури і виховання студентської молоді УНУС.

 

У 1976 р. – 35 років оздоровниці санаторного типу «Юність».

 

У 1976 р. введено в експлуатацію навчальний корпус № 4.

 

У 1996 році Уманському СГІ було надано статус сільськогосподарської академії.

 

80 років тому вперше в країні у нашому ВНЗ вищу сільськогосподарську освіту почали опановувати заочно.

 

45 років факультету післядипломної освіти та дорадчої служби.

 

35 років факультетам менеджменту та економіки і підприємництва, які були започатковані як економічний факультет з двома відділеннями, а з 1990 року функціонують як самостійні.

 

90 років кафедрам плодівництва та виноградарства і овочівництва.

 

85 років кафедрам безпеки життєдіяльності, технології переробки сільськогоспо­дарської продукції та фізики і математики.

 

75 років кафедрі загального землеробства.

 

60 років кафедрі фізичного виховання.

135 років від дня народження Семена Михайловича Вуколова (1876–1939), відомого фахівця з овочівництва, професора, який з 1904 по 1922 рр. працював викладачем та завідувачем кабінету городництва, визнаного в 1905 році кращим у Росії.

 

130 років від дня народження відомого вченого-овочівника, академіка Віталія Івановича Едельштейна (1881–1965), який у 1907–1913 роках працював завідувачем Царициного саду («Софіївка») та викладачем декоративного садівництва в Уманському середньому училищі садівництва та землеробства.

 

140 років від дня народження видатного вченого-бджоляра, професора Іполита Івановича Корабльова (1871–1951), який з 1907 по 1951 рік працював викладачем та керівником курсів бджільництва та шовківництва в Уманському середньому училищі садівництва та землеробства, згодом з реорганізацією закладу – в Уманському СГІ.

 

115 років від дня народження професора Петра МИхайловича Білецького, відомого науковця в галузі овочівництва.

 

95 років від дня народження Миколи Григоровича Євстратова (1916–1999), відомого на Уманщині організатора фізкультурного руху, викладача УСГІ, який працював у закладі впродовж 61 року, ветерана Великої Вітчизняної війни, учасника оборони Севастополя і звільнення Австрії.

 

75 років від дня народження доктора с.-г. наук, професора, колишнього проректора з наукової роботи та завідувача кафедри плодівництва і виноградарства Анатолія Олексійовича Красноштана (1936–2003).

 

120 років від дня народження Левітова Миколи Миколайовича, професора кафедри мікробіології Уманського СГІ, доктора ветеринарних наук.

 

95 років від дня народження Мусатова Георгія Івановича (1916–1994), доктора    с.-г. наук, професора, ректора УСГІ в 1967–1973 рр.

 

120 років від дня народження видатного українського вченого-помолога, професора Володимира Львовича Симиренка (1891–1938).

 

105 років від дня народження доктора біологічних наук, професора, завідувача кафедри тваринництва Уманського СГІ у 1957–1962 рр. Шила Юрія Михайловича.

 

75 років від дня народження Героя України, колишнього голови Харківської облдержадміністрації, випускника УСГІ 1963 року Масельського Олександра Степановича (1936–1996).

 

90 років від дня народження випускника УСГІ, колишнього Міністра радгоспів Української РСР Коржа Миколи Панасовича.

 

Підготувала Л.О. Цимбровська,

зав. музею історії УНУС.