05.04.2023 1461

Знання про здоров’я – наша зброя на шляху до довголіття

Уманський національний університет садівництва та його колектив є одним із лідерів у спортивному житті регіону, адже історія спортивних досягнень університетської родини досить багата та різноманітна. За майже два століття функціонування викладачами та тренерами кафедри фізичного виховання та психолого-педагогічних дисциплін були підготовані чемпіони та призери Олімпійських Ігор, Чемпіонатів світу, України, Європи, а також спортивних змагань різних рівнів. Нині ж фахівці та тренери проводять заняття з провідних видів спорту, а ще дбають у своїй роботі про фізично та психологічно здоровий спосіб життя молоді.

Тож напередодні Всесвітнього дня здоров’я в Уманському національному університеті садівництва пройшла низка актуальних заходів, спрямованих на підтримки та виховання в молоді здорових спортивних звичок.

Знання про здоров’я – наша зброя на шляху до довголіття
Знання про здоров’я – наша зброя на шляху до довголіття

Так, 3 квітня відбулася онлайн виховна година, до якої долучилися понад 40 слухачів, серед них як викладачі, так і студентство – охочі збагатити і розширити пізнання сфери здорового життя. Модератором заходу стала Валерія ЖЕЛЄЗНА, заступник декана інженерно-технологічного факультету з організаційно-виховної роботи, доцент кафедри харчових технологій.

Пані Валерія запропонувала присутнім слайд-добірку, яка унаочнювала корисний матеріал щодо здорового способу життя. Всі учасники зустрічі мали нагоду отримати цінні знання стосовно корисності продуктів харчування, вмісту в них вітамінів, корисних і шкідливих жирів.

Також було висвітлено рекомендовані години та варіанти прийому їжі та запропоновані рецепти страв, топ – 10 продуктів-захисників організму від застуди, 15 продуктів, що допомагають людству лишатися гарними та здоровими тощо. Познайомилися слухачі вебінару і з шкідливими продуктами харчування, а ще – отримали цінні знання щодо впливу солодощів на людський організм.

А 4 квітня у приміщенні бібліотеки університету відбувся офлайн-захід, до якого долучилися провідні фахівці закладу освіти зі спортивної, психологічної й інтелектуальної діяльності, аби молодь мала нагоду із виру інформаційно-практичних джерел обрати головне, корисне, значуще для їх особистого розвитку.

Тетяна КРАВЧЕНКО, директор бібліотеки Уманського НУС, висвітлила історичні аспекти заснування свята – Міжнародного дня спорту, а Наталія МИХАЙЛОВА, провідний фахівець бібліотекар, налаштувала молодь на читання, виокремивши переваги у здоровому інтелектуальному розвитку безлічі літературних надбань, що є у бібліотечному фонді. Завідувач кафедри фізичного виховання та психолого-педагогічних дисциплін Юрій МОРОЗ натхненним оптимістичним зверненням наділив студентство суперсилою у фізичних можливостях, запросивши до храму спорту та здорового гарту. Лариса ОСАДЧА, кандидат психологічних наук, доцент Уманського НУС, розповіла про тонкощі дбайливого ставлення до власного ментального здоров’я, надавши цінні поради стосовно моральної рівноваги та психологічного здоров’я.

Психологічні поради та рекомендована література у поєднанні з відвідуванням практичних занять з фізичного виховання обов’язково допоможуть всім зміцнити ментальне та фізичне здоров’я. Адже рухливі навантаження є надкорисними для людей, особливо коли вони відбуваються в ігровій формі, з моральною насолодою та щирими емоціями, що підсилює їхню цілющість.

Неймовірну користь для нормалізації моральної стабільності, фізичного здоров’я й активації розумової діяльності несе в собі спорт,зокремавнутрішні його цінності: командний дух, чесність, дисциплінованість, вміння програвати гідно, повага до супротивника та правил гри, що сприймаються у всьому світі та можуть застосовуватися для зміцнення солідарності, соціальної згуртованості та мирного співіснування людства, його соціальної інтеграції.

Спорт нині для людства всього світу має слугувати на благо прогресу, довголіття, міцного здоров’я, миру та розвитку. Колектив університету згуртовано й одностайно власним прикладом доводить, що ключовими для суспільства та держави є поняття здорової ментально та фізично нації. А тому нам варто триматися у моральному балансі і нині, у воєнний час, адже війна обов’язково скінчиться, а про власне здоров’я треба подбати особисто. Адже ще так багато приємних справ попереду!

Знання про здоров’я – наша зброя на шляху до довголіття
Знання про здоров’я – наша зброя на шляху до довголіття

Пресцентр Уманського НУС