04.10.2018 5392

Знайомство з нюансами медичної реформи

Знайомство з нюансами медичної реформи
Знайомство з нюансами медичної реформи
Справедливо було б вважати, що медична реформа, то найкращий шлях до формування повноцінної особистості, фізично розвиненої і здорової. Та як бути тим, хто взагалі не володіє інформацією, або не доводилось, на щастя, поки що, зіткнутися з недоліками чи перевагами даного питання? На допомогу молодому поколінню та викладачам, які стоять на варті здорового способу життя студентів, до Уманського національного університету садівництва завітав Юрій Пальчак. Виконуючий обов’язки директора керівника комунального некомерційного підприємства «Уманський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Уманської Міської Ради радо відгукнувся на прохання ректорату Уманського НУС провести консультаційну роботу зі студентами закладу вищої освіти, оскільки сам є колишнім студентом університету садівництва і завжди охоче, при нагоді, повертається сюди.

Почесна місія Юрія Євгеновича була розпочата словами про те, що всі люди не застраховані від хвороб, тому, щоб ангіни та інше не застали нас неочікувано, відносини між лікарем і пацієнтом необхідно узаконити. Декларація, що має бути підписана, регулює процес взаємовідносин між її сторонами (лікарем і пацієнтом): щеплення; базовий пакет обстежень (аналізи, флюорографії, кардіограми); доступні ліки (безкоштовні). За місцем реєстрації можна отримати повний пакет медичних послуг. Під час розповіді гість зауважив: «Реформа розпочалась із первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. І кожен громадянин, що заключив договір (декларацію на медичне обслуговування), може звернутися до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Усі ці послуги будуть покриватися з державного бюджету. Ваш лікар стане агентом сім’ї у системі охорони здоров’я, забезпечуючи первинну діагностику. Інформація про стан здоров’я пацієнта буде міститися в електронній системі охорони здоров’я. Навіть коли людина перейде до іншого лікаря, уся інформація буде доступна».

Знайомство з нюансами медичної реформи
Знайомство з нюансами медичної реформи
Знайомство з нюансами медичної реформи
Знайомство з нюансами медичної реформи

Юрій Пальчак радо відповідав на питання студентів і викладачів, яких, зокрема, цікавило: «Як же обрати сімейного лікаря, за якими критеріями, якщо людина зареєстрована в районному центрі чи селі?»

«Ви можете обрати будь-якого терапевта для дорослого, або сімейного лікаря для всієї родини, незалежно від місця вашого проживання чи реєстрації. Для цього необхідно підписати з ним декларацію. Підписуючи даний документ, ви гарантуєте собі подальший прямий зв’язок з лікуючим лікарем і в телефонному режимі можете визначитися з часом для огляду, уникаючи черг, бронюючи час який буде зручним для пацієнта» – зазначив доповідач.

Також Юрій Євгенович наголосив на можливості в електронному варіанті зареєструвати свою амбулаторну карту. Тож процедуру декларації можна скоротити, попередньо підготувавши свої дані вдома.

Реформа, розроблена командою Міністерства охорони здоров’я України спільно з міжнародними експертами, – це переформатування фінансування всієї системи охорони здоров’я. І для того, щоб кожен громадянин мав рівний доступ до медичних послуг і ліків, гарантованих і покритих державою. Таким чином реалізується право громадянина отримувати захист свого здоров’я, а держава надасть фінансові гарантії для здійснення цього права. Тож будьте здорові, шановні українці!

Знайомство з нюансами медичної реформи
Знайомство з нюансами медичної реформи

Прес-центр Уманського НУС