02.12.2022 3025

Змагання у дусі справжніх козаків

Студентсько-викладацький загал Уманського національного університету садівництва зустрів зиму 2022 року колоритним дійством – «Козацькі випробування». Захід, приурочений до Дня Збройних сил України, зібрав університетський загал у спортивній залі навчального закладу. А молодь – нащадки справжніх лицарів-козаків – натхненні зустріччю з готовністю відгукнулися на заклик продемонструвати силу, міць, оптимізм, кмітливість, незламність і витримку. Аби вкотре довести загалу та собі, що український народ здатен вистояти у боротьбі за будь-яких обставин.

Традиційно зустріч розпочалася Гімном України, який цього разу звучав не так, як завжди, а гордо, натхненно, проникаючи в самі серця присутніх. Адже кожне його слово нині виборюється неймовірно високою ціною – життям наших співвітчизників. Хвилиною мовчання присутні вшанували вічну пам’ять всіх, хто загинув під час цієї кровопролитної війни.

Олена НЕПОЧАТЕНКО, ректор університету, привітавши присутніх, відзначила важливість для всіх таких щасливих моментів у вирі сьогодення.

Відкрив змагання завідувач кафедри фізичного виховання і психолого-педагогічних дисциплін Юрій МОРОЗ, який наголосив на необхідності триматися в ритмі здорового способу життя й оптимізму.

Студенти гордо тримали факультетські штандарти, думками поринувши у часи козацької доби, до дідів-прадідів, які берегли волю та українську долю від загарбників, передавши своїм нащадкам, воїнам Збройних сил України, міцний дух й енергію Перемоги.

Оцінювати «Козацькі випробування» мали честь члени неупередженого журі. Про подарунки подбав профспілковий комітет університету. А організаційні клопоти взяли на себе помічник ректора Валентина ЧЕРНИЧЕНКО та колектив кафедри фізичного виховання і психолого-педагогічних дисциплін.

Для проведення дійства представники факультетів університету об’єдналися у курені. Кожен курінь, за умовами змагань, продемонстрував візитівку, проголосивши гасло власної команди, знання з українських традицій і козацького національного костюму, вміння діяти згуртовано та довіряти один одному. Цікавими для вболівальників стали хореографічні вміння учасників, адже танок «Гопак» та його елементи слугували для козака магічною зброєю, що за технікою виконання мають найвищий рівень складності, а для студентом стали справжнім імпровізом. Однак у цьому конкурсі генетичні вміння українців розкрилися повною мірою!

Зашарілися та замислилися дівчата, побачивши вправність чоловічу у поглинанні смаколиків: сала, огірків, вареників, пирогів і цибулі. Якщо такі вправні у знищенні провізії, то і в захисті Держави, роботі та справах точно не спасують! А коли учасники випробувань стали дівчатам казати лагідні слова компліментів, університетський загал переконався, що наші козаки мають хист і до літературного слова.

Відповідно до переваги у певному конкурсі, відбувся і розподіл номінацій між куренями. Отож, для загалу на замітку:

  • номінація «Лицарі-козаки» була одноголосно присвоєна факультету економіки і підприємництва;

  • у категорії «Найзгуртованіші» кращими стали студенти факультету менеджменту;

  • титул «Знавці українських традицій» виборов курінь інженерно-технологічного факультету;

  • «Найспритніші» – так виокремилися серед загалу козаки і козачка факультету агрономії;

  • звання «Знавці козацьких традицій» закріпилося за куренем факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин;

  • неймовірна витримка та наполегливість представників факультету лісового і садово-паркового господарства закріпила за ними звання «Найвитриваліші».

Дух здорового суперництва, воля до перемоги та винахідливість – так можна охарактеризувати «Козацькі випробування». І нині переможцями стали всі. Учасники змагань, які створили яскраве дійство силою свого духу. Організатори, які у такий складний час знайшли натхнення для чудового занурення загалу в атмосферу мирного життя. Вболівальники, які, попри зайнятість, тривоги та проблеми зі світлом, долучилися до дійства й отримали дійсно неймовірні емоції.

Щира вдячність всім – організаторам, учасникам, профспілковому комітету університету та деканатам факультетів, які долучилися до дійства. Ви зробили цей день яскравішим кожного з нас. Наші зустрічі – найбільша приємність, наші перемоги у вмінні тримати думки в чистоті, розум в постійному інтелектуальному навантаженні, а серце – в любові є щоденними. Ми важливі кожен на власному фронті, ми – об’єднані єдиним прагненням та вірою. І це вже величезна Перемога. Слава Україні!

 

Пресцентр Уманського НУС