12.10.2018 5803

Зі святом, шановне козацтво!

Зі святом, шановне козацтво!
Зі святом, шановне козацтво!

Українське козацтво, як особливе військове формування виникло у XV ст. і створило свою державу – Запорізьку Січ у XVI ст., яка і стала політичним оплотом українців. З цих часів масові полони та викрадення українців були припинені, а українські козаки стали гарантом і символом свободи та незалежності українського народу, адже захист своєї Вітчизни від зазіхань з боку тих, хто час від часу намагається загрожувати державним засадам, – свята справа.

З початку відродження козацтва в Україні Президентом нашої держави були підписані укази: «Про координаційну раду Українського козацтва», «Про національну програму розвитку Українського козацтва на 2002–2005 роки» і, звичайно ж, «Про день Українського козацтва».

Сміливість, честь, відвага, самопожертва та самовіддача – ось основні риси кожного українця нинішнього покоління. А українські чоловіки – гордість країни, які стоять на варті та захисті незалежності та територіальної цілісності Української держави.

Відповідно до Указу Президента України № 806/2014 від 14 жовтня 2014 року в Україні, з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості, встановлено нове свято – «День захисника України», яке щорічно відзначається 14 жовтня, в день одного з великих православних свят запорізьких козаків – Козацької Покрови («Покров Пресвятої Богородиці»).

Тож, шановні чоловіки Уманського НУС, ви маєте справжній український бойовий дух, щоденно творячи щасливе майбутнє своєї держави. Бажаємо вам оптимізму, благополуччя, сили, здоров’я та щастя. Хай мирне небо та смачний хліб крокують поруч з вами у довголіття!  

І в цей день, 14 жовтня, над нами Покров Пречистої Матері Божої. Зі святом нас, дорогі українці!

Ректорат

Профком