19.11.2013 5354

З історії університету: радіоміст Умань – Девіс (США) у 1992 р.

За інформацією з сайту Уманської міськради (http://uman-rada.gov.ua), місто Умань підтримує тісні зв'язки з іншими містами світу, серед яких м. Девіс у штаті Каліфорнія, США.

Початком обміну делегаціями став червень 1987 року. У липні 1988 року в м. Девіс був підписаний довгостроковий договір про співробітництво.

Позаду - обмін групами музикантів, співаків, художників, ділових людей, спільна участь в І (Ташкент) та II (Цінцінатті) зустрічах поріднених міст СРСР-США, чимало цікавих проектів, зокрема: стажування підприємців і працівників органів місцевого самоврядування; учительський обмін; програма з надання фінансової підтримки міській медицині; започаткування стипендії Стена Форбса для студентів-сиріт Уманського державного аграрного університету; взаємне стажування викладачів та студентів Уманського та Каліфорнійського аграрних університетів; участь у програмі "Жінки в політичному житті".

Починаючи з 2000 року, кращі студенти Уманського аграрного університету з малозабезпечених сімей отримують стипендію Стена Форбса. Стипендіатами 2008 – 2009 навчального року стали 8 студентів, 2009-2010 н.р. – 7 студентів цього навчального закладу, а у 2010-2011 навчальному році є 8 претендентів на отримання стипендії. 19 липня 2010 року місто відвідала член комітету поріднення з Девіса Сью Бріт.

Свою лепту в розвиток співпраці споріднених міст Умані та Девісу свого часу внесли й університетські радіоспортсмени–короткохвильовики. Сталося це на початку 1992 року в часи фінансової скрути, коли міській раді бракувало коштів навіть на листування. Саме тоді в пригоді став аматорський радіозв’язок.

Для цього було використано створене радіоаматорами потужне антенне поле колективної радіостанції університетської організації ДТСААФ – Добровільного товариства сприяння армії, авіації та флоту (тепер Товариство сприяння обороні України). Радіостанція з кличним сигналом UB4CWP локалізувалася в корпусі тодішньої кафедри механізації сільськогосподарського виробництва.

Антена колективної радіостанції UB4CWP Уманського с.-г. інституту (1992 р.)
Антена колективної радіостанції UB4CWP Уманського с.-г. інституту (1992 р.)

Для радіообміну було вибрано частоту 20-метрового міжнародного аматорського діапазону та часовий проміжок з шести до семи годин ранку (в Каліфорнії в цю пору вже наставала ніч).

За дорученням секретаря Уманської міської ради Світлани Пименівни Ліпінської для адміністрації каліфорнійського міста Девіс було передано кілька термінових радіограм.

Витяг з апаратного журналу UB4CWP з відправленими в США радіограмами
Витяг з апаратного журналу UB4CWP з відправленими в США радіограмами

Передані азбукою Морзе радіограми прийняв американський короткохвильовик Володимир Шкуркін, що мешкав на околиці міста Девіс за адресою 6025 Road Arbor, San Pablo CA 94806, USA.

Не зважаючи на досить кепські умови поширення радіохвиль, про що свідчить невисока оцінка сигналів з обох сторін, радіообмін пройшов успішно. Американський оператор використовував фірмові радіостанцію й антени антену R5, а з уманського боку – сконструйована науковим співробітником університету Олександром Мельником радіостанція.

Невдовзі американські колеги по радіообміну відвідали Умань й особисто поспілкувалися з уманськими короткохвильовиками.

Група уманських короткохвильовиків з американцем Павлом Шкуркіним на університетські колективній радіостанції у березні 1992 року (зліва-направо): на передньому плані Павло Шкуркін та Олександр Мельник, на задньому – Володимир Троян, Михайло Войнаровський  та Ян Осадченко.
Група уманських короткохвильовиків з американцем Павлом Шкуркіним на університетські колективній радіостанції у березні 1992 року (зліва-направо): на передньому плані Павло Шкуркін та Олександр Мельник, на задньому – Володимир Троян, Михайло Войнаровський та Ян Осадченко.
Фото на згадку (зліва-направо): Олександр Мельник та Павло Шкуркін
Фото на згадку (зліва-направо): Олександр Мельник та Павло Шкуркін

Текст і фото Олександра Мельника,

Майстра радіоспорту СРСР