08.11.2019 5171

Ювілейний радіомарафон до 175-річчя Уманського НУС

Ювілейний радіомарафон до 175-річчя Уманського НУС
Ювілейний радіомарафон до 175-річчя Уманського НУС

Протягом 6 листопада – дня, коли в Умані свого часу вперше відкрилися двері для вихованців Головного училища садівництва (нині – Уманський національний університет садівництва), зі спеціальної аматорської радіостанції було проведено понад 500 зв’язків з короткохвильовиками України, близького і далекого зарубіжжя із повідомленням по цю визначну подію для нашого університету, міста та регіону. На використання спеціального позивного сигналу було отримано спеціальний дозвіл Українського державного центру радіочастот – Amateur radiostation licence EM5C.

Основна маса кореспондентів – радіоаматори України та близького зарубіжжя; проведено також міжконтинентальні зв’язки з аматорами країн Азії, Америки й Африки, зокрема Гани, Ізраїлю, Індонезії, Канади, Кувейту, США, Японії та інших. Окрім традиційного обміну інформацією голосом та азбукою Морзе, застосовували сучасні технології – так званий цифровий (комп’ютерний) зв’язок з використанням спеціальних програм.

Варто зазначити, що короткохвильове радіоаматорство в нашому університеті має досить давні традиції, і з особливою активністю діяло у 80-ті роки минулого сторіччя. Розпочалося все зі створення в той час самодіяльного студентського радіоклубу та відкриття колективної аматорської радіостанції на території тодішньої кафедри механізації. Власноруч сконструйовані короткохвильові антени та приймально-передавальна апаратура забезпечили встановлення тривалих радіозв’язків з аматорами усіх континентів більш ніж ста країн світу.

Високою активністю тоді відзначилися студенти Володимир Животовський, Олександр Максименко, Володимир Мельник, Віктор Криворучко, Сергій Гресько та інші, гідно представляючи університет на різноманітних міжнародних, всесоюзних і республіканських змаганнях, здобуваючи нагороди та спортивні звання.

З ювілеєм, Університете! Живи і процвітай!

А тим, хто зацікавився, більше про сучасний аматорський радіозв’язок і діяльність Уманської регіональної організації Ліги радіоаматорів України можна довідатися на відповідних інтернет-сайтах

http://uarluman.com/

http://uarl.org.ua/

 

Від Оргкомітету – Олександр Мельник

Майстер спорту СРСР (радіоспорт)

За матеріалом http://uarluman.com/?p=1592