08.07.2016 6224

Вступ 2016 року: основні зміни

Вступ 2016 року: основні зміни
Вступ 2016 року: основні зміни

На вступників та вищі навчальні заклади  в 2016 році чекають базові зміни, що відрізнятимуть цей вступний рік від попередніх. Про них під час регіональної наради-семінару з питань організації і проведення прийому на навчання вступників у 2016 році розказала перший заступник Міністра освіти і науки  Інна Совсун.

 “Новий зміст”: новий перелік галузей і спеціальностей

В цьому році буде  здійснюватись набір за новим єдиним переліком галузей і спеціальностей, що був затверджений в 2015 році.

“Раніше абітурієнт вступав на вужчу спеціальність, що обмежувало можливість змінити освітню траєкторію в майбутньому. Крім того, ця зміна відкриває нові можливості вишам для розробки власних освітніх програм”, - підкреслила Інна Совсун.

 “Рівність прав громадян”: вступ тільки за конкурсом

В цьому році повністю прибрали норму про позаконкурсний вступ, котра суперечила Конституції України, а також цільовий прийом. Таким чином,  усі учасники вступної кампанії проходитимуть конкурсний відбір.

Разом з тим, є категорії громадян, котрі з об’єктивних причин потребують підтримки держави. Ці абітурієнти вступатимуть за конкурсом, але на основі інших  видів вступних випробувань. Так, окремі категорії громадян мають право:

  •  вступу за співбесідою;
  •  вступу за квотами та вступними іспитами;
  •  вступу за особливим порядком складання вступних іспитів та квотами для мешканців тимчасово окупованої території;
  •  вступу за особливим порядком складання вступних іспитів для мешканців непідконтрольної території та населених пунктів, в яких немає умов для здійснення стабільного освітнього процесу.

Зокрема, під час регіональної наради-семінару директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров зазначив, що вступ за співбесідою здійснюватиметься лише для тих категорій громадян, перед якими держава в неоплатному боргу, а саме:

  • учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілі від Чорнобильської катастрофи, що в наслідок катастрофи стали інвалідами,  хворі внаслідок її на променеву хворобу та закінчили середні й професійно-технічно навчальні заклади  з відзнакою або тільки з відмінними оцінками;
  • особи, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21.11. 2013 року по 21.02. 2014 року за євроінтеграцію, за умови їх звернення за медичною допомогою у період з 21.11.2013 року по 30.04.2014 року;
  • визнані інвалідами війни відповідно до пунктів 11-14 статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (військовослужбовці, резервісти, військово-зобов'язані, працівники силових структур, учасники добровольчих формувань та волонтери).

Вибирати між конкурсним відбором за результатами ЗНО та вступними іспитами, а також розраховувати на вступ за квотами на основі базової загальної середньої освіти (БЗСО) та повної загальної середньої освіти (ПЗСО) можуть такі вступники:

  • особи, які мають захворювання, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання;
  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа;
  • особи, звільнені з військової служби (у тому числі демобілізовані) після 30 листопада 2015 року;
  • особи, яких законом визнано учасниками бойових дій та які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, у тому числі ті, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби) в порядку, визначеному положеннями про проходження військової служби громадянами України.

  “Профорієнтація”: 15 заяв на 5 спеціальностей

Під час попередніх вступних кампаній  абітурієнти мали можливість подавати 15 пакетів документів у п’ять університетів. Таким чином, замість того, щоб обирати улюблений напрям, вступник був змушений розподіляти  свої заяви між різними спеціальностями  в рамках одного університету.

В цьому році акцент буде змінено на профорієнтацію майбутнього студента.

В 2016 році абітурієнт зможе подати 15 заяв на 5 різних спеціальностей за держзамовленням на денну форму навчання у будь-які університети за власним бажанням.

“Якщо  майбутній студент хоче стати лікарем й давно визначився зі своїм призначенням, навіщо йому подавати документи на інші напрямки? Логічніше, якщо він подасть усі п’ятнадцять заяв на вибрану спеціальність у різні університети, чим збільшить свої шанси на вступ. Саме це ми й зробили в цьому році”, - пояснила Інна Совсун.

Подання заяв в електронній формі на освітні програми, на яких не передбачається прийом за державні кошти, не обмежується.

За матеріалами Міністерства освіти і науки України http://mon.gov.ua/