02.10.2013 4680

Вшанування пам'яті Тимофія Лукича Петришина - першого директора Уманського агротехнікуму

27 вересня 2013 року делегація Уманського національного університету садівництва стала учасником урочистого відкриття меморіальної дошки першому директору Уманського агротехнікуму Тимофію Лукичу Петришину в селі Нападівка Липовецького району Вінницької області.

Виходець з багатодітної селянської родини, Тимофій Лукич з дитячих років обрав шлях до науки, прагнучи поліпшити знаннями життя сільських аграріїв. Для навчання він обрав Уманське училище садівництва і землеробства, зокрема його землеробське відділення. Ще будучи учнем, він брав активну участь у діяльності кооперативної спілки Уманщини, а після закінчення навчання в училищі продовжив удосконалювати знання в Київському адміністративному інституті на факультеті сільськогосподарської кооперації. Тому коли у 1921 році була прийнята Постанова Раднаркому України про науку і освіту, він сприяв реорганізації Уманського училища в агротехнікум з правами вищої школи і був призначений першим його директором (1921-1923 рр.).

У подальшому була робота в державних органах кооперації в тодішній столиці України Харкові, згодом в Підмосков'ї займався хмелярством, зробив ряд винаходів у поліпшенні збирання хмелю, захистив дисертацію кандидата сільськогосподарських наук, заснував на Алтаї науково-дослідну станцію лікарських рослин, був учасником Великої Вітчизняної війни. Проте хворе серце не дало можливості Тимофію Лукичу Петришину повністю реалізувати свої наукові пошуки та винаходи: у 1951 році, в Москві, в розквіті сил і ентузіазму, він помирає.

Земляки Тимофія Лукича, вшановуючи пам'ять видатного односельця, вирішили встановити на його батьківщині меморіальну дошку на приміщенні школи с. Нападівка. Це вже 35-а меморіальна дошка, встановлена відомим землякам з ініціативи Липовецької районної організації ветеранів війни та праці, діяльність якої постійно підтримує райдержадміністрація Липовецького району.

От і цього сонячного вересневого дня на урочистості прибули голова районної держадміністрації Грищак Анатолій Васильович, виконувач обов’язків голови ветеранської організації Дибський Степан Назарович, ветерани-активісти, керівник місцевого сільськогосподарського підприємства, сільський голова, директор школи та учнівський колектив.

Зворушливо говорили юні ведучі та виступаючі про рідне село Нападівку – свою малу батьківщину, про внесок Тимофія Лукича, як науковця та організатора навчально-виробничого процесу, у його розвиток. Щирі подяки лунали колективу Уманського національного університету садівництва в особі ректора Олени Олександрівни Непочатенко за сприяння у відкритті меморіальної дошки відомому земляку.

Честь відкрити меморіальний знак був наданий Раїсі Федорівні Оборі, випускниці Уманського сільськогосподарського інституту 1960 року, активістці ветеранського руху Липовецького району та проректору Уманського НУС професору Володимиру Васильовичу Заморському.

На завершення урочистостей було зроблено фото на згадку та запрошено майбутніх випускників вступати до Уманського національного університету садівництва.

 

Л.О. Цимбровська, член делегації від Уманського НУС.