07.05.2021 4951

Вони боролися за мирне майбуття

Визначальною у розумінні миру й усвідомленні його важливості для людства стала жорстока та кривава Друга світова війна. Збройний конфлікт набув світових масштабів і тривав з 1 вересня 1939 року до 2 вересня 1945 року, залучивши понад 60 країн світу, які утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію «Союзників».

Уродженці різних куточків України та світу брали участь у партизанському русі, воювали у регулярних арміях, служили у допоміжних формуваннях або на передовій, пройшли всю Другу світову війну, бачили її масштаби знищення та руйнування… Або героїчно відійшли у вічність за право лишитися у світлій пам’яті своїх нащадків як Борці проти нацистського поневолення. І свята справа покоління сучасників – пам’ятати гірку трагедію, яка знищила мирну свідомість кожного і позбавила життя мільйони українців. Бо ж нині ми знаємо та розуміємо, що це історія мужності та самопосвяти в ім’я спільної перемоги над агресором.

Друга світова війна стала параграфом мужності та самопожертви і в історії Уманського національного університету садівництва. Викладачі та студенти пліч-о-пліч стали на герць з ворогом, а ті, хто лишився в окупованій нацистами Умані, всіма силами, як могли, намагалися зберегти найцінніші книги та надбання навчального закладу. Тож щороку у весняні дні, коли світ згадує Героїв Другої світової війни, колектив Уманського НУС, як і сьогодні, вшановує подвиг борців за волю від нацистського ярма.

Часи Другої світової війни стали гнітючим сумним нагадуванням людству про трагедію, яку несе війна. Адже війна – це не тріумф перемоги, це завжди втрата, деградація суспільства, зневага до найбільшої цінності в цивілізованому світі – людського життя.

Вшановуючи пам’ять борців проти нацизму буремних 1939–1945 рр., ми згадуємо події, під час перебігу яких наші земляки власною відвагою та життями прискорили перемогу Об’єднаних націй. Вічна честь, слава, пам’ять і глибока повага воїнам тих історичних подій, жертвам війни, депортованим громадянам. Пам’ятаємо…

 

Пресцентр Уманського НУС