26.02.2013 10782

Виховні заходи до Міжнародного дня рідної мови

Вже стали традиційними в Уманському НУС виховні заходи, присвячені Міжнародному дню рідної мови. Так, викладачі кафедри української та іноземних мов провели  конкурси стінгазет та творчих робіт на тему “Хто мови своєї цурається, той сам себе стидається” серед студентів I курсів усіх факультетів нашого університету та організували круглий стіл “Мова наша – серце наше”.

Загальне фото
Загальне фото

Студенти з ентузіазмом відгукнулися на пропозицію підготувати стінгазети та творчі роботи на конкурси, адже мовне питання є надзвичайно актуальним в наш час. Понад 40 стінгазет та велику кількість поезій та творів було представлено на конкурс. Всі бажаючі мали змогу протягом тижня ознайомитися з найкращими стінгазетами та творами, які прикрашали коридор кафедри української та іноземних мов.

 

Переможці конкурсу стінгазет:

I місце – Мироненко Юлія, 12п (викладач Мовчан Л.В.);

II місце – Панасюк Оксана, 12сп (викладач Мельник Г.В.);

III місце – Меркун Ірина, 11ек (викладач Мовчан Л.В.)

 

Переможці конкурсу творчих робіт:

I місце – Власюк Сабіна, 11сп (викладач Мельник Г.В.),

                Магазій Семен, 12п (викладач Мовчан Л.В.);

II місце – Скоропад Юліана, 11зр (викладач Мовчан Л.В.);

III місце – Фоміна Альона, 11сп (викладач Мельник Г.В.)

 

21 лютого у Центрі ділової мови відбувся круглий стіл  “Мова наша – серце наше”. У великій залі не було вільних місць, та незважаючи на це декламатори виступали  в цілковитій тиші, адже кожен виступ був неповторним. “Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі,“ – писала відома українська поетеса Ліна Костенко. Виявилося, що багато студентів вважають саме Ліну Костенко улюбленою поетесою, тому що можуть знайти в її віршах відгуки власних думок і переживань. Не залишилося й  байдужих до віршованого слова Тараса Шевченка. І це не випадково. Цьому сприяє сила і краса поетичних творів Шевченкового “Кобзаря“, бо автор черпав своє натхнення з життя народу й творив для народу. Він наполегливо прагнув, щоб у світі було менше людей жорстоких, черствих, бездушних, духовно убогих. Думки й почуття у віршах поета-класика злиті так, що його думки стають почуттям, а почуття – думкою. Цікаво, що присутні також ознайомилися з творчим доробком маловідомих авторів, поезія яких вже стала улюбленою для студентів та викладачів. Так, Комісаренко Н.О. прочитала вірш і презентувала книги Ганни Саблук, а Климюк А.В. продекламувала вірш “Рідна мова” викладача кафедри української та іноземних мов Лазарєва О.В.

Талановиті студенти – гордість нашого університету. Наші студенти не тільки виразно декламують, а й гарно співають. Пісні у виконанні студенток факультету менеджменту захопили всіх присутніх, адже пісня – апофеоз краси, одне з найцінніших надбань українського народу.  

Виховні заходи до Міжнародного дня рідної мови
Виховні заходи до Міжнародного дня рідної мови

 Наприкінці круглого столу “Мова наша – серце наше” голова секції української мови Мовчан Л.В. привітала всіх присутніх з Днем рідної мови  та вручила грамоти та цінні подарунки переможцям конкурсів.

 

Г.В. Мельник,

викладач кафедри української

та іноземних мов