01.10.2014 5857

Відкриття меморіальної дошки видатного вченого

Історію університету творили і творять люди. В першу чергу – професорсько-викладацький склад університету, випускники, але безумовно найбільший вклад вносили і вносять директори, ректори різних поколінь, епох. Саме від їх організаторських здібностей залежить матеріально-технічна база, навчальний процес, імідж університету.

За всю 170-річну історію змінилося багато ректорів. Але найдовше посаду ректора 22 роки (1973 – 1995 рр.) обіймав доктор економічних наук, професор, заслужений працівник Вищої школи – Здоровцов Олександр Іванович – видатний вчений, громадський діяч.

Відкриття меморіальної дошки видатного вченого
Відкриття меморіальної дошки видатного вченого

Обіймаючи посаду ректора, Олександр Іванович турбувався і про навчально-виховний процес, і про розширення навчального закладу. Було збудовано нові навчальні корпуси, гуртожитки для студентів, житлові будинки для викладачів, санаторій-профілакторій «Юність», спортивно-оздоровчий табір «Урожайний» на базі Чорного моря та багато інших виробничих будівель.

Його перші кроки роботи в Уманському сільськогосподарському інституті – це створення економічного факультету, на базі якого виросли два факультети: економіки і підприємництва та менеджменту.

Як викладач, професор Здоровцов проводив заняття з економіки сільськогосподарського виробництва студентам, магістрам, аспірантам і одночасно здійснював велику наукову роботу з вивчення трудових ресурсів і продуктивних сил.

Він створив наукову школу підготовки економічних кадрів, підготував 18 кандидатів і 2 доктори економічних наук. Автор і співавтор багатьох підручників, навчальних посібників з питань економіки і організації аграрного виробництва. Загальний список наукових праць перевищує 250 найменувань. Олександр Іванович Здоровцов нагороджений орденом Дружби народів, медалями, Почесною грамотою Президії Верховної Ради України, був Довічним стипендіатом Президента України, почесний професор УНУС. Протягом останніх років Олександр Іванович працював професором кафедри економіки.

Враховуючи заслуги перед Уманського НУС і з нагоди 170-річчя від дня заснування університету, Вчена рада університету за клопотанням кафедри економіки та деканату факультету економіки і підприємництва прийняла одноголосне рішення встановити меморіальну дошку на будинку, де О.І. Здоровцов працював ректором.

18 вересня 2014 р. о 15.00 год було відкрито меморіальну дошку з мармуру із викарбуваним портретом Олександра Івановича на навчальному корпусі № 4.

Урочистості з нагоди встановлення меморіальної дошки відкрила ректор університету, д.е.н., професор Олена Непочатенко; з вступним словом про життя та професійну діяльність Олександра Івановича до присутніх звернувся завідувач кафедри економіки, професор Дмитро Семенда. В заході також взяли участь найрідніші люди Олександра Івановича: син Юрій, невістка Світлана та онучка Юлія.

Урочистий мітинг з нагоди встановлення меморіальної дошки завершився покладанням квітів від рідних, друзів, колег та учнів.

Відкриття меморіальної дошки видатного вченого
Відкриття меморіальної дошки видатного вченого

Вшановуючи пам’ять Олександра Івановича, ми зберігаємо традиції, які започаткував цей видатний учений і талановитий педагог, продовжуючи справу його життя. Адже, як мудро колись сказав відомий філософ: “Життя тих, хто пішов від нас, продовжується в пам’яті живих”.

За матеріалами Інни  Тернавської, доцента кафедри економіки