08.01.2014 4764

Видатний учений зі світовим ім’ям

З ім’ям видатного вченого-економіста Миколи Дмитровича Кондратьєва пов’язана одна із сторінок історії Уманського національного університету садівництва. Вчений зробив помітний внесок у розвиток світової економічної теорії, яка має важливе прикладне значення – це теорія «довгих хвиль» циклічного розвитку економічних процесів. Вперше праця Миколи Дмитровича побачила світ у 1992 році. Не випадково 1992 рік за рішенням ЮНЕСКО був оголошений роком пам’яті М.Д. Кондратьєва. З нагоди 100-річчя від дня народження вченого був створений Міжнародний фонд М.Д. Кондратьєва, а в 1999 році – Міжнародний інститут Пітирима Сорокіна – Миколи Кондратьєва.

Середню освіту Микола Кондратьєв отримав уривчасту: спочатку навчався в церковно-приходській школі, потім – у вчительській семінарії Кінешми, з якої за революційну діяльність двічі арештовувався у 1905, 1906 роках і був виключений із числа слухачів разом зі своїм другом Пітиримом Сорокіним.

Ховаючись від переслідувань, приїздить до Умані, в 1907/1908 роках навчається в Уманському середньому училищі садівництва і землеробства на землеробському відділенні, де викладались дисципліни з економіки і організації сільського господарства. Тут він познайомився з викладачем садівництва і завідувачем училищної бібліотеки, а в майбутньому – професором, відомим економістом-аграрником Олександром Миколайовичем Челінцевим. З ним його доля знову зведе вже у кінці 20-их років, як з однодумцем в економічній політиці ведення сільського господарства. 

Проте в Умані надовго не затримався. Переїхав до Петербурга на курси А.С. Черняєва. У 1910 році М.Д. Кондратьєв екстерном здав екзамени на атестат зрілості в 1-ій Костромській гімназії і вступив на економічне відділення юридичного факультету Петербурзького університету. Тут працювали найвидатніші науковці Росії.

Коло інтересів студента Кондратьєва було вражаюче широким. За роки навчання він встиг надрукувати понад 20 наукових робіт, а в 1915 році була видрукувана перша його монографія з економічних питань, яка отримала схвальні відгуки в колі фахівців.

Закінчивши університет у 1915 році з дипломом першого ступеня, був залишений на кафедрі політичної економії і статистики «для підготовки до професорської і викладацької діяльності».

У 1916–1917 роках М. Кондратьєв служить у Земській спілці, після Лютневої революції в різних організаціях займається питаннями аграрних реформ, у червні обраний головою Спілки селянських депутатів, заступником голови Загальнодержавного продовольчого комітету, навіть якийсь час працював секретарем О.Ф. Керенського (голови Тимчасового уряду). За списком партії соціал-революціонерів (есерів), у якій він перебував з 1905 по 1919 рік, був обраний делегатом Установчих зборів.

Ідея нової економічної політики (НЕП) дала можливість за короткий строк подолати в аграрній сфері розруху і голод, що панували в країні внаслідок громадянської війни. Ті ж ідеологи, що підтримували НЕП, за короткий час кардинально повернули напрям розвитку сільського господарства, а всіх, хто був проти, об’єднали в придуману ними ж «справу» «Трудової селянської партії».

Колегія ОГПУ засудила лідерів до різних термінів ув’язнення. Серед них були професори Олександр Миколайович Челінцев та Микола Дмитрович Кондратьєв, останнього засудили на 8 років ув’язнення, яке він відбував у Суздальській тюрмі, колишньому монастирі. Останній лист хворого і немічного М.Д. Кондратьєва до сім’ї (дружини і доньки) був датований 31 серпнем 1938 року. Разом із групою колег новим судом його засудили до розстрілу.

Так режим розправлявся з найбільш обдарованими, освіченими своїми громадянами.

Майже півстоліття ім’я вченого було забуте на батьківщині, а світова громадськість високо цінувала його думки і ідеї. Теорія «великих циклів кон’юнктури» зробила ім’я Миколи Дмитровича Кондратьєва широко відомим у світовій економічній науці.

ПІДГОТУВАЛА ЛАРИСА ЦИМБРОВСЬКА,

ЗАВ. МУЗЕЮ ІСТОРІЇ (1988-2013 рр.)