27.01.2023 1685

Вічна пам'ять жертвам Голокосту…

Вічна пам'ять жертвам Голокосту…
Вічна пам'ять жертвам Голокосту…

Переслідування та масове винищення нацистами євреїв під час Другої світової війни лише за їх етнічну приналежність переживало людство у чорній історичній реальності. Лише багато років опісля про це можна було говорити. І пізніше прийшло усвідомлення: є речі, які не можна допускати, а мовчання та безкарність несуть смертельні, кровопролитні, жахливі, безповоротні наслідки…

Родина Уманського національного університету садівництва, як і всі українці та жителі держави, що перебувають нині у країні, мужньо проходять часи війни. Окупація росією засіяла щедрі українські чорноземи кулями та мінами. однак дружна аграрна родина робить усе можливе для того, аби скоріше настав мир у рідній Україні. А тому зі всією відповідальністю поширює уроки історії серед покоління молодого українства. Тому щорічно 27 січня університетська спільнота вшановує пам’ять невинно вбитих жертв трагедії Голокосту.

27 січня 1945-го року, у теперішній Міжнародний День пам’яті жертв Голокосту, військові 1-го українського фронту увійшли до Аушвіцу (Біркенау). Однієї з найпотужніших «фабрик смерті» того часу, що нині є синонімом нацистських злодіянь, вчинених німецькою нацистською партією на чолі з Адольфом Гітлером.

Через роки Голокост став негативною точкою відліку людства для відновлення моральних прав, поваги до етнічної і національної приналежності. Він мав би слугувати сучасникам застереженням від дискримінації прав людини й утисків у питаннях мови та віри. Така історична правда має обов’язково нести по собі відшкодування, компенсацію та всесвітню міру засудження для винуватців несправедливості у  минулому, що призвела до втрат в Україні понад 60% українських євреїв. Особливо важливо нині звертати увагу на прояви диктатури та вчасно помічати нацизм. Адже нині маємо живе, криваве свідчення злочину байдужого ставлення до прав людей на життя, до права народу на вільне існування.

Вічна пам'ять усім жертвам Голокосту…

 

Пресцентр Уманського НУС