08.11.2012 4964

Уманський НУС став членом Magna Charta Observatory

Сучасні реалії української та світової вищої освіти змушують все більшу кількість університетів активніше включатися у міжнародні інтеграційні процеси шляхом вступу у різноманітні інтернаціональні об’єднання. Не є винятком і наш навчальний заклад, який має не лише багатолітню історію, а й потужні міжнародні зв’язки з університетами більш як 30 країн світу.

Нещодавно Уманський національний університет садівництва став членом такої шанованої у світі міжнародної організації університетів як Magna Charta Observatory (Велика хартія університетів), яка має свій офіс у найстарішому навчальному закладі світу – Болонському університеті (Італія). Зазначимо, що 18 вересня 1988 р. під час урочистостей із нагоди 900-річчя Болонського університету ректори близько 400 університетів підписали Magna Charta Universitatum.

Цей документ визначає фундаментальні принципи, якими керуються університети для забезпечення розвитку освіти, інноваційного руху та налагодження тісних зв’язків між університетами світу.

На сьогодні близько 800 університетів світу приєдналися до Magna Charta Universitatum. На даний час 95 ВУЗів України, у тому числі і наш університет, є повноцінним членами даної організації. У Великій хартії університетів зазначається, що завдання університетів полягає в тому, що вони мають служити суспільству та в повній мірі забезпечити його потреби. Дослідницька та викладацька діяльність університету має бути морально вільною та інтелектуально незалежною. Відповідно до норм хартії, свобода у викладацькій та дослідницькій діяльності є основним принципом діяльності університетів. Ректори університетів, які підписують Велику хартію університетів, присягаються розвивати та удосконалювати європейську вищу освіту, робити її конкурентоспроможною на міжнародному рівні.

Даний крок є лише  початком створення потужного та ефективного міжнародного співробітництва нашого університету з іншими навчальними закладами світу, що забезпечить нашим студентам та викладачам вільний доступ до системи вищої освіти Європи та розвинутих країн світу.

Автор: доцент кафедри фінансів М.Мальований