04.02.2020 5877

Уманський НУС на 14 позицій піднявся у міжнародному рейтингу університетів світу Ranking Web of Universities (Webometrics, 2020) порівняно з минулим роком

Початок року завжди приносить усім цікаві новини, адже різноманітні авторитетні агентства підбивають підсумки попереднього періоду функціонування та складають різнопланові рейтинги. Ці показники дають можливість навчальним закладам дізнатися неупереджену оцінку діяльності та виявити напрями подальшої активізації роботи на поточний рік.

Національна дослідницька рада Іспанії опублікувала чергову редакцію (January 2020 Edition 2020.1.1) міжнародного рейтингу університетів світу Ranking Web of Universities (Webometrics).

До останнього рейтингу увійшли 319 закладів вищої освіти України. Уманський національний університет садівництва серед них посідає 79 позицію, що на 14 пунктів вище показника попереднього періоду.

Webometrics є найбільшим академічним рейтингом закладів вищої освіти. З 2004 року кожні шість місяців лабораторія Cybermetrics Іспанської національної дослідницької Ради (CSIC) публікує ранжуванні ЗВО на основі незалежних, об'єктивних, відкритих даних присутністності в Інтернеті і впливу для забезпечення надійної, багатовимірної, оновлюваної інформації про продуктивність університетів з усього світу.

Складові рейтингу навчальних закладів:

  • Impact (вплив) – кількість зовнішніх мереж, з яких йдуть зворотні посилання на веб-сторінки установ за даними систем ahrefs та Majestic. Після нормалізації показників двох джерел даних визначається середнє значення;
  • Presence (присутність) – загальна кількість вебсторінок доменного поля ЗВО, проіндексованих Google, включаючи PDF та інші файли;
  • TRANSPARENCY (or OPENNESS) (прозорість або відкритість) – сума показників цитованості 110 персональних профілів кожного університету за даними університетського домену за виключенням 10 лідерів;
  • Excellence (цінність) – публікації, що входять у 10% найцитованіших робіт за даними БД Scopus у 26 галузях науки для п'ятирічного періоду з 2-х річним зміщенням до поточного року.

Таким чином, діяльність Уманського НУС залишається на доволі високому рівні, а покращення свідчать про активну роботу колективу над удосконаленням і подальшим розвитком навчального закладу.