21.02.2022 4589

Тримаємо високу планку досягнень і фінансування

З 2019 року Міністерством освіти і науки України змінено процедуру фінансування закладів вищої освіти. Відповідно, ось уже протягом двох років визначальним показником одержання фінансових ресурсів ЗВО з бюджету є результати їхньої діяльності.

Прослідковуючи динаміку фінансування Уманського національного університету садівництва, слід відзначити загальну позитивну тенденцію, що засвідчує злагоджену роботу колективу університету на результат – якісну освіту студентів, ґрунтовні наукові дослідження й активну дослідницько-виробничу діяльність.

Відтак обсяги фінансування Уманського НУС у 2020 р. зросли на 13,8% порівняно з показником 2019 р., а у 2021 р. перевищило рівень попереднього періоду на 24,0%.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 11.02.2022 р. № 160 «Про розподіл видатків споживання державного бюджету між закладами вищої освіти для підготовки здобувачів вищої освіти на умовах державного замовлення у 2022 році» Уманський національний університет садівництва отримав фінансування на 8% більше, порівняно з попереднім роком.

Розрахунок обсягу фінансування у 2022 році робився МОН за конкретними показниками, серед яких: комплексний показник діяльності закладів вищої освіти; розрахунковий контингент здобувачів вищої освіти, які навчаються на умовах державного замовлення станом на 01.10.2021 року з урахуванням внесення інформації про завершення вступної кампанії 2021 року; показник масштабу діяльності ЗВО; показник міжнародного визнання ЗВО; показник регіональної підтримки ЗВО; показник наукової діяльності ЗВО; показник працевлаштування випускників ЗВО.

Тримаємо високу планку досягнень і фінансування
Тримаємо високу планку досягнень і фінансування

Саме питанню підсумків моніторингу працевлаштування випускників, проведеного Міністерством освіти і науки України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України та Пенсійним фондом України, була присвячена нарада Міністерства освіти і науки України з керівниками закладів вищої освіти, участь у якій взяла ректор Уманського НУС Олена НЕПОЧАТЕНКО. Представлена на розгляд інформація висвітлювала не лише тенденції працевлаштування фахівців, а й їхній вплив на розподіл бюджетного фінансування між закладами вищої освіти.

Тримаємо високу планку досягнень і фінансування
Тримаємо високу планку досягнень і фінансування

Зважаючи на окреслені вище моменти, а також на наявні результати, колективу університету слід і надалі активно та наполегливо працювати та спільно рухатися до своєї провідної мети: якісна освіта заради майбутнього. А фінансування діяльності навчального закладу має стати не ціллю, а потужним стимулюючим фактором для вдосконалення та розвитку.

Пресцентр Уманського НУС

 

Error