27.02.2013 7014

Тайфун на татамі

     З метою пропаганди здорового способу життя засобами фізичної культури та спорту, популяризації дзюдо серед молоді та школярів, розвитку дружніх зв’язків зі спортсменами регіонів України, у лютому у спортивній залі Уманського національного університету садівництва проводився командний турнір з дзюдо серед юнаків старшого та молодшого віку, присвячений Дню захисника Вітчизни.

     Збірні команди кращих СК із Миколаївської, Одеської, Вінницької, Кіровоградської та Черкаської областей взяли участь у цих змаганнях, маючи на меті не лише підвищити власний рівень спортивної майстерності, а головне познайомитися з одним із кращих вузів регіону – Уманським національним університетом садівництва!

Судді вітають учасників турніру
Судді вітають учасників турніру

     Знайомство із спортивною та навчальними базами університету викликало чимале захоплення школярів. Колектив кафедри фізичного виховання та психолого-педагогічних дисциплін подбав, щоб враження юних спортсменів про відвідини викликали спогади не як спортивний турнір чи спортивне свято, а як знайомство з можливостями навчатися та оволодівати спеціальностями в нашому університеті та невідривно займатись у спортивних секціях, де на сьогоднішній день займаються спортсмени – члени Національної збірної та збірної команди Черкаської області із багатьох олімпійських видів спорту.

Виступ головного судді змагань, президента ГО "Апілон" сприяння підтримці фізичного виховання та спорту Миронюка Василя Авксентійовича
Виступ головного судді змагань, президента ГО "Апілон" сприяння підтримці фізичного виховання та спорту Миронюка Василя Авксентійовича

     Привітати учасників турніру прийшли заступник міського голови Паєвський Петро Борисович; начальник міського відділу з питань фізичної культури і спорту Ремез Ольга Григорівна та начальник районного відділу в справах сім'ї та молоді Балковська Тетяна Андріївна.

Виступ заступника міського голови Паєвського Петра Борисовича
Виступ заступника міського голови Паєвського Петра Борисовича

     Командні змагання мають певну особливість: як і у всіх командних видах спорту, результат часто залежить від стійкості характеру, загартованості та волі до перемоги, технічної оснащеності та досвіду. Ось і цього разу дружна команда з міста Южноукраїнськ виборола І місце, впевнено перемігши своїх конкурентів у вагових категоріях 34, 38, 42, 46, 50 та 55 кг.

     ІІ місце здобула СК ДЮСШ м. Голованівськ, а ІІІ місце розділили СК «Олімп» м. Саврань і СК «Апілон» м. Умань.

     Особливо вразив глядачів заповнений спортивний зал, де серед уболівальників були батьки, викладачі університету та шанувальники дзюдо, цього неперевершеного виду східних єдиноборств.

     Оплесками підтримували спортсменів, що, демонструючи техніку кидків, отримували достроково перемогу над своїми супротивниками.

Арбітр поєдинку студент факультету лісового і садово-паркового господарства Зброй Вячеслав
Арбітр поєдинку студент факультету лісового і садово-паркового господарства Зброй Вячеслав

     Цікавими були зустрічі між збірними СК «Олімп» та СК ДЮСШ м. Голованівськ, де дух дзюдо «перемагає сильніший» не зашкодив дружнім стосункам тренерів та їх вихованців. На цьому турнірі сильнішими стали спортсмени СК «Олімп» м. Саврань.

     Красиві інтригуючи поєдинки проходили між господарями турніру СК «Апілон» та СК «Страж», ДЮСШ «Спартак» (м. Ільїнці), адже вирішувалась доля ІІ місця. За результатами змагань перемогу здобули дзюдоїсти СК «Апілон». Особливо вдалими були виступи уманчан Ярослава Заскалети у ваговій категорії 38 кг та Миколи Грабовенко, що дебютував у категорії до 50 кг. Бійцівську витримку проявив також Андрій Сотниченко, який вперше брав участь у змаганнях такого рівня.

Тайфун на татамі
Тайфун на татамі

     Поєдинки, які проходили у старшій віковій групі, часто закінчувались достроково. Це пояснюється бажанням спортсменів перемогти. Ефективна техніка у стійці та боротьбі лежачи краще вдавалась дружній команді СК «Олімп» (м. Саврань), яка і посіла І місце.

     Господарі турніру СК «Апілон» не відставали, перемігши у попередніх зустрічах СК «Страж» (Вінницька обл.) та СК ДЮСШ м. Южноукраїнськ, та довели, що срібло їм належить по праву. За команду боролись Ігор Слонь, який дебютував у змаганнях такого рівня і виконав поставлену задачу, не програвши жодного поєдинку; Костянтин Береговий, який був травмований, але, проявивши волю і характер, спрацював на команду; блискучу техніку продемонстрував Микола Ткачук, який нагороджений призом за найкращу техніку в турнірі. Вдало виступили Максим Фіщенко, Олександр Гулеватий та Ярослав Роговий, які принесли команді цінні очки. Взагалі, ми побачили дружну та перспективну команду СК «Апілон», яка на слідуючих змаганнях має всі шанси стати чемпіоном.

     ІІІ місце виборола згуртована та дисциплінована команда СК ДЮСШ м. Голованівськ.

Нагородження проводить чемпіон світу та Європи з універсального бою, студент кафедри економіки Віталій Гребенюк
Нагородження проводить чемпіон світу та Європи з універсального бою, студент кафедри економіки Віталій Гребенюк

     Підводячи підсумок командного турніру, хочеться сказати більше, ніж просто назвати чемпіонів та призерів змагань, адже, залучивши до регулярних змагань здібну молодь, ми можемо отримувати срібні чи золоті медалі, виховувати мужніх чоловіків у дусі поваги та патріотизму, сили духу та любові.

     Особливої вдячності за популяризацію здорового способу життя, фізичне виховання молоді, підтримку олімпійського руху та розвиток дзюдо в регіоні заслуговують колектив кафедри фізичного виховання та адміністрація Уманського НУС.

     Висловлюємо подяку членам виконкому ГО «Апілон» Береговому П.М. і Фіщенко В.І. та батьківському комітету за організацію і сприяння в проведенні змагань.

Головний суддя змагань, викладач кафедри фізичного виховання

Миронюк Василь Авксентійович