15.01.2021 4927

Таємниця експонатів Уманського НУС

Уманський національний університет садівництва – справжня скарбниця не лише знань, а й різноманітних цікавостей. Тут на кожному кроці і бувалого дослідника, й початківця очікують несподіванки та сюрпризи, більшість з яких має глибоке історичне коріння.

Кожен, хто підкорював гранітні сходи знань в Уманському НУС, хоч раз, але все ж бував в аудиторіях першого корпусу, що, мов старовинний корабель, звеличується над Університетською площею. Тут, за високими вітрилами дверей, знайшли притулок справжні дорогоцінності – історичні колекції і зібрання, що стали у нагоді тисячам студентів і сотням науковців. Одним із таких є й зібрання опудал ссавців і птахів, що вражає сучасників у кабінеті захисту рослин.

Історія експонатів надзвичайно цікава та сягає корінням кінця ХІХ століття. Саме в цей час, як свідчать знайдені в Державному Дарвіновському музеї (м. Москва) документи, директор Уманського училища землеробства і садівництва, знаний вчений Яків Миколайович Каліновський (1814–1903), який очолював навчальний заклад у 1881–1884 рр. звертається до уславленого таксидерміста Ф.К. Лоренца з проханням проконсультувати зі складання «небольшой учебной коллекции чучел … млекопитающих и птиц, по преимуществу имеющих отношение к сельскому хозяйству», скромно зауважучи при цьому, що училище є вельми обмеженим у коштах, але все ж сподівається на тривалу багаторічну співпрацю. Тобто всім цим експонатам, які пережили буревії військового лихоліття, зміну влади та реорганізацію навчального закладу, і якими ми захоплюємося і нині, близько 140 років!

Таємниця експонатів Уманського НУС
Таємниця експонатів Уманського НУС

Але цікаві вони не лише своєю наявністю, а й історією виникнення. Адже описаний вище лист був знайдений випадково, коли в жовтні 2010 року в Дарвіновському музеї завершилася повна реконструкція найбільшої вітрини «Тропічний ліс», під час якої в підставці опудала горили був знайдений зіжмаканий аркуш паперу – згаданий лист.

Тож Уманський національний університет садівництва – це не просто навчальний заклад з поважною та цікавою історією. Це осередок знань, освітні традиції якого формуються ось уже протягом майже двох століть не просто вченими і викладачами, а сподвижниками й ентузіастами своєї справи.

 

Пресцентр Уманського НУС

за матеріалами провідного бібліотекаря бібліотеки Уманського НУС Наталії Михайлової й Архіву Державного Дарвіновського музею ф. 19, од. зб.: «Документы Ф.К. Лоренца», лл. 1–2

Рубрика: Бібліотека