03.12.2012 7249

"Свято врожаю" в Умані

1 грудня в Уманському національному університеті садівництва відбувся 29-й Міжнародний науково-практичний семінар «Високоінтенсивні технології – в садівництво» («Свято врожаю»).

     Проведення таких семінарів започатковано у 1996 році кафедрою плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва (професор Мельник О.В.). З плином часу він став чи не єдиним системним семінаром, де висвітлюються переважно питання плодівництва для господарств, що функціонують на засадах новітніх інтенсивних технологій. Спочатку семінар неодноразово проводився в передових садівничих господарствах України і далі – в нашому старовинному навчальному закладі.

"Свято врожаю" в Умані
"Свято врожаю" в Умані

     Грудневе «Свято врожаю» проводилося вперше, але на нього прибуло близько 150 садівників і фахівців зі зберігання фруктів з 18 областей України і шести країн близького зарубіжжя та Європейського Союзу.

     Місце проведення семінару вибране не випадково – саме фахівці Уманського НУС знають, як посадити ефективні сади, які в перші ж роки принесуть тонни врожаю. На кафедрі плодівництва і виноградарства слідкують за тенденціями світової фруктової галузі і працюють над власними ноу-хау. Заради цих знань на навчання садівничій справі до університету приїздять з віддалених куточків України, адже Уманський національний прагне давати більше, ніж стандартна освіта. Кращих студентів кафедра направляє на практику в фермерські господарства Польщі, Німеччини і Нідерландів, оскільки веде активну співпрацю із закордонними колегами.

"Свято врожаю" в Умані
"Свято врожаю" в Умані

     Усі питання, що розглядаються на семінарі – реальні ситуації з життя садівничого бізнесу. Передові технології, орієнтація на світовий рівень і аналіз практичних досягнень передових садівничих господарств – ось три складові успіху відомого в країні садівничого форуму.

     Кафедра плодівництва і виноградарства – один з досвідчених організаторів міжнародних проектів в українських вищих навчальних закладах. Останні два десятки років персонал кафедри активно стажується в навчальних і наукових центрах та садівничих господарствах Бельгії, Голландії, Італії, Німеччини, Польщі і США, веде вітчизняні й міжнародні наукові програми та співробітництво з компаніями-роботодавцями. За минулорічним рейтингом авторитетного журналу «Фокус» діяльність факультету і кафедри увійшла до 50 кращих університетських програм, що дають студентам практичні знання. Це закордонні практики в садівничих господарствах «Ліпніцькі» (Польща) і «Штопел» (Німеччина), а також краща міжнародна програма – практикум з інтенсивного садівництва, який кафедра веде спільно з польською Асоціацією розвитку інтенсивного садівництва.

"Свято врожаю" в Умані
"Свято врожаю" в Умані

     У «Святі врожаю» взяли участь представники усіх садівничих регіонів країни та близького зарубіжжя, відомі вітчизняні і зарубіжні дослідники, представники регіональних асоціацій і корпорацій садівництва, практики, керівники і спеціалісти садівничих господарств, викладачі, аспіранти, магістранти і студенти нашого університету й інших навчальних закладів країни. Перед початком презентацій розгорнуто виставкові стенди, де можна було придбати вітчизняну і зарубіжну фахову літературу з інформацією про новинки щодо сучасного садивного матеріалу, засобів захисту саду, добрив та технічного оснащення для догляду за садом і зберігання садовини.

"Свято врожаю" в Умані
"Свято врожаю" в Умані

     Програму виступів представлено доповідями українських та закордонних науковців, садівників та представників аграрних компаній.

     У вступному слові проректор УНУС з навчально-наукової роботи доцент І.І.Мостов’як підкреслив важливість співпраці науковців і практиків та роль університету у забезпеченні кадрами садівничої галузі.

"Свято врожаю" в Умані
"Свято врожаю" в Умані

     Під час пленарної частини учасники семінару обговорили сучасні та перспективні технології одержання високоякісної конкурентоздатної екологічно чистої продукції та її ефективного зберігання. Із зацікавленням заслухано доповіді щодо динамічних змін у сортименті яблук і груш на європейському ринку (магістр Адам Парадовські, Польща), ефективних способів збору врожаю і зберігання плодів (випускник УНУС, дорадник Євген Найченко, Україна), шляхів запобігання втратам під час зберігання (доктор Кшиштоф Рутковські, Інститут садівництва, Польща), новинок у технології зберігання садовини (Роланд Вірт, Німеччина; Іон Турчінші, Італія та Павел Баранські, Польща), прогнозування хвороб (Роберт Бінкевич, Польща) та позакореневе підживлення (випускник УНУС Сергій Машинник, Україна) як запоруку якості врожаю.

"Свято врожаю" в Умані
"Свято врожаю" в Умані

     У вигляді круглого столу проведено дискусію експертів з питань якості продукції садівництва та її ефективного зберігання. На ній окреслено особливості будівництва (реконструкції) та експлуатації фруктосховищ–холодильників з метою уникнення втрат на шляху плодів з саду до споживача. В імпровізованому круглому столі взяли участь відомі українські фахівці – Віталій Саласенко (фірма «Інсолар», Харків) та Євген Найченко (дорадник, Київ), Олег Смульський (ФГ «Обрій», Немирівщина), а також Павел Баранський («Хлодні КА», Польща) та Роланд Вірт («Фріготек», Німеччина).

"Свято врожаю" в Умані
"Свято врожаю" в Умані

     Розглянуто також повідомлення фахівця польської компанії «Тімак агро» щодо особливостей вирощування високоякісних плодів (Олександр Якубовський), нідерландської – «Розетта агро» з технічного забезпечення садівництва, нові технології зберігання плодів у регульованому газовому середовищі (Віталій Саласенко, Україна; Яцек Песевич, Польща). Учасники семінару мали нагоду оглянути експозиції садивного матеріалу німецької фірми «Лоддер», а також засоби технічного забезпечення садівництва українських фірм «Максімарін» і «Європейські садові технології» та польських «Агро леліва» й «Агросімекс» та зі зберігання фруктів компанії «Вінбудізол». Відбулася демонстрація техніки виробничого об’єднання «Уманьферммаш».

"Свято врожаю" в Умані
"Свято врожаю" в Умані

     Стендові повідомлення з результатами наукових досліджень експонували професор А.Бутило і доцент Л.Дончук (кафедра загального землеробства), аспіранти М.Терещенко, А.Чаплоуцький, О.Шарапанюк, В.Пиркало та Л.Худік (кафедра плодівництва і виноградарства) та доцент І.Заморська, викладач Ю.Жмуденко та аспірант І.Мельник (кафедра зберігання і переробки плодів та овочів). 

"Свято врожаю" в Умані
"Свято врожаю" в Умані

     Виступи доповідачів супроводжувалися кулуарними дискусіями, обміном досвідом та новинками з ефективного зберігання плодів і догляду за садом на українському ринку.

     Можливість придбати фахову літературу з питань закладання і догляду за сучасними садами і ягідниками надали польське видавництво «Плантпрес», редакції журналів «Новини садівництва», «Сучасні аграрні технології», «Напої. Технології та інновації», «Сонце сад» та інших вітчизняних періодичних видань.

"Свято врожаю" в Умані
"Свято врожаю" в Умані

"Свято врожаю" в Умані
"Свято врожаю" в Умані

     Успіху "уманського" семінару – однієї з важливих позицій у вітчизняному календарі садівничих подій – сприяє також те, що його підготовку та ведення забезпечують викладачі, аспіранти і студенти нашого старовинного навчального закладу. Вони повністю забезпечують реєстрацію і розміщення гостей, викладачі кафедри іноземних мов (завідувач – доцент Л.Прокоф’єв) і кращі студенти допомагають зарубіжним доповідачам під час виступів та спілкування з колегами, а викладачі й аспіранти кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів (завідувач – професор А.С.Токар) організовують показові дегустації створених ними напоїв та плодоягідних вин.

"Свято врожаю" в Умані
"Свято врожаю" в Умані

     Міжнародні семінари на базі Уманського НУС – постійно діюча школа передового досвіду в садівництві світового рівня. Ця складова навчального процесу є науковою базою підготовки висококваліфікованих агрономів-садівників, а отже – поступального розвитку галузі, а також ефективним засобом університетської профорієнтаційної роботи у сфері садівництва.

"Свято врожаю" в Умані
"Свято врожаю" в Умані

 

В.В.Манзій, голова оргкомітету, проректор з наукової та інноваційної діяльності;

О.В.Мельник, заступник голови, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства.

 

Error