11.02.2019 4523

Світлі берегині науки

11 лютого відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці – молоде, але досить важливе свято, запроваджене Резолюцією ООН у 2015 році. Адже саме наука – це та галузь, де жінці можна успішно конкурувати з чоловіками, позаяк у цій сфері немає великих фізичних навантажень, лише ментальні і, як показує практика, внесок жінок у цю сферу неоціненний. Відтак стає зрозуміло, що результат залежить лише від особистості, її ідей, продуктивності, а також здатності успішно розв’язувати наукові задачі. Приклад всесвітньо відомих жінок-науковців, які мали місце у кожній епосі – Гіпатія Олександрійська, Марія Склодовська-Кюрі (1867-1934рр. – фізика, хімія) та Розалінда Франклін (1920-958 рр,. біофізика), Геді Ламар (1914-2000 рр. біофізика), Кара Дейдра Маккалоу (сучасниця, ядерна фізика) – захоплює та надихає на нові звершення жіночу половину людства.

Продовжуючи справу відомих жінок, українська чарівна половина людства теж прагне до наукового світу. Улюблениці й обраниці богині Нісаби – покровительки письма та науки, живуть та працюють і в Уманському національному університеті садівництва. Жінки-науковці популяризують науку, пишуть статті, коментують резонансні події у наукових сферах, що досліджують і, звісно, – захоплено та душевно навчають студентів, передаючи їм естафету наукової діяльності.

Очолює колектив і власним прикладом надихає на глибокі наукові пошуки представниць прекрасної статі мудра жінка та вмілий керівник, ректор Уманського НУС Олена Непочатенко. Її тонке чуття професіонала та наполегливість у досягненні мети стали прикладом для цілої когорти молодих науковців, які успішно захистили дисертації під її керівництвом і сформували цілу наукову школу з економіки сільського господарства.

Очолюють наукові школи й інші яскраві сподвижниці науки: декан факультету економіки і підприємництва, професор Юлія Нестерчук, яка у 2018 р. була відзначена керівництвом міста Умань як кращий науковець; талановиті завідувачі кафедр, професори: овочівництва – Олена Улянич, технології зберігання та переробки зерна – Ніна Осокіна, генетики, селекції рослин та біотехнології – Людмила Рябовол; доктор сільськогосподарських наук, професор Анастасія Токар; кандидат сільськогосподарських наук, професор Жанна Шевченко.

Незгасимий науковий запал черпає колектив університету і від інших прекрасних натхненниць: очільниці профкому Уманського НУС Маргарити Парубок; головного бухгалтера Наталії Лисої; директора Наукової бібліотеки Наталії Сомової; завідувачів кафедр: технології зберігання і переробки плодів та овочів – Ірини Заморської, української та іноземних мов – Наталії Комісаренко. обліку і оподаткування – Людмили Мельник, маркетингу – Оксани Пенькової, туризму та готельно-ресторанної справи – Людмили Транченко. А ще – ціла плеяда талановитих, ініціативних і завзятих доцентів, аспірантів, студенток.

Тенденції зростання жіночої присутності в науці набирають обертів, тому що їм є що привнести у ці сфери. Крім того, у жінок є вроджені природні якості, які яскравіше виражені ніж у чоловіків: уважність до деталей, відповідальність до роботи, чуйність і вміння аналізувати.

Популяризувати науку серед жінок треба зі шкільного віку – показувати їм можливості сучасних наукових досягнень і те, яким чином винаходи відомих науковців вплинули на людство І, відчуваючи свою необхідність і задіяність у сферах науки, наші талановиті українки прагнутимуть і залучатимуться до наукових досягнень, розвиваючи цю нелегку та цікаву сферу людської діяльності.

Зі святом вас, шановні жінки та дівчата – науковці!

Прес-центр Уманського НУС