26.02.2020 4902

Щоденники з минулого ожили в Уманському НУС

Уманський національний університет садівництва спільно з Інститутом української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України та Державним історико-архітектурним заповідником «Стара Умань» презентували книгу «Щоденники українського селянина Петра Федоровича Курінного. 1919 рік». Презентація проходила у просторій читальній залі наукової бібліотеки, тож всі бажаючі мали нагоду приєднатися до цікавої зустрічі з видавцями, збирачами інформації і редакторами представленої нині книги. Модератором заходу виступив доктор філософських наук, професор, академік НАН ВО України професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського НУС Павло Ямчук.

Валентина Піскун – доктор історичних наук, професор, завідуюча відділу джерелознавства новітньої України Інституту джерелознавства та археографії ім. М.С. Грушевського НАН України, яка, власне, і є одним з упорядників книги, детально розповіла, про що саме йдеться у презентованому загалу доробку, цитуючи уривки з щоденників Петра Курінного (1852–1931).

30 років український селянин вів щоденні записи про події у його житті. Щоденники № 21 та № 22 у сукупності формують у читача уяву про події 1919 року. Зацікавлений загал, а присутні майже всі є мешканцями міста Умань, із задоволенням поринули в історичне дійство, що відбувалося саме в нашому місті. Багато цікавих фактів Умані початку ХХ століття відкривається в книзі, відкриваючи завісу історичної таємниці. Цікавим стало також і те, що Петро Курінний створив товариство бджолярів на базі тогочасного навчального закладу, Уманського училища землеробства і садівництва (нині – Уманський НУС).

До слова також були запрошені Тетяна Котенко – провідний археограф Інституту джерелознавства та археографії ім. М.С. Грушевського НАН України та Владислав Давидюк – директор Державного історико-архітектурного Заповідника «Стара Умань».

Щиро вдячні за прекрасну презентацію книги та можливість зазирнути у таємниці минулого організаторам заходу – кафедрі соціально-гуманітарних і правових дисциплін, Центру культури та виховання студентів Уманського НУС і колективу Наукової бібліотеки.

Пресцентр Уманського НУС