02.09.2022 3150

Реалії війни та мистецтво

Війна на землях України триває вже понад півроку. І ми щоденно перебуваємо у вирі інформаційного потоку, у реаліях воєнного часу, в емоційній круговерті взаємин з людьми, в чиє життя війна внесла трагічні корективи. Проте, попри складність обставин, ми розуміємо, що не маємо права забути жодної миті ворожих злочинів, аби запобігти повтору підступництва у майбутньому.

01 вересня в Уманському національному університеті садівництва поєднало кілька подій. Чільною з них став початок нового навчального року. Звичайні, здавалося б, лекції набули нового, надактуального змісту. Тому що нині кожен усвідомив рівень відповідальності за майбутнє власне та своєї країни. А головною ідеєю дня стала перша пара, що пройшла під девізом «Ми українці: честь і слава незламним!», під час якої лектори та студенти об’єдналися у тематично-патріотичній дискусії.

Пам’ятаючи, що саме 01 вересня 83 роки тому розпочалася Друга світова війна, а також на виконання пункту 29 Плану заходів з організації виставок знищеної військової техніки і озброєння збройних формувань російської федерації, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2022 року № 739, студентський актив університету, разом із наставниками, взяли участь у виховному заході «Ми пам'ять збережемо про лихоліття в Україні ХХІ століття». Під час заходу учасники відвідали мистецьку експозицію, що проходить в Державному історико-архітектурному заповіднику «Стара Умань», Алею Слави й інсталяцію, присвячену Героям, які віддали свої життя за незалежність нашої країни.

Реалії війни та мистецтво
Реалії війни та мистецтво

Кожна з точок виховного заходу вразила по своєму, залишивши низку емоцій і спогадів. Вдивляючись в обличчя Героїв-уманців, які загинули за незалежність України, студенти були вражені спокоєм і рішучістю їхніх поглядів. І водночас – юними обличчями, сповненими певної мрійливості молодості. Невгамовний біль і невимовний жаль стискали серця відвідувачів, адже свічка біля кожного стала нагадуванням, що нині вони вже доєдналися до армії небесних захисників нашої Батьківщини…

Не менш зосереджені та рішучі обличчя й у волонтерів, яких зобразили місцеві художники під час їхньої роботи у волонтерському штабі «Разом». Низка плакатів, створених митцями Уманщини, які закликають закрити небо над Україною, захистити українські міста, що стали символом нищівної ходи «асвабадітєлєй» – Буча, Ірпінь, Гостомель… Вони вмикають безжальні тригери та переносять пам'ять у холодний, заціпенілий від жаху березень… Синьо-жовтий скромний стяг з молотком, на якому червоним, ніби кров’ю, виведено «Азовсталь» – мов пам'ять про колись квітуче, а нині місто-привид Маріуполь і його захисників, які три місяці відволікали на себе вогонь ворожих снарядів і ракет, стримуючи наступ, не даючи загарбникам можливості рухатися углиб країни. І про полон, у якому вони перебувають уже понад три місяці.

Реалії війни та мистецтво
Реалії війни та мистецтво
Реалії війни та мистецтво
Реалії війни та мистецтво

Усе просякнуте духом воєнного часу: символічне зображення дівчини-України, яку роздирає темінь; графічне деталізоване віддзеркалення подій Майдану та Революції гідності; ящики з-під боєприпасів, що нині слугують мистецькою інсталяцією; картини дівчинки 2,5 років, яка яскравими фарбами малює війну; малюнки дітей, де базовим лейтмотивом є синьо-жовті кольори, на фоні яких лелеки в’ють гніздо, а в полі пломеніють маки…

Реалії війни та мистецтво
Реалії війни та мистецтво
Реалії війни та мистецтво
Реалії війни та мистецтво

Та сповнює духом боротьби дужий український козак, який розриває ланцюги рабства та покори, руйнуючи кремлівські вежі зла. А розписані яскравими фарбами й оптимістичними орнаментами шоломи, оздоблені картинами осколки ракет з Харкова та Києва, ромашкові снаряди та візерунковий «Джавелін», який колись нищив ворога, стали нагадуванням, що війна обов’язково закінчиться – і в Україні запанує мир. І навіть запашний і соковитий херсонський кавун зображений з українським рослинним орнаментом!

Реалії війни та мистецтво
Реалії війни та мистецтво

Все буде та вже є Україна! Ми в цьому впевнені! Але сплюндровані долі, знищені міста та села, скривавлену землю будемо пам’ятати завжди.

 

Пресцентр Уманського НУС