19.10.2015 4723

УНУС підвищує кваліфікацію садівників Вінниччини

Володимир Пастух, голова фермерського господарства «Перлина Поділля»

УНУС підвищує кваліфікацію садівників Вінниччини
УНУС підвищує кваліфікацію садівників Вінниччини

Садівниче господарство «Перлина Поділля» – одне з провідних на Вінниччині. Його директор, Володимир Пастух розповідає, як навчалися сучасних інтенсивних технологій:

«Господарство з’явилося 2003 року, створював його не я, а син. На той час я працював директором садівничого радгоспу, а син закінчував Вінницький аграрний університет, вивчав аграрний менеджмент.

Я наполягав, щоб він ще студентом визначався, де працюватиме після закінчення вишу. І ось син якось каже: «Пам’ятаєш, ти мене питав, куди я маю йти після закінчення? То будемо брати землю — я буду фермером».

Ми оформили 15 га із земель запасу, трохи взяли кредиту, трохи позичили в людей, купили саджанці, і 2003 року посадили перші 15 га саду. Потім кожен рік досаджували по 5–10 га, для цього орендували людські паї. Син довів площу саду до 30 га, далі вже працювали ми з дружиною — на сьогодні в нас близько 100 га насаджень, усі вони створені господарством, колишніх радгоспних садів ми не залучали.

Син із професором Олександром Мельником кілька разів їздив у Польщу, дивився, яке там садівництво. Раз приїхав звідти і каже: «Тату, треба по-іншому робити». Ми тоді з ним дуже сперечалися, аж посварилися. Згодом я зрозумів, що він правий».

Розташоване в Барському районі на Вінниччині у селі Попівці фермерське господарство «Перлина Поділля» має сад площею 100 га. Вирощують переважно яблука, також мають трохи слив і черешень (по 2 га), є 5 га ягідника суниць і малини. Підприємство сімейне, керує ним Володимир Пастух, його дружина Олена опікується збутом вирощеного. Мають холодильники та сортувальну лінію, садовиною торгують до квітня. На підприємстві постійно працює 30–40 осіб, у сезон збирання врожаю кількість робітників зростає до 200.

Яблуні вирощують на вегетативних підщепах М9, М26 та ММ106. Оскільки землі розташовані в найвищій точці району, на вододілі Подільської височини, і облаштувати зрошення там дуже важко, 60% саду закладено на підщепі ММ106 і без поливу. Також є ділянка молодого зрошуваного саду на підщепі М9, його заклали три роки тому.

Ґрунти в господарстві глинисті і добре тримають вологу. Щоб зберегти те, що надійшло з опадами, приштамбові смуги раз на три роки мульчують перегноєм, який спеціально купують в населення. Аби дерева не споживали з ґрунту зайву вологу, їхнє навантаження пагонами ретельно регулюють: на додаток до інших операцій улітку обов’язково виконують зелене обрізування.

2014 року в незрошуваному саду яблуні на підщепі ММ106 вродило 50 т/га яблук. Весна та перша половина літа 2015 року видалися посушливими (від початку весни й до середини липня випало 30 мм дощу), тому чекають, що врожайність незрошуваного саду дещо зменшиться.

За публікацією «Cадівниче господарство «Перлина Поділля» — одне з провідних на Вінниччині».- http://www.agrotimes.net/opinions/opinion/cadivniche-gospodarstvo-perlina-podillya--odne-z-providnih-na-vinnichchini

Олександр Мельник, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства

 

Error